# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DJEVEL – Blant Svarte Graner
| 05.05.2018

İkinci dalga black metalin günümüzdeki göz yaşartan yansımaları.

EMPEROR, ENSLAVED, GORGOROTH, NATTEFROST, URGEHAL, ENDSTILLE, ABORYM, THORNS, GEHENNA, ORCUSTUS, KOLDBRANN… Tatlı bir karanlık yığını değil mi? Bugün konumuz olan DJEVEL işte bu gruplarda çalmış ya da çalmakta olan müzisyenlerden kurulu bir grup. Mannevond, T. Ciekals ve Faust’tan oluşan bu mahşer üçlüsü, 2011’den beri tanık olduğumuz 5. albümüyle karşımızda.

Yazının ilk cümlesindeki gruplara baktığınızda, DJEVEL’in yaptığı müzik konusunda net bir fikriniz oluşmuştur diye düşünüyorum. Norveçli grubun yaptığı black metal, yukarıda adı geçen oluşumlardan kısmen etkilenimler barındırsa da, DJEVEL’in bu gruplara nazaran daha az zehirli bir müzik sunduğunu söyleyebiliriz.

Referans olarak TAAKE ve LJÅ’yı kullanabileceğimiz DJEVEL black metali, büyük oranda ikinci dalga black metal üzerinden yürüyen; MARDUK yahut URGEHAL gibi salyalar saçan bir şeytanilikten ziyade, daha epik, daha ormansı bir karaktere sahip. Norveçli olduklarını çok net gösteren bir atmosfere sahip olan DJEVEL, “Blant Svarte Graner”de kendisinden alışık olduğumuz derinlikte bir black metalle bizleri karşılıyor.

TAAKE seven kitlenin çok hızlı şekilde ısınması muhtemelen olan grup “Blant Svarte Graner”de yer yer hızlanan, yer yer durulan ve hatta akustik gitarlarla DISSECTION’a göz kırpan; tek yönlü olmaktan çok uzak, epik bir müzik yapmış. Örneğin “Paa vintersti skal hun synge en gravsang som aldrig ender” gibi dingin ve derin şarkılarda, black metalin daha önce yüz binlerce kez duyduğumuz bir yanı sergilense de, türün en önemli dinamiği olan ruh olgusundan dolayı “bildiğimiz şeyler” deyip geçemiyoruz. Müziğin kasıtlı olarak monotonlaştırıldığı anlarda hissedilen gizemli “Belus” tatları da, Mannevond’un tok black metal hırıltıları da, “Blant Svarte Graner”in doksanlardan fırlamış gibi duran müziğini alttan alta zenginleştiriyorlar.

Albümü dinlerken dikkatinizi çekecek şeylerden biri de, bin türlü vahşet grupta çalan bu adamların, DJEVEL içerisinde gayet dingin, ne yaptığını bilir ve aklı başında bir müziği yapıyor oluşları ve bunu da tutarlı şekilde sürdürmeleri. Bu açıdan bakınca DJEVEL’in akla gelen her şeyin denendiği bir yan projeden ziyade, baya baya bir grup olduğunu söyleyebiliriz.

“Blant Svarte Graner” black metal adına bir şaheser olma amacı gütmeyen, ancak hedeflediği pek çok şeyi doğru yapan bir albüm. Önceki dört albümünden de bildiğimiz üzere, DJEVEL işini bilen bir grup ve bunu da “Blant Svarte Graner”in pek çok yanında görmek mümkün. TAAKE başta olmak üzere, “Belus” dönemi BURZUM’u yahut en genel ifadeyle doksanlardaki ikinci dalga black metalin daha hisli ve çimen kokan tarafını seviyorsanız, “Blant Svarte Graner”den baya bir zevk almanız kuvvetle muhtemel.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.48/10, Toplam oy: 50)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Aftermath Music
Kadro
Mannevond: Vokal, bas
Trond Ciekals: Gitar, clean vokal
Faust. Davul
Şarkılar
1. Saa begynner det
2. Her er ikke spor af mennesker
3. I denne gamle falne kirke
4. Paa vintersti skal hun synge en gravsang som aldrig ender
5. De danser rundt sopelimet som om den var deres mor
6. Det svartner paa likbleik hud
7. Naa er hele livet paa ravnens bord
8. Banker som doedningeknoker
9. Alt som her var er naa borte
  Yorum alanı

“DJEVEL – Blant Svarte Graner” yazısına 10 yorum var

  1. P L A G U E says:

    Bu albüme ciddi anlamda yazık edildiğini düşünüyorum. Albüm çıktığı dönemde ilk bir kaç dinlemede ‘olmamış!’ diyerek bida dinlememek üzere kapatmıştım. Sonra ne olduysa tekrar dinledim ve uzun süre kendime küfür ettim. Nasıl böyle bir hata yaptığımı anlayamadım, kendime yakıştıramadım…benim black metal zevkime göre olması gereken herşey fazlası ile bu albümde var. Sound mükemmel, tempo değişimleri kusursuz, melankolik bölümler olağanüstü…geçen senenenin en iyi black metal albümü ‘unbound’ benim için ama eğer o albüm çıkmamış olsaydı kesinlikle bu olacaktı.

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, oh be 10 ay sonra biri bu albümün varlığını hatırlattı. :)

  2. P L A G U E says:

    @Ahmet Saraçoğlu, an itibariyle ‘Det svartner paa likbleik hud’ denen hayvanlığın 02:48 den itibaren giren bölümü ağzıma sıçıyor…

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, cevap vermeyi unutmuşum. Evet orası yavaş yavaş ilerleyip sonra mahvediyor.

    Ben asıl şeyi söylememişim yazıda, burada söyleyeyim:

    “Naa er hele livet paa ravnens bord” dünyanın Taake olmayıp da en Taake gibi başlayan şarkısı değil mi yahu ahah. Tam Hoest rifi, “Bjoergvin” veya “Doedskvad”a koy zerre sırıtmaz.

    Diğer uyarı için de sağ ol, düzelttim.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, şimdi tekrar açtım, cidden harika tespit:) dedigin albumlerden birine acilis parcasi olarak bile koyabilirsin, o derece taake:)

  3. P L A G U E says:

    Bu albüm için grup elemanları “biz bu albümü 1994 yılında besteledik ve kaydettik, herkesi 2018 diye kekledik hahahahaha” diye açıklama yapsalar, ben şahsen kabul ederim, eyw bilader der geçerim. Çünkü adamlar haklı…

    Deadman

    @P L A G U E, reis şu tarz bildiğin bir albüm var mı, black metalin bu yönünü yansıtan?

    P L A G U E

    @Deadman, Blodsrit – Helveteshymner, Taake’in son 2 album harici albumleri, murg albümleri, isin melankoli yonunu istersen djvel ile cok alakasi yok ama Skogen – I Döden albumune bakabilirsin.

    Açıkçası bu albüm şahsım adına eşine çok ender rastlanan bir eser. Özellikle old school norveçli gruplarda bile bu albumdeki kadar melankolik tatları bulmak çok kolay değil. Şimdilik aklıma gelenler bunlar, geçici bir süre olsa da oyalar:) ha birde geçen sene yayınlanan panopticon albümüne de bakabilirsin, yine bu albüm ile alakasi yok ama çok iyi vakit geçireceğini garanti ederim.

  4. P L A G U E says:

    Bu albümü ne zaman dinlesem kendimden geçiyorum. Şu anda olduğu gibi…

  5. P L A G U E says:

    Bir saat sonra sendeyim 6. parça. Sadece sütyenin olsun üzerinde. Onu da sarsarak ben çıkarıcam.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.