# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
OUTRE – Hollow Earth
| 11.11.2018

Sancılı yazı.

Hani bazen durup dururken kalbimiz civarında bir batma olur; sanki nefes alınca kalbimize iğne batıyormuş gibi sızlar, derin nefes almamızı engeller. Şu an bu satırları bu şekilde, kalbimdeki bir batma eşliğinde, mecburen diyaframdan nefes alarak yazıyorum. Saat sabah 7.20 ve ben son 1 saattir beni 6.20’de uykumdan uyandıran bir ağrı eşliğinde oturuyorum. Yakında geçecek elbet ama yine de can sıkıcı bir şey.

Şu anda yazmakta olduğum OUTRE, black metalin dünyadaki tahtına oynayan Polonya’dan çıkan bir diğer dehşet grup. 2015’teki “Ghost Chants”le tanıdığım ancak görünüşe bakılırsa incelemeyi unuttuğum OUTRE, yeni albümü “Hollow Earth” ile artık atlanamayacak bir raddeye gelen ve bu vesileyle siteye kazandırmaktan memnuniyet duyduğum bir grup.

OUTRE’nin yaptığı black metali en net ifadeyse BEHEMOTH ile DEATHSPELL OMEGA evliliği şeklinde özetleyebilirsek de, aslında olan biten bundan daha fazlası. “Ghost Chants”in daha farklı vokal anlayışı ve daha ılıman tonları düşünüldüğünde, “Hollow Earth”ün daha zehirli, daha hinlik peşinde bir albüm olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Grup DsO’vari uyumsuzlukları, uğursuzlukları ve tekinsizlikleri gayet yerinde kullanarak, yer yer “O Father O Satan O Sun!” benzeri bir epiklikle, bazen de daha saldırgan vahşetlerle son derece agresif, heyula gibi bir albüm yaratmış.

Önceki albümdeki vokal karakteri OUTRE’nin daha sıra dışı bir yöne kayma potansiyeli gösteriyordu diye düşünüyorum. O albümün esas kahramanı vokallerdi ve “Hollow Earth”le tanıştığımız yeni vokalist Mateusz Zborowski daha standart ama yine güçlü vokal kullanımıyla albüme yön vermeyi sürdürüyor. “Let the Earth Be Silent”ın sonlarına doğru görülen yarı konuşma yarı haykırış tarzı vokaller ve akabinde gelen dramatik ayin vokalleri yine OUTRE’ye türlü lezzetler katıyor ve sadece bu bile onlar adına ayrıştırıcı bir detay olarak ifade edilebilir. Gitarların oluşturduğu yakıcı soğuk, çeşitli efektlerle desteklenerek her yöne genişleyen bir ses duvarı şeklinde müziğin üstünü örtüyor. Bu noktada albümün gerçekten çok organik ve gerçek duyulmasını sağlayan prodüksiyon başarısını da anmadan geçmemek gerek.

Polonya artık gerçekten de kendini şaşırmışçasına fazla sayıda iyi black metal grubu çıkarttığından, OUTRE de fazla şaşkınlık yaratmıyor. Ortalamanın çok üstünde bir kalite, çok başarılı yansıtılan bir atmosfer ve ateş topu gibi bir müzik… Grubun sahip olduğu DsO tatlarını gözümüze sokmadan, klonlaşmadan kendi menfaati için kullanması bence “Hollow Earth”e artı katan başlıca unsurlardan. O tür uyumsuzluk ile daha konvansiyonel black metalin bir araya gelmesi, çok nefis bir denge oluşturmuş ve OUTRE’yi başarıya ulaştırmış diyebiliriz.

Saat 7.37 oldu ve kalbimin batması henüz geçmedi. Belki de yapmam gereken tek şey müziği kapatmaktır; belki de farkında olmadan “Hollow Earth”ün sapladığı bıçakların etkisiyle bu acıyı çekiyorumdur. Eğer öyleyse de, sanki buna değer gibi. Biraz daha batsın bakalım.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.47/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Debemur Morti Productions
Kadro
Damian Igielski: Gitar, bas, davul
Mateusz Zborowski: Vokal
Krzysztof Sojda: Gitar
Marcin Radecki: Bas
Maciej Pelczar: Davul
Şarkılar
1. Spheres within
2. The Order of Abhorrence
3. Combustion
4. Let the Earth be Silent
5. Distant Daylight
6. Aberrations
7. Hollow Earth
  Yorum alanı

“OUTRE – Hollow Earth” yazısına 5 yorum var

  1. Umit says:

    Bu Polonya’da biraz fazla mı oluyor artık? Dinlemeye başlayınca böye öküz gibi gireceğini tahmin etmiyordum, sabah sabah neye uğradığımı şaşırdım. Çok başarılı.
    Ufak bir not: bana nedense bir ulcerate i de andırdı, bu grup.

  2. Bu arada batma hissi 3 saat sürdü, 9.30 gibi bitti. Yazıdan sonra diyaframdan nefes almak aklıma geldi, o şekilde nefes alınca batmayı hissetmedim zaten.

    Kaan

    @Ahmet Saraçoğlu, O batma, albümün ruhu ile ilgiliyse sıkıntı yok, değilse azar azar ama sürekli yürüyüş ve diyet. Geçmiş olsun.

  3. backmind says:

    Rastlantı sonucu dinlemeye başladım biraz önce. Acayip bir albüm, wohaa.

    İncelemesi sitede var mı yok mu diye bakayım dedim de kalite dikkatlerden kaçmamış hemen inceleme gelmiş :)

  4. Derin says:

    Bu album en az 8, 8-5 bence, (daha ustu degil ama kesinlikle 7,5 da degil) yogun ve bogucu atmosferinin altinda cok keyifli hikayevari-dramatik gecisler var, Let the Earth be Silent’in son dakikalari cok guzel yukseliyor, baslarinda da (bence) progressive riffler var, muzigin icinde detay dokunusler ilk dinleyislerde biraz o basik atmosferin arasinda yutulup cok gun yuzune cikmiyor sanki, ama album acilcikca aciliyor, Metal muzikle cok yakindan alakasi olmayan reggae seven erkek arkadasim Combustion’u arada acip dinliyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.