# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
İNCELEME: Metal Dünyasında Son Yılların Öne Çıkan 5 Kapak Tasarımcısı
| 21.02.2018

Notalarla hayat bulan tablolar.

Canlı renkleri, zombileri ve toksik atıklarıyla thrash metalin en renkli tarafını önümüze seren Ed Repka; girintili çıkıntılı grotesk yapılarıyla dünya dışılığın soğuk ve tekinsiz bir yansımasını sunan Dan Seagrave; ölüler dünyasından fırlayarak boynuzlu ve nasırlı derileriyle önümüzde dikilen yaratıklarıyla Wes Benscoter; akışkan ve uzayan deri parçalarının fütürist bir anlayışla bir anda devasa mimari yapılara dönüştüğü kıyamet portreleriyle Pär Olofsson; bol iblisli underground’ın uğursuz karanlığını siyah beyaz bir kaosla suratımıza püskürten Chris Moyen; doksanlardan bu yana sayısız eseriyle metal tarihinin görsel tarafına yön veren Travis Smith; Kuzey’in soğukluğunu, cehennemin sıcaklığını fırça darbeleriyle yansıtan Kristian Wåhlin; niceleri…

Metal dinlemeye başladığımdan beri, bu müziğin görsel tarafını yansıtan başlıca unsurlardan biri olan albüm kapaklarına da büyük ilgi duyuyorum. Doksanların başında metal dinlemeye “Siyah Albüm”le başladığım düşünüldüğünde, “Bu albümün kapağı yok mu?” şeklindeki kısa süreli düşüncem, IRON MAIDEN ve MANOWAR’un çılgın kapaklarıyla bir anda “oooo demek ki bu metalin kapakları da ilginçliymiş”e dönüşmüştü. Bugün bile, açıklanan her “yeni albüm detayları”nda, içimde “umarım kapak ilginçtir” türü bir düşünce peydahlanıyor ve iyi bir albüm kapağı gördüğümde de gerçekten mutlu oluyorum.

Ben de bu konunun biraz daha derinine ineyim ve özellikle son yıllarda karşımıza çıkan önemli ve değerli albüm kapaklarını yaratan insanları konu edeyim dedim. Yazıyı yazmaya başlamadan önce kafamda “daha çok ilgi çekmesi adına liste gibi olsun, en iyi 5 kişiyi belirleyeyim” diye bir düşünce yoktu, ancak sonra bakınca gerçekten de son yıllarda öne çıkan 5 isim olduğuna karar verdim ve onlardan bahsettim. 4 ya da 6 da olabilirdi, tesadüfen 5 oldu.

Sanatçılara geçmeden önce söylemek isterim ki, bu beş kişiyi özgünlükleri, varyasyonlu tarzları ve üretkenlikleri doğrultusunda seçtim. Listemde yer almayan John Baizley (BARONESS), Seth Siro Anton (SEPTICFLESH), Valnoir/Metastazis gibi isimleri, çok başarılı olmalarına rağmen biraz fazla aynı tarza yoğunlaşmış (sürprizsiz) bulduğum için listeye almadım. Yine son yıllarda önemli işlere imza atan Denis Forkas (BEHEMOTH – “The Satanist”) ve Truls Espedal (son 9 ENSLAVED albümü) gibi sanatçıları da, henüz metal ortamında yeterince eserleri olmadığı için listeme almadım.

Bahsedeceğim beş ismi alfabetik olarak ele aldığımı da söyleyerek olaya giriyorum.

Adam Burke:

Listemize son yıllarda çok başarılı albüm kapaklarına imza atan ve adının henüz yeterince bilinmediğini düşündüğüm ABD’li sanatçı Adam Burke ile başlıyoruz. Nightjarl Illustrations adı altında çalışan Burke, akrilik boya kullanarak çizdiği resimleriyle dikkat çeken ve kendine özgü bir “hayvan/ölüm/uzay/topografya/fantezi” konsepti sunan bir insan.

İlk olarak 2016’da çıkan VEKTOR albümü “Terminal Redux”ın kapağıyla dikkatimi çeken Burke, 2016 ve 2017’yi son derece üretken bir şekilde geçirdi ve birbirinden karakteristik kapaklar sundu. Frank Frazetta ve Boris Vallejo gibi fantezi çizerlerinden etkilendiği görülen ve resim yapmayı kendi kendine öğrenen Burke, doğayla iç içe yaşamasının sonucu olarak bu tarz pastoral ve canlı ögeleri resimlerine taşıyor.

GATECREEPER’ın “Sonoran Depravation”ı, TCHORNOBOG’un yukarıda gördüğünüz kapağı, yeni HOODED MENACE albümü, LOSS’un “Horizonless”ı, ARTIFICIAL BRAIN’in “Infrared Horizon”ı son dönemde karşımıza çıkan başarılı işlerinden bazıları.

Heavy Music Artwork tarafından 2017 yılının sanatçısı seçilen Burke, tek bir resim tekniğine ve metal türüne bağımlı kalmadan çizdiği resimleriyle, şüphesiz ki yakın gelecekte de daha pek çok kez karşımıza çıkacak.

Adam Burke’ün çalışmalarını @nightjarlillustrations Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

***

David S. Herrerias:

1982’de Meksika’da doğan David S. Herrerias, okült ve simya gibi konularla yakından ilgilenen ve 10 yıldan uzun süredir İsveç’te yaşayan bir sanatçı. Genellikle kaotik, boğucu ve ayinsel black metal grupları için resimler üreten Herrerias’ın da kendine özgü bir karanlığı var.

Fazla ortalarda olmayan ve sosyal medyayı sadece eserlerini paylaşmak için kullanan Herrerias, tıpkı görsel yönden katkıda bulunduğu albümler gibi arka planda, karanlıkta saklanmayı tercih eden bir profile sahip.

En meşhur çalışması yukarıda görülen AKHLYS – “The Dreaming I” olan Herrerias, benzer karanlıkta müzik yapan NIGHTBRINGER, IRKALLIAN ORACLE, BESTIA ARCANA, DENOUNCEMENT PYRE gibi grupların kapaklarını da yapıyor.

Son dört yıldır üretimini hızlandıran ve belli ki kapak çizdiği müzikle bir birliktelik arayan, olaya ruhani bir boyut katmak isteyen Herrerias, bu tarz atonal, soyut, bulanık ve karambol black/death metal gruplarının son yıllardaki artışı göz önünde bulundurulduğunda, daha sık karşımıza çıkacak gibi gözüküyor.

David Herrerias’ın çalışmalarını @david.herrerias Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Eliran Kantor:

Şüphesiz ki son 10 yılda metal dünyasının görsel tarafının başına gelmiş en güzel şeylerden biri, Almanya’da yaşayan İsrailli sanatçı Eliran Kantor. Kendisini ilk olarak ATHEIST’in geri dönüş albümü “Jupiter” ile keşfetmiş ve takibe almıştım. Ne güzeldir ki, bunca yıl sonra bile bir kez olsun çizgisini (öhöm) bozmadı ve metal dünyasının en çok aranan birkaç çizerinden biri hâline geldi.

Eliran Kantor’un her tarza uyarlanabilen yersiz, yurtsuz, zamansız tasarımları hardcore’dan black metale, thrash metalden teknik death metale dek metalle ilişkilendirilebilecek pek çok türdeki yüzlerce grupta kendini buluyor.

1984’te İsrail’de doğan Kantor, çok genç yaşlarda Renault ve Visa gibi dev markalar için çalıştıktan sonra, reklam sektöründen sıkılmış ve yirmili yaşlarının başında sadece metal albümleri için kapak yapmaya yönelmiş. 29 yaşına gelene dek 100’den fazla albüme kapak çizen Kantor, bugün metal dünyasının devlerinin peşinden koştuğu bir isim. TESTAMENT, HATEBREED, ATHEIST, ARCHSPIRE, FLESHGOD APOCALYPSE, HATE ETERNAL, ICED EARTH, INCANTATION, KATAKLYSM, MORS PRINCIPIUM EST, SIGH, SODOM, SOULFLY, THY ART IS MURDER gibi pek çok gruba kapak yapan Kantor’un en çok öne çıkan özelliği, resim tekniğinin yanı sıra, elbette ki hayal gücünü çok farklı bir düzlemde kullanması.

“Yer şekillerine can verme” olayının yanı sıra, Rönesans tablosu düzeyinde kapaklar da yaratan Kantor, bu varyasyonlu özelliğiyle şu sıralar sayısız grubun birinci tercihi. Bu özelliğinden dolayı, Heavy Music Artwork, Eliran Kantor’u 2017’nin En İlham Veren Sanatçısı seçti.

Bir albümün kapağını tasarlamadan önce, mümkünse albümün yazım safhasından itibaren grupla iletişimde olmayı tercih eden Kantor, albüm yazıldıkça kendisine de farklı ilhamlar geldiğini, hatta bu süreçteki fikir ve eskizlerin grupların yazımını dahi etkilediğini söylüyor. Bazen sadece bir albüm adı, bazen bir şarkının sözlerinden yola çıkarak çizen sanatçı, yazım sürecinden itibaren olaya dâhil olduğunda çıkan sonuçların çok daha etkili olduğu görüşünde. Örneğin son iki TESTAMENT albümünün kapağı bu şekilde ortaya çıkmış. Tüm bunların ışığında ve tanık olduğumuz üretim hızı ve çeşitliliği düşünüldüğünde, Eliran Kantor’un daha uzun yıllar metal dünyasının en önde gelen birkaç çizerinden, ressamından biri olacağı açık.

Eliran Kantor’un çalışmalarını @elirankantor Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Paolo Girardi:

1974 yılında Ascoli Piceno, İtalya’da doğan Paolo Girardi, daha konuşmaya başlamadan önce resim yapmaya başlayan ve 14 yaşından bu yana da serbest güreşle ilgilenen bir abimiz. Aile baskısı ile eski Yunan, Latin ve İtalyan dili, edebiyatı ve felsefeleri üzerine yoğunlaşan bir eğitim alan Girardi, bu dönemde metal dinlemeye başlamış.

20 yaşında Güzel Sanatlar Akademisi’ne başlayan sanatçı, istediği gibi bir ressam olmak adına kurumsal bir eğitimin kendisine bir şey veremeyeceğini düşünerek buradan ayrılmış. Sanata, topluma ve insanlara yönelik 5 yıllık bir hayal kırıklığı döneminin ardından evine dönmüş ve odasında natürmort ve doğa resimleri çizmeye başlamış.

Avrupalı ressamların 1600-1700 arasında çizdiği tabloların aynılarını çizmek için uğraşan Girardi, zamanla kendi tarzını oturtmuş ve 2010 civarında olayı “kendi odasında resim yapan ve kimsenin tanımadığı adam” olmaktan çıkararak çizimlerini Facebook’ta paylaşmaya başlamış. Kısa sürede plak şirketleri ve gruplar Girardi’nin tarzının metal için ne kadar uygun olduğunu fark etmişler ve Paolo Girardi böylece kısa süre içinde adını duyurmuş. Kendisi bugün sadece metal gruplarına albüm kapakları yaparak ve tişört, ürün gibi ürünlerden de pay alarak geçimini sağlamakta. Bir yandan da spor salonu ve güreş merakını sürdürmekte.

Paolo Girardi, elbette ki son yılların en karakteristik albüm kapaklarından bazılarını yapan ve bu makaleyi yazmam öncesinde de ilk aklıma gelen iki kişiden biri. Tasarımlarındaki soyutluk, garip yaratıklar, farklı cehennem tasvirleri ve makalede yer alan bazı çizerlerin de başarıyla yansıttığı “yer şekillerini organikleştirerek karaktere dönüştürme” olayını çok başarılı şekilde yapan Girardi, gören kişiye daha fazlasını hayal ettiren tasvirleriyle kendini belli ediyor.

Paolo Girardi’nin çalışmalarını @paologirardipainter Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Zbigniew M. Bielak:

1980’de Krakov’da doğan Polonyalı sanatçı Zbigniew M. Bielak, ressam olmasının yanı sıra mimar da bir insan. Özellikle GHOST, WATAIN, VADER, MAYHEM, DESTRÖYER 666, GORGUTS, PARADISE LOST, ABSU, PORTAL gibi gruplar için yaptığı kapaklarla tanınan Bielak, şüphesiz ki son yılların en gözde albüm kapağı tasarımcılarından biri.

Mimar olmasından ötürü kapaklarında pek çok mimari öge barındıran Bielak, arkeolojik ve ansiklopedik tatları kapaklarında sıklıkla kullanıyor. Kara kalem, yağlı boya, akrilik ve serigrafi çalışan sanatçı, çok detaylı ve kalabalık görünen ancak bir yandan da düzenli kapaklarıyla akıllarda yer ediyor.

Infestissumam”dan bu yana tüm GHOST kapaklarında imzası bulunan Bielak’ın, GHOST’un bundan sonraki albümlerinde de grupla birlikte çalışması olası gözüküyor. GHOST’un yanı sıra, ülkesinin önemli gruplarından VADER’ın pek çok kapağında da imzası bulunan Bielak, BEHEMOTH’un “The Satanist” albüm kapağının konsept fikrinden ve albüm için hazırlanan anahtar şeklindeki “The Satanist” logosundan da sorumlu.

Mimarlık eğitiminin ve çizim konusunda sahip olduğu teknik bilginin tasarımlarında önemli rol oynadığını kaydeden Bielak, bu sayede, katkıda bulunduğu albümlere fazladan bir görkem ve ihtişam katabiliyor. Onun kapaklarını gördüğünüzde, kapakların arkasındaki mimari çizimleri, cetvelle çizilmiş ve kusursuz orantılara sahip eskizleri kafanızda canlandırabiliyorsunuz.

Zbigniew M. Bielak’ın çalışmalarını @zbigniewmbielak Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Son yıllarda öne çıktığını düşündüğüm sanatçılar bunlardı. Siz de takip ettiğiniz, başarılı bulduğunuz veya yakın zamanda metal dünyasında yıldızının parlayacağını düşündüğünüz çizerleri, ressamları yorum olarak yazarsanız, onlar hakkında da konuşuruz.

Bir sonraki incelemede görüşmek üzere.

Albümün okur notu: 12345678910 (9.76/10, Toplam oy: 37)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
Şirket
Şarkılar
Web
  Yorum alanı

“İNCELEME: Metal Dünyasında Son Yılların Öne Çıkan 5 Kapak Tasarımcısı” yazısına 32 yorum var

  1. dice says:

    işte beklediğim incelemeler bunlar :)
    ayrıca diğer arkadaşların kırılmasını istemem ama ahmet saraçoğlu’nun dışındaki kritikler beni nedense hiç sarmıyor.

    deathmonster

    @dice, üzülerek bende aynı şeyi söyleyeceğim
    metale ve emekçilerine sonsuz saygım var ama Ahmet başkanı merakla ve dikkatle takip ediyoruz.

    Ahmet Saraçoğlu

    @dice, @deathmonster, sağ olun. Bu tür yorumları onaylamak istemiyorum aslında ama yazılanı da onaylamamak olmuyor. Kritiği yazılan bazı albümleri tür olarak yakın bulmayabilirsiniz ama PA’ya katkıda bulunan herkes cidden büyük emek veriyor, tek başına olacak bir iş değil gerçekten. :)

    Ama sağ olun, PA olarak her kime faydamız oluyorsa ne mutlu.

  2. Sinan Ceylan says:

    Çok iyi derleme olmuş! Sadece Girardi’yi takip ediyordum, enteresan adam. Diğerlerini de ekleyelim bari.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Sinan Ceylan, sağ ol. Bence diğerlerine de bak, sessiz sedasız ne başyapıtlar yaratıyor adamlar.

  3. Gökay says:

    Hocam gerçekten harika paylaşım ya işinizi gerçekten olağanüstü yapıyorsunuz elinize sağlık ya

    Ahmet Saraçoğlu

    @Gökay, teşekkürler. Vakit olsa da albüm incelemesi dışında bu tarz bir sürü şey yapsak. Yakında bu tür şeyleri artırmak istiyoruz.

  4. Crackedbrain says:

    Yıllarca motörhead ve birçok grubun albüm kapağını yapan j.petagno gibi bi üstada da yer verseydiniz keşke…

    Ahmet Saraçoğlu

    @Crackedbrain, yazının ilk paragrafından bahsediyorsun herhalde çünkü yazı son 10 yılı falan konu ediyor. Oraya yazılabilecek 100 kişi var tabii ama ben genel olarak daha çeşitli gruplara kapak yapan ve değişken tarzı olan isimleri düşündüm ilk paragrafta da. Yoksa Motörhead, Iron Maiden, Cannibal Corpse gibi bir sürü grubun kapaklarını yapan önemli insanlar var.

    Crackedbrain

    @Ahmet Saraçoğlu, Son 10 yılı konu ettiğini farkettim. Benim demek istedigim konuyu actin efsanelerdende bahsetseydin iyi olurdu diyorum

  5. crowkiller says:

    Mükemmel bir yazı olmuş. Metal müzik kadar albüm artworklarına ayrıca ilgisi olan birisi olarak çok hoşuma gitti. Bu arada bahsedilmemiş olmasına hayret ettiğim bir sanatçı var : Timo Ketola (Davthvs )

    http://bit.ly/2GynhCL

    kendisi deathspell omega, teitanblood gibi grupların artworklarını yapmakta

    https://www.metal-archives.com/albums/Deathspell_Omega/Si_Monvmentvm_Reqvires%2C_Circvmspice/39107

    https://www.metal-archives.com/albums/Deathspell_Omega/Paracletus/285013

    https://www.metal-archives.com/albums/Teitanblood/Seven_Chalices/231566

    bu da tabula obscura isimli kitabından kareler

    http://www.tentacula.org/tabulaobscura/

    Bir de bu Paolo Girardi’yi bir ara baya takip ediyordum ama çalışmaları biraz korkunçluktan ibaret gibi gelmeye başladı , yani lise de sıkıcı derslerde defterin boş sayfasına çizdiğiniz korkunçlu resimlere benziyor resimleri, herhangi bir kompozisyon, simgesellik barındırmıyor gibi, çok kafa karıştıran, aşırı ayrıntılı , direkt neyle alakalı olduğunu belli eden, şeytanlı, boynuzlu, ateşli,kanlı böbrekli bak ne kadar brutaliz görünümlü. Ben daha çok keçili bathory kapağı ya da katedralli mayhem tarzı sembolik kapakları beğeniyorum, bunların merchandiseleri falan da daha oturaklı olgun duruyor, Girardi’nin tarzı biraz b-sınıfı korku filmi tadında bence.

    Crackedbrain

    @crowkiller, benimde aşırı ilgim var bu konuya. Sodom-in war and pieces favorilerimden

  6. CupOfHeresy says:

    Jef whitehead albüm kapaği konusunda gerçekten tarz olarak cok begendigim bir sanatci. Bir insan hem boylesine kaotik bir muzik yapip hem de boylesine nasil kendine has cizgisiyle 1 tasarimlar yapar yetenegine hayranim gercekten, muthis bir sanatci muthiss..

    cotard delusion

    @CupOfHeresy, Eğer doğruysa Whitehead’in albüm kapaklarında kendi imzası olduğunu yeni öğreniyorum. Zaten müthiş de bir dövme sanatçısı o da instagram hesabından takip edilebilir. Mastermind dediklerinden ve evet, çok başka bir adam çok…

    CupOfHeresy

    @cotard delusion, evet bende illüstrasyon işiyle uğraşıyorum ve bu konu hakkında instagram üzerinden bir kaç kere Jef Whitehead ile bağlantı kurdum, çok sıcak kanlı bir şekilde ne zaman yazsam geri döndü. Hem tüm kendi kapaklarının tasarımı kendine ait hemde başka freelance işleride mevcut.

    CupOfHeresy

    @CupOfHeresy, ve ayrıca Whitehead’in son albümü Scar Sighted’ da her parça için ayrı kapak çizmesi de manyak bir olay belirtmeden geçmeyeyim.

  7. İskeletanahtarlık says:

    Par Olafson’ ın listede “honorable mention” olarak yer etmesi gerek

  8. northern says:

    eliran kantor’un instagramında paylaştığı görsellere yazdığı yorumlar da çok güzel.

  9. Ouz says:

    Eline sağlık Ahmet. Anlatım ve içerik her zamanki gibi süpsüper. Yazı keşke daha uzun olsaydı, beş kişi yerine on beş kişi ele alınsaydı. :/

  10. KalmahFanboy says:

    Çok güzel fikir, seçimleri de beğendim. Sanırım benim favorim Samuel Nelson.

  11. LifeHunter says:

    Baştaki albümün kapağı dehşet bir şekilde Symbolic kapağını andırıyor. Sadece göz detayı değil,ortamın verdiği atmosfer genel olarak Symbolic’e çok benziyor. Yaratıklar olmasa tam olacak

  12. 74 says:

    bravo bu yazı için…

  13. Oblomov says:

    Çok güzel bir yazı. Ne zamandır aklımda olan ve gayet güzel bir şekilde ele alınmış bir konu. Son 10 yıl özelinde bir inceleme yapılmış. Benim ayrıca tavsiyem efsaneleşmiş albüm kapakları ve tasarımcıları üzerine de bir yazı yazılması. Bu minvalde bana en çok hitap eden Dan Seagrave. Death Metalin en baba albümlerinin hayran olunası kapaklarına imza atmış biri olarak saygım sonsuz kendisine.

  14. MetaLstorM says:

    Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş Ahmet abi,çok beğendim.Bu tür yazıları başka konseptlerde de görsek harika olur.Mesela metal müziğin en sağlam prodüktörlerini ele alsan gerçekten yine bunun gibi sağlam bir yazı ortaya çıkar.Örnek olarak Flemming Remussen,Andy Sneap,Jens Borgen falan.Bu ve bu gibi önemli prodüktörlerden bahsetsen yine okuması çok zevkli bir yazı ortaya çıkar kesinlikle.

  15. Ugur says:

    Seth eskiden süprizliydi aslında.Daha önce yaptığı işlerine -misal Rotting Christ’ın Sanctus Diavolos’u- bakıldığında son dönemdeki işlerine göre daha direkt çalışmalar olduğunu görüyoruz.

    Çok çok başarılı bir yazı.Ellerine sağlık.

  16. Horrendous says:

    Aşağı yukarı son 1 senedir Pasifagresif’i dışarıdan bir göz olarak takip etmeyi uygun gördüm. Etliye sütlüye karışmadan kritiklerimi okuyor ve kendi çapımda alkış tutuyordum. Özel bir sebebi yoktu aslında sadece yapılan bazı yorumlar, gereksiz tartışmalar beni yorum yazmaktan uzaklaştırdı hepsi bu. Ama böyle muhteşem bir yazıyı her türlüsünden takdir etmemek elde değil, kendimi tutamayıp orucumu bozuyorum; ellerine kollarına sağlık Ahmet abi.

  17. Hepiniz sağ olun arkadaşlar.

  18. atilla says:

    bu bölüme dikkat etmemiştim. bugün okudum tamamını. böyle bi inceleme süper olmuş, emeği geçene teşekkür ;) adamlar cidden şahane tasarımlar yapmışlar ve her birinin kendine has bir tarzı var (2-3 resme bakınca hemen anlaşılıyor). böyle yetenekli ve yaratıcı insanları takip etmek gerekli (sosyal medya böyle şeyler için süper!).

  19. den4x says:

    bir tek eliran kantor’u takip ediyordum ben de. ex deo, soulfly falan albümleri dinlerken kapaklara bakıp beklentim bir tık yükseliyordu. unfathomable ruinaition’ın da yeni albümünü çizmiş, instada haberleri ondan alıyorum ve kötü çıkmazmış gibi geliyor. hoşuma gitmeyen tek kapak archspire’ın olan

    horizonless’ın kapağı aşırı güzel yani adam burke de çok iyiymiş gerçekten. gerçi hepsi yetenekli insanlar. ben çok küçük yaşta resme yeteneğim olmadığını keşfettim. insan bile çizemem orantılı falan. aşırı beceremediğim için saygım da artıyor çizer/ressamlara.

  20. chuck says:

    bu tarz incelemelere bayılıyorum. iki senedir ara ara dönüp dolaşıp yine okuyorum. geçen sormuştunuz ya, metal müzik genel olarak bi’ hobi haline geliyor ve doğal olarak grup üyelerinden, müziklerinden tut albüm kapağının çizimine kadar her şeyi öğrenmek istiyorsunuz diye. bu gerçekten de doğru. hiç bir müzik janrasında (bana göre) rock ve metal müzik kültürü içerisinde olduğu kadar güzel bir kapak kültürü yok.

    fazla ara açılmadan bu müziğe damga vurmuş grupların klasiklere imza atmış olan albüm kapaklarını geçmişte defalarca kez çizmiş olan insanlar hakkında da incelemeler gelmeli.

    ayrıca buraya inceleme sırasında kurulmuş bir cümle ile ilgilide bir eleştiri bırakmak istiyorum. çünkü kurulan cümle ile baya çelişiyor.

    ” Truls Espedal (son 9 ENSLAVED albümü) gibi sanatçıları da, henüz metal ortamında yeterince eserleri olmadığı için listeme almadım”

    adam son DOKUZ albümün kapağını çizmiş. daha ne kadar fazla eser vermesi gerekiyor, sayın saraçoğlu lmao

    Ahmet Saraçoğlu

    @chuck, Espedal Enslaved odaklı çalıştığı için onu listeye almadım. Yoksa adamın yeteneğine, yaratıcılığına lafım yok. Hatta bundan 9 yıl önce kendi grubumun ilk albümünün kapağı için kendisiyle görüşmüştüm, o da “teklifiniz için teşekkürler ama sadece Enslaved için kapak çizmeyi tercih ediyorum” demişti.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.