# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
İNCELEME: Metal Dünyasında 2000’lerin Öne Çıkan Underground Müzik Firmaları
| 28.02.2018

Karanlığa adanmışlık.

Geçen haftaki albüm kapağı çizerleri incelememize gösterdiğiniz ilginin gazıyla, yeni bir incelemeden daha merhaba. Bu bölümde konumuz 2000 sonrasında kurulmuş ve çıkardıkları albümler ve metal dünyasına kazandırdıkları gruplarla bizleri mutlu eden underground müzik firmaları.

Her ne kadar farklı türlerden şirketleri ele almak istediysem de, özellikle son yıllarda daha bir önce çıkan gruplar genellikle daha ekstrem tarzlarda müzik yapanlar oluyor. Dolayısıyla da bu incelemede kendilerine yer bulan firmaların neredeyse tümü, metalin karanlık, pis ve çirkin tarafıyla haşır neşir olan firmalar.

Firmaları seçerken, son yıllardaki yükselişleri, üretim hızları, sundukları kaliteli grup oranı, bize gelen promolara dayanarak ne kadar aktif çalıştıkları gibi çeşitli kıstaslara göre seçim yaptım. Elbette ki daha sayısız firma, üstelik de birçoğu maddi gelir elde etme amacı bile taşımadan bu müziğe bir şekilde katkıda bulunmaya çalışıyor.

Bu işi inanarak ve özveriyle yapan ve listede adı anılmayan tüm şirketlere de kolay gelsin diyor, alfabetik listemize başlıyoruz.

***

AGONIA RECORDS

Ülkesi: Polonya
Kuruluş Yılı: 2003
Odaklandığı Türler: Death metal, black metal
Öne Çıkan Grupları: ABORYM, ACHERONTAS, AOSOTH, ATHEIST, AZARATH, BLAZE OF PERDITION, CENTINEX, CODE, ENTHRONED, FORGOTTEN TOMB, IN MOURNING, OCTOBER TIDE, ORIGIN (Avrupa hakları) PEST, RAGNAROK, SUSPERIA, SVARTSYN, THE ORDER OF APOLLYON, THREAT SIGNAL, USURPRESS, VARATHRON, VI

2003 yılında kurulan Polonyalı şirket Agonia Records, özellikle son yıllarda yaptığı atılımlarla dikkat çekiyor. Avrupa’nın henüz “büyük grup” olarak nitelenmeyen ancak değerli görülen black metal gruplarını kadrosuna katan firma, AOSOTH, BLAZE OF PERDITION, ENTHRONED, FORGOTTEN TOMB, RAGNAROK, SVARTSYN gibi isimlerle öne çıkıyor.

IN MOURNING ve OCTOBER TIDE gibi black metalden uzak gruplara da kucak açan Agonia, son dönemde yeni ORIGIN albümü “Unparalleled Universe”ün Avrupa haklarını da aldı. THREAT SIGNAL’ın geri dönüş albümünü de yayınlayan Agonia Records, son olarak da teknik death metal devi ATHEIST’i bünyesine katarak hem ABD piyasasına açılma niyetini güçlendirdi hem de odaklandığı türlerin skalasını genişletmeye devam etti.

Agonia Records’ın bu listeye girme sebebi, listedeki kimi şirketler gibi piyasaya yeni cevherler kazandırmasından ziyade, önemli ve değerli işler yapan nispeten köklü grupları portföyüne katmayı başarabilmesi. Piyasaya yeni ve genç yetenekler katmak adına henüz özel bir çaba göstermeyen şirket, “iyi albüm çıkaran grup” istatistiğiyle öne çıkıyor. Agonia Records’ın öne çıkan gruplarına bakıldığında, pek çoğunun ortalamanın üstünde, hatta yıl sonu listelerine giren albümler çıkardığını görüyoruz. Bu da bize Agonia Records’ın kaliteli grup avı konusunda iyi bir vizyonu olduğunu gösteriyor.

Agonia Records albümlerini Akmar Pasajı’ndaki Hammer Müzik’te bulabilirsiniz.

AGONIA RECORDS’ın yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

VOIDHANGER – “Dark Days of the Soul” – 2 Mart 20180
SUSPERIA – ”The Lyricist” – 16 Mart 2018
DEMONICAL – ”Chaos Manifesto” – 23 Mart 2018
VARATHRON – ”Patriarchs of Evil” – 27 Nisan 2018

AGONIA RECORDS İletişim Kanalları:
Web
Facebook
Twitter
Instagram

***

DARK DESCENT RECORDS

Ülkesi: ABD
Kuruluş Yılı: 2009
Odaklandığı Türler: Death metal, black metal, doom metal
Öne Çıkan Grupları: ADVERSARIAL, BESTIA ARCANA, BLOOD INCANTATION, BURIAL INVOCATION, ENSNARED, FATHER BEFOULED, HERESIARCH, KRYPTS, PHOBOCOSM, SPECTRAL VOICE, THANTIFAXATH

Son yıllarda metal dünyasının underground tarafında en çok parlayan şirket kim derseniz, bu sorunun cevabı büyük ihtimalle Dark Descent olacaktır. Özellikle son 5-6 yıldır muazzam bir çıkış yapan şirket, bu kadarcık kısa sürede “Dark Descent grubu” gibi bir tabir ortaya çıkaracak düzeyde yüksek bir kaliteli grup istatistiğiyle oynuyor. Yeni boy gösteren gruplar arasından kaliteli olanları seçip çıkarma konusunda gerçekten de takdire şayan bir iş yapan firma, son yıllarda adını güçlü şekilde duyuran ve albümleri büyük övgü alan pek çok grubu bünyesinde barındırıyor. Death metal, black metal ve doom metalin çok karakterli, atmosferli ve değerli örneklerini toplayan Dark Descent, konu yeni cevher keşfetme olduğunda şu anda metal dünyasının ilk birkaç şirketinden biri konumunda.

VOIDSPAWN, ZEALOTRY gibi çok iyi grupları bünyesinde barındıran Unspeakable Axe adlı bir de alt şirketi olan Dark Descent, son dönemin en değerli isimlerinden ve şirketin de en çok satan grubu olan HORRENDOUS’ı daha büyük bir şirket olan Season of Mist’e kaptırsa da, kaliteli genç grup bulma konusundaki müthiş başarıları göz önünde bulundurulduğunda, daha pek çok cevheri metal dünyasına kazandıracağını net şekilde belli ediyor.

Dark Descent’in kurucusu Matt Calvert, şirketi kurarken Outlaw Records, Nuclear War Now! ve Profound Lore gibi daha deneyimli şirketlere danışmış ve işe ne yapacağını bilerek başlamış. Şirketin bugüne dek yayınladığı ilk ürün, ülkemizin önemli gruplarından BURIAL INVOCATION’ın “Ritual of the Grotesque” EP’siydi. Bu EP’yle birlikte faaliyete başlayan Dark Descent, sonraki yıllarda önü alınamaz bir yükselişe imza attı.

Özellikle de “şirketler ölüyor, internet varken şirketlere gerek yok” dalgasının çok güçlendiği bu dönemde, Dark Descent Records hem kaliteli grupları hem plak olayına verdiği önem ve elbette ki dinleyicilerin destekleriyle çıtasını yükseltti. Şirketi kurduktan 3 yıl sonra işinden ayrılan ve sadece Dark Descent Records ile geçinir hâle gelen Calvert, underground metale odaklanan bir müzik şirketinin bu devirde bu denli başarılı olabileceğini göstermesi açısından da büyük önem taşıyor.

Yayınladığı albümler ve şirket bünyesine kattığı gruplarla ilgili olarak Calvert şöyle konuşuyor:

Her zaman için sanatlarını ciddiye alan gruplar arıyorum; eğlenceli şarkı sözleri veya görselleri olan gruplarla ilgilenmiyorum, çünkü metali fazlasıyla kişisel bir şey olarak görüyorum ve o tarz grupları kendime yakın göremiyorum.

Dark Descent Records albümlerini Akmar Pasajı’ndaki Hammer Müzik’te bulabilirsiniz.

DARK DESCENT RECORDS’ın yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

BURIAL INVOCATION – “Abiogenesis” – 2018
GRAVEHILL – “The Unchaste, the Profane, & the Wicked” – 16 Mart 2018
BLOOD INCANTATION – 2018
SKELETAL REMAINS – “Devouring Mortality” – 13 Nisan 2018
VASTUM/SPECTRAL VOICE – Split – 9 Mart 2018

DARK DESCENT RECORDS İletişim Kanalları:
Web
Facebook
Twitter
Instagram

***

DEBEMUR MORTI PRODUCTIONS

Ülkesi: Fransa
Kuruluş Yılı: 2003
Odaklandığı Türler: Black metal
Öne Çıkan Grupları: AEVANGELIST, AKHLYS, ARCHGOAT, AU CHAMP DES MORTS, BEHEXEN, BLUT AUS NORD, IN THE WOODS…, MANES, OCTOBER FALLS, TERRA TENEBROSA, THROANE, YEAR OF NO LIGHT

2003 yılında kurulan Fransız şirket Debemur Morti, sadece black metale yönelen ve bunu da hakkını vererek yapan bir oluşum. “Dünya dışı bir müziği, mükemmel şekilde üretilmiş fiziksel bir ürün olarak sunma” düsturuyla çalışan Debemur Morti, kuruluş amacını da şu sözlerle özetliyor:

Debemur Morti Productions 2003 yılında, pis ve kangren olmuş ve aynı zamanda asıl anlamından saptırılmış bir sahnenin iğrenç bağırsakları içinden hayat buldu. Pek çok underground şirketin ikinci sınıf hizmetinden sıkılan Debemur Morti Productions, “underground’ın ortalama olması gerekmediğini” göstermek için yola çıktı.

Gerçekten de, şirketin grup seçimleri ve sunduğu ürünlerin kalitesi hep belli bir çıtanın üstünde oldu, olmaya da devam ediyor. Black metal sahnesinin köklü ve el üstünde tutulan Avrupalı isimlerinden ARCHGOAT, BEHEXEN, BLUT AUS NORD gibi isimlerinin yanı sıra, AKHLYS gibi eşsiz projeleri de bünyesine katan Debemur Morti, böylece ABD piyasasına da kök salmış oldu.

Şirket bu deneyimli “babaların” yanı sıra genç isimlere de şans tanıyor. ABD’li black metal grubu CULTUS PROFANO, black/doom metal grubu DEATH FETISHIST, adını giderek daha çok duyuran Norveçli DØDSENGEL, tür dışına çıktıkları ender gruplardan HEMELBESTORMER, Polonyalı OUTRE ve Ukraynalı post-black metal grubu WHITE WARD bunlardan birkaçı.

İlgilendiği türlerin çerçevesini özellikle son dönemde daha da genişleten Debemur Morti, bundan sonra da özellikle black metal alanında çıkaracağı gruplar ve albümlerle türün değerli şirketlerinden biri olmayı sürdürecektir.

DEBEMUR MORTI PRODUCTIONS’ın yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

ERYN NON DAE. – “Abandon of the Self” – 2018
WALLACHIA – “Monumental Heresy” – 13 Nisan 2018
HEGEMONE – 2018

DEBEMUR MORTI PRODUCTIONS İletişim Kanalları:
Web
Facebook
Twitter
Instagram

***

I, VOIDHANGER RECORDS

Ülkesi: İtalya
Kuruluş Yılı: 2008
Odaklandığı Türler: Death metal, black metal, doom metal
Öne Çıkan Grupları: ESOCTRILIHUM, MARE COGNITUM, THE CLEARING PATH, SHEIDIM, SPECTRAL LORE, THE WAKEDEAD GATHERING, TOME OF THE UNREPLENISHED

Adını DARKTHRONE’un “Plaguewielder” albümünün 5. şarkısından alan I, Voidhanger Records, son yıllarda metalin underground tarafını en etkin ve canlı şekilde yansıtan şirketlerden biri. Özellikle son 2-3 yılda çılgınca coşan I, Voidhanger, hem grup sayısını hem de kaliteli albüm sayısını ciddi bir istatistikle artırıyor.

Debemur Morti gibi black metalin daha elit ve baba tarafından ziyade, olayın daha dehlizlerde saklanan, daha ikircikli yanını ön plana koyan şirket, aynı şekilde doom metali de iyice pislikleşmiş bir düzlemde sunan ve death metal ile black metal senteziyle yoğuran grupları bulup çıkarıyor.

Öne çıkan gruplarına baktığınızda metal ile yakından ilgilenmeyen kitlenin çok da bir yakınlık kuramayacağı düşünülebilir, lakin I, Voidhanger’ın yetenek bulma konusundaki yeteneği, konu edilen türlerle yakından ilgilenen dinleyiciler için gözden kaçmayacak bir başarıyla gerçekleşiyor. Tek kişilik projeler (MARE COGNITUM, THE WAKEDEAD GATHERING, SPECTRAL LORE, ESOCTRILIHUM, THE CLEARING PATH, vb.) konusunda çok iyi bir gözü olan ve fark yaratan/yaratacak isimleri şıp diye algılayan, grup havuzuna bakıldığında görüleceği üzere sadece iyi olduğunu ve parlayacağını düşündüğü gruplarla çalışan I, Voidhanger, çok net şekilde büyük bir devinim ve çalışkanlıkla adını hızla yükseklere yazdırmak adına çabalıyor.

Kendi adıma konuşursam, özellikle son 2 yıldır en çok promo aldığım 2-3 şirketten biri olan I, Voidhanger, bundan sonra da adını hızla daha geniş kitlelere duyuracak ve aynı şekilde adını hızla geniş kitlelere duyuracak underground isimler için de güvenli bir liman olacaktır. Yakın zamanda dağılan HOWLS OF EBB gibi istenmeyen kayıpları olsa da, misal TCHORNOBOG’un geçen seneye damga vuran aynı isimli albümünü CD sürümünü piyasaya sürerek, yahut TOME OF THE UNREPLENISHED gibi daha deneysel işlere de yönelerek çok ince ve spesifik bir zevki olduğunu her defasında gösteriyor.

Tıpkı Dark Descent gibi, “I, Voidhanger grubu” şeklinde bir hissiyat yaratma konusunda emin adımlarla ilerleyen şirketin, karanlık ve buhranlı müzik konusunda yakın geleceğin en önde gelen isimlerinden biri olması gayet olası gözüküyor.

I, Voidhanger Records’ın kurucusu Luciano Gaglio şirketin son yıllardaki yükselişiyle ilgili şöyle konuşuyor:

Değişen asıl şey dinleyicilerin I, Voidhanger’a yönelik bakış açısı. Başlarda şirket bu tür müzik içerisindeki nadir görülen şeyleri sunmaya çalışan antika bir parça gibi algılanıyordu, şimdiyse cesur ve ilginç metal müziği yorulmaksızın pompalayan bir mecra olarak görülüyor. Bununla gurur duyuyorum.

I, VOIDHANER RECORDS’ın yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

INHUMANKIND “Self-Extinction – 30 Mart 2018
PANEGYRIST – “Hierurgy” – Mayıs 2018
PRECARIA/DEATHSPIRAL OF INHERITED SUFFERING/DOMINUS IRA – “Metamorphosphoros” – 30 Mart 2018

I, VOIDHANGER RECORDS İletişim Kanalları:
Web
Facebook

***

NORMA EVANGELIUM DIABOLI

Ülkesi: Fransa
Kuruluş Yılı: 2003
Odaklandığı Türler: Black metal
Öne Çıkan Grupları: DEATHSPELL OMEGA, ANTAEUS, TEITANBLOOD, FUNERAL MIST, KATHARSIS

Vay, vay, vay… Kimleri görüyoruz… Norma Evangelium Diaboli, listemizdeki en az ürün sunan şirket olsa da, barındırdığı gruplar itibarıyla bir müzik şirketinden ziyade müziği bir manifesto olarak kullanan bir örgütü andırıyor.

KATHARSIS’in “Kruzifixxion”ı, WATAIN’in “Casus Luciferi”si ve FUNERAL MIST’in “Salvation”ıyla yola çıkan grup, DEATHSPELL OMEGA’nın “Si Monvmentvm Reqvires, Circvmspice” albümünü yayınlamasıyla birlikte DsO ile ilişkilendirilen ve karanlık sanatların en üstün örneklerini bizlere sunan bir oluşuma dönüştü. DEATHSPELL OMEGA’nın esas adamı Hasjarl’ın da aktif rol oynadığı Norma Evangelium Diaboli, şüphesiz ki black metal sahnesinin en kötücül, tehditkâr ve adı duyulduğunda bile irkilten isimlerinden biri.

2004’ten beri çıkan tüm DEATHSPELL OMEGA ürünlerini yayınlayan Norma Evangelium Diaboli, yeni keşifler yapmak veya parlayan isimleri bünyesine katmaktansa, kadrosundaki gruplara bakınca da anlaşılacağı üzere, adeta kötülüğün notalara dökülmüş formunu insanlığa yaymak gibi bir misyon üstleniyor. Şirket kadrosundaki gruplara baktığımızda, Norma Evangelium Diaboli grubu olmak için sadece çok iyi müzik yapmanın yetmediğini, duruş ve söylem olarak da belli bir “inner circle” dâhilinde olmak gerektiğini görebiliyoruz.

Bu açıdan bakıldığında Norma Evangelium Diaboli listemizdeki diğer şirketlerden ayrılıyor, zira onlar sanki bu müziği değil, asıl amaç olarak şeytanın mesajını yaymak için çalışıyorlar. Dolayısıyla da sık sık albüm çıkarmak, sosyal medyayı etkin kullanmak, vb. gibi bir çabaları yok. Gerektiğinde, yeri geldiğinde ve olması gereken zamanlarda albüm yayınlıyor, kadrolarını yeni gruplarla zenginleştirme gibi bir çaba gütmüyorlar.

NORMA EVANGELIUM DIABOLI’nin yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

?

NORMA EVANGELIUM DIABOLI İletişim Kanalları:
Web
Facebook

***

NUCLEAR WAR NOW! PRODUCTIONS

Ülkesi: ABD
Kuruluş Yılı: 2001
Odaklandığı Türler: Black metal, death metal, thrash metal, war metal, bestial black metal
Öne Çıkan Grupları: DEATH WORSHIP, GOATPENIS, GRAVE UPHEAVAL, IRKALLIAN ORACLE, THOU ART LORD, PERVERTED CEREMONY

Yosuke Konishi tarafından 2001’de kurulan Nuclear War Now! Productions, adından da tahmin edilebileceği gibi olayın en pis taraflarına yönelen bir şirket. 2000’lerin başındaki sulanmış metal ortamındaki çirkinlikleri su yüzüne çıkarmak amacıyla bu işe giriştiğini söyleyen Konishi, black metal, death metal ve thrash metali bağımsız olarak ele almaktan ziyade hepsini bir potada eriten en kötü, en leş isimlerin mirasını devam ettirme amacıyla yola çıkmış.

SARCÓFAGO, VON, BLASPHEMY ve CONQUEROR gibi sadece isimleriyle bile titreten kült isimlerin yaktığı kapkara ışıkla ilerleyen Nuclear War Now!, yine bu minvalde müzik yapan grupları öne çıkararak, metal içerisindeki kötücül, en pislik oluşumlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Şirketin kurucusu Yosuke Konishi ile ilgili bir dolu olumsuz yorum, iddia, vb. bulunsa da ve çeşitli röportajlarda ve şirketin forumunda söylediklerinden ötürü tepki çekse de, NWN!’nin faaliyette olduğu süre boyunca çıkardığı birbirinden önemli gruplar ve albümler olduğu da yadsınamaz bir gerçek. BLACK WITCHERY’den REVENGE’e, DEAD CONGREGATION’dan CARPATHIAN FOREST’a, LURKER OF CHALICE’e dek sayısız pisliğe bulaşan şirket, çeşitli kesimlerden ciddi eleştiriler alsa da son derece aktif şekilde faaliyetlerini sürdürüyor.

NUCLEAR WAR NOW! PRODUCTIONS’ın yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

GRAVE UPHEAVAL – “Untitled” – 15 Mart 2018
RITES OF THY DEGRINGOLADE – “The Blade Philosophical” – 15 Mart 2018
Yeni, eski, kaset, plak, CD, sürekli bir şeyler yayınlıyorlar.

NUCLEAR WAR NOW! PRODUCTIONS İletişim Kanalları:
Web
Facebook
Twitter
Instagram

***

PROFOUND LORE RECORDS

Ülkesi: Kanada
Kuruluş Yılı: 2004
Odaklandığı Türler: Black metal, death metal, doom metal, sludge metal, progresif metal, post-metal, deneysel
Öne Çıkan Grupları: ARTIFICIAL BRAIN, ASH BORER, BELL WITCH, PALLBEARER, CHTHE’ILIST, COBALT, DISMA, DYSRHYTHMIA, GEVURAH, LEVIATHAN, LOSS, PORTAL, VANUM, VHOL

Kaliteli grup deryası Kanada’nın son yıllarda metal alanında en hızlı parlayan şirketi şüphesiz ki Profound Lore. Kuruluşundan sonra kısa süre içinde çok önemli grupların önemli albümlerinin Kuzey Amerika’da dağıtımını yapan şirket, direkt olarak bünyesinde olmasalar da AGALLOCH, YOB, DEAD CONGRAGATION, ALCEST, DIABOLICAL MASQUERADE, ALTAR OF PLAGUES, XASTHUR, LEVIATHAN, GRAVE MIASMA, HAMMER OF MISFORTUNE, GREEN CARNATION, ISIS, WINTERFYLLETH, KRALLICE, HOODED MENACE, OLD MAN GLOOM, ORPHANED LAND, THE ATLAS MOTH, ULVER gibi çok çeşitli pek çok grubun eski ve yeni albümlerinin farklı formattaki sürümlerini yayınlayarak adını kısa sürede underground’un büyükleri arasına yazdırdı.

Günümüzde Nuclear Blast, Century Media, Metal Blade gibi devler ve Sumerian, Unique Leader gibi daha belirgin tarzlara odaklanan kendi alanının büyük şirketleri bir yana, türlerinde öne çıkan pek çok grup bir şekilde Profound Lore’un radarına giriyor. Şirketin grup seçimindeki çeşitlilik bana biraz son dönemde giderek büyüyen Season of Mist’i anımsatsa da, Profound Lore’un işi daha ziyade gerçekten kaliteli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini düşündüğü gruplarla. Adını andığım grupların hepsi de “asıl işi müzik” denebilecek, eklektik, sofistike ve öyle pek imaj mimaj kasmayan isimler; black metal yapanlar da dâhil.

Profound Lore’u üç kişiyle birlikte kuran ancak kısa sürede yalnız kalan Chris Bruni, şirketin tek sorumlusu. Dağılmasına kadar şirketin en çok satan grubu olan AGALLOCH’un ardından en çok satışı PALLBEARER’ın yaptığını söyleyen Bruni, metal müzik şirketi kurmak isteyen gençlere ise şunları öneriyor:

Kurmayın. Şaka yapıyorum… Öncelikle neye bulaştığınızı biliyor olmanız ve doğru amaçlarla bu işe girişmeniz gerekiyor. Dâhil olmak istedikleri sahneyi, işlerin nasıl yürüdüğünü biliyor olmaları gerek. Tabii iyi bağlantılarınızın, tanıdıklarınızın olması da çok önemli. Sıfırdan başlamaktansa, piyasada tanıdığınız kişiler olması işleri kolaylaştıracaktır. Bu işe girmek isteyen kişiler; muhtemelen hiç para kazanmayacaklarını, büyük ihtimalle para kaybedeceklerini ve sadece zarar etmemek için çabalayacaklarını da bilmeliler. Ancak kartlar doğru dağıtılırsa ve zamanlamanız da iyiyse, işler yolunda da gidebilir.

PROFOUND LORE RECORDS’ın yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

OF FEATHER AND BONE – “Bestial Hymns Of Perversion” – 23 Mart 2018
WAYFARER – “World’s Blood” – Mayıs 2018

PROFOUND LORE RECORDS İletişim Kanalları:
Web
Facebook
Twitter
Instagram

***

WORLD TERROR COMMITTEE

Ülkesi: Almanya
Kuruluş Yılı: 2000
Odaklandığı Türler: Black metal
Öne Çıkan Grupları: ACRIMONIOUS, AMESTIGON, HORNA, MEDICO PESTE, SHAARIMOTH, SARGEIST

2000 yılında kurulan Alman şirket World Terror Committee, %100’e yakın oranda black metale yoğunlaşan ve bunu da hakkını vererek yapan bir oluşum. HORNA ve SARGEIST gibi black metalin esaslı gruplarından ikisini kadrosunda barındıran World Terror Committee; ABIGOR, ABSURD, AOSOTH, ANTAEUS, BLAZE OF PERDITION, KATHARSIS, CRIMSON MOON gibi işi müziğin ötesine götüren grupların manifestolarını kusmaları için de güçlü bir mecra görevi görüyor.

Zaman zaman yeni ve ümit vadeden grupları da kadrosuna katan World Terror Committee, tıpkı Norma Evangelium Diaboli ve Debemur Morti gibi, herhangi bir metal müzik şirketi olmaktan ziyade birtakım karanlık mesajların yayılması için bir aracı rolünü üstlenmiş gibi hareket ediyor. Bu minvalde yayınladığı ürünleri ve kadrosuna kattığı grupları özenle seçen şirket, sadece müzikal karaktere değil, grupların duruşlarına, tavırlarına ve söylemlerine de dikkat ediyor.

Listemizdeki en yaşlı şirket olan World Terror Committee, kuruluşundan beri çizgisini bozmayan ve müzik şirketinden çok black metal adına bir örgüt gibi hareket eden diğer bir oluşum. Benzer tavırdaki firmalar gibi sosyal medyayı sadece gerektiğinde kullanan, ilk yıllarında sürekli yeni bir şeyler yayınlama derdinde olmayan World Terror Committee, özellikle son 5 yılda gözle görülür şekilde hızlanan bir üretime sahip.

WORLD TERROR COMMITTEE’nin yakın zamanda çıkaracağı albümlerden bazıları:

ASCENSION – “Under Ether” – 30 Mart 2018
CHAOS INVOCATION – “Reaping Season, Bloodshed Beyond” – 10 Mart 2018

WORLD TERROR COMMITTEE İletişim Kanalları:
Web
Facebook

***

Bahsedilmesi Gerekenler:

Elbette ki metal dünyasında irili ufaklı daha pek çok şirket faaliyet gösteriyor. Ben yukarıdaki listede 2000 sonrasında kurulanlar arasından öne çıkanları aldım. Bunlar haricinde, doksanlarda kurulan ve özellikle son dönemin en hızlı büyüyen iki şirketi olan Season of Mist ve Napalm Records ile yine köklü bir şirket olan Avantgarde Music de metalin daha mainstream tarafını takip edenlerin zaten bildiği ve portföylerini sürekli genişleten şirketler.

Bunlar dışında, yine doksanların ortasından bu yana faaliyette olan Iron Bonehead Productions, Hell’s Headbangers Records, elbette ki Southern Lord Records, 2000 sonrasında kurulan Sepulchral Voice Records, sadece brutal death metale odaklanan New Standard Elite ve Hindistan’dan çıkarak son birkaç yılın en aktif underground şirketlerinden birine dönüşen Transcending Obscurity de sayılması gereken isimler arasında.

2000 sonrasının öne çıkan underground metal müzik firmalarını ele aldığımız incelememiz bu kadardı. Yeni cevherler çıkardığını düşündüğünüz başka firmaları yorumlar kısmına yazarsanız, birlikte faydalanmış oluruz.

Yeni incelemelerde görüşmek üzere.

Albümün okur notu: 12345678910 (9.65/10, Toplam oy: 31)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
Şirket
Şarkılar
Web
  Yorum alanı

“İNCELEME: Metal Dünyasında 2000’lerin Öne Çıkan Underground Müzik Firmaları” yazısına 16 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Eskiden ‘regain records’ vardi. Kapanmasına inanilmaz üzülmüştüm. Hatta elimdeki degerli cd lerin bazilari o firmadan. Özellikle endstille…

  2. dice says:

    mukemmel bir calisma olmus, tesekkurler

  3. kavanozkafa says:

    En sevdiğim firma spinefarm :)Underground sayılmaz sanırım

  4. Rashid says:

    Haftada en az bir kaç defa I, VOIDHANGER RECORDS’un yeni bir albümüne rastlamadan edemiyorum. Ama doğal olarakta bir çoğu vasat albümler oluyor maalesef.
    Yukarıdakı şirketler dışında listeye 2 şirket eklemek isterdim. Dark Essence Records ve Nordvis Produktion. Bence ikisi de gayet başarılı şirketler.

  5. burock1988 says:

    Mükemmel bir kaynak olmuş. Emeğiniz için çok teşekkür ederiz.

  6. Blasphemer says:

    Bunlar aslinda yillardir underground sahnede gercek death ve black metal dinleyen insanlar tarafindan bilinen firmalar. Nuclear war now her sene festivalleriyle de one cikan bir firmadir ve sadece bastigi gruplar cikabilir. Dark descent en az 8 yildir sayisiz old school death metal albumunu piyasaya kazandiran bir firma. Eger en kotu 5-10 yildirmetal dinleyipte bunlari yeni duyan insanlar var ise cok yazik derim. Gercek metal century media veya nuclear blast da degil.

    eskiblackılardan

    @Blasphemer, Katılıyorum dostum black metal zaten hep undgrounddur fazla populer olan gruplar(Mayhem,RC,Marduk,Watain,Bathory…)ya davayı satar ya da çok yargılanır.

  7. kujeste says:

    vay babayın, tam spotify’da gezinip aklıma Relapse records’u takip etmek gelince ulan buraya bir danışayım, relapse gibi deli fişek grupları barındıran başka hangi dükkanlar var diye sorayım diye açtım ve bu yazıyı gördüm.
    Elinize sağlık.
    (ben gene de sorayım, death-black’ten ziyade sludge, post hardcore-metal, stoner, grind kıl yün gibi grupları toplayan şirketler varsa dürtersiniz hafızlar.)

  8. 12ParmakBağırsağı says:

    Bu inceleme/makale olayını ben de çok seviyorum. Bir ara metalde klip olgusu, grupların aynılaşma süreci tarzı yazılar vardı. Umarım devamı gelir bu tarz yazıların.

  9. Ouz says:

    Eline sağlık Ahmet. I, Voidhanger için söylediğin “yetenek bulma konusundaki yeteneği” kısmına imza atıyorum. Çok can yakacak albümlerle geliyor adamlar, bu kadar diyeyim.

    Profound Lore da olay albümlerin altına imza atıyor ama sayfanın aşağılarına inince destur çekmemi sağlayan asıl şirket W.T.C. oldu. Heriflerin elinden ne çıksa beynimde karıncalanmalar oluyor, ya daral geliyor ya içim ürperiyor, illa bir şeyler yaşıyorum. Acherontas’ın yeni albümünü W.T.C. yerine Agonia’dan çıkarması da şaşırtıcı, arka planda neler döndü acaba?

    Norma Evangelium Diaboli listenin büyük abisi resmen. Ne çıkarsalar ses getiriyor.

  10. Ouz says:

    Yeni incelemeler isteriz.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ouz, ben de istiyorum bir şeyler yazmak. Konu bulduğum anda yazacağım.

    12ParmakBağırsağı

    @Ouz, sitede okumaktan en çok keyif aldığım kısımlar bunlar. İsterük :).

    Ahmet Saraçoğlu

    @12ParmakBağırsağı, şu sıralarda bir tane yazmaktayım.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Süpsüper haber. :)

  11. Kastaga says:

    sitedeki bu tür incelemeler hayata kalite katıyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.