# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KOSTNATĚNÍ – Úpal
| 14.01.2024

Anadolu türkülerini black metal olarak yorumlayan ABD’li gruptan, “black metal gibi muhafazakâr bir tür içerisinde 2023 yılında nasıl özgün olunur?” sorusuna hayranlık uyandıran cevap.

Underground metal dünyasının en enteresan gruplarından birinin geçtiğimiz yıl çıkan ve bir şekilde yazmaya fırsat bulamadığım son albümü “Úpal”dan bahsetmek üzere huzurlarınızdayım. ABD’li tek kişilik bir black metal projesi olan KOSTNATĚNÍ, Çekçede “kemikleşme”, “katılaşma” anlamına gelen bir kelime. “Úpal” ise yine Çekçede “sıcak çarpması” anlamına geliyor.

Ne var ki KOSTNATĚNÍ’yi enteresan kılan başlıca şey bu Çekçe kullanımı değil.

KOSTNATĚNÍ, PA takipçilerinin pek çoğunun bildiği üzere 2020 yılında çok, çok, ÇOK enteresan bir EP’ye atmıştı. “Oheň hoří tam, kde padl” adlı bu EP’de “Çay benim çeşme benim”, “Plevne Marşı” ve “Şu Dalma’dan geçtin mi” adlı üç şarkıya imza atmış ve ülkemizin bu ünlü türkülerini black metal olarak yorumlamıştı. Grup ABD’li, grup adı Çekçe, Türk eserleri ve Türkçe sözler… Metal dünyasında bundan acayibine az rastlarız arkadaşlar.

Şimdi gelelim “Úpal”e. KOSTNATĚNÍ bu albümde kesinlikle deneysel ancak bir o kadar da kolay ısınılır, varoluşsal sanrılarla bezeli, avangartlığı tartışılır ancak kalıp dışılığı net bir müziğe imza atıyor. Şarkı sözlerinin tercümesine baktığımızda D. Lyons adlı arkadaşın enteresan kafalarda olduğunu ancak bir yandan da ne yaptığını gayet iyi bildiğini görüyoruz.

Şarkı sözü temaları olarak varoluşçuluğu ve ölümü seçen KOSTNATĚNÍ, diğer yandan “Skrýt se před Bohem” (“Tanrıdan Saklan”) adlı şarkısında -eğer ironik değilse- Tanrı övgüsüne girişiyor. Bu, yer yer DEATHSPELL OMEGA’nın da yaptığı tarzda ironik bir yaklaşım mı yoksa D. Lyons adlı birey inançlı biri mi bilmiyorum ama durumlar bu şekilde.

Albümdeki müziğe geçersek, KOSTNATĚNÍ’nin müziğinde çeşitli etkiler görebiliyor ancak bunların klonluğa kaymadığını görerek mutlu oluyoruz. Başlayalım; “The Long Defeat” kafası DEATHSPELL OMEGA, pastoral taraflarından arınmış iyice rahatsız BLUT AUS NORD, SERPENT COLUMN, THANTIFAXATH, SKÁPHE, LEVIATHAN ve türevlerinin bir harmanını düşünün, buna VED BUENS ENDE, VIRUS benzeri avangart bir dokunuş katın ve tüm bunların KOSTNATĚNÍ’nin karakteristik özellikleriyle büyük oranda kişiliksizleştirilerek son derece çekici ve merak uyandırıcı şekilde sunulduğunu düşünün. Düşündüyseniz devam edelim. KOSTNATĚNÍ’nin bana kalırsa en çekici tarafı, kusursuzluk peşinde olmayışı. Misal açılış şarkısı “Řemen”e bakın. Gitarları duyduğunuzda bu kaydın albüm için değil de şarkının demosu için kaydedilmiş olabileceğini bile düşünebilirsiniz. İyi çalınmamış demiyorum, ancak D. Lyons belli ki vermek istediği hissiyata odaklanıyor ve bunu da olabildiğince doğal şekilde yapma yoluna gidiyor.

Gitarlar soğuk black metal akorlarına falan hiç bulaşmıyorlar ve black metali black metalin özbeöz kalemleriyle değil, daha farklı müzikal fikirler eşliğinde atmosfer tarafından yaratıyorlar. Bu bazen “Hořím navždy” gibi kaosun dibine vuran şarkılarla oluyor, bazense etnik denebilecek vokallerle desteklenen mistik ve gizemli fikirler tarafından oluşturuluyorlar. Enteresan konulardan biri, albümdeki gitar sound’unun ve genel prodüksiyonun Çek progresif death metal/grindcore grubu !T.O.O.H.!’un 2005 çıkışlı acayip albümü “Order and Punishment”ı anımsatması. D. Lyons adlı kişinin veya “Úpal”ın yapımcılığını üstlenen arkadaşın !T.O.O.H.! ile bir ilişkisi yok, ancak Çekçe grup ismi ve sözlerin ardından böyle bir benzeşmeyle karşılaşmak bana ilginç geldi.

Melodi konusunda kendine en ufak bir sınır çizmeyen KOSTNATĚNÍ, şarkılara kattığı cesur, hatta cüretkâr fikirleriyle ve black metal adına kafamızda yer etmiş şeylerin büyük çoğunluğuna ters gidebilecek numaralarla gerçekten de benzersiz bir sound yaratmayı başarıyor.

“Úpal”ı çıkışından epey sonra dinleyebilmiş ve yıl boyunca övememiş olmanın burukluğunu yaşıyor olsam da yıl sonu listemi yayınlamama günler kala dış kulvardan gelerek üst sıralarda kendine yer bulan bir albümle karşılaşmış olmaktan dolayı da mutluyum. Henüz dinlemediyseniz ve black metal dünyasının en kendine özgü gruplarından birini dinlemek istiyorsanız, çok acil “Úpal”ı başlatın ve isteyen adam bu devirde nasıl özgün müzik yapıyor ilk elden tanık olun.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.35/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Willowtip Records
Kadro
D.L.: Davul hariç her şey

Konuk:
Andrew Lee: Davul
Şarkılar
1. Řemen (The Belt)
2. Hořím navždy (I Burn Forever)
3. Rukojmí empatie (Hostage of Empathy) 04:13
5. Skrýt se před Bohem (Hide from God)
6. Nevolnost je vše, čím jsem (Nausea Is All I Am)
7. Slunce svázáno s krvácející Zemí (Sun Bound to the Bleeding Earth)
  Yorum alanı

“KOSTNATĚNÍ – Úpal” yazısına 2 yorum var

  1. Ghost Essence says:

    2023 te dinlediğim en iyi albümlerden birisi, kritiği görünce çok sevindem, underground grupların kritiklerini sitede görmek çok güzel elinize emeğinize sağlık.

  2. deadhouse says:

    Türkü meraklısı arkadaşımıza black metali sevdirmek için bir neden daha. Black metal vahşi olmalı. Ben burada gayet sofistike işler görüyorum. Müzik olarak iyi black metal olarak kötü.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.