# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DJEVEL – Ormer til armer, maane til hode
| 29.10.2019

Ders gibi black metal yapıyorlar.

Dokuz yıl, altı albüm ve her seferinde üstüne koyarak giden bir grup. DJEVEL şu an için Norveç dendiğinde akla gelen ilk black metal gruplarından biri olmayabilir, ancak takip edenler için 2010 sonrasının en değerli gruplarından biri olduğu gün gibi ortada.

Orijinal kadrodan sadece gitarist/vokalist Trond Ciekals’ın kaldığı grupta davullar son iki albümdür Norveç sahnesinin önemli isimlerinden Faust’a (eski-EMPEROR) emanet edilirken, basta ise URGEHAL, ENDSTILLE gibi gruplar gören Mannevond yer alıyor.

2018 çıkışlı bir önceki albümleri “Blant svarte graner”in kanı kurumadan çıkardıkları yeni albümleri “Ormer til armer, maane til hode”, yani “Solucandan kollar, Ay’dan bir kafa” DJEVEL’in ne kadar önemli bir grup olduğunu bir kez daha gösteren bir çalışma. Önceki albümdeki şarkılara baktığımızda daha pastoral, yine karanlık ama daha dünyevi bir sözel içerik görüyorduk. “Siyah Alaçamlar Arasında” gibi bir anlamı olan “Blant svarte graner”de grup ikinci dalga black metal mükemmelliğini Orta Çağ karanlığını yansıtan şarkı sözleriyle yansıtıyordu.

DJEVEL “Ormer til armer, maane til hode”de ise daha çeşitli, daha karanlık temalardan bahsediyor. Albümde “Çığlık Atan Kara Ormanlar Üzerinde” diye bir şarkı da var, “İnsan Onurunun İzlerinden Yoksun Bir Yolculukta, Şeytan’ın Çocuğu Olarak İtaatsiz Bir Doğum” diye bir şarkı da. Grup bir şarkıda tanrıya saydırırken, bir diğerindeyse Hildr özelinde İskandinav mitolojisinden referanslar kullanıyor. Tüm bu habis konseptler bir araya gelince de ortaya DJEVEL imzalı bir diğer nefis albüm çıkıyor.

Akustik gitarla başlayan önceki albümün aksine “Ormer til armer, maane til hode” direkt yardırarak, kesip biçerek başlıyor. Sound adeta black metalin tanımı gibi, müzik DJEVEL’den alışık olduğumuz derinlikte. DJEVEL öyle militan düzeyinde kötücül, Şeytanın emir eri şeklinde takılmıyor. Müzikleri her anlamda black metal olsa da zehirden gebertme gibi bir niyetleri de yok. TAAKE kıvamında bir kötülük ile SARGEIST’ın damar denebilecek tatlarını anımsatan bir yaklaşımları var.

“Ormer til armer, maane til hode”ye dair en iyi şeyse albümün hayvan gibi akıcı olması ve black metal adına güzel olan ne varsa içermesi. Davullarda “In the Nightside Eclipse”te çalmış, hapis yatmış, kısacası Norveç sahnesinin tozunu yutmuş bir insanın olduğunu bilmek bile DJEVEL’in ve “Ormer til armer, maane til hode”nin heyecanını artırıyor. Ciekals’ın clean/ayin tarzı vokalleri üstlendiği düşünüldüğünde, basçı/vokalist Mannevond’un albümdeki ağırlığının epey fazla olduğunu görüyoruz. Yürek yemiş gibi ortalara atılan ve kanlı yakarışını albümün bütününe yayan Mannevond çok iyi bir black metal vokal performansı sunuyor.

Albümü sürükleyici yapan diğer bir konu da grubun sırtını melodiye, riflere veya o tarz tek bir bileşene yaslamıyor oluşu. Black metal dendiğinde akla gelen her şey; nefret, tutku, keder, öfke, kin, ızdırap albümde kendine yer buluyor. Grup güzel olduğunu düşündüğü bir melodi veya rife bel bağlayıp usandırana dek onu çalmaktansa, çok iyi bir araya getirilmiş çeşitli baba bölümleri dozunda tekrarlayarak her anı dolu dolu bir müzik yaratıyor. Ne tekrardan sıkılıyorsunuz ne de güzel bir bölümün tadı damağınızda kalıyor. Her şey usta ellerce meydana getirilmiş ve en iyi şekilde finalize edilmiş. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Black metali yakından takip eden herkes, “Ormer til armer, maane til hode”yi dinlediğinde bu adamların bu işi bildiğini anlayabilir. Aşırı karakteristik bir DJEVEL sound’u yaratmaya çalışmıyor ve nispeten genel bir black metal yapıyor olabilirler, ancak bunu o kadar iyi yapıyorlar ki benzerini 1000 kez dinlediğiniz bir şarkıyı bile övmeden edemiyorsunuz.

“Ormer til armer, maane til hode”, “DJEVEL kötü albüm yapmaz” düşüncesini daha da yerleştirecek bir albüm. Black metalle dolu, her şeyin doğru yapıldığı, son derece etkileyici ve dinlemelere doyulmayacak anlar barındıran bir eser. “Blant svarte graner”i gerçekten çok seviyorum ve o albüm mü daha iyi, bu mu noktasında bir karar veremiyorum ama heyecan vericilik ve adrenalin artılarıyla bu albüm bir adım öne geçiyor. Sonuçta hangisi iyi olursa olsun önemli olan şu an burada DJEVEL gibi black metal yapmak için doğmuş bir şeye sahip olmamız. Hiçbir eksiğini göremediğim “Ormer til armer, maane til hode”ye, sırf daha da iyisini yapma ihtimallerinden ötürü bu puanı veriyorum. Bir sonraki albümde bunu da aşsınlar da hep birlikte çıldıralım.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.48/10, Toplam oy: 69)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Aftermath Music
Kadro
Trond Ciekals: Gitar, clean vokal, koro vokaller
Mannevond: Bas, sert vokaller
Faust: Davul
Şarkılar
1. Ormer til armer, maane til hode
2. Et menniskes hele korpus og legeme
3. Den gang jeg banket paa helvedes tunge doer
4. Dreb dem alle, herren vil gjenkjenne sine
5. Ved Hildr's haand for Hel
6. Det eders herre lover er mer enn hva mennisket taaler
7. Over svarte skriigende skoger
8. Illoyegd foedt som Satans barn, paa ferd uden spor af menneskeverd
  Yorum alanı

“DJEVEL – Ormer til armer, maane til hode” yazısına 27 yorum var

  1. Deadman says:

    Düşündüklerimi görüyorum bu yazıda. Her albümünde farklı bir hava var ve her albümü diğerinin üstüne koyarak ilerliyor. Sanki hiç sınırları yokmuş gibi. Duyguları çok yoğun yaşayan biri değilimdir, ama bu albüm beni delirtmeye yetti. Duvara dinletsen duvarı bile ayaklandırır, delirtir.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Deadman, “Düşündüklerimi görüyorum bu yazıda” güzel bir övgü, teşekkürler.

    Deadman

    @Ahmet Saraçoğlu, Ben teşekkür ederim, düşündüklerimi gösterdiğiniz için.

    Deadman

    @Deadman, Bu yorumda ağır yalakalık yapmışım. Kendimden utandım.

  2. P L A G U E says:

    Daha bi kaç gün önce yazmiştım, senenin en iyi black metal albumu deme potansiyelim var diye, hâlâ lafımın arkasındayım. Ayrıca beni maffeden albümün son parçası, 2000 li yıllarda bu tür içinde dinlediğim en olağanüstü parçalardan biri. Başlıkta belirtildiği gibi adamlar ders vermiş, gövde gösterisi yapmış. Cidden 2019 yılında şu sound ve beste yapıları ile albüm yapmak için 6 okka taşağa sahip olmak gerekir…

    Önemli not: 10 numara kritik olmuş, beyninize sağlık.

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, sağ olasın.

  3. killyourselfchuck says:

    bi’ arkadaşın daha önce dediği gibi; ‘bu yıl allahsızların yılı olacak’

    senenin en iyi işlerinden biri ve kapakta müthiş.

  4. OblomoV says:

    Blackçi yapacaksınız sonunda beni. (:

  5. EKREM IMAMOGLU says:

    oldukça tatmin edici. gerçekten mutluluk verici.

  6. HaNNibaL says:

    Black metal albümleri yağıyor şu sıralar. Hangisine daha fazla vakit ayıracağıma karar veremedim. Bu albümü daha bir kez dinledim ama ilk dinleyişte sıkıntı yaratacağı çok net belli oldu

  7. Koralp says:

    Çok iyi albüm. Bu sene hiç dinlemediğim kadar fazla kaliteli black metal albümü dinledim. Baya bereketli geçiyor 2019.

  8. KIVO says:

    Olağanüstü

  9. P L A G U E says:

    Deliriyorum ya, albümün girişi ayrı, ortası ayrı, kapanışı ayrı efsane. Behexen 2016 da nasıl beni yamulttuysa 2019 yılında bu görevi üstlenen djevel oldu. Her detayı black metal dersi cidden…

  10. Deadman says:

    Adamları durduramıyoruz… Ulan bu çıkalı 2 ay oldu daha, 2020 ne?

    https://www.instagram.com/p/B6vcMklp9G5/?igshid=l0gbab79k73r

  11. P L A G U E says:

    Playlistime şu lanet olası parça ile küçük bir ara vermek istedim, ‘Over svarte skriigende skoger’…

    Bu orospu çocuğu parçanın 02:06 dan 03:18 e kadar olan bölümünü ayrı, 03:18 den parça sonuna kadar olan bölümü ayrı övmenizi rica ediyorum…

    Ahmet Saraçoğlu

    @P L A G U E, 02.06-03.18 bana ilk/orta dönem Borknagar’ı hatırlatıyor. Simen girip “GEEEEEEEEYTVEHEEEĞEĞEEEEEEEYYYZ TU OOOOOOOŞIIIIIIN END MİİİSTIRİİİİİHİHİİİHİİİİİİİİİ!” falan diye yardıracakmış gibi hissediyorum.

    03.18 sonrası black metalin tanımı zaten.

  12. P L A G U E says:

    :)

  13. P L A G U E says:

    bu albümün kapanış parçası sadece 2019 yılının değil, tüm black metal tarihinin imza niteliğindeki parçalarından biri…katılan olur-olmaz sikimde degil ama cidden ne zaman dinlesem kafayı yiyorum…

  14. deadhouse says:

    Lanetli black metal riffleri var bu albümde. 90′ların bağrından çıkmış, Mayhem’in, Gorgoroth’un terbiyesinden geçmiş uğursuz riffler. Sırf bu yüzden sevdim albümü.

  15. Zeitgeist says:

    P L A G U E adlı zehir taciri yüzünden Djevel bağımlısı oldum. Bu albümde tüm bu kirli kayıdın altında yatan bir melankoli var, üçüncü-dördüncü dinlemeden sonra insanın kafasına balyoz gibi çöküyor.

  16. P L A G U E says:

    Son parça gerçekten akıl almaz bir doğa olayı. Black metal için imza niteliğinde bir şaheser.

    Erhan

    @P L A G U E, Sene sonu garanti ilk 10′da ya. Ben bu yılın en iyi black metal albümü olarak bunu görüyordum fakat Ferriterium daha iyiymiş. Benim oyum ona olacak.

    Yiğit

    @Erhan, tanker som rir natten için konuşuyorsun sanırım hocam.

    Erhan

    @Yiğit, Yok,

    1. Ferriterium
    2. Djevel

    Yiğit

    @Erhan, işte bu djevel albümü bu sene çıkmadı. Yanlış kritik :)

    Erhan

    @Yiğit, aaaaa…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.