# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
METALLICA yeni şarkısını klibiyle birlikte yayınladı
31.03.2023

72 Seasons.

METALLICA yeni albümü “72 Seasons“ı 14 Nisan’da çıkarıyor.

Detaylar şöyle.

1. 72 Seasons
2. Shadows Follow
3. Screaming Suicide
4. Sleepwalk My Life Away
5. You Must Burn!
6. Lux Æterna
7. Crown of Barbed Wire
8. Chasing Light
9. If Darkness Had a Son
10. Too Far Gone?
11. Room of Mirrors
12. Inamorata

Albüme adını veren şarkı klibiyle birlikte yayınlandı.

“If Darkness Had A Son” yayınlandı.

“Screaming Suicide”ın klip arkası ve çekim görüntüleri yayınlandı.

Klip de şöyle.

Albümden “Lux Æterna”nın şarkı sözü videosu yayınlandı.

Aynı şarkının klibi de şöyle.

  Yorum alanı

“METALLICA yeni şarkısını klibiyle birlikte yayınladı” yazısına 361 yorum var

  1. gXnn says:

    If darkness had a son o kdar da kotu sarki degilmis haksizlik etmisim benim kulaklik boktanmis. :( Arabada dinliyorum 3 gundur baya sarmaya basladi. Metallica buyuklugu diye birsey var gercekten. Abartmis olmayayim ama kaydi en iyi Metallica albumu olabilir. Kusursuza yakin.

  2. Zeynel says:

    Cyanide gibin ama Cyanide daha iyiydi sanki…

  3. Daha büyüğü yok harbiden.

    https://youtu.be/YC8LLYMp4M4

    Ugur

    @Ahmet Saraçoğlu, Şu son zamanlarda izlediğim en Amerikan şey sanırım.Göğüsümde kartal kafası dövme, gözlerimde aviator gözlükler, kolumun altında surf tahtası belirdi bir anda.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, adamlar bambaşka bir dünyada yaşıyor. Kolej futbolundaki ortama bak. Ülkenin belki de en iyi üniversitesindeyim, bahar şenliğimizde bile şunun çeyreği ortam olmuyor. İmrendim.

    Yiğit

    @Yiğit, gerçi ben ne anlatıyorum ki amk? 6 semester döneminin 4′ü online yapıldı. Pandemi bittikten sonra bile rektörlük bahar şenliğinin iptali için her şeyi denedi. Yeter ki bir bahane bulunsun her türlü şey yasaklanır bu ülkede. Halk da buna alkış tutar ”gençler yiyip içip zina yapmaya gidiyor üniversitelere” diye. Bizdeki Z kuşağı nefretinden hayatı yaşamamıza ve eğlenmemize her türlü engeli koyarlar.

  4. eatthegun says:

    72 Seasons’ın solosunu dinlerken sol yanıma ağrı girdi. Şu adama solo attırmayın artık. Zamanında bir nota solo gitar içermeyen albüm çıkaran adamlar her şarkıda solo koyma zorunluluğu varmış gibi şu hiçbir şeye benzemeyen sololarla şarkıları iyice aşağı çekiyor. Yeni şarkı da öncekiler nasılsa aynı sorunlardan muzdarip. Yeni albüme hiç heyecanım veya beklentim kalmadı açıkçası nakarat yok solo yok şarkı başlarken Hardwired mı dinliyorum diye bi düşündüm. Beyond Magnetic ve Death Magnetic’in gözünü seveyim her şarkı yayınladıklarında onları açıp sevdiğim şarkıları döndürüp modern Metallica dozumu alıp kapatıyorum. Özellikle Beyond Magnetic Metallica’nın 2000′den beri yaptığı bütün işleri sikinde sallar.

  5. Ön yargı oluşmasın, beğenmeyip tadım kaçmasın diye ilk single’dan sonraki hiçbir şarkıyı dinlemedim. Albüm çıkınca dinleyeceğim. Ne olursa olsun “Metallica albümü” tarihî bir olaydır; böyle bölük pörçük, yarısı önceden birkaç aya yayılmış şekilde dinlemek doğru gelmiyor bana. Çıksın öyle gömelim ahah.

  6. King of metal says:

    Metallica yine bomba gibi geliyor ellerine sağlık varolsunlar

  7. Rust in Peace. says:

    Bu şarkı diğerlerine göre daha iyi bence ama hakikaten şu şarkı sürelerini azaltın ve Kirk’ün elinden gitarı alın.

  8. deadhouse says:

    Kirk resmen sabote ediyor Metallica’yı. Megadeth, Iron Maiden ajanı.

    Şarkı hakkında yorum yapmasam daha iyi olacak. James abim keşke Metallica’dan ayrılsaydı.

    Kirk, Lars ve Robert takılırlardı mis gibi.

  9. emre says:

    Yayınlanan şarkılar içinde en iyisi sonuncusuydu, onun da 8 dakika olmasının hiç bir anlamı, espirisi yok. Sert olmaya sert ama ruhsuz, bomboş bir albüm geliyor.

  10. deadhouse says:

    Bir daha dinledim de son şarkıyı ismi wah pedalı olabilirmiş.

    8 dakikalık berbat bir şarkı.

    Metallica sen bu hallere düşecek grup muydun.

    Pardon 25 yıldır bu durumdasın.

  11. Raddor says:

    That Was Just Your Life ve Spit Out The Bone’u çağrıştırdı. Tabi o iki şarkı bunu döver ama bu da fena değil. İyi yönü; aşırı Metallica bu şarkı. Öyle böyle değil. Bayağı Metallica. Metallica fetişi.

    Kötü yönü: Metallica’nın her albümünü benim gibi hala delicesine dinlemeyenler için değil bu şarkı. Hardwired’ı, Death Magnetic’i ara ara döndürmeyenler, Reload’dan hatta St. Anger’dan gaza geldikleri şarkıları açıp coşmayanlar bu albümü beğenmeyecek.

    Yani Ahmet abi ve deadhouse’un içinde bulunduğu “Metallica bir zamanlar şahaneydi ama artık dinlemek bile aklıma gelmiyor” diyen grup için bu albüm rezalet olacak. Ahmet abi henüz single’ları dinlemedi ama albümü sevmeyeceğine eminim (hadi bakalım büyük konuştum :D)

    Benim ve vilehand’in içinde bulunduğu, Hardwired to Self-Destruct’ın yalanası bir albüm olduğunu, Metallica’nın ölüsünün bile bin Megadeth’e bedel olduğunu düşünen grup albümü çok sevecek. Bu albüm siteyi haşırt diye ikiye bölecek.

    Vaziyet alın, 14 Nisan’da burası karışacak. :)

  12. Raddor says:

    Kirk hakkındaki eleştirilere katılıyorum.

    Nereden nereye :

    https://youtu.be/CeoIKeEADWU

  13. Dysplasia says:

    Bir insan şu şarkıdaki hihat’ten nasıl rahatsız olmaz, ben anlamıyor.

    Süleyman E.

    @Dysplasia, sadece hi-hat değil, trampet de aşırı rahatsız edici. Hatta genel olarak davulun çok yüksek seste olması ve mixte en önde konumlandırılmış olması çok rahatsız edici. Bu durum Hardwired’ta da vardı ama sanki bu sefer daha çok kulağa batıyor gibi.

    Dysplasia

    @Süleyman E., Bu sadece miks olayı değil, herifte hiçbir büyük grupta bulunmayan bir beceriksizlik var. En ufak bi yaratıcılık gösteririm, şarkıyı zenginleştiririm diye ödü kopuyor adamın.

    Biz ne rock’n roll’cular gördük amına koyim, böyle bir şey değil enstrümancılık.

    Raddor

    @Dysplasia, bu parça Metallica fetişidir dedim ya, Lars egosundan kaynaklı kafa siken davul da Metallica fetişinin olmazsa olmazlarından biri. O yüzden böyle. Uzun şarkı, Kirk wah’ları… Bir tek James “yeah”lememiş.

    ismail vilehand

    @Raddor, zaten yeryüzünde bu davul soundunu sadece Lars ve goregrind grupları kullanıyor.

    Yayınlanan bütün şarkılarda “Sikimizin keyfine göre takıldık, nasıl müzik yapacağımızı size mi soracağız amk evlatları.” tavrı var sanki.

    Ticari kaygı yok, ne yaparsak satarız vurdumduymazlığı, böyle bir metalci elitizminden uzak rock ‘n’ roll rahatlığı hissediyorum. Her şey 10/10 gidiyor benim açımdan. Tüm albüm böyle olursa sene sonu listemde birinci sırada yer alabilir.

    deadhouse

    @ismail vilehand, Biz de sikimizin keyfine doyasıya eleştiriyoruz müzikalite açıdan yerlerde olan grubu.

    Karşılıklı Gol Var. :)

    Yiğit

    @ismail vilehand, tam olarak böyle hissediyorum ben de. Ama yine de kürt hamitin performansından pek memnun değilim. Onun dışında her şey yolunda şimdilik.

    Raddor

    @ismail vilehand, katılıyorum şarkılar özellikle catchy olmasın diye yazılmış gibi. Hiçbir parçanın nakarat diyebileceğimiz bir bölümü yok. Tam tırmanışı yaptığı yerde verse’e dönüyorlar. Metallica’dan ilk defa şahit olduğum şey bu. Radyo dostluğunu bitirmişler.

    Aslında abartılı nakaratları seven biri olarak biraz üzüldüm bu duruma (önceki albümde Moth Into Flames’i çok beğenmiştim bu yüzden). Ama şunu ekleyeyim; şarkılar sonradan gayet iyi açılıyor. Bunun sebebi de dediğim gibi, popüler müziğin o çok sevdiği, ilk dinlemelerde insanın beynine en önce işleyen nakaratların bulunmayışı.

    ismail vilehand

    @Raddor, “Load”, “ReLoad”, “St. Anger” gibi albümler bile bişeyler amaçlayan, kime ne kakalarız tarzı albümlerdi. Burada o zahmete bile girmemişler. Dediğin gibi %100 Metallica fetişizmi. Kirk’ün o berbat vah pedallı sololar yerine konuk olarak Alex Skolnick gelip dünyanın en iyi sololarını atsın istemem mesela. Umarım diğer şarkılardaki soloları daha da kötüdür.

    Belki de bu son albümleri olacak ve ne yaparlarsa yapsınlar satacaklarına inanarak kafalarına göre takılmaları beni aşırı memnun etti. Lemmy bunu 40 sene boyunca yaptı ve en büyüğü oldu. Biraz da Metallica yapsın.

    deadhouse

    @ismail vilehand, Motörhead’i sana karşı savunarak tarihe geçeceğim ama Motörhead ile Metallica’yı karşılaştırman gerçekten talihsizlik olmuş.

    Motörhead asla Metallica’nın istikrarlı bir şekilde son 25 yıl yaptığı gibi albümler yapmadı. Her zaman belli bir kalitenin üstünde fıstık gibi albümler yaptı. Metallica ise son 25 yılını Reload, St. Anger, Death Magnetic, Hardwired ve en kötüsü bu olacak galiba. Bilemiyorum.

    Sizi anlıyorum ve saygı duyuyorum. Gruplarla duygusal bağ kurmak güzel bir şey. Kötü şeyler yapsalar bile beğenmek.

    Ben duygusal bağımı tamamen kaybettim. Uzun zamandır her şeye sadece sınıfsal bakıyorum.

    Kobe Bryant öldüğünde hüngür hüngür ağlayıp cebinde 20 lirası olmayan adam gördü bu gözler. Adama manyak mısın oğlum kafayı mı yedin kim siker Kobe’yi diye telkinde bulundum ama nafile.

    Yanlış anlama abimsin. Amacım şu bu böyledir demek değil. Sadece yabancı hissediyorum ünlüler (zenginler) denen sınıfa aşırı değer veren, onlar içi çok çok üzülen kişiler görmek.

    Raddor

    @ismail vilehand, “Kirk’ün o berbat vah pedallı sololar yerine konuk olarak Alex Skolnick gelip dünyanın en iyi sololarını atsın istemem mesela. Umarım diğer şarkılardaki soloları daha da kötüdür.”

    Haha bu iyiydi. Çat diye Nisan’da albüm geliyor dediler. Belki de o anda yazmaya başladılar haha. Çok rock ‘n’ roll hareket oldu. İşte Motörhead ruhu budur.

    Dysplasia

    @Raddor, @ismail vilehand, Beceriksizliği rock’n roll ile rasyonalize etmeye çalışmak tamamen duygusal bir bakış açısı. Suspension of disbelief gibi bir şey. Metallica bir şey kakalıyorsa onu da Load ile değil yapamadıkları besteler ve atamadıkları sololar ile kakalıyordur. ‘Ne versek yiyorlar’ ile ‘istediğimi yapıyorum’ aynı şeyler değil.

    Ha şu şarkılara bakarsak bu son albüm Garage Inc. sonrası dinlemeye değer tek albümleri olacak, ben ona da inanıyorum. Diğer şarkılara bakışım hep olumluydu, yukarılarda da yazdım. Çünkü sizin dediğinizin aksine oturup güzel beste yapmaya çalıştıklarını görüyorum. Lux Aeterna ve Screaming Suicide şimdiden döndüre döndüre dinlediğim şarkılardan oldular. Lars bile hiç yapmadığı atraksiyonlara girmiş. Sadece 72 Seasons’daki hihat kullanımının Lars’ın kendisinden grup elemanlarına veya prodüktöre, miksçisine kadar kimsenin kulağına batmamış olması garibime gitmişti. Sizin fetişminiz olayı farklı boyutlara taşımış.

    Raddor

    @Dysplasia, bizde biraz ‘Tallica fetişliği olabilir, bilemedim :D Motörhead’den sonra en çok dinlediğim grup. Dediğin doğru rock ‘n’ roll’culuk diye beceriksiliği örtemeyiz o yüzden ben de madalyonun öbür tarafından baktığımda eserleri fena bulmuyorum. Yukarıda demiştim; başta ısınamıyor insan ama sonradan iyi açılıyor şarkılar. En az 6-7 kez dinlemek gerek çünkü catchy bölümler yazmamışlar.

    Dysplasia

    @Raddor, If Darkness Had a Son’un verse’ü gayet catchy ahah.

    Raddor

    @Dysplasia, sonradan fark ettim onda bayağa nakarata oynamışlar. İstisna olmuş yazdığım duruma.

    O şarkının liriksel atası Some Kind of Monster belgeselinde duyulan Temptation parçası sanırım. Hetfield albümde bulunmasını çok isteyip “içimi döktüm o şarkıyla” dese de St. Anger’a konulmaması için ikna etmişlerdi.

    Bora

    @Raddor, If Darkness Had A Son, öyle bir açıldı ki ömürlük şarkı oldu benim için.

  14. Berca B. says:

    Şu şarkıdan sonra karar verdim ki albüm çıktığında bi havuzlu villa tutup, yerde boş bira şişelerinin yuvarlandığı, domuz sosislerinin kasap köftelerin cızbız ettiği bi barbekü partisiyle albümü kutlayacağımız bir ortam hazırlayacağım. Raddor, ismail vilehand ve Yiğit’e söz hakkı tanımadan evlerinden aldırıp getirteceğim, isteyen diğer herkes de davetlidir. Şaka yok.

    Yiğit

    @Berca B., kesinlikle yapılması gereken

    Cryosleep

    @Berca B., nasıl canım çekti şu an.

    Berca B.

    @Cryosleep, ismini listeye ekledim.

    Raddor

    @Berca B., eline sağlık öyle iştahlı yazmışsın ki yaşamış gibi olduk. :)

  15. mustaineisgod says:

    @Raddor, megadeth’in en ortalama son albümleri bile metallica’nın çıkardığı singleların toplamından daha iyi.

    Yiğit

    @mustaineisgod, yorumu okuduktan sonra nicke bakın

    Erhan

    @mustaineisgod, Megadeth sevmeyen metallica’cilar için fazla gerçek bir önerme. Katılıyorum. Megadethin son albüm tam bir lezzet fırtınası. Metallica’nin saldığı 3 single’in ikisi ise rezalet ötesi.

    Rust in Peace.

    @Erhan, Megadeth’in son albümünün sadece title track’i bu 4 şarkının toplamından daha iyi. Ha neden böyle demem ama. Metallica dünyanın en büyük metal grubu, adamlar şirket oldu. Üyeler desen yıllardır aynı, sürekli konser veriyorlar. Durum böyle olunca çok da yaratıcılık, yenilik beklememek normal. Megadeth’in şu anki kadrosu Mustaine dışında genç ve müzik yapmaktan bıkmamış adamlar. Mustaine de müzik yapmaya istekli olunca daha taze bir şey çıkıyor ortaya.

    Şu şarkıların tek gideri Hetfield’ın vokallerini dinlemek ama nedense o da vokal konusunda çok bir şey denememiş. Sesi her zamanki gibi iyi ama, bu yaşta şaşırtıcı

    Koralp

    @Erhan, şu an tekrar dinliyorum da gerçekten iyi albüm ya. Metallica’nın albümü çıktığında da ön yargısız dinlemeye çalışacağım, umarım Megadeth gibi şaşırtırlar.

    Raddor

    @mustaineisgod, şu cümlemden dolayı bunu yazdın sanırım:

    “Benim ve vilehand’in içinde bulunduğu, Hardwired to Self-Destruct’ın yalanası bir albüm olduğunu, Metallica’nın ölüsünün bile bin Megadeth’e bedel olduğunu düşünen grup albümü çok sevecek.”

    Burada düşünenler dediğim için subjektif; Megadeth’i sevmeme rağmen, Metallica’nın ölüsü Megadeth’ten daha çok keyif veriyor bana ve bazı insanlara. Onlar bu albümü çok sevecek. Yoksa Metallica Megadeth’ten iyidir demiyorum. Sadece Megadeth artık beni sarmıyor. James kişisel problemlerini falan konu alıyor, duygusuyla bağ kurabiliyorum ancak Dave’in neye inandığını, neyi savunduğunu anlayamıyorum. Adamla bağım iyice koptu.

    deadhouse

    @Raddor, Dave egoya inanıyor, kendine tapıyor. Amerikanın vücut bulmuş hali. Amerikalılar kendileri hariç herkesi aptal zannederler ya (halbuki onlardan aptalı yoktur) Dave de öyle. Yüzde yüz megaloman. Tüm olayı bu.

    deadhouse

    IRON MAİDEN siker. Megadeth Metallica müzelik gruplar.

    Raddor

    @deadhouse, güzel tespit olmuş. :)

    Rust in Peace.

    @Raddor, Dave bağ kurulabilecek biri değil zaten, asshole kelimesi bir vücuda bürünseydi Dave olurdu

    Boba Fett

    @Rust in Peace., Dave en çok bağ kurabildiğim metal müzisyenlerinden biri olabilir hatta rahat ilk 3′ü var.

    Bora

    @mustaineisgod, “x’in en ortalama son albümleri bile y’nin çıkardığı singleların toplamından daha iyi.”

    Dave ağa ve gündelikçilerinin son 20 yıldır yaptığı tekke boş durmasın albümleri dışında, denklem de biraz sıkıntılı sanki.

  16. King of metal says:

    Metallica yine bir numara lux aterna şarkısı hariç hepsi klasik olmaya aday yeni albüm den çok umutluyum ellerine sağlık üstadlar

  17. Frostauðn says:

    Herhalde tartışmasız yılın haberi bu albüm olacak daha albüm yayınlanmadan bu kadar konuşulduysa beğenip beğenmemenizden bağımsız bir durum olarak yılın haberi. Albümün daha hiçbir yayınlanan single’ını dinlemedim sadece burada yazılan yorumları tartışmaları okuyorum, anladığım kadarıyla James abim geçmişiyle yüzleşiyo vs derken bir anlatı var dolayısıyla bu albümü single olarak teker teker incelemek çok doğru olmayacak albüm yayınlandıktan sonra dinleyerek değerlendirmek istiyorum. Ama paragrafın başında dediğim gibi yılın olayı rezil bir albüm çıksa da kült harika ötesi bir albüm çıksa da.

    Mikko Aspa’nın Göbeği

    @Frostauðn, Torsofuck albüm çıkarırsa yılın haberi o olur .

    Ahmet Saraçoğlu

    @Mikko Aspa’nın Göbeği, 3 hafta önce çıktı zaten.

    http://www.pasifagresif.com/2022/11/torsofuck-yeni-album/

    Boba Fett

    @Ahmet Saraçoğlu, Demek ki yılın haberi olmamış.

    Dysplasia

    @Boba Fett, Ahahaha

    Mikko Aspa’nın Göbeği

    @Ahmet Saraçoğlu, bir yaşıma daha girdim , teşekkürler

    Frostauðn

    @Mikko Aspa’nın Göbeği, torsofuck’tan daha tanınmış bir grup bence yine de Metallica yılın olayı olacak gibi.

    iamthecincihodjas

    @Frostauðn, hayır değil

    ismail vilehand

    @Frostauðn, yanlışın var. Torsofuck Metallica’dan daha tanınmış bir grup.

    Yiğit

    @ismail vilehand, siyah giyindiğimi gören köydeki dayılar hep ”torsofuckçı mısın sen” derler.

    Frostauðn

    @ismail vilehand, Bilmiyorum haklı olabilirsiniz.

    Frostauðn

    @Frostauðn, Buradaki espriyi kaçırmış olmam ve geç anlamış olmam üzdü hahaha

  18. Raddor says:

    Loudwire albümle ilgili en iyi 10 şey diye liste yapmış. Spoiler Alert ! :

    1- Albüm sert açılıyormuş. 1 ve 3′ü biliyoruz ama 2 numara Shadows Follow albümdeki en sert şarkılardanmış.

    2- James’in Too Far Gone’daki vokali çok bombastikmiş.

    3- Kirk ve Rob’un yedi şarkıda imzası varmış.

    4- Kirk’ün You Must Burn’deki solosu çok iyiymiş. Parça Metallica’nın en hızlı, en Thrash, surat parçalayan işlerindenmiş.

    5- James Papa’nın şarkı sözleri öncesinden daha hassas ve itirafsalmış (confessional işte, çeviremedim).

    6- Albümün her saniyesi şarkı sözlerin ağırlıklarıyla uyumlu gidiyormuş.

    7- Eski günlerdeki gibi albümün “title track”i, hakkını veriyor diyor Loudbilmemne.

    8- Albümde Metallica’nın geçmişine dair göndermeler çokmuş.

    9- Kapanış şarkısı Innamorata epik bir parçaymış. 11 dakika sürüyormuş. Misery diye kendine aşık bir kadını anlatıyormuş Hetfield (acısına mı mecaz acaba). Kirk’ün solosuyla aynı anda söylediği bir bölüm varmış, çok iyiymiş.

    10- Albümün kapağıyla içeriği birbirine süper uyuyormuş.

    Hadi çık artık.

    Cryosleep

    @Raddor, Duymadan inanmam.

  19. Cryosleep says:

    İçimden bir ses, bu albümde iki tane klasik ve her konserde garanti çalacak parça olacağını söylüyor.

  20. Berca B. says:

    72 Seasons’ı yayınlandığından beri kaç kez dinledim ama hala girişteki tremolo rifin üzerine yerleştirdikleri vuruşların yerleri zihnimi pandikliyor. 4/4 olaysız giden rifin üzerine ilk kick ve gitar vuruşlarının bir sonraki ölçünün son dörtlüğüne, ikinci ölçünün ikinci ve dördüncü dörtlüğüne denk gelmesi iç gıcıklatan bir off beat durumu yaratmış. Bence bu tarz hareketler şarkıya hemen alışmayı zorlaştırsa da şarkının ömrünü uzatan şeyler.

    Bir de 4.45′te aynı rifin modüle edilmiş hali başlayıp üzerine 5.20′de giren vokal de eklenince James burayı hem çalıp hem nasıl söyleyecek aklım almadı. Çok kısa bir pasaj da olsa off beat bir rife off beat olmayan bir vokal yapmak doğası gereği kafa karıştırıcı bir iş.

  21. lammoth says:

    Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ama ben yeni gördüm ve hemen biletimi aldım. İlgilenen arkadaşlar hemen bileti alsınlar. Acayip sevindim.

    https://biletinial.com/sinema/metallica-72-seasons

  22. Bora says:

    Hep bunu yazmak istemiştim;

    Ortalık karışacak vaziyet alın.

    (İkinci tekrarda evde halaya kalktım, albümü öyle dinliyorum.)

  23. ismail vilehand says:

    Sinemada lansmanda dinledim, albüm tek kelime ile mükemmel.

    Öyle onlarca tur döndürüp alışmak için kasacağınız bir albüm değil. Tek dinlemede her şey yerine oturuyor. Taktik maktik yok, bam bam bam. Ya varsınız, ya yoksunuz. Albüm tam bir kapıcı tekmesi, garson dayağı hesabı. Sofistike saçmalıklar yok, 100% old school Metallica var.

    Cryosleep

    @ismail vilehand, Bir de unutmadan, METALLICA SİKER.

    ismail vilehand

    @Cryosleep, sikim sikim sikmiş zaten.

    lammoth

    @ismail vilehand, tam bir James albümü olmuş. Aşırı iyiydi cidden. Hala mal gibi sırıtıyorum mutluluktan.

  24. enemyofgod says:

    Sinemada dinleyenlere sorum var, sizde de film arası verildi mi? Başlamadan önce ara olmayacak denmesine rağmen 10dk ara verildi hem de şarkının ortasında.

    lammoth

    @enemyofgod, aynı durumu yaşadık. Aşırı uyuz oldum.

  25. deadhouse says:

    Şimdilik You Must Burn’u sevdim. Hetfield babanın sesini duymak 12 şarkı boyunca güzel bir his.

  26. Raddor says:

    Eveet. Albüm Spotify’a düşmüş. En yüksek kalitede indirdim. Ortamı hazırladım. Rahatça dinlemeyebilmek için herkesin yatmasını bekledim. Işıkları söndürdüm. Peçetemi falan da hazırladım. Ağlayarak dinleyecem. Başlıyorum…

    Raddor

    Gece 3.15, ikinci kez başlatıyorum albümü. Çok gaza geldim, bu gece uyumayacağım. İşi gücü çükerler.

    Raddor

    Akşam sekiz buçuk civarı NTV albümün haberini yaptı. Televizyondan bir anda şarkıların yükselmesi sürpriz oldu. Albümün sinemalara gelmesinden, grubun turne programına kadar bir sürü bilgi içeren 5 dakikalık bir haberdi. Böyle başka grup var mı bilmiyorum. Metal gibi aykırı ve normie’lerin kulağını kanatan bir türe rağmen. Metallica cidden büyük.

    Gururlandım lan, Hevi Metıl len amk. Sikerim popu! (Bir anda seviyeyi düşürüyorum)

    Dysplasia

    @Raddor, NTV en azından benim hatırladığım kadarıyla Sonisphere’den beri metal haberleri yapıyor. Hatta bazı gruplarla röportaj da yapmışlardı yanlış hatırlamıyorsam, Banu Güven zamanları. Metallica’yı da hep yapıyorlar.

  27. cmjor3 says:

    abi bunu her ne kadar yazmak istemesem de ilk dinlemede Sleepwalk my life away, You must burn! ve Crown barbed wire şarkılarını hiç beğenemedim ya. Albümün ortalarında tempo acayip düşmüş. Kısa şarkılar da değiller dinlerken vallahi baygınlık geldi

    Raddor

    @cmjor3, onlar Corrosion of Conformity’cilerin albümden en sevdiği üç şarkı. Yani ben.

    ismail vilehand

    @Raddor, albümde hızlı kısımlar Motörhead, orta tempo kısımlar ise CoC kokuyor cidden.

    Amcık yanaklarına daha sağlıklı ve rahat penetrasyon sağlama amaçlı, gerekli ıslaklığı verme amacıyla, yarrak kafası ile şaplak atma görevi görüyor o şarkılar. Üçü de mükemmel.

  28. Candaş says:

    Şu anda ilk tur bitmek üzere ve albüme bayıldım. Singleları dinledikten sonra çok korkmuştum fakat bu iş olmuş, yağ gibi akıyor albüm

  29. Emre Görür says:

    İlk turun hemen ardından aklımdan geçenler: “Oh be, nihayet bitti!” Albümü yapay zeka yazmış olsa “E tabii, henüz pek gelişmedi o işler” derdik. Metallica tarihinin en kötü albümü olabilir. “St. Anger” ve “Lulu” hiç değilse farklıydı.

  30. ismail vilehand says:

    “Crown of Barbed Wire” 🤤

    TanSolo

    @ismail vilehand, sitedeki yorumlardan ve arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla bu şarkı pek beğenilmemiş ama benim en çok sevdiklerimden oldu.

    ismail vilehand

    @TanSolo, enfes bişey. Suratımı Lars gibi 😬 böyle yaparak dinliyorum.

    Raddor

    @ismail vilehand, bu şarkıya geldiğimde direkt sen aklımdan geçmiştin abi. Seveceğinden emindim çünkü çok bluesy, yiyişgen ve Murder One! \m/

    ismail vilehand

    @Raddor, korkunç bir işitsel zevk. %100 Metallica işte.

    ismail vilehand

    @Raddor, 3:18 sonrası Lars’ın orkestra şefi olarak olaya el koyması ve akabinde Kirk’ün saçma sapan vah pedallı solosu. İşte ben bunun yıllardır kafama sıkmadım. Bunun için yaşıyorum. Tek kelime ile muazzam.

  31. deadhouse says:

    Her ne kadar James Hetfield’e sonsuz saygı beslesem de objektif olmak zorundayım. 12 şarkı boyunca onun sesini duymak güzeldi. Bunun dışında albüm hakkında yorum yapmam gerekirse gerçekten çok kötü bir albüm. Ruhsuz, yapay, birbirine benzeyen özelliksiz 12 şarkı.

    Metallica hakkındaki bu sitedeki son yorumum olacak bu. Çünkü hayal kırıklığına uğramaktan ben yoruldum, onlar ise hayal kırıklığına uğratmaktan yorulmadılar.

    Lulu’nun önünde St. Anger’ın gerisinde. 3,5/10

  32. Jeff Walker says:

    Üçüncü kez albümü baştan sona dinledim ve single lar kesinlikle yanıltıcı oldu benim için. Baya beğendim albümü. Crown of barbed wire, ıf darkness had a son ve screaming suicide dışında beğenmediğim şarkı olmadı. Tek sıkıntım ve single ların da tek yanıltmadığı kısım lead-sololar. Ulan bir tane bile mi aklımda kalan güzel bir şey olmaz? Son olarak ınamorata, NEDEN?

  33. Melkor says:

    James’in sesine yazık aq. 12 tane birbirinin yandan yemişi şarkıya boşuna vokal yapmakla falan uğraşmış.

  34. lammoth says:

    Yağ gibin akıyor namıssız

  35. thefakefloydian says:

    Death magnetic hariç st anger döneminden bu yana uzun şarkılar gereksiz sıradan rifflerle dolu. Şarkıları ve albümü daha kısa tutsalar bu kadar kötü gelmeyecek belki. Screaming suicide nakaratı hariç baya sevdim. Keep me inside screaming suicide dediği kısımda bir çuval inciri berbat ediyor. Önceki albümü 4 5 tur dinlemiştim sadece. Bu albüm de öyle olacak sanırım. Albüm bütün olarak dinleme takıntısından aradaki güzel şarkıları da ıskalıyorum. Her şeye rağmen 2023te Metallica’yı beğenmeme lüksümüz olması güzel :)

  36. Yiğit says:

    Soloların gram akılda kalıcı olmaması dışında bir eleştirim yok. Çiçek gibi.

    METALLICA SİKER!!

  37. Emir says:

    Ben de albümü dün gece spotiyf’dan dinledim ve ilk izlenimlerimi paylaşayım.

    Gerçekten de James Hetfield odaklı son derece kişisel bir albüm olmuş. Bu yüzden, özellikle vokal performansı sebebiyle albümün yıldızı Hetfield.

    Bu albümü, “Death Magnetic” ve “Hardwired…” ile kıyaslayacak olsam şunları söylerim; bana kalırsa bestecilik anlayışı açısından “72 Seasons”, “Hardwired…” kadar dağınık bir albüm değil, bu açıdan daha derli toplu bir kimliği var. Fakat ilk dinleyişteki vuruculuk kıstası açısından bu albüm “Hardwired”ın yaptığı etkiyi yapmadı bende. “If Darkness Had a Son” şarkısı dışında yayınlanan hiç bir single’a yükselmemiştim. Ama totalde iyi bir albüm bence “72 Seasons”. Şarkılar yine süre olarak sıkıntılı biraz. Albümden favorilerim de; “Shadows Follow”, “Sleepwalk My Life Away”, “You Must Burn!”, “If Darkness Had a Son” ve “Too Far Gone?”.

    Bu üç albüm içinde beste kalitesi olarak “Death Magnetic” zirvededir benim gözümde, ikisinden geri kaldığı tek nokta prodüksiyonu. Bu yüzden “Hardwired…” gibi, “72 Seasons” da bence beste olarak “Death Magnetic”in gerisinde kaldı. Fakat vokal performansı olarak “72 Seasons” bence aralarında en iyisi.

    Emir

    @Emir, Düzeltme: Yayınlanan single’lardan sonra yaptığım ilk yorumda “Yayınlanan üç parçayı da sevdim, ama açık ara en iyisi bence bu sonuncusu” demişim “If Darkness Had a Son” için ve “Death Magnetic”i de “orta karar bulduğumu” belirtmişim. Yukarıdaki yorumumda yazdığım görüşler “72 Seasons”ı baştan sona dinleyince şekillenen görüşler oldu. Albümü dinledikten sonra “Hardwired” ve “Death Magnetic” albümlerden de biraz parçalar dinleyince son görüşüm böyle şekillendi.

  38. Opethsevenbiri says:

    77 Dk içerisinde 40 dk falan iyi müzik var. Yarısını kesseler daha iyi olurmuş.

  39. gXnn says:

    Metallica kalibresine göre sıradan bir albüm olmasına rağmen yine de bu sitede övülen 10/10 falan denilen cogu albumu götünde sallayacak bir çalışma olmuş.

  40. Aaron says:

    Benim ilgimi bu albumde en cok ceken sey Shadows Follow’da 2:56′dan itibaren baslayip 3:40′a kadar devam eden gitarlar oldu. Metallica karakterinin tamamen disinda Kreator, Exodus, Overkill ne bileyim Anthrax vari gitarlar… Bir de James bu sarkiyi baya David Draiman gibi soylemis. Degisik.

  41. Dysplasia says:

    O zaman Thomas Lang’ın Lux Aeterna öğrenişini izleyelim.
    https://youtu.be/Xv5Rhp3fX60

    Berca B.

    @Dysplasia, tam ben paylaşıcaktım bunu. Herifin enerjisi inanılmaz iyi ve şarkıya bu kadar yükselmesi çok hoşuma gitti.

    Dysplasia

    @Berca B., Bence albümün en iyi şarkısı ve davulları harbi keyifli. Thomas Lang abimiz de direkt yakalamış şarkıyı. Ağzıyla davul notasyonu verdiği yerlerde kahkaha attım.

  42. Rzeczom says:

    öğrenemediler. 20 senedir 7 dakikalık şarkı yapmamayı öğrenemediler. 1 dakikadan önce parça başlamıyor. nakaratlardan sonra da gereksiz boşluklar var. inatla uzatmışlarda kesmemişler gibi.

    kirk’ün sololarında zaten hiç bir orijinallik yok. bir tek james’in vokalleri iyi diyebilirim.

    hardwire ilk çıktığında çok coşan olmuştu. açıkçası ben parçaların isimlerini bile hatırlayamıyorum. çok kuru gürültü gelmişti. bu albümde genel olarak sound daha iyi.

    90′lardan beri değişmeyen bir playlist var. ve sanırım o playlist hiç bir zaman da değişemeyecek.

    Retrokafa

    @Rzeczom, iyi bi şarkı bir sigara içimi uzunluğunda olmalı. sevdiğin şarkı biyerde çalmaya başlar yakarsın,bitince öldürürsün. bu yüzden uzun malbuş

  43. Raddor says:

    Albüm hakkındaki görüşlerinde Emre Görür ve ismail vilehand’e katılıyorum. Demek istediğimi sonra detaylandıracağım ama şimdilik kısaca şöyle özetleyeyim:

    Bu albüm en kötü Metallica albümü çünkü üzerine fazla düşünmemiş, dümdüz yardırmışlar.

    Ve;

    Bu albüm en iyi Metallica albümü çünkü üzerine fazla düşünmemiş, dümdüz yardırmışlar.

    Yuu nov vad ay miiin.

    ismail vilehand

    @Raddor, Iron Maiden ve Megadeth’çi tayfa kudurduğuna göre son yılların gelmiş geçmiş en iyi albümü olma ihtimali çok yüksek.

    Kudurun, çıldırın, delirin. Metallica her türlü sizin içinizden geçer. Metallica’nın büyüklüğü altında ezilirsiniz.

    Dysplasia

    @Raddor, Bence St. Anger’dan beri üzerine en çok düşündükleri albüm olmuş.

  44. eatthegun says:

    Lux Aeterna hariç bütün şarkılar çok gereksiz uzun. Gereksiz tekrarlar, olmasa daha iyi olan sololar falan en az bir dakika çalıyor şarkılardan, ne gereği var anlamadım, bu adamların kulağına nasıl batmıyor. Ne zaman güzel bir melodi armoni bir şey girse sakız gibi uzatmışlar tadını kaçırana kadar tekrar tekrar çalıyor, You Must Burn örneğin. Bir de şu davulların sesini kısın arkadaş ya, tamam grubun sahibi Lars da her şarkıda aynı ataklar aynı her şey dinlerken yordu davullar adam her albümde daha kötü davullar yazıyor, Kirk ve Lars’ın performansı grubu fersah fersah aşağıya çekiyor zaten artık tarzları gruba iyi uyuyor meselesini falan geçmiş, riffler de Hardwired’tan arta kalanlar gibi olunca ortaya dümdüz ehhh işte bi albüm çıkmış, hatta bi kaç şarkı Hardwired’taki bazı şarkıların daha kötü versiyonları gibi hissettirdi gereğinden fazla benzeyen kısımlar olunca. Albümde ciddi ciddi akıl alan bi riff, tekrar tekrar dinleme isteği uyandıran manyak bi kısım, bir tane bile solo yok, nispeten akılda kalıcı ve burası hoşmuş dedirten kısımlar var onlar ve Hetfield’ın sesi dinletiyor şarkıları, albümü sindirdikten sonra tekrar pek açıp dinleyeceğimi zannetmiyorum

  45. Opethsevenbiri says:

    Albümden çok random bi Sludge havası alan bi ben miyim? Mastodon dinlenmiş sanki.

    Berca B.

    @Opethsevenbiri, kesinlikle haklısın. Albümde genel bi toz toprak kalkmış havası var.

  46. Berca B. says:

    Room of Mirrors 🫶🫶🫶🫶

  47. Berca B. says:

    Metallica’nın bu albümü yazdığı dönemde en çok dinlediği iki grubun Motörhead ve Corrosion of Conformity olduğuna yemin edebilirim ama kanıtlayamam.

    2000ler sonrası en sevdiğim Metallica albümü oldu kesinlikle.

    Berca B.

    @Berca B., + tabii ki Black Sabbath.

  48. Berca B. says:

    Uzun şarkılar konusundaki eleştirilere de kesinlikle katılmıyorum. Load zamanında yaptıkları gibi şarkının üzerine sürekli yeni bir şeyler inşa etmişler, sürekli artan bir tansiyon var ve ben buna tek kelimeyle bayıldım. Inamorata’yı al Load’a koy, Bleeding Me ve Outlaw Torn’la birlikte mahşerin üç atlısını oluştururlar. Mu-az-zam.

    Berca B.

    @Berca B., Metallica sanırım bu şarkıyla defteri kapatmış. Tam bir kariyer sonu şarkısı. Ben bundan sonra Metallica’nın yeni bir albüm yapacağını sanmıyorum.

    Berca B.

    @Berca B., 6.25′ten şarkı sonuna kadar olan kısım beni mahvetti. Çok epik bir son cidden.

    eatthegun

    @Berca B., Yok be hocam.

    https://www.youtube.com/watch?v=D0_i8Ad6Kd4

    Outlaw Torn’un şu versiyonu albümdeki bütün şarkılardan, Bleeding Me’nin solosu da albümdeki bütün sololardan daha iyi bildiğin. Tansiyon sürekli artıyor ilerliyor şarkı falan da, ne böyle bir solo giriyor ne yanına yaklaşan bir şey

    Berca B.

    @eatthegun, valla katılmıyorum ama düşüncene de okeyim. Herkesin aynı tadı almasını beklemek de tuhaf olur zaten.

  49. allahin Kocasi says:

    kotu degil cok kotu bir album, album sakiz gibi cekilip uzatilmis birbirinin aynisi sarkilardan olusuyor. Load ve Reload albumleri bile buna bin basar.

    cidden bu albumu severek dinleyenler muzik zevklerini sorgulasin.

  50. Alican Kına says:

    Babalar kazımasyon yapmış

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.