# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DJEVEL – Tanker som rir natten
| 18.05.2021

Dersi derste öğrenmek.

Black metalin son 10 küsur yılının en önemli gruplarından birinin yeni albümünün incelemesine hoş geldiniz. Son 11 yılda 7 albüm yayınlayarak sessiz ama derinden Norveç sahnesinin en önemli oluşumlarından birine dönüşen DJEVEL’le birlikteyiz bugün. Geçmişte, kariyerlerinde bir dolu önemli grupta yer almış Mannevond, Erlend Hjelvik, Dirge Rep gibi isimleri kadrosunda bulunduran DJEVEL, 2017’de black metal dünyasının en bilindik isimlerinden biri olan davulcu Faust’u saflarına katmış ve hiçbir şeyden olmasa bile PR tarafından bir adım yukarıya çıkmıştı.

Esasen Trond Ciekals adlı arkadaşın yaratımı olan DJEVEL’in 2019 çıkışlı bir önceki albümü “Ormer til armer, maane til hode”nin incelemesine “Ders gibi black metal yapıyorlar” diye başlık atmış, şu anda yazmakta olduğum albümün haberine ise “Ders vermeye geliyorlar” başlığını uygun görmüştüm. Bunun sebebi DJEVEL’in black metalin pek çok tarafını kucaklayan bir karaktere sahip olması ve müziğini gösterişsiz, rafine ama çok etkili biçimde sunmayı başarabilmesiydi. Öyle büyük büyük, ihtişamlı beste yapılarıyla karşımıza çıkmıyorlardı, ancak grup elemanlarının deneyimi ve geçmişte yaptıklarından aldıkları ilhamla ortaya çok üst düzey bir black metal çıkıyordu.

Yeni albüm “Tanker som rir natten”den yayınlanan şarkılar albümün son birkaç albüme kıyasla biraz daha melankolik, nostaljik olabileceğini hissettirmişti aslında. Albümün çıkmasıyla birlikte, DJEVEL’in gerçekten de böyle bir şey amaçladığını görmüş olduk. Kariyerinin en uzun şarkı isimleriyle bezeli bu albümünde DJEVEL, zaten hep içerdiği doksanlar black metali kimliğini daha bir baskın şekilde önümüze seriyor ve gerçekten de melankolisi nispeten ön planda bir iş çıkarmış. Elbette ki kırılgan, narin bir black metalden bahsetmiyorum ama albüm adından, kapağından falan da yansıyan pastoral, dünyevi hava albümün geneline de yansımış şekilde doluyor kulaklarımıza.

DJEVEL’i dinlerken, bu doksanlar karakterinin de etkisiyle çok genel, kapsayıcı, şemsiye bir black metal dinlediğinizi hissedebilirsiniz. Çok fazla şeyle aynı düzlemde, çok fazla şeyin muadili gibi. Misal ikinci şarkı “Maanen skal være mine øine, den skinnende stierne mine ben, og her skal jeg vandre til evig tid”in ilk 1 dakika 40 saniyesi resmen “Axioma Ethica Odini” kıvamında bir albümden çıkmış bir ENSLAVED şarkısı gibi. Herbrand Larsen’in vokali ha girdi ha girecek gibi dinliyorsunuz. Ancak bu gibi durumlar DJEVEL özelinde yeni şeyler değiller. Misal “Blant Svarte Graner”deki “Naa er hele livet paa ravnens bord” da tam olarak bir TAAKE şarkısı gibi başlıyordu. Aynı şekilde “Ormer til armer, maane til hode”deki “Over svarte skriigende skoger”in 2. dakikasından sonra da ilk dönem BORKNAGAR havaları esiyordu. Tüm bunların sebebi etkilenme veya ilham alma olmak zorunda değil, hatta bence sebebi bu da değil. Bunların sebebi ortak bir bilinç, anlayış, müzikal birikim çerçevesinde hareket ediliyor olması. DJEVEL esasında aşırı karakteristik, duyduğunuz anda DJEVEL diyeceğiniz türde bir müzik yapmıyor, ancak türün tüm gereklerini hedefi 12’den vurarak yaptığı için ortaya böylesi bir kalite çıkıyor.

“Tanker som rir natten”deki melankolik 90’lar havasını pekiştiren diğer bir kalem de albüme adını veren akustik şarkı. DJEVEL burada adeta LORD BELIAL’ın “Art of Dying”de veya “Forlorn in Silence”ta yaptığı türde bir işe imza atıyor ve son derece güzel bir akustik black metal pasajı sunuyor. Bir doksanlar geleneği olan “albümün orta yerine akustik şarkı koyma” güzelliği de eklenenince “Tanker som rir natten”in atmosfer tarafı daha da güçleniyor.

Tüm bu iyilik hoşlukların ardından, bu noktada albümle ilgili esas noktaya gelebiliriz. Bence “Tanker som rir natten” her ne kadar pek çok anlamda üst düzey bir albüm olsa da genel havasından, mizacından, geri planda kalmayı tercih eden çeşitli dinamiklerinden dolayı bence bir önceki “Ormer til armer, maane til hode” kadar özel ve değerli bir çalışma değil. Haşa, değersiz demiyorum; gayet güzel albüm ama “Ormer til armer, maane til hode”yi özel kılan, “ders gibi” dedirten kimi olaylar “Tanker som rir natten” özelinde fazla öne çıkmamayı seçmişler. “Blant Svarte Graner”le kapışsalar kim kazanır, bunu da DJEVEL dinleyicilerinin tercihine bırakıyorum. Bence denk gibiler.

Nostaljiymiş, doksanlarmış, şuymuş buymuş hepsini bir kenara ayırırsak DJEVEL şu anda dünyanın en sağlam black metal gruplarından biri ve ikinci dalganın günümüzdeki yansımaların namına şu anda DJEVEL kadar ders niteliğinde başka bir grup bulmak hiç de kolay değil.

1994-1999 arasında yapılan black metalinin havasını tekrardan solumak istiyorsanız “Tanker som rir natten”i dinleyin.

Bu havayı günümüzde bu kadar başarılı yansıtmanın ne kadar değerli bir şey olduğuna tanık olmak istiyorsanız “Tanker som rir natten”i kesin dinleyin.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.50/10, Toplam oy: 62)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Aftermath Music
Kadro
Trond Ciekals: Clean vokal, koro vokal, gitar
Kvitrim: Sert vokal, bas
Faust: Davul
Şarkılar
1. Englene som falt ned i min seng, skal jeg sette fri med brukne vinger og torneglorier
2. Maanen skal være mine øine, den skinnende stierne mine ben, og her skal jeg vandre til evig tid
3. En krone for et øie som ser alt, tusind torner for en sønn som var alt
4. Tanker som rir natten
5. Naar maanen formørker solen i en dødelig dans, ber jeg moder jord opp til en siste vals
6. Vinger som tok oss over en brennende himmel, vinger som tok oss hjem
  Yorum alanı

“DJEVEL – Tanker som rir natten” yazısına 41 yorum var

  1. Yiğit says:

    Solunum yolu hastalıkları için ciğer sökücü. Ben fazla yükseldim albüme. 9′u verdim geçtim

  2. P L A G U E says:

    Çok güzel kritik olmuş. Öncelikle albümü ne sevdiğimi zaten yorumlarımdan az çok biliyorsunuz:) Ben bu adamların gelişimini ve ilerleyiş tarzını biraz marduk’a benzetiyorum. Eleman değişimleri ile gelen basit ama etkili değişim için diyorum bunu. Örnek vermek gerekirse, 2011 den 2016 ya kadar çıkardıkları 4 albüm için daha sıradan black metal albümleri(asla kötü değiller bu arada) demek yanlış olmaz diye düşünüyorum. 2018′de mannevond asıl vokal olup gruba faust katıldığında çıkan albümden itibaren ise işin damar/atmosfer/epik(?) tarafı ağır basmaya başladı. 2018 albümündeki belirli kısımlarda öne çıkan insanı alıp götüren hipnotik bolümler, bir önceki albümün genelindeki hayvanlık, özellikle son parçanın adeta gövde gösterisi şeklindeki muhteşemliği, bu albümde öne çıkan melankolik/nostaljik buz gibi hava…Kısacası gittikleri yoldan, bu tarz beste yapılarından, kullandıkları sounddan, yaptıkları her şeyden o kadar memnunum ki, şimdiden bir sonraki albümde neler görücez diye merak ediyorum. Umarım daha uzun süre bu müziği icra etmeye devam edeler.

    Erhan

    @P L A G U E, reis senden de kritik görür müyüz?

    P L A G U E

    @Erhan, maalesef bu konuda yetenekli olduğumu düşünmüyorum, o yüzden çok zor:/

    deadhouse

    @Erhan, Kritik P L A G U E’ın dediği gibi biraz yetenek işi. Maalesef bende de yok o yetenek. Yorum kısmında iyiyim. Sayfalarca yorum yapabilirim, ama kritik yazamam. Birkaç defa denedim. Sürekli olarak kendimi albümden ve müzikten uzaklaşırken buldum. Tekniği, şarkıları falan unutup müziğin bende uyandırdığı duygulara, hayat görüşlerine, felsefeye, siyasete, ontolojiye falan girerken buluyorum kendimi. Bir defasında Ulver’dan Perdition City’i yazmaya kalkıştım. Bir baktım 20 satır falan Lost in Moments şarkısından bahsetmişim. Tuhaf.

    Yiğit

    @deadhouse, Perdition City’i lütfen biri yazsın artık! Canım çekti yine sanki 2 günde bir Ulver dinlemiyormuşum gibi.

    deadhouse

    @Yiğit, Sen yaz.

  3. P L A G U E says:

    Albümün kapanışı, bu parçaya kadar ölmediyseniz artık bi zahmet ölün modunda toprak atıyor. Ayıp ulan.

  4. P L A G U E says:

    Alkol kafa açıyor, 5. şarkının 08:17 den itibaren başlayan bölümü çok ağır derece lifelover kokuyor. Ne alaka aq diyen herkese saygılar.

    crowkiller

    @P L A G U E, aylık 2000 kadar alkol masrafın var sanırım

    P L A G U E

    @crowkiller, rakam Allah ile benim aramda.

  5. Erhan says:

    İlk iki şarkıyı dinlemekten diğer şarkılara fırsat bulamıyordum. Dün itibarıyla albümü de bitirdim ve gerçekten çok sevdim.

    İkinci şarkı insanı mutlu ediyor
    İkinci şarkı insana huzur veriyor.

  6. Erhan says:

    ‘Maanen skal være mine øine, den skinnende stierne mine ben, og her skal jeg vandre til evig tid’ bu yılın en iyi şarkılarından birisi. Albüm kapağı ile bu kadar özleşen bir şarkıyı uzun zamandır dinlememiştim.

    Ece

    @Erhan, 5.10′dan sonra bambaşka bir hal alıyor o parça, benim de favorilerimden şu an.

    Yiğit

    @Erhan, bu nasıl şarkı hakikaten ya… Ben de bazen bu şarkıyı dinleyince takılıp kalıp albümün kalanına devam edemiyorum.

    Erhan

    @Erhan, Mare Cognitum’un Antaresian’ı ile bu grubun ‘Maanen skal være mine øine…” şarkısı arasında kaldım.

    Bu yıl black metalde bu iki şarkı bana yeter. O kadar muhteşemler ki.

  7. Rashid says:

    Ahmet abi bu kritik için sana ne kadar teşekkür etsem az. Bu yazı çıkmadan bir kaç gün önce görmüştüm bu albümü ama nedense pek sarmamıştı dinlediğim bir şarkı. Kritiğini yazdığını görünce bir şans vereyim dedim ve son aylarda dinlediğim en güzel albümlerden biriymiş. Çok teşekkür ederim. Kritiğini yazmasaydın belki de böyle mükemmel bir albümü kaçırmış olacaktım.

    cracktheskye

    @Rashid, süslü sen misin :D

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rashid, rica ederim. Djevel gerçeğini herkes görmeli artık.

  8. Dysplasia says:

    Melodileri kısaltıp tek şarkı olarak çıkarsalarmış olurmuş.

  9. ismail vilehand says:

    Uzak ara en sevdiğim Djevel albümü oldu. Ruhani derinlik olarak bir Algleymi veya Age of Excuse’dan aşağı kalır yanı yok. Ne kadar övülse az.

    Alondate

    @ismail vilehand, Bu albumu dinlerken alkol komasindan olmek istiyorum. Bayadir boyle manyak bir sey dinlemedim. İntihar dusuncelerim iyice azdi

  10. Zeitgeist says:

    Son şarkı götümden bıçakladı beni.

  11. ihsanoird says:

    Albümün ilk yarısı, bilhasa yukarda bahsi geçen 2 no’lu parça bu yılki en iyi black metal işlerinden biri, fakat 2. yarısını dinlerken sıkıntıdan geberecek gibi oluyorum. gece ile gündüz kadar farklı benim için. yıl sonu listeme almam ama 2 nolu şarkıyı bu yıl daha epey dinlerim.

  12. P L A G U E says:

    Djevel, seni sikeceğim arslanım…

    Erhan

    @P L A G U E, Impaled Nazarene dinleyecektim bu yorumu görünce canım Djevel çekti.

    Erhan

    @P L A G U E, Kahramaaaaaan! Kahramaaaaaan!!!

  13. Erhan says:

    Bu albüm sayesinde kulaktan alkol almaya başladım. Djevel’e yakında vergi falan da gelir kesin.

    Allahsız kitapsızlar! Çok yaşayın lan köpoğlu köpekler!

  14. P L A G U E says:

    Alırım ulan dedim senden kıymetli mi?

    https://youtu.be/U3xUcauqw_4

  15. P L A G U E says:

    Albümün son parçası:

    https://youtu.be/9fW_phwAmbI

  16. TAAKE says:

    En krone for et øie som ser alt, tusind torner for en sønn som var alt(albümdeki 3.şarkı)

    senin ben amk,organ mafyası gibisin ciğerimi aldın gittin,hayır zaten içmeden sarhoş eden,adamın moraline,psikolojisine cayır cayır tecavüz edip bir köşeye fırlatıp atıp yüzüne tüküren bir şarkısın,bir de vokal ibo shovdaki adnan skişenses gibi performans yapmış,show yapmış resmen pezevenk,ulan dengbej,uzun hava okur gibi ciğerden black metal vokali mi yapılır böyle şarkıya.Siteye saygım olmasa dümdüz gidecem yapacağınız şarkıya da size de.Gelip gelip,dönüp dolaşıp bu şarkıya takılıyorum,albümün geri kalanını bir türlü dinleyemedim,bir de son şarkı da böyleymiş diyorlar.Sizi bulup skecem olum,ben yandım siz de yanın amk

  17. P L A G U E says:

    -Bana bak, sana bir şey söyleyeyim mi?
    + Söyle
    - Kimseye söylemek yok ama!
    + İyi ya söylemem
    - Yemin et bakayım
    + Vallahi billahi söylemem
    - Ben ölecekmişim…
    + Ne var oğlum bunda yemin ettirecek?
    - Hiç, ama abimle Halit abim ‘duydun mu!’ diye bağırdılar akşam bana. Ben de korkudan duymadım dedim.
    + Sahi sen ölünce bilyeler ne olacak?
    - Ne bileyim ben!
    + Bana versene
    - İyi ya ölünce abimden alırsın
    + Yaşşşa ulan!

  18. Zeitgeist says:

    Faust bu albümün gizli yıldızı

  19. Necrobutcher says:

    Bu albümün anasını sikeyim

  20. HaNNibaL says:

    Sizin yapacağınız müziği sikeyim albüm kapağını görünce buz kesiyorsun zaten

  21. Zeitgeist says:

    Ay ölümcül bir dansla güneşi kararttığında, toprak anadan son bir vals istiyorum

  22. Noumena says:

    Çok ulu bir albüm bu. Çıktığından beri hala düzenli dinliyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.