# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
METALLICA listeleri altüst etti
22.11.2016

Dünyanın zirvesinde metal var.

METALLICA 18 Kasım’da çıkan “Hardwired… To Self-Destruct” ile ilk 3 günlük satışıyla 57 ülkede 1 numara, 75 ülkede ilk 3, 105 ülkede de ilk 5′e girerek, bir kez daha müzik dünyasının en çok satan grubu oldu. Aşağıda, albümdeki tüm şarkıların kliplerini izleyebilirsiniz.

“Dream No More”.

“Confusion”.

“ManUNkind”.

“Now That We’re Dead”.

“Here Comes Revenge”.

“Spit Out The Bone”.

“Murder One”.

“Halo on Fire”.

“Am I Savage?”.

“Lords of Summer”.

Önceden yayınlanan 3 şarkıdan sonuncusu olan “Atlas, Rise!”ın klibi ve ilk canlı performansı aşağıda.

Yayınlanan diğer bir şarkı olan “Moth into Flame” de şöyle.

Bu da şarkının ilk canlı icrası.

Albüm detayları da şöyle:

Disc One

Hardwired
Atlas, Rise!
Now That We’re Dead
Moth Into Flame
Am I Savage?
Halo On Fire

Disc Two

Confusion
Dream No More
ManUNkind
Here Comes Revenge
Murder One
Spit Out The Bone

Disc Three (Deluxe Edition Only)

Lords Of Summer
Riff Charge (Riff Origins)
N.W.O.B.H.M. A.T.M. (Riff Origins)
Tin Shot (Riff Origins)
Plow (Riff Origins)
Sawblade (Riff Origins)
RIP (Riff Origins)
Lima (Riff Origins)
91 (Riff Origins)
MTO (Riff Origins)
RL72 (Riff Origins)
Frankenstein (Riff Origins)
CHI (Riff Origins)
X Dust (Riff Origins)

Albümünden “Hardwired” adlı şarkının klibi aşağıda.

Bu da şarkının grubun 20 Ağustos’ta Minneapolis’deki U.S. Bank Stadium’da verdiği konserden kaydedilen performansı. Bu performans, “Hardwired”ın ilk canlı icrası olma özelliğini taşıyor.

Grup Haziran ortasında yeni albümünün miksajına başladığını açıklamıştı. Lars Ulrich de Nisan başındaki açıklamasında METALLICA’nın yeni albümünü tamamlamak üzere olduğunu söylemişti. Ulrich, açıklamasında “Neredeyse bitti sayılır. Yapılması gereken birtakım başka işler var. Bugünlerde METALLICA’da olamk, sadece bir albüm yapmaktan ibaret değil. Bir sürü farklı şey var ve bir yandan onları da halletmemiz gerekiyor. Diğer işler tamamen bittiğinde albüm üzerinde çalışıyor. Açıkçası bunu seviyoruz. Sadece albüm, turne, albüm, turne olmaması hoşumuza gidiyor. Kısacası sürekli yapacak bir şeyler oluyor ama bir yandan albüm de bitmek üzere.” diye konuşmuştu. Yeni gelen bir açıklamada ise Ulrich, albümün önümüzdeki 3 ay içinde tamamlanacağını ifade etmiş:

“Müzikal yaratım sürecinin sonuna geliyoruz ve ileriye bakıp bu albümü tüm evrenle nasıl paylaşmamız gerektiğine yoğunlaşıyoruz. Haziran ayında oturup tüm bunları nasıl ortaya koyacağımızı, adının ne olacağını ve içinde ne olacağını belirleyeceğiz.”

Bir süre önce de Kirk Hammett, yeni METALLICA albümünün büyük ihtimalle 2016 sonunda, en kötü ihtimalle de 2017 başında çıkacağını açıklamıştı. Grup kısa süre önce de yeni sitesinin açılışı dolayısıyla 4 dakikalık bir “hoş geldiniz” videosu çekmişti. Videoda Lars Ulrich bizi albüm kaydındaki James Hetfield’ın yanına da götürmeyi ihmal etmiyor. Videoyu izlemek için artık ücretsiz olan yeni METALLICA fan kulübüne üye olmak gerekiyor, o da siteden yapılabiliyor. Yakın zaman önce de gitarist Kirk Hammett, kısa süre önce yaptığı açıklamada yeni METALLICA albümü için kayıt safhasında olduklarını açıkladı. Hammett, ayrıca yeni şarkıların “Death Magnetic” albümü ayarında olduklarını da eklemiş. Hammett, Nİsan ayında içinde yeni METALLICA albümü için yazdığı 250 farklı fikrin bulunduğu telefonunu kaybettiğini açıklamıştı. “Rifler, melodiler, düzenlemeler, yazdığım her şey onun içindeydi.” şeklinde konuşan Hammett, bu 250 fikir içerisinden yalnızca 8 tanesini hatırlayabildiğini de sözlerine eklemiş.

Grup uzun bir süredir hayranlarına yeni albüm hakkında açıklamalar yapıyordu. Lars Ulrich, albümün ne zaman kaydedileceğine dair bir soruya şöyle cevap vermişti:

“Çok iyi fikirlerimiz var. En büyük sorunumuz fikir bulmak değil. En büyük sorunumuz zaman. METALLICA her zamankinden daha meşgul ve sürekli yeni bir şeyler oluyor, yeni bir şeyler çıkıyor ve günler kısaldıkça kısalıyor. Ancak umuyorum ki, albüm yazımı bu sene içinde bitecek ve seneye de albümü kaydedeceğiz ve umuyorum ki yeni bir albümümüz olacak. Göreceğiz. Önümüzdeki yıl olmasını umuyoruz.”

Bir süre önce de Rob Trujillo, “METALLICA: Through the Never” sebebiyle sekteye uğrayan yeni albüm yazımının ve kayıtların, 2014 yılındaki ilk öncelikleri olacağını açıklamıştı. “Yeni albüm son birkaç albüme oranla daha thrash metal tabanlı olacak” diyen Trujillo, albümün çıkışına dair bir tahminde bulunmamıştı.

Daha önce de grup üyeleri albüme dair açıklamalarda bulunmuştu. Mesela Kirk Hammett, METALLICA’nın dört üyesinin de yeni albüm için bir şeyler yazdığını ve “Riff Bank” adını verdikleri yeni rif deposunun hâlâ büyümeye devam ettiğini belirtmişti. Hammett, “Albüm 2015′te çıkacaktır” diyerek de, daha biraz beklememiz gerektiğini ifade etmişti.

Bir süre önce de James Hetfield, kendisiyle yapılan bir röportajda sorulan “Yeni albümün şarkı yazım aşamaları nasıl ilerliyor?” sorusuna Hetfield, “Daha bir şeyler yazmaya başlamadık bile.  Elimizde 800 küsür rif var, bir sürü fikirlerimiz var. Biz de çok heyecanlıyız.” cevabını vermiş ve dört bir yerde konserler verip tekrar stüdyoya dönüp bir şeyler tamamlamaya çalışmanın zor olduğunu belirtmişti.

METALLICA davulcusu Lars Ulrich de geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda “Hayranlar yeni albümü ne zaman duymayı beklemeliler?” sorusuna “Yeni METALLICA albümü 2015′ten önce çıkarsa gayet şaşırırım. Albüm yapmak bayağı zamanımızı alıyor ve bir sürü başka şeyle de meşgulüz. Ama eninde sonunda yapacağız.” cevabını vermişti.

Grubun bas gitaristi Rob Trujillo ise, bir süre önceki bir röportajında yeni albümün “Death Magnetic”e pek benzemeyeceğini açıklamıştı. “O albümü sürekli dinliyoruz ve şarkı yapılarına dair fikirler ediniyoruz” şeklinde konuşan Trujillo, yeni albüm için “Death Magnetic”teki bazı temel fikirlerin kullanılabileceğini, ancak genel itibariyle daha farklı bir albüm gelmesinin daha olası olduğunu belirtmişti. Lars Ulrich ise yine yakın zamandaki başka bir röportajında “Death Magnetic”in geçilmesi kolay olmayan bir albüm olduğunu, ancak bunu başaracaklarına inandığını ifade etmiş, kendilerini kasmadıklarını, rahat bir albüm sürecinde olduklarını söylemişti. Kirk Hammett da geçtiğimiz haftalardaki bir röportajında yeni albümü 2014′te çıkarmayı umduklarını açıklamıştı. Sürecin yavaş ilerlediğini belirten Hammett, başka da pek bir şey dememişti.

Aylar öncesine gidersek, Lars Ulrich 10. stüdyo albümleri üzerinde çalıştıklarını Ocak ayında duyurmuştu. Lars’a göre albüm sert, enerjik ve hızlı olacak. Metal Hammer’ın Ocak 2013′de çıkacak sayısına röportaj veren Lars, albümün 2014′den önce çıkmayacağını belirtmiş ve Rick Rubin ile çalışılıp çalışılmayacağı konusunda “Rick’i çok seviyoruz, sürekli iletişim halindeyiz. Olayın gidişatına bağlı.” yorumunu yapmıştı.

Ulrich, Classic Rock isimli dergiyle yaptığı röportajda yeni albümle ilgili olarak şunları söylemişti:

“Death Magnetic gibi, yapıldığından 4 sene sonra hala kulağa mükemmel gelen çok METALLICA albümü yok. Diğer albümlerin çoğunda “Neden böyle bişey yaptık ki?”, “Orada ne olduğunu anlayan var mı?”, “Niye kimse trampetin sesini yükseltmemi söylemedi abi?” gibi sorular vardı. “Death Magnetic”te böyle hissetmiyorum. Şu an yaptığımız şey “Death Magnetic”in devamı gibi.”

Yeni haberler geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz.

  Yorum alanı

“METALLICA listeleri altüst etti” yazısına 275 yorum var

  1. Serkan says:

    İlk şarkıdan çok daha iyi olmuş. Vokal de yer yer The Four Horsemen’ı andırıyor.

  2. ismail vilehand says:

    Hardwired kadar olmasa da baya güzel şarkı.

  3. Berca B. says:

    Metallica böyle bişi işte ya. Yakıştıramadığın bi şarkı sonrası söverken daha güzel başka bi şarkıyla gönlünü alıp hemen kul köpek moduna yeniden sokuyolar. Çok değişik bi şey bu ya, sosyologların psikologlardan falan incelemesi lazım.

    12-13 yaşımda üstüme büyük gelen pijamamla yatağa uzanıp gecenin bi vakti 14″ monitorden Live Shit izlediğim gunlere ışınlandın resmen.

  4. Salata says:

    İlk şarkıdan çok çok daha iyi bence, Harwired’ı 2 kere üst üste dinleyemiyorum. Klip de güzel, fakat solo çok kötü kirk yine wah pedalıyla oynuyo zaten.

  5. FardaT says:

    Büyük Metallica alemin kralı olduğunu ikinci şarkıylada birkez daha gösterdi.

  6. agrypniæ says:

    Şarkı taş gibi olmuş.Ayrıca kirk’ün gitar üzerindeki hilal işlemeleri efsane :)

  7. Dysplasia says:

    death magnetic’in gereksiz uzatmalarla kafa ütülmeyen hali olacak anlaşılan. ama yine de şöyle bir bakınca riffleri kopyalayıp yapıştırmışlar, geçiş nedir, fill nedir bilmeden şarkı yapmışlar gibi. o açıdan da st. anger geleneği devam ediyor. gerçi orta kısımlarında, 3:57-4:04 civarı falan, lars kendisinden beklenmeyen hareketler yapıyor (çok eğreti duruyor elinde o ayrı), şarkıya bir heyecan geliyor. ama şarkının başlarında bu yok. bu kafayla şarkı yaptıkları sürece de vasattan öteye gitmeyecekler benim gözümde. dinamikleri olmayan, heyecansız, patlamaları olmayan davullarla; kopyala yapıştır rifflerle ve bilgisayar başında birbirine eklendiği belli olan bölümlerle müzik yapmaya çalışıyorlar 10 senedir.

    deadhouse

    @Dysplasia, Rolling Stone? All Music?

    Dysplasia

    @deadhouse, neymiş?

    deadhouse

    @Dysplasia, Oralarda yazan müzik yazarlarına benzettim bir an.

  8. psylocke says:

    ilki kadar heyecan vermese de güzel<3

  9. northern says:

    nihayet eli yüzü düzgün bir şarkı. bu arada 4:22′den sonraki o 5 saniyelik yer (arkada dunununu dunununu diye bas olduğunu düşünüyorum hep) bi şarkıda daha vardı, hatta metallica şarkısı olması büyük ihtimal, ama 10 dakkadır kafayı yiyeceğim çıkaramadım yahu.

    https://www.youtube.com/watch?v=4tdKl-gTpZg&t=4m15s

    Ahmet Saraçoğlu

    @northern, tek başına dümdüz davul olan yeri mi diyorsun?

    northern

    @Ahmet Saraçoğlu, aynen. o duptıs duptıslı yer. arkada dümdüz bi bas yürüyodu, htta o da bi solo bölümden sonra geliyordu. hey yavrum ne teknik anlattım be. load-reload dönemlerinden olabilir. açacam tek tek bakacam şarkılara.

    Ahmet Saraçoğlu

    @northern, buldum. It’s Electric. 2:19′da başlayan kısım.

    https://youtu.be/W2ALsQFm0_g?t=137

    northern

    @Ahmet Saraçoğlu, aha valla da it’s electric’miş. doğru kalmış aklımda ama o ilkel ötesi betimlememe rağmen müthiş bulmuşsun. yeminle parmağımdan görülmeyen bi diken çıkmış gibi oldu sağolasın.

    Ahmet Saraçoğlu

    @northern, ahah, o acıyı iyi bilirim o yüzden hemen yardımcı olmaya çalıştım. :)

  10. Şarkıyı baya beğendim. Sanki 6 dk değil 4 dk gibi geliyor her dinleyişimde. Albümden çok umutluyum demek için erken ama en azından çok merak ediyorum diyebiliyorum.

  11. burak35 says:

    parçayı metallica için yeterli bulamadım iyi diyemem ama kötüde diyemem birde giriş introsu kötü yahu onun haricinde her ne olursa olsun geçer not aldı diyebilrim

  12. mahmut tuncer says:

    Neden kanalda şarkının 2 tane videosu var ? Birisini sadece linke sahipseniz açabiliyorsunuz, ilk yüklenen o. Sonradan diğerini yüklediler.
    https://www.youtube.com/watch?v=1iprubvCfdM&feature=share

  13. den4x says:

    Hardwired kadar beğenmedim ben,bi yandan güzel ama bi yandan da basit ve itici nedense.Nakarata kimsenin laf etmemesi de garip şu ana kadar.

  14. Swedish says:

    Bence çok güzel bir albüm geliyor.Yıllar sonra ilk defa nakaratı akılda kalıcı,riffleri sağlam bir parça.Dinledikçe dinleyesim geldi.
    Klip gayet hoş

  15. şeyh hulud says:

    Yayınlanan iki şarkının da nakaratı kafamda dönüp duruyor gün içinde.

    Bir de nedense Now That We’re Dead’i merak ediyorum ben.

  16. Bu ”şu şöyle, bu böyle olsaydı”cılar yeni bi furya başlatacaklar böyle giderse yutub üzerinde. Ama felaket derecede güzel iş çıkarıyolar.

    Son şarkının baştan sona AJFA versiyonu;
    https://youtu.be/B3TBfBDeCPo

    northern

    @Osman Gümüş, tonun ne kadar önemli olduğu bir kez daha somut olarak duyuluyor. Ajfa döneminde kaydedilip yayınlanmayan şarkı desen inanılır.

    Nox

    @Osman Gümüş, inanılmaz.

    hysteresis

    @Osman Gümüş, “Şu şöyle olsaydı” furyasına ben de ekleneyim: Sanki şarkının temposu %15-20 daha hızlı olsaydı daha gaz ve “catchy” bir hal alırdı gibi geldi bana. YouTube’da hızı 1.25x’e çıkarıp dinledim ve hastası oldum. Siz de deneyin, yorumları merak ediyorum, üşenmeyen yazsa süper olur :)

    hysteresis

    @hysteresis, Baştan uyarayım: Hızlı haline alışınca normal hali çok yavaş geldiği için dinleyemiyorsunuz. Muhtemelen albüm çıkınca hızlı halini kaydedip telefona atarım.

    Osman Gümüş

    @hysteresis, Şarkının hızıyla oynamaktan ziyade, bu vidyoları izlerken ben de kendi kendime acaba prodüksiyonunu beğenmediğim albümleri kendim düzenleme yapabilir miyim acaba diye düşünüyodum. Sonra anladım ki elemanlar gitarları falan tekrardan kaydediyolarmış. Sağlam düzenleme yapıyo bebeler, helal olsun.

  17. deadhouse says:

    Şarkı taş taş. Görüntülerle birlikte baya gaz da veriyor. Yaşasın Metallica.

  18. Bir Dinleyici says:

    Yine müthiş bir parça.

  19. Ş. Yıldırım says:

    Güzel olmuş, kıpır kıpır bekliyoruz. Bir de; sonda nasıl kıydın davula vicdansız, alan var alamayan var

  20. Halen ”METLLICA” yazılı şeyi kullanıyolar. O şeyi ilk Making Of St. Anger belgeselinde görmüştüm. İzleyeli yıllar oldu James onu öyle yazana bi kaç kelam söylüyodu sanırım.

  21. gXnn says:

    album her yayınlanan sarkıda daha da buyuyor gozumde.Sadece müzikalite degil bu donemde yarım kalan imaj konusu da tamamlanmıs.kafalar baya rahatlamıs. Bana gore robert da artık metallica bascısı olmus. Sound cok iyi.jamesin vokali aşmış. Baya aşmış . Kral benim diyor.daha nolsun ya.black album sonrası doneme ait en iyi album olacaga benziyor diger sarkılarda en az bu 3u kadar kaliteliyse eger.

  22. şeyh hulud says:

    Youtube’da hemen Iron maiden yorumları gelmeye başlamış ama bence şarkıda daha genel bir erken dönem 80′ler, NWOBHM havası var, çok güzel bi klasik heavy metal şarkısı olmuş. Albümde her şeyden azar azar olacak galiba.

  23. mysh says:

    O kadar guzel ki

  24. backbone says:

    Lars’ın DÜMDÜZ davul çalışını James’in vokali taşıyor abi.

  25. bora says:

    paçalarından bu kadar klas akar mı bir şarkının arkadaş! elbette artık disposable hereos, blackened yazacak yaşta değiller artık. o tanrısal çoşkulu yaratıcılık, gençlikle birlikte köreliyor ister istemez .ancak işte babaların tam olarak yapmaları gereken de bu. 30 yıl önce disposable hereos, blackened yazmış adamların o şarkıların kötü kopyalarını yazmaya çalışmaları değil, 50′lik delikanlılar olarak tecrübelerini ve bu yaştaki heyecanlarını gözümüze sokması. su gibi akıp gidiyor diğer iki şarkıyla gidip iki posta daha dinleyeyim.

  26. ismail vilehand says:

    yayınlanan üç parça arasında en az Atlas, Rise!’ı sevdim. ama sevdim yani. gideri var.

  27. sacrifist says:

    Bence bu hepsinden güzel olmuş.Tarif edemediğim bir tatlılık,bir his var şarkıda.

  28. karayansima says:

    Atlas, rise sağlam parça olmuş. Eski tadı aldım. Adamlardan böyle şarkılar bekliyoruz. Hızlı, sürükleyici, bölümler parça parça eklenmiş havası vermeyen, Lars’ın bile bozamadığı bir sarkı olmus.

  29. sefagn says:

    abinin biri Moth Into Flame, and justice for all un içinde olsaydı nasıl olujrdu diye düşünmüş sonra bu güzel versiyonuj hazırlamış. baya yakışıyor yani köklere dönüş böyle yapılır işte >> https://www.youtube.com/watch?v=B3TBfBDeCPo

  30. psylocke says:

    kotu bse diyemedim ya:) kurban olduklarım. ne olurlarsa olsunlar yeter ki gelsinler.

  31. şeyh hulud says:

    O büyük an geldi sonunda

  32. MetaLstorM says:

    Albüm ortamlarda şuan

  33. junkman afatsum says:

    Fuck MTV! diyen gruba bak hele. Bütün albüme klip çekecek hale geldiler. Neyse ortada büyük bir emek var her daim emeğe saygı.

  34. Melkor says:

    bence adamlar şu albümün her bir şarkısına klip çekerek fanlarına, sevenlerine, saygı duyanlara işkence ediyor. siz hâlâ alkış tutun haha

  35. den4x says:

    Şu tarzdaki bi klipte araya nasıl üstsüz bir kız sıkıştırmazlar dediğim an çıktı bi tane ahhah şarkı çok güzel

  36. deatheist says:

    metallica sayesinde yine çok komik diyaloglara maruz kalıyoruz hahahaha. albümü henüz dinlemedim ama yayınlanan şarkıları (hardwired hariç) inanılmaz sevdim.

  37. gXnn says:

    tüm klipler yayınlandı. izledikçe albumun teması daha da oturmuş. ne yapmak istediklerini açık açık koymuşlar ortaya. taklit ediyorlar, diyenler için de kapak gibi koymuşlar malafatı ortaya.

  38. deadhouse says:

    700 riff, 12 klip, 2 CD…Büyük grubun hali de bir başka oluyor. Hadi tüm şarkılara klip çektiniz anladık. Peki neden 20 saatte? Amaç ne yani. Her gün bir taneye bile razıydım. Bu kadar hızlı tüketmek, tükettirmek anlamsız değil mi?

    deadhouse

    @deadhouse, Murder One dışında kayda değer bir klip yok.

  39. sacrifist says:

    Murder One klibinde 4:03 te cami bombalıyolar.Vay anam vay! Bizim bademler keşfetmesin.Almazlar ülkeye valla.

    deadhouse

    @sacrifist, Camiye özel değil.Kilise ve sinagog da bombalıyorlar. Klibin zirveye ulaştığı sahneler onlar. Çook iyi seçim

    sacrifist

    @deadhouse, Evet doğru söylüyorsun. Ancak böyle şeylere genelde müslümanlar takık olduğu için söyledim.Bu arada o sahneler beni de zevkten dört köşe yaptı:)

  40. ismail vilehand says:

    Murder One’ı ilk defa kliple birlikte dinledim diye mi öyle geldi bilmiyorum (evet albümü henüz dinlemedim) ama şarkı efsane. klip desen keza öyle.

    moral sıfır hesap kitap yapıp düşük modda takılıyodum, klibi izledim dedim “sikerim herşeyi” açtım şimdi Motörhead konseri izliyorum. anti depresan mübarek.

  41. emre says:

    Manunkind sen nasıl bir şarkısın:))

  42. emre says:

    Confusion sen nasıl bir şeysin :?:).:)

  43. Küçük Zenci says:

    Albümün tamamını dinlemiş gibi olduk be Metallica sağolasın sajdla

  44. Küçük Zenci says:

    Bu arada ManUnKind klibiyle alakalı ufak bir anektot. Klibin yönetmeni Bathory’nin Quorthon’la birlikte kurucularından biriymiş. Ondanmış o black metal göndermeleri. İlkin parodi yapıyolar zannettiysem de ufak bi gezintiyle bağlantıyı çözdüm.

  45. Raddor says:

    Youtube’da Manunkind klibinin altında ilginç yorumlar dönmüş. Şunlar çok hoşuma gitti:

    - Mayhemallica

    - You mean James “Dead”field? Kirk Mayhammet? Robert Trvjillo? Lars Killrich?

    - Dave “Varg” Mustaine stabbed Lars 27 times

  46. Melkor says:

    eyyyy metaliqa sen kimsin ya kliplerinde CAMİ BOMBALIYORSUN!1

    deadhouse

    @Melkor, Bunlar zerdüşt, bunlar ateist!

  47. Vinewood says:

    “the ghosts of Dead and Euronymous will come to haunt anybody who watches this video” manUNkind videosuna atılan yorum

  48. HaydoBaba says:

    Lords Of Summer harika olmuş

  49. gXnn says:

    albume remember tomorrow coverı koymak. dünyanın en büyük grubu herkese göre değişebilir ama metallica kadar cool olabilen başka bir grup olamaz sanırım.

  50. den4x says:

    Metallica youtube kanalında canlı çalıyorlar sanırım albümü.

    den4x

    @den4x, moderatörlerin online olmayacağını tahmin etmiştim sağlık olsun zaten şu an internette olanlar haberdar olmuştur bir şekilde :) albümü çalmıyorlar bu arada direk konser. Ayrıca James’in infamy deyişinin hastasıyım hahah

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.