# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MARE COGNITUM – Luminiferous Aether
| 22.12.2016

2016′nın en iyilerinden.

Oğuz Sel

2016’nın sonlarına doğru gelirken gerçekten çok kaliteli parçalarla dolu albümler adeta yağmaya devam ediyor. “Amerikalı gruplar black metal mi yapabilirmiş canım?” önyargımı uzun zaman önce toprağa vermiş olduğuma sevinmemi sağlayacak tek kişilik gruplardan Mare Cognitum da, lirik açısından kozmik meselelerle ilgilendiği “Luminiferous Aether”i bu yıl bizlerle buluşturuyor.

Atmosferik black metal gönüllüsü olan ve tüm enstrümanları layıkıyla kullanan Jacob Buczarski kişisinin elinden çıkan albüm, türün gerektirdiği atmosferin bolca “wet reverb” kullanmaktan ibaret olmadığını gösteriyor. İyi melodi ve vurucu rif denildiğinde akan suları durduran yapıya sahipseniz, albümün, daha ilk parçasından itibaren sizi avuçlarının içine alabileceğini söyleyebilirim rahatlıkla.Zira henüz giriş olmasına rağmen yaklaşık 9 dakikalık ilk parça, sizi liriklerin dert edindiği uzayın derinliklerine anında ışınlayıp uzay boşluğundaolduğunuzu her an anımsatıp nefessiz kalmanıza neden olurken, yine uzay boşluğunda olduğunuzu ve bu ortamda ses duyamamanız gerektiğini size unutturup melodi ve rif sarmalı arasındaki çözümsüzlüğünüze kıs kıs gülüyor.

Kimi parçalarda hızlı blast beat’lerle rutine bağlayan şarkılar, çok katmanlı gitar ve atmosfere belli belirsiz katkıda bulunan klavyelerle öylesine çeşitlilik arz ediyor ki, uzun uzadıya süren şarkılar (gerçekten uzun)aşırı derecede akıcı hale geliyor. Bunda şarkı kompozisyonlarının da büyük payı var ve şarkıların bir yerlerinde rastladığınız rifler tekrar etsin diye kimi zaman kendinizi sıkıntılı hallerde bile bulabiliyorsunuz. Hatta ben zaman zaman parçaları geriye bile sardım sırf aynı rifleri tekrar işiteyim diye.

Başlarda da bahsettiğim üzere türün gerekliliği gibi görülen ama başarısız şarkı yazımı, trafik ve vurucu melodi/rif birlikteliği olmaksızın bana göre kuru gürültüye dönüşen bol reverb’lü kimi atmosferik black metal albümlerinin aksine “Luminiferous Aether”de bir gariplik ve bilinmezlik var; evet doğru kelime bilinmezlik.Olumsuzluk kötüdür ama bilinmezlik daha da kötüdür diye bir söz var zihnimde, lirikleri bir kenara alırsak Mare Cognitum’un yaptığı müzikte ciddi anlamda bilinmezlik mevcut.

Dinlerken sizi ne üzüyor, ne korkutuyor, ne de başka bir his yaşatıyor; sadece o bilinmezliğin içine çekiyor. İşte uzay, atmosfer, yıldızlar, kozmik güçler vesaire de böylece güç kazanıyor ve şarkılar hakikaten alabildiğine albenili hale geliyor tam da bu nedenle. Yani diyeceğim o ki, reverb kötü değildir ve fakat doğru kullanıldığında iyidir ve bunu Jacob Buczarski isimli arkadaş oldukça iyi kullanıyor.

Bu türe ilgili olan dinleyicilere rahatlıkla tavsiye edebileceğim albüm, tek kişilik grubun diğer albümlerinin arasında belki en iyisi olarak öne çıkamıyor ancak 2016 yılı içerisinde ortaya konan sağlam, dinlenesi, üzerine kafa yorulası albümler arasına rahatlıkla giriyor. Gözlerinizi kapatıp uzayın karanlığına 50 dakikayı biraz aşan bir süreyle yolculuk yapmayı arzu ederseniz, Mare Cognitum ve gerçek anlamda fantastik albümü “Luminiferous Aether”i dinleyebilirsiniz.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.33/10, Toplam oy: 27)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
I, Voidhanger Records
Kadro
Jacob Buczarski: Her şey
Şarkılar
1. Heliacal Rising
2. The First Point of Aries
3. Constellation Hipparchia
4. Occultated Temporal Dimensions
5. Aether Wind
  Yorum alanı

“MARE COGNITUM – Luminiferous Aether” yazısına 9 yorum var

  1. şeyh hulud says:

    Albümün en başarılı tarafı dengesi, biraz ayarı kaçırsa dinlerken bayabilecek şeyleri öyle iyi dengeleyip paketleyip satıyor ki hiç sıkmadan dinlettiriyor kendini. Öyle atmosferik, deep space göründüğüne aldanmamak lazım dinlemesi çok eğlenceli bir albüm.

    şeyh flue

    @şeyh hulud, faceden kendisine sordum,bu çalışma ilahi mı yoksa şeytani mi diye…verdiği yanıt şu…insani :)
    ayrıca kendisine ney pasajı dinlettim(uzzal taksim-https://www.youtube.com/watch?v=ro1RqDxiGmo) ve yorumu şu oldu..
    oldukça ürpertici :)
    album harikulade bu arada..uzun ömürler diliyoruz yakup abiye

  2. Horrendous says:

    Yıl sonu listemde de yer vermiştim bu albüme, oldukça başarılı fakat okur notuna çok şaşırdım.

    Ouz

    @Horrendous, Ben uzun süredir PA okur notlarına şaşırmıyorum. Bir nedenden ötürü “Hater”a bağlayan bir grup var sanırım ve itinayla pek çok albümün notunun düşmesini sağlıyorlar. Keşke şu şu nedenden ötürü düşük puan veriyoruz deseler.

    deadhouse

    @Ouz, Şahsen okur notunun kaldırılması taraftarıyım. Siteye bir artı değer kazandırdığını düşünmüyorum. Bu yine iyi tabii eskiden daha beteri vardı, ana sayfada en yüksek oy alan albümler.

    Ouz

    @deadhouse, O da olur ama okurla etkileşime girmenin yolu oy verme sistemi belki de. Bence isteyen istediği puanı verebilmeli ama bunun bir gerekçeye bağlanabilmesi süper olurdu. Mesela oy vermeye tıklayan kişi, açılan ufak kutucuğa “albüm aşırı derecede boktan” veya “dinledim, hayatım değişti” filan yazabilse, oyunu bu işlemden sonra gönderebilse daha hayırlı olabilirdi sanki.

    Her şeye rağmen çok takılmamaya çalışıyorum okur puanlarına, maksat sevdiğimiz müzikleri bir şekilde paylaşabilmek, derdimizi birkaç sayfada anlatabilmek. Gündelik yaşantının getirdiği stres, sıkıntı, kasvetten az buçuk kurtulmak. Bu stresten kurtulamayanların bastıkları birkaç “1″ puan, bizleri bu kutlu yoldan döndüremeyecek. :P

    deadhouse

    @Ouz, Güzel yazmışsın, epey iyi niyetli düşünceler. Ama maalesef insanların ruh sağlığı bu kadar düzgün değil. Kendiyle ilgili büyük problemleri olan psikolojisi bozuk kişiler albümlerle ilgili hiç fikirleri olmadığı halde 1 verebiliyor. Bu şekilde kendilerini tatmin ediyorlar. Ağır oldu farkındayım ama durum bu yapacak bir şey yok. Albümü dinlemediği halde en ufak fikri olmadığı halde puan verenler için iyi şeyler düşünemiyorum. Dediğin gibi aslında herkes hakikatli davransa okur puanı olayı kötü bir şey değil. Gayet faydalı olabilirdi öyle olsaydı.

  3. Zeitgeist says:

    Yeni albümün kritiğini de senin gibi gruba hakim birinden görmek çok güzel olurdu Oğuz abi.

    Ouz

    @Zeitgeist, Kısmetse haftaya pazar. ;)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.