# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TOTENMESSE – Fiktionlust
| 08.11.2023

Ceset buldun sıvış, yatak buldun seviş, Krakowlu black metal grubu buldun giriş.

Çıkan grup sayısı ve bu grupların seviyesi düşünüldüğünde Polonya son 10-15 yılda dünya black metal sahnesinin zirvesindeki ülkelerden biri. Bu konuyu onlarca incelemede detaylı olarak işlediğimizden Polonya’nın black metal konusunda ne kadar mahir oluşundan ve nicelik nitelik bakımından belki de günümüzde black metal dünyasının tepesinden yer alışından bahsetmeye gerek yok diye düşünüyorum.

“Cenaze kalabalığı” gibi bir anlamı olan TOTENMESSE bundan 7 yıl önce kurulan bir black metal grubu. Kadrosunda ODRAZA, GRUZJA, MASSEMORD, OUTRE gibi Polonya’nın son dönemde çıkardığı en parlak oluşumlardan isimler barındıran grup, 2018’deki “To”nun ardından şimdi de “Fiktionlust” ile karşımızda.

Polonyalı grupları düğer ülkelerin black metal gruplarından ayıran çeşitli başlıklar var. Bunların başında black metallerine kattıkları ancak misal Fin grupların yansıtmayı pek sevdiği keder ve acı karakterinden ayrışan türde bir keder ve acı var. SARGEIST, SATANIC WARMASTER gibi isimler de müziklerine kederli ve acılı bir kimlik katıyorlar ancak Polonyalıların kederi ve acısı daha patlamalı, daha öfkeli, daha içinden çıkılamayacak türde oluyor. Bunu yaratmak için onlar da diğerleri gibi arpejler kullanıyor, onlar da yürek yakan vokallerin altına nefes aldırmayan blast beat’ler döşüyor, ancak bir şekilde Polonyalıların yaptığı black metal diğer herkesten daha içselleştirilmiş, daha derinlerde yer etmiş, daha varoluşsal, daha psikolojik oluyor.

“Fiktionlust” da böyle bir albüm. Son derece akıllıca ayarlanmış şarkı trafikleri, durulma ve depreşme anlarının kusursuz bir dengeyle sunulması, aşırı agresif gitar kullanımı ve çalanı belirsiz davullardaki kudurmuşluk ile TOTENMESSE tam anlamıyla yıkım odaklı bir profil çiziyor. Bu yıkım bazen sürat ve acımasızlıkla, bazen de ızdırabı dinleyicinin içine işleten daha tane tane ve ağır tempolu şarkılarla oluyor. Eşsiz benzersiz oluşum BIESY’nin “Transsatanizm” albümünün kendine özgü prodüksiyonundan sorumlu Przemek Nowak’ın imzasını taşıyan nefis prodüksiyonla şahlanan bu yıkım hissi, aynı çevrenin gruplarında çalan bu isimlerin kafasından çıkan fikirlerle anlam kazanıyor ve güçleniyor.

Bu “çevre” olayı mühim, zira ODRAZA, GRUZJA, OUTRE, BIESY, MASSEMORD, MĀNBRYNE ve hatta onlardan eklemlenen MEDICO PESTE, VOIDHANGER gibi isimlerde çalan müzisyenler, bu gruplardan bazılarının albümlerinin masa başı işlerini yapan isimler birbirleriyle uyumlu kafalara sahip ve bu da tüm bu gruplardan çıkan işlerin benzer ambiyanslara, benzer ihtişamlara sahip olmasını sağlıyor. Örneğin “To”da ODRAZA vokalist ve gitaristi Stawrogin vokalleri, yine ODRAZA’dan davulcu Priest de davulları üstlenmişti. Bu albümde ise Stawrogin gitar ve basa geçmiş, Priest gruptan ayrılmış, vokalleri ise henüz öyle önemli bir işte yer almamış Mold diye bir arkadaş gelmiş. Gelir gelmez de vokalleriyle TOTENMESSE’nin en parlak unsurlarından biri olmayı başarmış. Kısacası bu Krakow tayfasından bir şey görürseniz atlamayın, muhakkak dinleyin derim.

Ne demişler; ceset buldun sıvış, yatak buldun seviş, Krakowlu black metal grubu buldun giriş.

TOTENMESSE de yukarıdaki övgülerin tamamını karşılayan, her şeyiyle Polonyalı havasını yansıtan ve çok iyi ve zengin fikirli black metal yapan bir grup. “Fiktionlust” sene sonu listelerinde yer alır mı bilmem, ancak bu ODRAZA’sızlıkta, bu BIESY’sizlikte, bu MASSEMORD’suzlukta ve bu OUTRE’sizlikte can simidi gibi yetiştiği ve daha birkaç dinlemeden evimi barkımı yerle bir ettiği ortada. Polonya’dan black metale özel ilginiz, merakınız varsa, e yani…

Not: Albüme adını veren kapanış şarkısı bitti gibi yaptıktan sonra 55 saniyelik bir boşluk var ve ardından 3,5 dakikalık yeni bir kısım giriyor. Yanlışlıkla orayı atlamayın, albümün en güzel anlarından biri.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.62/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Pagan Records
Kadro
Rzulty: Bilinmiyor
Stawrogin: Bilinmiyor
Mold: Bilinmiyor
Şarkılar
1. The Great Simplifiers
2. Bastards
3. The Weight of Uselessness
4. Incipit
5. Impact Resistance Ego
6. The Emperor
7. Confrontation Looks Like Hope
8. Fiktionlust
  Yorum alanı

“TOTENMESSE – Fiktionlust” yazısına 6 yorum var

  1. Rzeczom says:

    başlığa çok güldüm

  2. Bedirhan says:

    “To” albümünde stawrogin’in karakteristik vokali mütemadiyen aklımı başımdan almıştı, daha fazla benzer parçalar duymak isterdim. Onun dışında bomba albüm, kurwa black yine şaşırtmadı.

  3. Abdulmecid Karayazı says:

    Enteresan şekilde kıymeti bilinmedi bu albümün.

    Yırtıcılık – ok
    Polonya black metal tribi/depresifliği – ok
    Klas muzisyenlik – ok

    Adamlar ne lazımsa yapmış aq, nasıl bu kadar sike takılmadı anlamadım. Bu arada albüm ilk başta cidden kritik puanı gibi 7′lerde geziyor fakat zamanla devleşiyor. Belki de ilk andaki vuruculuk kısmından kaybetti. Neyse, ben alacağımı aldım, almaya devam ediyorum.

  4. A.Karayazı says:

    Arkadaşlar bu albüme tekrar bi şans vermelisiniz. Şu tarz bir işin daha çok kişi tarafından övülmesi gerekiyor cidden.

    Özellikle 4. parçanın ızdırabını sikeyim.

  5. A.Karayazı says:

    Davulcu arkadaş 73637376 tane gruba katkı yapmış. Mülayim abi, nasıl yedin Mehtap ablamızı?

    https://www.metal-archives.com/artists/Krzysztof_Klingbein/609074

  6. A.Karayazı says:

    Çok acayip bi albüm bu, bıkmadan usanmadan devam…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.