# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Serbest kürsü
| 04.05.2015

Yeter! Söz milletin.

Herkese merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, bu başlıkta gönlünüzden geçen herhangi bir konuda dile getirmek istediklerinizi paylaşabilirsiniz. Ülke gündeminden müzik dünyasına, son komik videolardan ligdeki son gelişmelere kadar ister suya sabuna dokunan, ister havadan sudan konularla köşemizi renklendirmenizi arzu ediyoruz. Tek ricamız, yorumlarınızı kimseyi kırmayacak, kendinizi hapse attırmayacak ve sitemizi kapattırmayacak içerikle şekillendirmeniz.

Hepimize mutlu ve özgür günler dilerim.

  Yorum alanı

“Serbest kürsü” yazısına 15,540 yorum var

  1. Raddor says:

    On ay önce hepimiz burada ağlıyorduk. Öyle bir hüsrandı ki 14 Mayıs’tan beri gündem takip etmiyordum. Dün de herkes seçim sonuçlarını beklerken, Premier Lig şampiyonunun büyük ölçüde belirleneceği City – Arsenal maçını seyretmeyi yeğledim. Liverpool şampi.

    Maç bittikten sonra seçimlere bakayım dedim, ne göreyim. Hiç beklemediğim sonuçlar ekranda. Tüm gece A Haber’i, Rasim Ozan Kütahyalı’yı falan seyrettim, onları izlemek çok keyifliydi.

    Tabi ki oy verdim. Hatta mecburen malum partili Belediye Başkanı’nın elini de sıktım. (O da kaybetti hehhe, burada (Şile’de) büyük bir devir kapandı)

    Dediğim gibi on ay önce buradaki yorumlar yaşadığımız hüsranla dolmuştu. Şimdi topyekün siyaset konuşalım demiyorum ama en azından bir bayramlaşalım.

    Çok sevindiğinizde dinlediğiniz parça hangisi? Herkes Paylaşırsa güzel olur. Burası şenlenir.

    Ben ne zaman aşırı sevinsem hep şu klasik musikiyi dinler dinler coşarım:

    https://www.youtube.com/watch?v=B_3TlrZLpQ0

    Necrobutcher

    @Raddor, dün her şey belli olduğunda direkt şunu açtım

    https://www.youtube.com/watch?v=LatorN4P9aA

    Raddor

    @Necrobutcher, o benim Yes Man filmini seyrettiğimden beri çok sevdiğim parçalardan biri. Klibi de izlediğim en komik kliplerden. Komiklik olsun diye yapılmadığı için her detayına gülüyorum.

    Bugüne özel playlist yapacağını yazmıştın, arkada sayfada kaldı. Yaparsan buraya at da dinleyek. Ayrıca tabi ki @ismail vilehand reyisten de bugünün şerefine bir playlist gelmeli.

    Necrobutcher

    @Raddor,

    Journey-seperate ways
    Manic street preachers- slash’n burn
    motörhead-eat the rich
    rage agaisnt the machine- wake up
    ministry- n.w.o
    soad- protect the land
    manic street preachers- if you tolerate this your children will be next
    cro-mags- dont give in
    queensyrche-revolution calling
    killing joke- the death & resurrectıon show
    sepultura-refuse/resist
    james dean bredfield-thirty thousand milk bottle

    Necrobutcher

    @Necrobutcher, şu an aklıma gelenler bunlar

    Necrobutcher

    @Raddor, filmi de şarkıyı da çok severim çoğu sabah uyanınca direkt bu şarkıyı açarım hatta. klip asında tam dadöneminin anlayışını yansıtıyor bilmiyorum bana 80ler çok daha samimi gelir o yüzden severim.

    RaddoЯ

    @Necrobutcher, o film hayatımı değiştirdi. Çok etkilenip üniversitede her teklife evet demeye başlamıştım: Psikolojik terapiye katıldım (birinin tezi için), alkol reklamlarını iyileştirmek için denek oldum. Belediyeye katılıp Chp sandık müşahitliği yaptım, seçim arabasında köyleri gezdim. Emniyet kemerinin önemini halka göstermek için meydanda çevrilen bir arabanın içinde taklalar attım. Yunan operasına, komunistlerin konserine, Caferilerin sunumuna gittim. Altı tane Afrikalıyla cemaat evinde maklube yedim. Fitness’a yazıldım. Köy çocuklarına gönüllü öğretmenlik yaptım. Yurt müdürünün tarlasını belledim. Yurdun kız tarafına gizlice geçip yakalanmadım. Yılbaşında viski üzerine tekila çakınca hafıza kaybı yaşayarak kendimi ertesi gün başka yatakta uyanmış buldum. Ve daha bir sürü manyaklık..

    O yüzden en sevdiğim filmdir. Yine de sakın izlemeyin. :D

    80′ler sanat açısından çok güzelmiş ama Türkiye’de değil. Bizde yıvış yıvış Arabesk çalmış, yetmemiş filmleri oynamış on sene boyunca.

    Yiğit

    @RaddoЯ, kanka yanlış anlama ama çoğu entry’ni okuduğumda çok pis şizofreni olduğunu düşünüyorum. Ya da torbacın harbi kaliteli mal çözüyor.

    Raddor

    @Yiğit, haha. Normalde yemin etmeyi sevmem ama hiçbirini sallamadığıma Motörhead sevgim üzerine yemin ederim. :) Zaten biraz Outgoing (bunun Türkçesi neydi, ben de unuttum) olunca, hele de öğrenciyken, anlatacak güzel hikayelerin oluyor bol bol.

    Necrobutcher

    @RaddoЯ, filmle ilgisi yok bence gayet güzel bir yaşama biçimi. diğer türlü her adımı hesaplamak keşiş gibi bir şeye dönüştürür insanı. üniden önce jackass videoları izleyip biz de avmlerdeki bağış kutularına falan dadanırdık (ne alakaysa hahah) koca avmden banlandığımızı hatırlıyorum. her gün kavga ederdik ama her gün. dışarı masa atmış dönerci arardık yemek yiyip kaçmak için. bi de ben kenar mahale tanımının sözlük karşılığı bir yerde büyüdüm arkadaşalrım ya hırsız ya torbacı ya da baliciydi.

    Raddor

    @Necrobutcher, “bi de ben kenar mahale tanımının sözlük karşılığı bir yerde büyüdüm arkadaşalrım ya hırsız ya torbacı ya da baliciydi.” Öyle yerler hakikaten çok daha maceralı oluyor. Çocukluğumun ilk dönemi biraz o tarz bir yerde geçti ama yukarıda yazdıklarımın hepsi Samsun’da oldu.

    “bence gayet güzel bir yaşama biçimi. Ya sonradan böyle anlatınca güzel oluyormuş ama yaşarken o anların çoğunda hiç de mutlu hissetmiyordum.

    Necrobutcher

    @Raddor, hocam maceralı deiğin de şu; bizim ev sahibi almancıydı tatile geldiğinde evin önüne park edyordu aracı ben de sürekli bizim evi soymaya yönelik konuşmalara denk geliyordum, böyle böyle 5 ya da 6 kez evi soyulmaktan kurtarmışlığım var hahahaha 100 metreden canlı canlı cinayet izledim(evin balkonundan) adama parkta otururken sıktılar gittiler hem de öğle vakti. eğer bu maceraysa cidden maceraya doymuşum ben hahaha

    Raddor

    @Necrobutcher, ee iyiymiş işte. Özellikle ilki Home Alone filmi gibi. Zaten ben seni gerçekten Necrobutcher olarak hayal ediyorum. O da Mayhem içinde en günahsızdı belki ama çok şeye şahit oldu.

    Necrobutcher

    @Raddor, hahahahah sağol dostum gurur duydum. hiç iyi bir şey değildi cidden kurtulana kadar öldüm o ortamdan ama tabi bir takım haşerelikler kaldı içimde

    Yiğit

    @Raddor, o kadar oy verdik mansur başkan yükseldeki heykelin (trivia: insan hakları bildirgesi okuyormuş) önünde spawnlanan npc emoları kaldırsın bari. Yoksa pompalıyla mass shooting yapacağım bir gün. Türkçenin amına koydurttular bana. Bir de alt geçiti her kullandığımda ya indiğim ya da çıktığım merdiven bozuk oluyor. İstanbul ile arada dağlar kadar fark var bence. Çok da sevinmedim o yüzden.

    Raddor

    @Yiğit, haha Ankara’ya yıllardır gitmedim. Beni sevindiren: yaşadığım yerdeki kralcı yalaka insanlar buranın ağasıydı, paşasıydı, onlardan olmayanlar da ikinci sınıf vatandaştı. Büyük bir göçüş oldu. Hani bi şarkı vardı. Bay bay hepiniz, bay bay loliniz.

    eatthegun

    @Raddor, Zz Top – Sharp Dressed Man. Çok şarkı var ama en öne çıkanı bu. Ben açıkçası oy bile vermedim, umrumda değildi artık ama dün çıkan sonuçlar gerçekten sevindirdi ve Türkiye için bi dönüm noktası bence. Şuranın belediyeciliği iyidir şuranın kötüdür şu aday boşa kazanmıştır bilmem ne onu bilemem ama bundan daha fazlasını ifade eden bi seçim oldu.

    RaddoЯ

    @eatthegun, hep en sevdiğim parçalar yazılıyor. Demek ki genelde de kutlama müziği dinliyormuşum.

  2. deadhouse says:

    Metal Archives’a ne olmuş böyle? Mahvetmişler siteyi. 1 Nisan şakası mı yoksa.

    Kürşat

    @deadhouse, daha ne kadar mahvolabilirler merak ettim, hemen bakıyorum.

    Cerca C.

    @deadhouse, ben de dün ilk girdiğim zaman F5 yaptım, sonra tarihe baktım; her sene yaptıkları şey.

    B for Beytullah

    @deadhouse, dostum sen nerelerdesin ya? gecen gun hatta muhabbeti oldu ortalarda yok yazmiyor etmiyor bir sey mi oldu diye merak ettik. iyi misin her sey yolunda mi?

    deadhouse

    @B for Beytullah, İyiyim sağ ol. Sen nasılsın abi?

    B for Beytullah

    @deadhouse, sevindim dostum. fena degil ya bu ara cok yogun geciyor gunler. arada firsat buldukca siteye bakiyorum, senden hic ses seda cikmayinca meraklandiydik.

  3. Kürşat says:

    MARTY Friedman yeni albüm çıkaracakmış sanırım Scenes gibi bir şey olacak. İlk single: https://youtu.be/l3k2GO2rlQw?feature=shared

  4. Yiğit says:

    Çok alakasız olacak ama yorumlara cevap ver kısmında ”Cevab ver” yazıyormuş. Kaç yıldır burayı takip ediyorum ilk defa fark ettim bu hatayı. Bilinçli de olabilir tabii.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Yiğit, PA 2009′da açıldığı sırada internette çok meşhur bir kitap vardı ve üzerinden espriler dönüyordu. Siteyi yapan arkadaş ona gönderme olarak o şekilde yapmıştı, öyle de kaldı.

    https://productimages.hepsiburada.net/s/7/375-375/9073018470450.jpg

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, bu kitabı görmüşlüğüm ve muhabbetini duymuşluğum var ama o dönemki internet kültürüne aşina olmadığımdan düşünemedim tabii. İyiymiş ahaha.

    Canoir

    @Ahmet Saraçoğlu, “cevab veremedi”yi inci sözlükten yayılmış bir internet geyiği sanıyordum ben. O dönemler “panpa”, “@2 sikmiş”, “liseli”, “anan”, “baran 14 yaşında arkadaşları ona einstein diyor” kadar sık maruz kaldığımız bişeydi.

    Dysplasia

    @Canoir, Yok ya inci’den eski bir meme. Ekşi Sözlük kaynaklı diye hatırlıyorum. En azından memeleşmesi.

  5. Raddor says:

    Yiğit’e gerçekten garip bir hayatım olduğunu ve torbacım olmadığını kanıtlamak amacıyla kendimi ifşalıyorum. :) Bu filmi Youtube’a koyduklarına sevindim. 6.35′ten sonra gitarla dans eden benim arkadaşlar. Şu ortamı anlatsam kimse inanmazdı. Buyurun, ben ve emektar Epiphone Special II’im :

    https://www.youtube.com/watch?v=yIa2iEgIWSI&t=395s

    Öyle bir filmdi ki David Lynch görse kendini köprüden atardı.

    https://www.imdb.com/title/tt28260099/

    Bir trivia vereyim: 3.23′teki sahnede kediler azgınlıktan o kadar çok bağırıp filmi sabote ediyordu ki mecburen oyuncular doğaçlama yaptı. Tekrar izleyince yarıldım.

    Raddor

    https://streamable.com/dipb3h

    İsterdim ki Ahmet abi gibi Arog’da olayım, Cem Yılmaz’la şakalaşayım.

    Yiğit

    @Raddor, katkılı kubar denk gelmiş bu sefer

    Raddor

    @Yiğit, Slipknot’tan teklif gelse gitmem daha, maske ve tulum travmam oldu.

    Dysplasia

    @Raddor, Koruyucu tulum asdasdlj. Soktumunun giysisini bu şekilde tekrar görmeseydim iyiydi..

  6. Raddor says:

    Tenacious D’nin Pick of Destiny filmindeki ilk şarkı Kickapoo’da Dio’nun olduğu mükemmel bir kısım vardı ya. Bilmeyen yoktur herhalde. Varsa çok şanslı. Beynimden silinse de ilk kez izlemenin zevkini bir daha yaşasam keşke. Meat Loaf’ın performansı da şahaneydi ayrıca.

    https://www.youtube.com/watch?v=hvvjiE4AdUI

    İşte bir videoya denk geldim, Dio’nun kendi bölümünü stüdyoda kaydettiği anlar. Oğlum müthiş ya. Jack Black ve ekibi nasıl da hayranlıkla izliyor. İnanılmaz bir performans, kusursuz bir Heavy Metal vokali, Metal’in tanrısı, Hazreti Dio :

    https://www.youtube.com/watch?v=G4YgA0mSF0Q

  7. Rzeczom says:

    en son pandemi ortaya çıkmadan hemen önce dövme yaptırmıştım. senelerdir içimdeydi, en sonunda 20.’yi de yaptırdık hehe.

    https://imgur.com/a/2gX9E3s

  8. deadhouse says:

    Size de öyle geliyor mu Mgla’nın efsanevi albümünden sonra birçok grupta Mgla özentisi vokal oyunları ve bariz Mgla sound’ı hırsızlığı veya esinlenme mi desem görüyorum. Sadece black metal bile değil, bazı death metal gruplarında bile sezdim bunu, özellikle vokal açısından. Hangi albümü açsam sanki o albümün vokali. Black gruplarında hayli hayli var zaten. Direkt sound ve vokal alınmış, üyeler farklı. Her grup için söylemiyorum tabii ama Ex*rcises in F*tility çıktığından beri birçok albümde gördüm bunu.

    Rzeczom

    @deadhouse, çok ses getiren bir albüm olduğu için geçen dokuz yılda örnek alınıyor veyahut esinleniyor olması gayet doğal geliyor bana.

  9. 3 gündür yazı yayınlayamadık, kusura bakmayın. Çarşamba perşembe iş yoğunluğundan fırsatım olmadı, cuma günü de sabah erken evden çıkmam gerekti ve o sırada site açılmıyordu, o yüzden koyamadım.

    Bundan sonra normal tempoya döneriz.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, kolay gelsin valla. Sana zahmet bir ara konser listesine de el atabilirsen süper olur. Bu sene kimler geliyordu diye bir baktım ama Sargeist batuşka alcest falan eksik kalmış biraz.

  10. eatthegun says:

    Metalini seven siteyi yenilesin

    Ahmet Saraçoğlu

    @eatthegun, bu konuda bir şeyler yapacağız bakalım.

    eatthegun

    @Ahmet Saraçoğlu, Abi geçen gün baya bi giriş yapamadım siteye, kapandı zannettim kalpten gidiyordum. Yenilenirse tadından yenmez.

    deadhouse

    @Ahmet Saraçoğlu, Siteye önce giremedim bir süre. Tamamen kapanmış görünüyordu. Sonrasında ise girebildim bu kez de son yorumlar kısmı yok olmuştu.

    Ahmet Saraçoğlu

    @deadhouse, @eatthegun, hosting kaynaklı bir sorun oldu. Ben baktığımda da ana sayfa dümdüz griydi. Bayram tatilinde açmazlar da 9 gün öyle kalır diye bi tık götümden terledim ama neyse çalışıyorlarmış. Söyledim, bir şeyi resetlediler düzeldi.

  11. çaksu says:

    Sodium vapor is metal!
    https://youtu.be/UQuIVsNzqDk?t=446

    Ahmet Saraçoğlu

    @çaksu, “that’ll be the hardest green screen shot” diyor ya eleman kafa sallarken. Post-prodüksiyon sektöründe çalıştığım için daha adam onu demeden “abooo” dedim. Cidden o saçların key’lenmesi, masklanması falan tam bir işkence.

  12. eatthegun says:

    Hangi penaları ve telleri kullanıyorsunuz?

    Ahmet Saraçoğlu

    @eatthegun, zamanında kendi grubum varken yaptırdığım penaları kullanıyorum. Makasını unuttum, üstünde:

    THROWN
    TO THE
    SUN
    -
    AHMET
    SARAÇOĞLU

    yazıyor. Bunlardan 200 tane falan var ahah. 10 yıl önce yaptırdığım ve sonra da gruptan ayrıldığım, artık konser vermediğim için hiç azalmıyorlar. Ölene kadar pena almam ve muhtemelen 100′den fazlası da gelecek nesillere kalır.

    Tel olarak yakın zamanda 7 telliye şunu:

    https://m.media-amazon.com/images/I/81-ee7ksJFL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

    6 tellilere de şunu taktırdım:

    https://m.media-amazon.com/images/I/91TNNGtrhyL.jpg

    eatthegun

    @Ahmet Saraçoğlu, Abi signature pena işi çok iyiymiş ya ahahah. Thrown to the sun’ın iki albümünü de çok seviyorum bu arada. Hiç azalmamasına çok şaşırdım ayda yılda bir falan evden çıkardığım gitarın penalarını evin içinde yok ediyorum nereye gidiyorsa kayboluyor. Böyle toplu şekilde almak çok mantıklı ama karar veremedim hiç aldığım penalar eriyor, yamuluyor, haftada bir pena eskitiyorum.

    Tel konusunda elixir 1bir süre önce denediğimde dokusu biraz garip gelmişti nedense. Ernie ball iyi ama çok çabuk eskiyor. Her ay değiştirmemek için elixir alacağım büyük ihtimalle. Önceden cins gibi 7 tellide 10-56, 6 tellide 12-60 kullanıyordum, 10-46′ya geçtim şimdi tek gitar olduğu için pedalla düşürüyorum akortu ama çalmayı bendleri falan zor hale getirse de kalın tellerin tonu, gerginliği falan çok ayrı bi tadı var onu vermiyor hahah.

    Ahmet Saraçoğlu

    @eatthegun, “kalın tellerin tonu, gerginliği falan çok ayrı bi tadı var”

    Öyle hakikaten.

    Mesela In Flames bazı albümlerinde A#FA#D#GC, bazılarında CFA#D#GC kullanıyor. At the Gates de BEADF#B kullanıyor. Hatta IF’ten Björn’ün nikel alerjisi olduğu için Dunlop özel üretim kaplamalı 12-68 tel kullanıyor. At the Gates de sanırım 13-56 kullanıyor.

    O yüzden eskiden “In Flames ve At the Gates caz teli kullanıyormuş” diye bir muhabbet vardı, sürekli duyardım sağda solda.

    eatthegun

    @Ahmet Saraçoğlu, 12-68 mi? Oha hahah. Ben de bu tarz düşük akortlar için kalın takıyordum ama les paulda 60 bile istediğim gerginliği vermiyor C standartta falan, daha kalın tele de hiç gitmedim artık. At the gates falan çalması da inanılmaz zevkli, bu tarz için ayrı bir gitar alıp koymak lazım. Caz teli muhabbeti çok acayipmiş caz için neden bu kadar kalın setler kullanılıyor acaba onu hiç bilmiyorum

    12ParmakBağırsağı

    @eatthegun, Epey bir pena değiştirdim yıllarca, bir ara koleksiyon yapacağım diye bulabildiğim her türlü acayip penayı alıyordum. Dunlop Tortex Sharp 1.5 mm’yi keşfetmemle bütün koleksiyonculuk hevesi sona erdi. Başka bir penayı kullanamıyorum bile, bağımlısı oldum. Yanlış hatırlamıyorsam Jeff Loomis ve Karl Sanders da bunları kullanıyordu signature penaya geçmeden önce. Şimdi baktım sallamış olmayayım diye, Karl Sanders 1.5 mm olanını kullanıyormuş (Jeff Loomis https://www.instagram.com/p/BcSmQEFlNDg/?img_index=3; Karl Sanders https://equipboard.com/pros/karl-sanders).

    Tel olarak favorim DR Pure Blues 11 numara ama bulması zor oluyor. Çok hoşuma giden bir hissi var elde. Ton olarak da bir tık daha koyu bir ses veriyor standart ernie ball gibi tellere kıyasla (https://m.media-amazon.com/images/I/71GTX7Xy+3L.jpg). Bunu bulamazsam ne bulursam onu alıyorum.

    12ParmakBağırsağı

    @12ParmakBağırsağı, Aman yanlış yazmışım, Karl Sanders 1.35 mm olanını kullanıyormuş diyecektim. Epey uzun bir pena, sanırım yük x yük kolu = kuvvet x kuvvet kolu gibi bir mantıktan çok az kuvvet harcayarak çok yüksek tuşeli çalmaya olanak tanıyor. Bu penayla naif, düşük tuşeli hoş bir şey çalmak çok zor. Övmeye doyamıyorum ahah.

    Ahmet Saraçoğlu

    @12ParmakBağırsağı, @eatthegun, 2001 yılında Interrail ile trenle Avrupa’yı dolaşmıştım. Roma’da Alman bir çocukla tanıştık, 3 gün birlikte gezdik. Sonra ben Floransa’ya gidecektim, birlikte tren istasyonuna gittik. Kompartmandayım, eleman da aşağıda. Ben pencereye çıktım, son 1-2 dk muhabbet ediyoruz, seni tanımak güzeldi falan diye.

    Tam tren ağır ağır hareket etmeye başlarken çocuk anı olsun diye bana kalemini vermek istedi, yukarı uzattı, ben de pencereden “gerek yok sana lazım olur boş ver” falan derken çocuk “yok yok al” deyip kalemi pencereden içeri attı. Tren de hafiften hızlanmaya başladı. Ben de ona bir şey vereyim bari ayıp olmasın diye bir panikle elimi cebime attım.

    Elimi bir çıkardım pena çıktı cebimden ahah. Orada bir yerde gitar görürsem çalarım diye cebime atmışım yola çıkarken. Neyse sonuçta ben de hareket hâlindeki trenden aşağıdaki Alman çocuğa rockstar gibi pena attım asdfs, sonra da tren hızlandı uzaklaştım.

    eatthegun

    @Ahmet Saraçoğlu, Bu yanına pena alma muhabbetini ben de yapıyorum hatta cüzdanda falan pena var, nerede denk geleceği belli olmuyor. Rockstar muhabbetine koptum çok iyi hahahah.

    eatthegun

    @12ParmakBağırsağı, 1 mm kullanıyorum şu an üzerine hiç çıkmadım, 1.5 mm inanılmazmış. Denemek lazım merak ettim gerçekten. Ama evet dediğin gibi 1mm bile zorluyor düşük tuşeli çalmak istersen. Az kuvvet çok tuşe işi güzel geldi ama buna bakacağım kesin.

    DR telleri baya bir gitaristte görüyorum, bulması gerçekten zor bir site haricinde denk gelmedim onda da fiyatları uçuktu baya. Tel değiştireceğimde deneyeceğim bu kadar övülüyorsa vardır bir şey hahah. Dunlop, daddario falan denedim önceden ikisi de çok kötü geldi hissiyat olarak.

    çaksu

    @eatthegun, Pena şu olması lazım şu anki favorim. Evde değilim, olsam da silinmişti baya okunur mu bilmem.

    https://www.amazon.com.tr/DUNLOP-Gitar-23431088033-YE%C5%9E%C4%B0L-0-88mm/dp/B000EENFEA

    3 ucunun da aynı olması ‘düz taraf ters taraf’ diye bişey olmaması büyük rahatlıkmış sdfgh. Gererdi beni bu olay. Zor zamanlardı hey gidi.

    Jazz III ve türevi 1mm üstü kullandım yıllarca. Şu an çok daha optimal geliyo bu 0.88. Her kafa için. Kramp girene kadar Coroner çalarken de, strum akor pop, çıkı çıkı funk, tek tel solo, klasik vs, ya da parmaklı hybrid…

    Bu arada başka link bulamadığımdan koydum ama Amazon BOYKOT listesinde. Bkz Project Nimbus. Naçizane belirtmiş olayım.

    eatthegun

    @çaksu, 3 ucunun aynı olma olayı acayipmiş hiç denemedim bu tarz. Genelde sivri uzun penalar alıyorum hep. Jaz 3 kadar övülen pena görmedim bu arada, herkes alet sihirliymiş gibi bahsediyor bundan hahah. Ben de aynı dediğin gibi her şeye gitsin diye daha incelerden de almak istiyordum buna bakacağım. Boykot konusundaysa yorum yapmayayım :D

    hysteresis

    @eatthegun, 7 tellide Jazz III XL kullanıyorum. Bir arkadaşım tavsiye etmişti. Başlarda çok kalın geldi ama zamanla alışınca bırakamadım. Sert ve sivri uçlu olması tuşe ve attack açısından çok iyi oluyor. Strat çalarken standart medium herhangi bir pena kullanıyorum.

    Tel olarak Elixir’den başka kullanmıyorum. Artık çok seyrek gitar çalabildiğim için diğer teller birkaç çalışta eskiyor. 7 tellide 09-52 kullanıyorum, 6 tellide de standart 09 takım kullanıyorum. Ben 7 tel ve death metal için genel kanının aksine teller kalınlaştıkça tonun daha kapalı olduğunu düşünüyorum. Zamanında 11 veya 12 takımlar da kullandım ama 09-52 çok daha sıkı tonlu geliyor. Gitarım 26.5 scale bu arada.

    eatthegun

    @hysteresis, Jazz 3 kesin alacağım bu kadar yorumdan sonra hahah. Les paul var bende şu an short scale onda da 1mm kullanıyorum ama pek sarmıyor. Strat çalarken kriz geçiriyorum tonunu çok sevsem de klavyesi, sapı, potansların manyetiklerin yeri falan bildiğin çalamıyorum aleti. Elixire bir şans daha vereceğim. 7 telli vardı bende de daha yeni sattım 26.5 scale ama kalın setlerden en düşük 12-56 kullandım 6 telli de dahil, 52 hiç kullanmadım gerçekten ilginçmiş 7 tellide 09-52, 56 mükemmel geliyordu bana. 09 denedim ama çok ince geliyor hem tel koparıyorum hem de hissiyatı garip geliyor ince tellere girişmeyi seviyorum biraz. Teller evet kalınlaştıkça ton koyulaşıyor ama o durumu seviyordum ben genelde stoner doom sludge gibi şeyler çaldığım için hoşuma gidiyordu berraklık aramazsan çok güzel oluyor. 7 telli çok güzel olay açıkçası metal için ama 1 sene falan kullanmama rağmen tellerin yerine alışamadım 3. tele gelince kısa devre yapıyordum hahah. Bir de kalın tel setlerinde en ama en sevmediğim şey, sarımlı sol teli.

  13. Ugur says:

    Darkane ve Soilwork yazılarıyla müthiş bir bayram tatili oluyor.Gezme hakkımı geçen hafta yurtdışında kullandığımdan bugünlerde tamamen evdeyim ve yazılar sayesinde 2007-2010 dönemine döndüm.Melodik death albümlerini arka arkaya dinliyorum.Teşekkürler Mr.Saraçoğlu

    çaksu

    @Ugur, Az önce alakasız bi video izlerken denk geldi :p Şöyle bişey yaşanmış bi zamanlar.

    https://ibb.co/QYV7Fs4

    Ugur

    @çaksu, Haha üff çok iyi.Bu arada Natural Born Chaos’ta Devin’in konuk olmuşluğu da var bilenler bilir.

  14. Frostauðn says:

    Keşke sitede daha fazla My Dying Bride kritiği olsaymış özellikle Like Gods Of The Sun albümünün kritiğini görmek isterdim

    deadhouse

    @Frostauðn, Ahmet Saraçoğlu ve İsmail Vilehand’in en sevdiği grup oysaki.

    Frostauðn

    @deadhouse, Kemal abinin bir kritiğinde pek ilgimi çekmeyen bir grup diyor Ahmet abi ama emin değilim keşke olsa kritikleri

    deadhouse

    @Frostauðn, @Joseph, Onlar yorumumu görmüşlerse ironi yaptığımı anlamışlardır. :)

    Frostauðn

    @deadhouse, Siteye sonradan takip etmeye başladığımdan anlamıyorum böyle site arasındaki ironilerinizi :)

    Joseph

    @deadhouse, yok Ahmet abi dinlemiyor bu grubu. İsmail reisin yorum yapmisligi yok:)

    Yiğit

    @Joseph, @Frostauðn, yok yok en sevdiği gruplar

    Frostauðn

    @Yiğit, Demek ki zamanında burada baya bir muhabbeti dönmüş anlayamıyorum buradaki ironileri :)

    Yiğit

    @Frostauðn, deadhouse en başta ironi yapmış, siteye özel bir muhabbet yok. Ahmet abi neyse de ismail vilehand’ın bu grubu sevmeyeceği çok bariz bence.

  15. Cryosleep says:

    Birkaç gün önce Oslo’da ki Neseblod Records (eski adıyla Helvete) dükkanı, içindeki çok değerli ve nadir denebilecek plaklarla birlikte maalesef ki yandı. Zararı karşılamak adına bir bağış kampanyası başlatıldı.

    https://www.gofundme.com/f/neseblod-records-fire-fund

    Cerca C.

    @Cryosleep, Papazların ahını çok aldılar.

  16. Ugur says:

    Hiç izlememekle beraber Angel in America dizisinin Thomas Newman imzalı soundtrack albümüne ölüp biterim.Main Title başta olmak üzere tüm besteler bence kusursuz.Dizinin muazzam kadrosundan haberdarım ancak okuduğum kadarıyla hikayesi hiç ilgimi çekmiyor.Hatta okuduğumda ne anlatıyor la bu demiştim yıllar önce hala da kafamda ilgi çekici bir şey uyanmıyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=19q6JobAHK0

  17. presto says:

    Tribulation yeni albüm kaydını bitirmiş. Albümün ilk miks versiyonu Adamın eline geçmiş. Jonathansız ilk albümlerinde neler yapıcaklar merakla bekliyorum. Daha önce Enforcerda da çalmış arkadaşları Joseph Tollün eklenmesiyle atmosferden çok gitar işçiliğine sırtını yaslayan bi albüm gelebilir gibi duruyor.

    Melkor

    @presto, Son çıkan ep’deki hamartia’yı dinleyince demek ki hulten gibi şarkı yazabiliyolar olmuştum. Bakalım ne yapacaklar.

  18. deadhouse says:

    Pasifagresif’i çok seviyorum. Tamı tamına 14 senedir hayatımda. Başta Ahmet Saraçoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.

  19. çaksu says:

    Gitarda B standart hatta A standart için (6 tel) alabileceğim en ince tel takımı ne olabilir arkadaşlar? Böyle tesisat borusu gibi olmayan.

    Ya da.. hem A B standart, hem de normal insan E standart çalmama olanak verecek bi takım var mıdır olur mudur? Evet tek bir gitarım var haha.

    Yukarıdaki muhabbet uzun olduğu için bi yerine iliştirmek yerine ayrı yazmak istedim.

    eatthegun

    @çaksu, Hocam 12 56 ile E standarta akort ediyordum ben short scaleda ama parmaklarım parçalandı açıkçası. 50 ve üstünden daha ince takımlar da zar zor kaldırır özellikle A standartı. Bir de entonasyon, perdelerde cızırdama, sap vs sorunları oluyor, belki hibrit üst telleri kalın alt telleri ince bi setle kotarabilirsin durumu ama dediğin gibi tek gitarla çok sinir bozucu oluyor. Ben de çare bulamayıp drop pedalı aldım.

    çaksu

    @eatthegun, Ahhh… evet sap ayarı cızırtı vs biraz fedakarlık ederim diyodum zaten, idare ederim arada azcık entonasyon, azcık truss rodd vs..

    İki farklı set alıp, uçlarını kesmeyip (çıkarıp takabilmek adına) portatif kullanmayı denesem mi bakim haha. Ya da dediğin gibi işlev görebilecek bi hibrit takım..

    Batıyor olmasak normal insan gitarı yanına bi bariton, bi 7 telli alcan kafan rahat.. bi Tarkan bi Demilich sdfg.

    Ben de Reaper vs kullanmayı düşündüm pitch shift (gitarla bas çalmak için de hatta)… ama işlemci yetmiyor, lag yapıyor o da. Anca kaydedip sonrasında dinlemek için pitch düşürebiliyorum. Onun da zevki sınırlı hehe.

    eatthegun

    @çaksu, Hocam setleri çıkarıp takmak bilmiyorum valla çok zahmetli bence. Bir de her çıkarıp taktığında dediğin gibi saptaki yük değişecek. Aynen öyle bu arada çok pahalı olmasa alırsın 2 – 3 gitar takılırsın ama eli yüzü düzgün bir şey almak çok pahalı. Reaper vs ile yapanları da duydum ses kartı ile bağlayarak ama hiç denemedim analog alınca. Bence ya ucuz yollu bir gitar al bir tane daha ya da hibrit bi set dene derim.

    çaksu

    @eatthegun, Aynen yaa. Az düze çıkayım alcam heraldi ben de ikinci :) Hatta bi de bas belki.

    Berca B.

    @çaksu, @eatthegun, ben geçenlerde uzun seyahatlerde sıkılmayayım diye Donner’ın Hush gitarını aldım, hiç beklemesem de acayip verim aldım. Hem fiyatı uygun, hem de baya baya gitar lan. Ayrıca çantasıyla aksamlarıyla vs topu topu 1 kg geliyor. Irig ve Garageband veya BiasFX kombosuyla da istediğin kıvama geliyor gitar. Hem bi gitarım daha olsun, hem de yanımda taşıması kolay olsun yer kaplamasın diyosanız bakın buna.

    çaksu

    @Berca B., Woww hiç duymamıştım. Herşeyde her yönden hafiflik arayan bana hitap edebilir gibi :) Göz önünde bulundururum sanıyorum, bikaç ay içinde bişeyler almaya kalkışırsam. Eyvallah ya ^.^

  20. Ali Osman says:

    Selamlar arkadaşlar. Elektronik bateri almayı düşünüyorum kullanan eden var mıdır acaba? Davul konusunda sıfırım bilgim de çok sınırlıdır. Piyasaya hakimseniz birkaç öneri almak istiyorum. Fiyat performans olması biraz önemli malum ekonomik koşullardan dolayı. Başlangıç için ne önerebilirsiniz? Ayrıca ikinci el önerir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

    Dysplasia

    @Ali Osman, Fiyatlara uzun süredir bakmadım, o nedenle çok hakimim diyemem, ama roland ve alesis güvenebileceğin markalar. Bütçene göre setin büyüklüğüne karar vermen gerekiyor. Roland’ın 17kvx var bende, zamanında çok iyi fiyat performans ürünüydü ama ekonominin içinden geçilince şu an ne desem bilemedim. Taburesiyle pedalıyla 130 binden aşağı tutmaz heralde. Alesis nitro mesh başlangıç için en azından olabilir. Sevilen bir ürün. Orjinal hi-hat standlı, kick pedallı, 3 sesli ride’ı olan modellere yönel demek isterdim ama zor valla. Verebileceğim tavsiye iyi bir modülü olan bir şey almak, parayı zaten modüle veriyorsun. Sonradan padleri bir nebze geliştirebilirsin en azından. İkinci el pek önermem oturup iyice deneme imkanın yoksa. Padlerde dışarda göremediğin hasar falan olabilir.

    Berca B.

    @Ali Osman, ben piyasada yer edinebilmek için hala fiyatlarını uygun tutan ve büyük markaların başlangıç davulları fiyatına görece üst düzey davullar çıkaran Carsbro CSD 600′ü öneririm. 50.000′e Roland, Alesis veya Yamaha artık çöp satmıyorlar. Bu modelin trampet, kick ve tomlarının ağ deri olması olsun, hihat dahil 4 zili olması olsun, kick çapının geniş olması olsun bu fiyata çok iyi bir ürün. Tek sıkıntısı hihat hassasiyetinin her noktada aynı olmaması, yani belli bir alana vurmak gerekiyor.

    Ses bankası çok iyi değil ama onu da davulu bilgisayara bağlayıp EZDrummer 2 veya 3 kullanarak çözersin.

    https://www.do-re.com.tr/carlsbro-csd600-mesh-elektro-davul-seti-kulaklik-ve-tabure?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiYOxBhC5ARIsAIvdH51sgj8URl88l-vOmX9VxqpkxiiZY9RvY0Mr8D77RQiHGDEYi55iNDUaAinDEALw_wcB

    Bir de gerçekten böyle bir şeye almak istiyorsan bu ürünleri çok bekletmemek lazım. Ben 2021 sonunda 8600′e almıştım, 2.5 yılda geldiği fiyat 50.000.

    Berca B.

    @Berca B., ufak bir düzeltme yapayım Alesis’in fiyatları da görece uygunmuş şu an. Ben Carsbro’yu alırken Alesis fiyatları daha yüksekti.

    Ama Alesis kullanmadığım için bi yorumum yok. Carsbro bahsettiğim sıkıntısı dışında ve abanmalı metal çalmadığın sürece işini hayli hayli görür. Hihat’in çok açık olduğu şarkılarda hihat’in dönme ihtimali olduğu için problem olabilir.

    Ali Osman

    @ Dysplasia @Berca B.
    Hocam ayrıntılı cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Yazdığınız modelleri inceledim muhtemelen Carlsbroya güç yetiremem. Alesisin yazdığınız modeli kafama yattı bayağı. Fiyat olarak da daha makul, zaten şu an için mecburi olarak fiyat birinci kriterim oluyor :( ikinci ele de bulaşmayacağım hiç. Birkaç ay sonra almayı planlıyorum. Umarım ikiye katlamaz ahahahahah

  21. deadhouse says:

    Melodi ağırlıklı albümlere katlanamıyorum. Hele hele 2024′te çıkmışsa. Azap gibi geliyor. Tür fark etmez. Death, black, thrash. Gereksiz sololar da canımı sıkıyor. Solo atın, ama bokunu çıkarmayın.

    Joseph

    @deadhouse, melodi derken gitardan çikan melodileri kast ediyorsun sanırım. Bunun klavye olanlarini sevmiyorum bende

  22. ahah Dirk’ün şuradaki vasıfsızlığı…

    https://youtu.be/r1N-dobQiIc?t=71

  23. 2023′te Türkiye’de en çok dinlenen sanatçılar listesini gördüm.

    1. Semicenk
    2. UZI
    3. Sezen Aksu
    4. Motive
    5. Lvbel C5
    6. BLOK3
    7. cakal
    8. Mabel Matiz
    9. Emir Can İğrek
    10. Ezhel

    Son 26-27 yıldır sadece metal dinliyor olsam da belli bir noktaya kadar meşhur olan, en çok dinlenen sanatçıları, grupları falan bilirdim. 90′lar Türk popunu falan çok ayrıntılı bilirim mesela. Dinlemezdim ama TV’ye çıkan, klipleri dönen herkesin en azından müziklerine dair bir fikrim olurdu, birkaç şarkılarını sağda solda duymuş olurdum.

    Yukarıdaki listede Sezen Aksu ve Mabel Matiz’in müziği dışındakilerin hiçbirinin müziğine dair en ufak bir fikrim yok gerçekten. Hatta o ikisi ve Ezhel’in dışında diğer 7 kişinin (grubun?) adını bile ilk kez az önce gördüm.

    Benzer bir durum TV bağlamında da var. En çok takipçisi olan Türk oyuncular listesi çıktı karşıma, ilk 10′dan 3 kişi tanıyorum onlar da 90′lardan beri ortalıkta olan isimler. Diğer 7′sinin ne adını ne de tipini biliyordum listeyi görene kadar, ama hepsinin milyonlarca takipçisi varmış.

    deadhouse

    @Ahmet Saraçoğlu, Aynı durumdayız. Ben de geçen sene müzik sanatına çok büyük katkıları olduğu şu şarkısında görülen müzik bilgisi çok üst düzey avantgart efsane müzisyeni (listenin 7. sırasında olan) tanımıştım.

    https://m.youtube.com/watch?v=sfj-exjoBKo

    Berca B.

    @Ahmet Saraçoğlu, sdfsd birebir aynı muhabbeti az önce Begüm’le yaptık. Radyoda “dünyanın en etkili 10 müzikal figürü” diye bir listede öyle isimler döndü ki ulan hiçbir fikrim yok ya. 3. sırada 21 Savage diye bişi varmış mesela. İsminden zenci rapçi olmasını tahmin etmek dışında hiçbir bilgim, fikrim, tahminim yok.

    Hoş ben dünyanın en meşhur kişisi olduğu söylenen Taylor Swift’in de bir şarkısını dahi bilmiyorum. Muhtemelen duysam “ha Taylor Swift bu muymuş?” derim ama şu an sesini dahi bilmiyorum.

  24. James Hetfield içine Lemmy’nin küllerinin karıştırıldığı mürekkeple dövme yaptırmış.

    https://www.instagram.com/p/C52YSM7rJxa/

  25. Joseph says:

    Bu nasıl sanat bildiğin cannibal corpse olmuş amk :)
    https://twitter.com/chaefram/status/1780288518725513686

    Yiğit

    @Joseph, şu tarz şeylere saçma sapan tepkiler veren kitleyi görünce Vulvectomy falan dinlediğim için kendimi fazla elitist sanmadan edemiyorum. Tecavüz konseptli şarkı dinliyorum diye sevgilimle düzgün bir cinsel hayatım olamaz herhalde bu kafaya göre.

    A.Karayazı

    @Joseph, herifin solundaki model manken karı kadın kız kimse götü baya güzelmiş. Bakmaktan kendimi alamıyorum. Fotoğraftaki başka hiçbir detaya hakim değilim. Teşekkürler.

  26. eatthegun says:

    2000′lere inanılmaz bi nostalji duyuyorum. 2013 öncesine de denebilir. Elimde olsa o zaman aralığında takılı kalmak isterdim. Ülkede ve dünyada o zamandan sonra değişen ne olduysa hiçbirini sevemedim.

  27. cemilokumus says:

    Selam arkadaşlar. Mütiilation’ın yeni albümüne ilginiz ve kritiğe yönelik güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bugün hâlâ Mütiilation’ın bu müziğe değer veren insanlar için gerçek black metal hissini yaşattığını görmek çok güzel. Albüme neden 10 puan verdiğime gelecek olursak: Kritiklere verilen puanlar elbette kişisel yargıyı da yansıtan şeyler. Fakat söz konusu Mütiilation olduğunda bu kişisel beğeninin boşa çıkmadığını düşünüyorum. Öncelikle Mütiilation, raw black metal sınırları içerisinde türün karakterini bozmadan onu inovatif ve sofistike hale getirmek ve bunu yaparken istenen karanlık, kaotik ve yıkıcı atmosferi hep üst düzeyde tutmak açısından çok özel ve öncü bir grup. Mütiilation müziğinin başlı başına 3. dalga black metali başlattığını söylemek yanlış olmaz. Fransız black metal sahnesi içerisindeki saygınlığı ise zaten su götürmez bir gerçek. Son albümünde ise Mütiilation’ın kendi müziği içerisinde yarattığı yeniliğin yine hem müzikal hem kaotik tavrını en belirgin şekilde yansıtmak konusunda üst düzey bir iş çıkardığı görülüyor. Ortaya konulan iş, kesinlikle “stüdyoya gireyim de ismimin kredisini kullanarak bir albüm çıkarayım, hayranlarım zaten dinler” mantığıyla yapılmış bir şey değil. Mütiilation zaten hiçbir zaman böyle bir grup olmadı. 17 yıldır ortalarda görünmedikten sonra her anına özenilmiş, kendi müzikal kimliğini profesyonel ve ileri düzeyde doyurucu şekilde yansıtma amacı güden ve bunu sofistike yapısını bozmayıp daha agresif bir şekilde ortaya koyan bir albüm. Şarkı sözü içeriğindeki cesur ve hemen hiçbir ana akım black metal grubunun cesaret edemeyeceği tavrı da ayrıca albümü ön plana çıkarıyor. Grubun diskografisi içerisinde tarihsel ve kült konumları açısından elbette ilk üç albümü kadar ön planda olmayacak olsa da grubun şu ana kadarki tavrından hareketle kendi müziğini bir kez daha üst düzeyde çarpıcı ve samimi bir şekilde ortaya koyduğu bir albüm. Bu yüzden benim nazarımda 10 puanı hak ediyor.

    dice

    @cemilokumus, merhaba hocam, detaylı açıklama için teşekkürler, yorum yazarken zaten saygısızlık yapma amacı içinde olmadığımı özellikle belirttim çünkü hemen yanlış anlaşılabiliyor.

    deadhouse’un yorumu ve sizin detaylı cevabınızla kafamda biraz oturmuş oldu. tam aynısı olmasa da, mesela ben at the gates’in güncel albümlerini pek sevemiyorum ama at the gates olmasından dolayı puan verecek olsam ben de bu şekilde düşünürdüm.

  28. pepega says:

    Loneliness has followed me my whole life. Everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There’s no escape. I’m God’s lonely man… June 8th. My life has taken another turn again. The days can go on with regularity over and over, one day indistinguishable from the next. A long continuous chain. Then suddenly, there is a change.

    Zeitgeist

    @pepega, :)

  29. deadhouse says:

    90′lar başı Florida ve İsveç death metalinin önemli bir özelliği de dinleyecek bir şey bulamadığında o gruplardan rastgele bir albüm açıp kurtuluşa ermek. Black Sabbath’dan beri süregelen bu müziğin en ilginç dönemlerinden. Büyülü, ilahi bir dönem.

  30. Melkor says:

    Trumpçı değil miydi bu karı. götünle gülersin lkşsjdf

    https://ibb.co/PDnqcM2

  31. Bugün çıkan ve ilk fırsatta yazacağım albümler:

    Bythos
    Blaze of Perdition
    Selbst
    In Vain
    Dvne
    High on Fire

    eatthegun

    @Ahmet Saraçoğlu, High on Fire albümü çok güzel. Ben beğendim açıkçası. Prodüksiyon da çok hoşuma gitti. Baya farklı bi albüm olmuş. Karanlık Yol’da stüdyonun ortasında dönerek oynamışlar herhalde bu arada hahahah.

    dice

    @Ahmet Saraçoğlu, fakat bythos ne yüce bir gruptur

  32. Bir grubun arka arkaya gelen iki albümündeki en büyük kapak sıçışı nedir diye düşünürken (böyle önemli şeyler düşünürüm hep) şunu gördüm. İlk albümün kapağı bence gayet iyi, bugün çıkan yeni albümün kapağı sik gibi.

    https://www.metal-archives.com/images/9/7/1/6/971674.jpg?2432
    https://www.metal-archives.com/images/1/2/1/9/1219374.jpeg?2503

    Aklına başka örnek gelen varsa söylesin.

    Gökay

    @Ahmet Saraçoğlu, Bugün çıkan Selbst albüm kapağı da öyle abi, önceki albüm kapakları gayet şahaneydi. Bebekli albüm kapağı yapmak yasaklansın diyeceğim, ama albümlerin hasının biri yine bu kategoride olduğu için..

    https://www.metal-archives.com/images/3/9/1/0/39107.jpg?4458

    Ahmet Saraçoğlu

    @Gökay, evet harbiden bebekli kapak olmaz olsun. Tam tersini de sevmiyorum bu arada.

    http://www.pasifagresif.com/2024/03/in-vain-yeni-album-2/comment-page-1/#comment-1218361

    dust

    @Ahmet Saraçoğlu,

    https://www.metal-archives.com/images/8/4/8/6/848652.jpg?4433
    https://www.metal-archives.com/images/1/0/5/1/1051131.jpg?

    Albümü çok seviyorum ama kapağı tadımı kaçırıyor.

    Ahmet Saraçoğlu

    @dust, bence Limbo kapağı da Eliran Kantor’un zayıf işlerinden biri.

    dust

    @Ahmet Saraçoğlu, Eliran Kantor’un en zayıf işini bile Mirage’ın ucube kapağına tercih ederim ya. Çok kötü.

    Joseph

    @dust, Mirage kapak tasarımı biz dünya kupasını kazandık diyorlar.

    SileJack

    @dust, kesinlikle katılıyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.