# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Serbest kürsü
| 04.05.2015

Yeter! Söz milletin.

Herkese merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, bu başlıkta gönlünüzden geçen herhangi bir konuda dile getirmek istediklerinizi paylaşabilirsiniz. Ülke gündeminden müzik dünyasına, son komik videolardan ligdeki son gelişmelere kadar ister suya sabuna dokunan, ister havadan sudan konularla köşemizi renklendirmenizi arzu ediyoruz. Tek ricamız, yorumlarınızı kimseyi kırmayacak, kendinizi hapse attırmayacak ve sitemizi kapattırmayacak içerikle şekillendirmeniz.

Hepimize mutlu ve özgür günler dilerim.

  Yorum alanı

“Serbest kürsü” yazısına 16,376 yorum var

  1. Melkor says:

    Batushka’nın ne kadar cılkı çıksa da mahkeme kararından sonra hırsız şişko son kez turneye çıkıyormuş. Geç de olsa hakkın teslim edildiğini görmek keyifli. Sosyal medya hesapları onda diye kendini müzisyen sanıyordu. Şimdi yaptığın yarrak gibi albümleri de al siktir git.

    Yiğit

    @Melkor, +1 ama aldığımız biletler yandı, konser belirsiz bir tarihe ertelendi. O yüzden gitariste bir tık dargınım. Davasını savunduk, konsere çıkmadı piç.

    BK

    @Melkor, Çok iyi olmuş. Krzysztof reis bunun şerefine yeni albüm patlatsa keşke.

  2. Raddor says:

    Orkestrasyon çalışmaları yaparken fark ettiğim bir şey: Metal’in temeli olan 5′li akoru biliyorsunuz. Power Chord veya abazan akoru da dediğimiz, sadece 1 ve 5′inci seslerden oluşan, distortion da verdiğimizde cozur cozur kuvvetli ses veren o ilahi armoni.

    O olmasa Metal, Hard Rock ve Hardcore Punk olmazdı. Her şey onun gitarda kullanılmasıyla başladı. İlk büyük popüler örneklerinden biri The Kinks’in Really Got Me’siydi. Neden daha önce akıllarına gelmedi de 40′lı, 50′li yıllarda daha sık kullanmadılar hayret doğrusu.

    Neyse, gitarda yaygınlaşmasından çok önce, bu 5′li armoni aslında senfoni orkestralarında sürekli kullanılan bir şeymiş. Klasik müziğin de temeliymiş yani. Belki de o yüzden Metalciler, klasik müziği, film müziklerini vs. seviyor. Diğer müzik türlerine olduğu gibi sallamıyor ve pek çoğunuz dinlemekten keyif alıyorsunuz. Metal’de bulduğumuz kuvvetin benzerini buluyoruz.

    Müzikte 3′üncü sesler major veya minor konumlanmasına göre sana “üzül!” ya da “sevin!” diye emir veriyor adeta. Onun dışında 7′inci sesler, eksik 5′liler vs. hepsinin net karakterleri var. Ancak 5′inci ses öyle değil. Temel notanın karakterini bozmuyor, sadece güçlendiriyor.

    Bu yüzden orkestrada sen bir yaylı grubu ya da bakır üflemeli partisyonu yazdığında ilk ekleyeceğin armoni bu 5′li oluyor. Eklemezsen orkestra cılız kalır çünkü. Minor ya da major da her zaman her yere gitmiyor. O yüzden önce 5′lileri eklersin, aralarda oktavlarla birlikte ki ses aralığı genişlesin.

    Bu bilgiyi aldık. Şimdi gelelim bu 5′li armoniyi fetiş haline getirmiş bir besteciye: John Williams. Williams, power chord’u deyim yerindeyse karısı yapmış bir müzisyen. O yüzden diğerlerinden hemen ayırt edilen bir sound’a sahip. Öyle ki, eğer başka bir besteci 5′li armoniyi çok sık kullanırsa “John Williams’tan mı ilham aldın?” sorusu yöneltiliyor (Pınar Toprak röportajında gördüm bunu)

    Eserlerinde en ince trompeti, pikolosuna kadar 5′li akor fantezisi yapıyor John Willams (Imperial March’ın girişini hatırlayın, gerçi tüm bestelerini hatırlayın demek daha doğru olur) Adam o zamanlar Hans Zimmer gibi sesi boost’layıp abartılı synth efektleri kullanamayacağı için, dönemin en kuvvetli duyulan soundtrack’lerini bu şekilde oluşturmuş.

    Örnek, 5′li armoniyi (power chord’u) en çok tercih ettiği bestelerinden biri:

    https://youtu.be/xNs8oKvXjZo?si=bWtnwH5zJJVB-75b

    eatthegun

    @Raddor, Çok iyi.

    Raddor

    Pınar Toprak’a haksızlık yaptım. “John Williams, 5′lileriyle meşhur. Senin de kendine has aralıkların var mı?” şeklindeymiş soru. O da “süper kahraman filmlerinde genel olarak 5′li veya 4′lü kullanılır ama ben 7′li aralığı tercih ettim.” demiş. Helal aplama ama 5′li her zaman en iyidir.

    5′li aralık olmasaydı olmazdık. Metal olmayacaktı, bu site olmayacaktı. 4′lülerle, 3′lülerle Metal yapılamazdı (Black Metal hariç). İsmi gibi mükemmel:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCkemmel_be%C5%9Fli

  3. Yiğit says:

    Lan köpekler madem böyle şeyleriniz vardı niye bok gibi 7 bölüm izlettiniz bize? Her siki son bölümde yapıp yeni sezonu iple çektireceksiniz illa.

    Gerçekten vakit, emek ve para kaybı. Son bölümde yaşananları 4. sezonun ilk üç bölümünde işleyip geriye kalan beş bölümde de diziyi bitirecektiniz işte. Allah gibi final olacaktı. Onun yerine koca sezonu tamamen pas geçip önemli olan her şeyi son bölümde işlemişler. Yine de haklarını vermek lazım bence dizideki en iyi bölümdü.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Yiğit, çok mistik bir yorum, herkes hangi diziden bahsettiğini merak ediyor şu an. Sanırım Arka Sokaklar’dan söz ediyorsun ama tam emin olamadım.

    Berca B.

    @Ahmet Saraçoğlu, sanırım the Boys. Sezon sayıları, dördüncü sezonun betimlemesi falan tam uyuyor Boys’a. İnterneti sik gibi bir ülkede olduğum için sabırsızlığımı artırdı bu yorum.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, https://hizliresim.com/kbekedt

    Tamam tamam gizemi kaldırıyorum. Tabii ki de Kayp’tan bahsediyorum arkadaşlar.

    Raddor

    @Yiğit, ne kadar da değişik, bir o kadar ilginç diziydi.

    Yiğit

    @Raddor, o hımbıl yapımcı olmasa 5 sezon sürüp efsane finalle bitecekti

    daud

    @Yiğit, @Raddor, Zeki D. kadar potansiyeli olan bir dizi değildi.

    Cryosleep

    @Yiğit, Gerçekten en kötü sezondu ama finali yine çok iyiydi be.

  4. çaksu says:

    Baya baya çıkarıyo lan haha (Elizabeth, Charismatic voice kanalını sunan, kirli vokal çalışırken)

    https://www.youtube.com/shorts/T1OqTe7mM-Y

  5. trivago says:

    dün işe celtic frost t-shirt’yle gittim orta yaşdaki abiler satanis zannetti beni aq milletin kafası hala akmar baskınlarıyla meşhur 99 yazında kalmış nasıl bir travma yarattıysa insanımızda

  6. TAAKE says:

    ne necip fazıl,ne nazım hikmet bu dünyada bana hiç bir şair yusuf hayaoloğlu kadar dokunmamıştır.Tunceli kadar saf ve temiz,inanılmaz depresif,vefatını askerde er gazinozusunun televizyonunda öğrendiğimde donup kalmıştım,hayatımda oturup rakı içmek istediğim tek insan,gözleri intihar mavi,kızılca kıyamet yaylasında doğan asi küheylan

    https://www.youtube.com/watch?v=xTqQ2b0KZTw

    Necrobutcher

    @TAAKE,

    isimlerin birbiriyle alakaları şöyle desek:

    necip fazıl- burzum
    nazım hikmet – akercocke
    yusuf hayaoğlu – kekht arakh

    TAAKE

    @Necrobutcher, aynen tarz ve lirikleri ile şairlerin tarzları ile akımları bile aynı,bir de yusuf hayaloğlu freezing moon ve life eternal mayhem i de olur

    Necrobutcher

    @TAAKE, abi o dediğin attila ilhan oluyor bence

  7. paymo says:

    Kaptan Kadavra’nın gelecek ay çıkacak albümü “Steril ve Kimliksiz” için çok heyecanlıyım.Sizlerin beklentileri neler acaba ve son albüm Mental Yara’nın bu sitede bir yer bulması lazım bence

    hysteresis

    @paymo, konserdeki şarkı aralarında yaptıkları berbat muhabbetlerden sonra pek bir beklentim yok

    Canoir

    @hysteresis, nedir o muhabbetler acaba? bilmediğim için soruyorum

  8. Joseph says:

    Oh be güle güle karabaşlar

  9. TAAKE says:

    P L A G U E kardeşimiz sitenin eski müdavimlerinden olarak epeydir ortalıkta görünmüyordu,şimdi geri gelmiş,çok iyi gelişme
    Yeniden hoşgeldin P L A G U E kardeş

    https://www.youtube.com/watch?v=47R55N-38R0

    yalnız bu sefer deadhouse gözükmüyor,umarım biraz geçici internet detoksu yapıyordur

    P L A G U E

    @TAAKE, hoş bulduk ‘black metal pınarı’nın mucidi TAAKE.

    https://youtube.com/shorts/io4C4WMrGZs?si=M538-_ftQHArp1mr

    A.Karayazı

    @TAAKE, detoks iyidir, ilgili arkaďaş sayesinde biz detoks yapıyoruz aslında.

    Raddor

    @TAAKE, “P L A G U E, ismail vilehand ve deadhouse asla aynı anda sitede bulunamaz” laneti var. Biri gelirse diğeri kaybolur. Üçü birden gelirse de ben kaybolurum.

  10. Necrobutcher says:

    bu hafta bir kızla blind date’e çıkacağım var mı daha önce böyle bir şey yapan ?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Necrobutcher, 2006′da yapmıştım. Güzel bir kızdı ama ilk andan hemen burcumu tahmin etmeye çalışmıştı. İlk 3 tahminde bulamadı, sonra boğa burcu olmama rağmen aslan burcuyum dedim, o da hemen “evet ya belli zaten” diye 1 saat kafa açtı. Muhabbet edebileceğim biri olmadığını görünce de ayıp olmayacak kadar durup sonra mekândan ayrılmıştım.

    Necrobutcher

    @Ahmet Saraçoğlu, böyle bir konunun geçeceğine adım kadar eminim ama şu an kızların neredeyse tamamı astrolojiye ilgi duyuyor.

    TAAKE

    @Necrobutcher, hiç anlamam o mevzulardan,ama bayağı riskli geliyor bana,her türlü sürpriz yaşanabilir,ağır ve soğukkanlı olursan iyi olur,ben tanımadığım ve az çok huyunu suyunu bilmediğim kadınlarla asla konuşamam,bütün konuşmalarım da çuvallamışımdır,erkeklerle sorun olmuyor,her konser sonrası bir çok kişiyle merhaba,tshirt güzelmiş falan diye girip bayağı muhabbet açıp,hiç tanımadığım kişilerle cihangir,kadıköy gezip alkol+kokoreç yapmışlığım var ama kadınlar konusunda tamamen çuvallıyorum,ya pot kırıyorum,ya L&M dizisindeki erdal bakkal gibi muhabbet açamayıp yerel seçimlere bağlıyorum,zaten sosyal birisiysen sorun olmaz ama dediğim gibi ağır ve soğukkanlı olman verebileceğim tek tavsiye

    Necrobutcher

    @TAAKE, birazdan buluşuyorum sonuçları yazıcam

    Necrobutcher

    @Necrobutcher, güzel kız ama tam bir astroloji manyağı çıktı…

  11. Necrobutcher says:

    dün akşamki BLACK CURSE gecemden sonra bu akşama da bir albüm listesi planladım:

    -blood incantation-starspawn
    -teıtanblood- the baneful choır
    -grave mıasma-endless pıllgrimage
    -black curse- endless wound

    kalkmadan önce kavun karpuz niyetine de

    -CARCASS- SURGICAL STEEL

    ucuz viski ve birayla çıkacağım maça.

    Erhan

    @Necrobutcher, Son yorumunu yapmışsın

    Necrobutcher

    @Erhan, abi bana zevk veriyor üzerine gitmek sabah daha zıpkın şekilde uyanırım ben

    P L A G U E

    @Necrobutcher,

    -Necrobutcher kardeşinize hakkınızı helal ediyor musunuz?
    -HELAL OLSUN
    -Ruhuna el fatiha
    -………… amin

    Necrobutcher

    @P L A G U E, ölmedim abi yaz bugüne karambol bir liste de devam edelim

    TAAKE

    @Necrobutcher, bu gruba spectral voice u da ekle,zaten aynı gruptan,yalnız ne grup ya,kargada konserini izlemiştim,davul çalan vokal yapıyor ama ne vokal,adam yeri göğü inletti,mikrofon o gün malulen emekli oldu

    Necrobutcher

    @TAAKE, o konser sonrasında paslanmaz kalemle yaptıkları süper bir röportaj var izle

  12. Cryosleep says:

    Chris Adler’a ne oldu? Nerelerde?

    Berca B.

    @Cryosleep, ben de Asgeir Mickelson, Johan Langell, Lee Morris için aynısını düşünüyorum. Uçuk davulcuların birden ortadan kaybolma gibi garip bi huyları var.

    Dysplasia

    @Cryosleep, en son ses getirmeyen bir projeden sonra evlenip düz bir işe girdi diye hatırlıyorum. Drumeo’ya çıksın diye bekliyoruz ama herhalde olmayacak.

  13. dust says:

    Gojira, olimpiyat açılış töreninde sahne alacakmış. Muhtemelen sert bir şeyler çalmayacak olsalar da her türlü manyak olay.

    https://www.revolvermag.com/culture/gojira-to-perform-at-paris-olympics-opening-ceremony/

    dust

    @dust, haberi zaten girilmiş, sayfayı yenileyince gördüm. Pardon.

  14. Önümüzdeki günlerde sitedeki birtakım arkadaşları epey memnun edecek türde kritikler gelecek arka arkaya.

    eatthegun

    @Ahmet Saraçoğlu, https://ibb.co/cgNDwHP

    Ahmet Saraçoğlu

    Yazdığım, yazmakta olduğum ve yazacağım albümlere bakıyorum da site cidden inanılmaz taşak kokacak, öyle böyle değil.

  15. 2 aydır sosyal medyaya hiç bakmadım. X’e bile bir kez olsun girmedim. Gündeme dair bi boktan haberim yok, ülkede ne olup bittiği konusunda en ufak bir fikre sahip değilim ve bundan dolayı aşırı mutluyum. İgnorıns harbiden de blis aq

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, Koca ülkenin gündemi bir aydır köpekler. Kaybettiğin bir şey yok.

    Canoir

    @Ahmet Saraçoğlu, ilk defa birisinin kendi iradesiyle X dediğini görüyorum galiba.

    Twitter son 1 aydır Dursun Özbek’e sövme ve hayvan yasasını hiç bir makul zeminde tartışmama şenlikleriyle dolu. Dursun Özbek’e sövme şenliklerine ben de katıldım elbette 🤚

    Ahmet Saraçoğlu

    @Canoir, diğerini yazmaya üşendiğimden X dedim ahah

  16. Necrobutcher says:

    çok kafa sikmek istemiyorum ama site ahalisinin evlenip çocuk yapmaya (1 tane) nasıl baktığını merak ediyorum. bilmiyorum daha önce konuşuldu mu

    Ahmet Saraçoğlu

    @Necrobutcher, 12 yıl önce Güzide ile ikimizin de çocuk istemiyor oluşu sayesinde evlendik. Bir an bile pişman olmadık ve acaba yapsak mı diye düşünmedik.

    Yapan için elbette ki dünyanın en güzel şeyidir, ne mutlu onlara. Ama ben ı-ıh.

    Necrobutcher

    @Ahmet Saraçoğlu, abi böyle özel bir konuda gayet içten bir cevap verdiğin için teşekkür ediyorum çok değerli benim için.

    Cryosleep

    @Necrobutcher, o sorumluluğu alabilecek birisi olmadığımı düşünüyorum.

    Joseph

    @Necrobutcher, evlenip çocuk yapilmazsa yaşlanınca kim bana bakacak ihtiyaclarımı karşılayacak. Böyle düşünen kişiler aşırı fazlalar bende düşünmüyor değilim 😔

    eatthegun

    @Necrobutcher, Mümkün değil, asla

    Erhan

    @Necrobutcher, Olsa güzel olacağından eminim lakin ben de o göt yok. Zaten istemiyorum da

    Aim

    @Necrobutcher, Sevdiğin ve anlaşabildiğin biriyle evleniyorsan evlilik o kadar da sıkıcı bir şey değil. Yine de evliliğin getirdiği türlü gereksizliklerle uğraşmak, bazen kendi başına buyruk olmayı özlemek falan insana bir vurmuyor değil. Aşk evliliği yaptığım için kendimi şanslı sayıyorum. Çocuk da düşünüyoruz, o da, ben de hayatımızın bir döneminde bunu yapmak istemiş kişileriz. Planlı, isteyerek çocuk yapınca o da o kadar koymuyor adama.

    Sözün özü şu hayatta ne istediğini bilip, ona göre hareket etmek her ne kadar çok basit bir şeymiş gibi görünse de aslında çok nadir görülen bir şey. Etrafımda sürüyle “evlenmek lazım” diye evlenip “çocuk yapmak lazım” diye yapan, sonra da yüzü hiç gülmeyen insanlar var. Yazık.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Aim, hangi diziydi hatırlamıyorum ama bir dizide “Evliliğin zor olduğunu mu düşünüyorsun? Çocuk yapmadığın sürece evli olmanın biriyle sevgili olmaktan hiçbir farkı yoktur. Çocuk yap, ondan sonra bir şeylerden yakınmaya başla” gibisinden bir replik vardı. Çocuk her şeyi bambaşka bir boyuta çıkarıyor cidden. Bunu göze almak lazım.

    Yıllar önce bir arkadaşım baba olmuştu. Çocuk 1 yaşına bile basmadan üç kişi tatile çıkmışlardı. Tatil dönüşü ayaküstü konuşuyorduk. Eşi bebekle uzaklaştığında “Abi acilen tatile ihtiyacım var” demişti. Adam tatilde yorgun düşmüş bebekle uğraşmaktan. Hatta sonra şöyle bir baktı, eşinin uzakta olduğunu görünce aynen şunu demişti:

    “Abi aramızda kalsın, bebek (adını hatırlamıyorum) için gerekirse şu anda canımı veririm, her şeyi yaparım, canımdan çok seviyorum, ama keşke yapmasaydık”.

    Daha ilk andan bunu söylemek cidden sıkıntılı bir şey işte. Mutlaka bakışı değişmiştir, alışmıştır ama öncesinde iyi düşünüp tartmak gerektiği kesin.

    Aim

    @Ahmet Saraçoğlu, Kesinlikle haklısın abi, aslında benim de dediğim tam olarak bu. Çocuk büyütmenin zor bir şey olduğu aşırı bariz bir gerçekken hala 2+2′nin 5 etmesini umut etmek hata bence. Yani en azından ilk üç sene çok zor geçecek orası kesin.

    Mesela benim de aynı seninki gibi bir örneğim var, 10 aylık bebeğiyle kampa gidip, çocuğu iki saniye bile kucağından indiremeyip (çünkü çocuğu toprağa koyunca yerde tuttuğu her şeyi ağzına atmaya çalışıyor) kamp sonrası “abi mahvolduk, öldük bittik” diye yorum yapan arkadaşım vardı. Valla siz mallık etmişsiniz diyemedim ama öyle yani 10 aylık bebekle kampa gidilmez.

    Eğer bilinçli bir şekilde bunun kararını vermiş ve bunun zorluklarını göze almışsa kişi, eyvallah. Yok “abi vakti geldi, çoluğa çocuğa karışmak lazım” diyorsa hayatının en büyük mutsuzluğu onu bekliyor.

  17. Opethsevenbiri says:

    Sitede hic yeni Knocked Loose albümü konuşuldu mu. Knocked Loose, Code Orange, Turnstile, Nails falan derken son yıllarda Hardcore/Metalcore en iyi dönemlerinden birini yaşıyor bence.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Opethsevenbiri, yorumlara bakınca monolog hâlinde konuşuldu. :)

    http://www.pasifagresif.com/2024/03/knocked-loose-yeni-album/

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.