# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEPTHS ABOVE – Ex Nihilo
| 08.10.2018

İleride yapacaklarını merakla bekleyeceğimiz bir karanlığın ayak sesleri.

Çek Cumhuriyeti veya yeni adıyla Çekya, kapsamlı dosyamızda da yeterince incelediğimiz üzere metal konusunda boyundan büyük işlere kalkışan ve her orta Avrupa ülkesi gibi özellikle ekstrem türlerde önemli gruplar çıkaran bir ülke. Her ne kadar son yıllarda yıldız denebilecek ve Çek Cumhuriyeti dendiğinde tüm metal kamuoyunun aklına gelecek bayraktar bir grup çıkaramamış olsalar da bu gizemli ve puslu topraklarda kanayan nice yara olduğu, simsiyah oniks taşları gibi ışıldayan karanlık gözler olduğu aşikâr.

Bugün konuk ettiğimiz DEPTHS ABOVE, yalnızca 2 yıl önce kurulan ve ilk albümü “Ex Nihilo”yu geçtiğimiz hafta yayınlayan bir black/death metal grubu. Öncelikle söylememiz gereken, grubun albümdeki müziğe mükemmel şekilde uyan bir kapak seçimi yaptığı.

Kapağın belirsizliği, soyutluğu ve gizemi tam olarak DEPTHS ABOVE’un ve “Ex Nihilo”nun karakterini yansıtıyor. Albümü dinlerken kapağa baktığınızda, sanki duyduğunuz şeyin görsele dökülmüş hâline baktığınızı veya baktığınız şeyin notalarla ifade edilen hâlini duyduğunuzu hissediyorsunuz.

DEPTHS ABOVE black metal gözlüğüyle bakarsanız black metale, death metal çerçevesinden bakarsanız death metale yakın duran bir black/death veya death/black metal yapıyor. Fazla bir alengirli işe girişmeyen, karanlık taramalar ve soyut ses duvarları üzerinden ilerleyen grup; DsO, ULCERATE arası atonal dehlizlere de girip çıktığı, ancak klon olacak raddede bir etkilenme de sergilemediği bir müzik yaratıyor.

Dört şarkıdan oluşan 31 dakikalık “Ex Nihilo”, DEPTHS ABOVE’un ilk albümü olması vesilesiyle grubun cesur ve ne yaptığını bilir tavrını da gözler önüne seriyor. Böylesi bir müziğin en önemli vazifelerinden biri olan atmosfer yaratma konusunda üzerine düşeni “daha iyisini de yapabilirler” düzeyinde sunan ve bu karanlık ışıkla umut veren grup, 7,5 dakika süren enstrümantal “A Prayer” ile de bu atmosfer yaratma konusunda çekinceleri olmadığını gösteriyor. Böyle durumlarda atmosfer deyince pek çok insanın aklına ambient bir şeyler, belki klavyeler, haaa huuu triplere giren vokaller falan gelebilir. DEPTHS ABOVE bunların bir tanesini bile yapmadan, sadece karanlığı ve yoğunluğuyla belli bir atmosfer oluşturmayı başarıyor.

Muadil kabul etmek ne kadar doğru olur bilmem, ama örneğin bir SELBST kadar karakteristik olmasa da DEPTHS ABOVE da kesinlikle ışığı olan ve takip edilmeyi hak eden bir ilk albüm sunuyor. Gitarların yer yer öküzlüğe abandığı, yer yer nakış gibi işlediği ve kederini haykırmak istediğinde bunu gayet iyi yapabilen DEPTHS ABOVE, daha kimseler bilmeden keşfetmenin çok kıyak olabileceği bir grup izlenimi veriyor. “Daha bilmediğimiz ne cevherler var” akımına çok yüksekten giriş yapan DEPTHS ABOVE, black metalin kaosuyla death metalin haşinliğini bir potada eriten bir albüm dinlemek isteyen dinleyicileri mutlaka tatmin edecektir diye düşünüyorum.

Hepimizin bildiği gibi ilk intiba gerçekten önemlidir ve DEPTHS ABOVE bu konuda ciddi anlamda etkileyici bir iş yapıyor. Grubun ilk albümden bu şekilde başladığı düşünüldüğünde, ileride yapacağı her yeni şeyi merakla bekleyeceğimiz bir karanlığın ayak seslerini duyuyor olabiliriz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.50/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Vama Marga: Vokal, gitar
Dreamancer: Gitar
Ivan Teleranko Dvorsky: Bas
Sarapis: Davul
Şarkılar
1. Here and Everywhere
2. The Descent
3. A Prayer
4. Ex Nihilo
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.