# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
INEXORUM – Equinox Vigil
| 20.11.2022

Ya bugün hakikaten çok tatlı bir gruptan bahsedeceğim.

Normalde bir yazıya “ya” diye başlanmaz, “ya” diye başlayan manşet atılmaz ama içimden geldi, öyle gireceğim.

Ya bugün hakikaten çok tatlı bir gruptan bahsedeceğim. Tatlı dediğime bakmayın, melodik black/death metal yapıyorlar ama bunu o kadar sevilesi biçimde yapıyorlar ki albümü ilk dinlediğim andan itibaren INEXORUM dendi mi, grup aklıma geldi mi böyle “ya çok güzel”, “of be çok tatlı” şeklinde nidalar geliyor.

İlk iki albümünü çıktıkları dönemlerde dinlediğim INEXORUM’un Haziran 2022’de rastladığım, dinlediğim, çok beğendiğim, ancak bir şekilde incelemeyi unuttuğum son albümü “Equinox Vigil”den bahsedeceğim bugün. INEXORUM, Oğuz Sel tarafından 2019 yılında incelenen mükemmel grup OBSEQUIAE’ye sahnede eşlik eden iki müzisyenden oluşan mis gibi bir melodik black/death metal grubu.

Ama harbiden mis gibi. Pamuklara sarıp sarmalamalık.

Öncelikle grubun melodik black metal anlayışı kötücül, şeytani taraftan değil. Yer yer akıllara ilk dönem VINTERSORG’u, PANOPTICON’u, BORKNAGAR’ı, HAVUKRUUNU’yu, THRAWSUNBLAT’ı getirecek kadar da çok yönlü bir müzik yapıyorlar. Albüm kapağının hissettirdiği nostaljik hava kesinlikle müzik tarafından da yansıtılıyor ve bu da ortaya doksanlar ruhunu özümsemiş zihinler tarafından üretilen bir müzik çıkmasını sağlıyor. Majör gamları kullanmadan, güneşler açtırmadan bu denli aydınlık bir melodik black/death metal yapmak herkesin harcı değil. Gerçekten helal olsun.

Albümle ilgili yorumlara bakarsanız göreceğiniz üzere -zaten herkes yüksek not vermiş, onu geçiyorum- pek çok eleştirmen albümü “güzel”, “çok güzel” olarak nitelendirmiş. İçinde black metal, death metal bulunan bir şeyi bu şekilde ifade etmek çok sık karşılaştığımız bir şey değil, lakin INEXORUM öylesine akıcı, klişelere kaçmadan rahat dinlenen, zevk sahibi ellerden çıktığını belli eden dokunuşlarla yapmış ki albüme dair başkalarının incelemelerine hak vermekten bir hâl oldum.

Albümdeki her bir şarkıda INEXORUM’un nasıl lezzet odaklı bir yaklaşımı olduğunu görmek; melodilerden clean vokallere her detaydan tat almak mümkün. Üstelik her şey hakkı verilerek, kıvamında, üst düzey sunuluyor. Albüme müthiş katkı yapan clean vokaller harikulade, sert vokaller black/death metal hoyratlığını yansıtıyorlar, rifler cayır cayır. Adamlar 40 dakika boyunca keyif vere vere, “ha benim koçlarıma be” dedirte dedirte akıp gidiyorlar resmen. Şu albümde duyup da yavşak gibi “yeaaani” dediğim, albüme bir katkısının olmadığını düşündüğüm bir an bile olmadı. Baştan sona keyif, baştan sona sevilebilite.

Bir albüm folk unsurlar kullanmadan nasıl bu kadar doğayla iç içe bir hava barındırır, nasıl bu kadar yağmur sonrası kokar tanık olmak istiyorsanız “Equinox Vigil”i mutlaka dinleyin. Melodik black/death metal uzun zamandır hiç bu kadar güzel, hiç bu kadar güç, şevk ve umut verici olmamıştı.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.41/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Gilead Media
Kadro
Carl Skildum: Vokal, gitar, klavye
Matthew Kirkwold: Bas, geri vokal
Şarkılar
1. Creation Myth
2. Equinox Vigil
3. Until There's Nothing Left
4. Dark Sky Sanctuary
5. Secret Language
6. Memoriae Sacrum
7. On the Last Day
8. Such Impossible Sights
  Yorum alanı

“INEXORUM – Equinox Vigil” yazısına 1 yorum var

  1. cosku says:

    bu albüm 2022′nin en underrated albümü olabilir..

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.