# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VENGEFUL SPECTRE – 殞煞 二
| 23.07.2023

Çinli black metal grubundan ikide iki.

Kendi adını (殞煞) taşıyan ilk albümüyle 2019’un ilginç sürprizlerinden birine imza atan ve Çin’den çıkan yaklaşık 350 metal grubu arasından öne çıkmayı başaran black metal topluluğu VENGEFUL SPECTRE, şimdi de yine kendi adını taşıyan ve “II” uzantılı (二) yeni albümüyle karşımızda.

Müziğinde Çin kültürünün yerel dokunuşlarını da taşıyan VENGEFUL SPECTRE, son derece yoğun ve bir o kadar da katmanlı müziğiyle black metal ortamlarına farklı bir karakter katmayı başaran bir oluşum. Müziklerinde yerelliğin ekmeğini yemek adına sürekli olarak Çin ve Uzak Doğu motiflerini kullanmıyorlar, lakin bir şekilde farklı bir hava yarattıkları da ortada.

Grup müziğinde Çin tarihine, savaşlarına veya inanışlarına ilişkin karanlık bir temayı işliyor. Üflemeliler, farklı telli enstrümanlar olayın hep o bağlamda tutulmasını başarıyorlar. Grup elemanları da black metalin gerginliğini ve tekinsizliğini kullanarak kapaktaki görsele yakın bir çaresizlik, çile atmosferi yaratılmasını sağlıyor. VENGEFUL SPECTRE’ın özel kılan şeyse bunu yaparken olayın yoğunluğu hep en tepede tutması ve gerginliği bir an olsun elden düşürmemesi. Adamlar atmosferik black metal yapmıyor, ancak şarkılar öylesine yoğun ve hedef odaklı ki bir yerden sonra kendinizi bir atmosferin içinde bulmadan edemiyorsunuz.

VENGEFUL SPECTRE tam anlamıyla karakteristik bir black metal vokali kullanmıyor. Gerektiğinde bir death metal grubunda dahi kullanılabilecek tarzda tok vokalleri var bunu çeşitlendirerek albümün renklenmesini sağlıyorlar. Grup kadrosuna baktığımızda diğer elemanlarla birlikte bir davulcu da görüyoruz, ancak albümdeki davulların kayıt olup olmadığı konusunda şüphe duymamı gerektirecek bazı anlar da yok değil. Özellikle birkaç yerde bir davulcunun yazmayacağı türde ataklar ve fazlasıyla mekanik fikirler var. Bunun dışında albümde rahatsız edici ya da olmamış dediğim herhangi bir şeye rastlamadım.

İlk albümün yarattığı heyecan düşünüldüğünde “殞煞 二” daha atmosfer odaklı, daha gizemli havada bir albüm. Doom metal yavaşlığının öne çıktığı, akıllara THE RUINS OF BEVERAST’i getiren pek çok bölüm var ve bu da olayın karanlığını ve buhranını daha da artırıyor.

VENGEFUL SPECTRE benim Çin’den duyduğum en iyi grup ve sadece Çin gibi metal haritasında olmayan bir ülkeden çıktıkları için değil, gerçekten enteresan bir iş yaptıkları için dinlenesi olduklarını düşünüyorum. İlk albümü dinleyip sevdiyseniz, bunu da seversiniz.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.90/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Pest Productions
Kadro
幽刃 Frozen: Vokal
鬼焛 Jim Yim: Gitar
楚魁 Sim Cho: Gitar
祝巫 Pikopilo: Pipa
塚影 Kay Kwok: Bas
羅剎 Joecy Lam: Davul
Şarkılar
1. 暗雲 Beneath Dark Clouds
2. 鏖戰 Storming Insurrection of War
3. 赤塵 Blood and Ashes
4. 凶山 Ghostly Mountains
5. 幽夢 Abyssal Nightmare
6. 殇刃 Broken Blade
  Yorum alanı

“VENGEFUL SPECTRE – 殞煞 二” yazısına 4 yorum var

  1. şeyh hulud says:

    Taoizmin en önemli kitabı olan Tao Te Ching’te bir yerde Tao oldukça black metal vari bir şekilde tarif edilir:

    Yet mystery and manifestations
    arise from the same source.
    This source is called darkness.

    Darkness within darkness.
    The gateway to all understanding.

    Benzer bir şekilde batıdaki neoplatonistler de, tanrıyı çoğu dinde rastladığımız gibi ışık olarak değil, mutlak karanlık olarak tanımlar. Onlara göre the One, hiçbir duyudan bahsedilemeyecek mutlak bir hiçliktir.

  2. kokoreççi says:

    çinlileri ve çini büyük oranda sevmem ama bu albüm olmuş ya

  3. Pagan Angel says:

    İlk albümleri muhteşem ötesiydi,bu bir az geriden geliyor,amma gayet güzel

  4. Emre Görür says:

    Temayı hakkıyla işleyebilmek kaygısıyla olsa gerek, bu albümde odaklarını epey yitirmişler. Death ve doom’un bu ölçekte olaya dahil edilmesi mantıklı bir karar olmamış. Bunu yaparken ortaya yeterince organik bir sound çıkaramamışlar.
    Neticede gene iyi bir albüm aslında. Zaten alt sıralardan da olsa yıl ortası listeme almıştım, fakat ilk albüm bambaşka bir seviyedeydi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.