# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SIDEREAN – Lost on Void’s Horizon
| 25.07.2021

Beşinci günün şafağında ufukta ansızın beliren bir progresif death metal albümü.

Erhan Yiğit

Selamlar, geçenlerde SkyView isimli bir uygulama buldum. Uygulama bulunduğunuz yerin konumunu kullanarak gökyüzündeki yıldızların yerlerini ve resimlerini çok az bir sapma ile gösteriyor hatta haklarında kısa bilgiler de veriyor. Bu yıl dinlemelere doyamadığım MARE COGNITUM’un “Solar Paroxysm“ine ve metal müzikteki bu tarz kozmik işlere kafayı takmış birisi olarak uygulama içerisinde gökkubbeyi seyahat ederken Antares isimli bir yıldıza ve o yıldızın da içinde bulunduğu Akrep takım yıldızlarına denk geldim. Antares’in Mare Cognitum’un Antaresian’ı ile alakalı olduğunu fark etmem ile de kendi küçük dünyamda küçük bir boyut atladım.

Bu yıl IOTUNN’un “Access All Worlds” albümünü bir başyapıt olarak kabul etmemde büyük etki sahibi olan bu kozmik numaraları yapan gruplar benim nezdimde maça daima 1-0 önde başlıyor çünkü öyle ya da böyle bu kozmikliğe ve bilinmezliğe meydan okuyan albümler dinleyiciye kendi dünyalarında işitsel boyutlar atlatabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda BLOOD INCANTATION, VEKTOR, OBSCURA, CRYPTIC SHIFT gibi grupların bu tarz metal anlayışını tanrı seviyesini çıkardığını, bu yıl ise IOTUNN, PARANORM ve CRYPTOSIS‘in bu bayrağı layığı ile taşıdığını söylersem metaldeki bu güzel, uzaysal bakış açısının aslında ne kadar kaliteli ve özgün gruplar vesilesi ile icra edildiği de hatırlanmış olur.

Müsaadenizle bu kozmik tahtlarda hüküm süren grupların yanına ben bir de Slovenyalı SIDEREAN isimli progresif death metal oluşumunu da çağırmak istiyorum:

2010 yılında TELEPORT adıyla kurulan ve geçtiğimiz yıl SIDEREAN olarak kimlik değiştiren grup geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 4 demo 1 EP ve 1 adet de derleme yayınladı ama ”Lost on Void’s Horizon” başlıklı bu ilk albümlerini yeni kimlikleriyle yayınlamak istemişler. Zaten daha önce piyasaya sürdükleri türlü türlü demolardan hareketle grubun umut vadeden kaliteli bir şeye dönüşeceği belliymiş. O yüzden hemen geçelim:

Gayet bilindik ve sofistike bir müzik yapan SIDEREAN gücünü sakin fakat ters oranda güçlü olan riflerden ve clean arpejlerden alıyor. Albümün zaman zaman sürüncemeye geçen genel atmosferi, uzay temasının desteklenmesinde önemli rolü üstlenen nostaljik-uzaysal efektler ile birleşip dinleyeni balta girmemiş kör karanlık ufuklara sürüklüyor. Kaliteli bir davul işçiliğini de bünyesinde tutan ”Lost on Void’s Horizon” yumuşak ve doğal bir prodüksiyon ile desteklenip kalitesine kalite katarken biz de grubun bu konuda acemi olmadığını, aradan geçen koca 10 yıl içerisinde çok sıkı çalıştığını anlıyoruz.

”Lost on Void’s Horizon”a yukarıdan baktığımızda SIDEREAN’in ilham kaynağı olarak aldığı grupları çok iyi kanıksadığını ve kendi karakterine çok iyi yedirdiğini görüyoruz; Albüm yapı ve sound itibarıyla BLOOD INCANTATION’ın “Hidden History of the Human Race” albümüne akraba iken beste olarak daha çeşitli bir anlayışa ev sahipliği yapıyor; Bu manada grubun ORANSSI PAZUZU‘dan tutun ULCERATE‘e ve MORBID ANGEL‘dan, CYNIC‘e kadar uzanan bir ilham rüzgarını arkasına aldığı da dile getirilebilir.

Başta albümün genel havasının arada sürüncemeye geçen sakin ama güçlü gitarlardan süregeldiğini söylemiştim. SIDEREAN bu olayı o kadar güzel bir biçimde yapıyor ki işin suyunu asla çıkarmıyor, her şeyi tadında ve yerinde bırakıyor, her enstrüman kendi sırasını bekliyor, ve hiçbir şey kendini ön plana koymuyor. Bu bakımdan acelesi olmadığı anlaşılan SIDEREAN üyelerinin de enstrümanlarına gayet hakim olduklarını, acele etmeden aheste aheste albümü demleyerek ilerlediklerine şahit oluyoruz. Şarkılarda bol bol rastladığımız uzun enstrümantal kısımlara baktığımızda da grup üyelerinin zaten ‘güvenilir ellere’ sahip olduğunu anlayabiliyoruz.

Metal müzikte doğal prodüksiyon üzerine işlenen otantik müziğin kozmik kavramlar ile bir araya gelmesi şahsımı en çok heyecanlandıran şeylerden biri gerçekten ama böyle yapımlar ile karşılaşmak da her zaman nasip olmuyor maalesef. BLOOD INCANTATION’a, VEKTOR’e ve bu şekilde kaliteli işlere imza atabilecek her türlü gruba taptığımı, böyle adamlardan gelecek şeylerin de çok özel olabileceğini düşünen bir dinleyici olarak ben ”Lost on Void’s Horizon”u bu yıl çıkan sıradan albümlerden birisi olarak görmediğimi söylemek isterim. İsimlerini bolca zikrettiğim grupları sevenlerin ise bu albümü es geçmemeleri gerektiğini de eklemek suretiyle SIDEREAN’ın uzay mekiğine atlayıp boşluğun ufuklarında kaybolmaya gidiyorum. Bye…

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.00/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Edged Circle Productions
Kadro
Jan Brišar: Vokal
Matija Dolinar: Gitar
David Kocmur: Gitar
Lovro Babič: Bas
Darian Kocmur: Davul
Şarkılar
1. Eolith
2. Traversing
3. Lost on Void's Horizon
4. Sidereal Evolution
5. Coalescing into the Expanse
6. Abyssophora
  Yorum alanı

“SIDEREAN – Lost on Void’s Horizon” yazısına 5 yorum var

  1. 12 yılın ardından sitedeki ilk Sloven grup incelemesi. Eline sağlık.

  2. Yiğit says:

    Aynı uygulamayı biz de dün köyde gökyüzüne dalmışken indirmiştik. Garip bir tesadüf oldu. Eline sağlık.

    Dysplasia

    @Yiğit, Ben Stellarium kullanıyorum, daha pratik bence.

    Grubu bu akşam dinleyeceğim, bu yıldızlı galaksili death metal gruplarının ayrı bir çekiciliği var hakikaten.

  3. Mahakali says:

    Baya hoşuma gitti diyebilirim. Arka plandaki melodiler biraz daha belirgin olsa daha da ilgimi cekebilirdi. Diğer işlerine bakacağım. Eline sağlık bu arada.

  4. Kastaga says:

    albümün mastering’ini horrendous elemanı damian’ın yapması da ilginç bir detay. dinlemesi kolay ve keyifli, ama 2-3 ay sonra aklıma gelir mi bilmem.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.