# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NIGHT CROWNED – Tales
| 09.12.2023

Kötücül olmayan, rahat dinlenen meloblack.

Uzunca bir süredir melodik black metalle pek aramın olduğunu söyleyemem. Bunun sebebi melodik black metal gruplarının büyük bir çoğunluğunun melodiyi tamamen ön plana almak suretiyle fazlaca statik, tahmin edilir ve aynı şablondan çıkmış havası veren şarkılar yazıyor olması. Sevdiğim melodik black metal gruplarını ve albümlerini düşündüğümde son 10-15 yılda epey az şeyin aklıma geldiğini söyleyebilirim.

Ne var ki iyi grup iyi gruptur ve bir grup ne yaptığını, ne yapması gerektiğini biliyorsa ortaya başarılı bir şeyler çıkarabilir. Bugün bu tür bir gruptan bahsedeceğiz. 7 yıl önce kurulan ve şimdilik 3 albüm 2 EP yayınlayan İsveçli NIGHT CROWNED, kadrosunda DARK FUNERAL davulcusu, eski NIGHTRAGE basçısı gibi arkadaşları barındıran bir melodik black metal (ve çok hafif de melodik death metal) grubu. NIGHT CROWNED’ı iyi yapan şey, black metalin melodik tarafını gayet organik şekilde kullanması ve müziğin geneline yedirmesi. Tremolo rifler, yeri geldiğinde folka kaçan (“She Comes at Night”) melodiler ve hatta bunu destekleyen yerel enstrüman kullanımı gibi şeylerde NIGHT CROWNED dinlemesi keyifli bir black metal sunmayı başarıyor.

Grubu dinlerken aklınıza gelebilecek isimler arasında NETHERBIRD, NECROFIER gibi daha az bilinen isimlerin yanı sıra OLD MAN’S CHILD, kısmen NAGLFAR, DARK FUNERAL-light gibi isimler de var. Ne var ki NIGHT CROWNED’ın öyle kötücül karakterli bir black metal yaptığı da söylenemez. Aralara giren klavyeler ve kimi detaylarla CRADLE OF FILTH’i dahi ortama dâhil eden grup, esas olayını ise şarkılarının bütünlüklü oluşu ve bu sayede oluşan yoğun black metal havasıyla yansıtıyor.

Albümün yarısının İsveççe şarkılardan oluşuyor olması da oluşturulan bu özbeöz black metal kimliğini güçlendiren detaylar arasında. İskandinav dillerinin fonetik olarak black metale çok yakıştığı ve çeşitli vurgular aracılığıyla müziğin hırçın kimliğini daha iyi yansıttığı ortada. Bu albümdeki ilgili şarkılar da bu sebepten kulağa daha bir gaz geliyorlar.

Sadede gelirsek, NIGHT CROWNED dinlemesi gayet rahat bir black metal yapıyor. Tıpkı yukarıda adını andığım NETHERBIRD gibi kötücül olma, Şeytanla ortak işe girme gibi niyetleri yok. Ne var ki yaptıkları müziğin black metalin içerdiği pek çok dinamiğin yanına tik attığı da ortada. Albüm kapağında gördüğümüz ve BATHORY’nin “Blood Fire Death”i ile başlayarak metal dünyasında bir ekol olmuş “The Wild Hunt” muhabbetini devam ettirmesi ve yukarıda saydığım bir dolu artı ile “Tales” melodik black metal sevenler tarafından benimsenebilecek, kafa yormadan hoşça vakit geçirilebilecek iyi bir albüm.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.22/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Noble Demon
Kadro
K. Romlin: Vokal
J. Eskilsson: Lead gitar, clean vokal
H. Liljesand: Gitar, klavye
P. Eldor Pettersson: Bas
J. Jaloma: Davul
Şarkılar
1. De namnlösa
2. She Comes at Night
3. Nattramn
4. Loviatar
5. Flickan som försvann
6. Strandvaskarens hymn
7. Lupus Luna
8. Old Tales
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.