# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VOSBÚÐ – Heklugjá
| 08.01.2023

MISÞYRMING’in yeni albümünde aradığınızı bulamadınız, SVARTIDAUÐI’nin dağılmasıyla düştüğünüz boşluktan hâlâ çıkamadınız mı? İzlanda black metalinin yeni soluğu VOSBÚÐ’la ve 2023’ün “yıl sonu listelerine girme potansiyeli taşıyan” ilk albümüyle tanışın.

İzlanda son dönemde bize alışık olduğumuz mutluluğu vermedi. Önce SVARTIDAUÐI‘nin dağılma haberiyle sarsıldık, ardından MISÞYRMING’in yeni albümüne gelen farklı uçlardaki yorumlarla albümün ne kadar iyi olduğu konusunda mutabakata varılamamasının kekremsiliğini yaşadık. Yaşamadık demeyin. “Með hamri”ye iyi dersiniz, kötü dersiniz, ancak bir “Algleymi”nin yarattığı ortaklaşa coşkuyu yaratmadığı da ortada.

Bugün 2019’da kurulan bir diğer İzlandalı black metal grubu olan VOSBÚÐ’un yeni albümü “Heklugjá”dan bahsedeceğiz. Grubu merak etmemi ve şu anda bu satırları okumanızı sağlayan başlıca şey, VOSBÚÐ’un Metal-Archives sayfasındaki grup fotoğrafında desenli örgü kazaklı bir arkadaşın yer alması aslında.

Dedim ki black metal yapıyorlarsa ve örgü kazakla doğa fotoğrafı çektiriyorlarsa ya İzlanda iklimini içimize kadar hissettirecek türde bir grup ya da en azından İzlanda taşrasını bir şekilde yansıtan kimlikte bir şeyler duyacağız.

Ne mutlu ki kazak bana doğru yolu gösteriyormuş. VOSBÚÐ gerçekten de son derece İzlandalı, son derece coğrafi işaret taşıyan ve ne mutlu ki son derece iyi bir grupmuş. MISÞYRMING’in yeni albümünde aradığınızı bulamadınız mı? “Bir Algleymi değil” diye salya sümük ağlıyor musunuz? İzlanda doğasını müziğine taşıyan grupları bir başka mı seviyorsunuz?

Bu sorulardan herhangi birine cevabınız “Evet” ise işi gücü bırakıp VOSBÚÐ’la tanışmalı ve kendinizi “Heklugjá”nın volkanik havasına, deniz tuzu kokan şarkılarına bırakmalısınız.

Büyük büyük şarkılar yapan bir grup VOSBÚÐ. 63 dakikalık albümdeki beş şarkıdan dördü 11 ile 17 dakika arasında sürelere sahip ve albümü başlatıp epey tatmin edici bir şeyler dinlediğinizi hissettiğiniz anda daha ilk şarkının yeni bitmiş olduğunu görmeniz epey olası. Adamlar İzlanda black metalinin izole karakterini yer yer MGŁA’yı akıllara getiren bir Polonya kederiyle ve DRUDKH’vari bir bilgelikle karaltıyor ve bu üç yaklaşımı pastoral diye ifade edilebilecek ancak asla umut vadetmeyen, folklorik optimizmlere girmeyen bir biçimde bir araya getiriyorlar.

Bu adamlar iyi black metal yapıyorlar, çok iyi black metal yapıyorlar.

İki kişiden oluşan VOSBÚÐ’un yaptığı en iyi şeylerden biri, tıpkı vatandaşları MISÞYRMING gibi tremolo rif konusunu çok temiz biçimde çözmüş olmaları. Adamlar iki gitarın katmanlı tremolo rifleriyle nefis pasajlar yaratıyorlar ve aralarda giren “ruhani” vokallerle müthiş bir ambiyansa imza atıyorlar. Black metal vokalleri albümün geneline hükmediyor ve “Heklugjá”nın karakterini belirliyor olsa da “Bergtatt”taki clean vokalleri andıran bu ulvi vokaller de ortaya çıktıkları anlarda çok tatlı oluyorlar.

Her ayrıntısıyla son derece özenle yazılmış şarkılardan oluşan, kendi özgün atmosferini oluşturabilen, uzun sürmesine rağmen akıcılığını yitirmeyen bir albüm “Heklugjá”. Yazının başlığındaki “yıl sonu listelerine girme potansiyeli taşıyan” ifadesinin albümü ilk dinleyişim sırasında aklımda belirdiğini söylersem, VOSBÚÐ’un burada yarattığı şeyin değerini daha iyi vurgulamış olurum kanısındayım.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız, muhtemelen ilk paragrafın ardından albüm arkada çalmaya başlamıştır. Eğer sadece verdiğim nota bakıp son paragrafı okuyan, kısacası ONCA EMEĞİMİ HİÇE SAYAN biriyseniz (ahah), burada da tekrar edeyim:

“Heklugjá” bence 2023’ün yıl sonu listelerine girme potansiyeli taşıyan ilk albümü.

O kadar mı iyi?

Evet, bence o kadar iyi.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.38/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Rune Lúðvíksson: Vokal hariç her şey
Eyjafjallajökull: Vokal
Şarkılar
1. Myndhöggvari lífsins og dauðans
2. Hraun og ástríða
3. Aska sigursæl
4. Eldorgía
5. Heklugjá
  Yorum alanı

“VOSBÚÐ – Heklugjá” yazısına 7 yorum var

  1. arple says:

    Oha İzlandalı bir bm grubunun albümü için MGLA, DRUDKH ve BERGTATT referansları mı
    Hiç vakit kaybetmeden dinlemeye başlıyorum bu üçüne biraz da olsa yakınlaşmışsa kötü olma ihtimali yok

  2. İlk şarkının ortalarına doğru kapattım ve bir daha açıp dinleyeceğim sanmıyorum.

  3. Cryosleep says:

    Vokalistin ismi süper jdfsgdfksld.

  4. Mansoldtheworld says:

    Bu sitede abidik gubidik methiyeler dizilen çok grup var. Eski yazılarda da “önümüzdeki yıllarda adını çok duyacağız” falan gibi tabirler gördüm. Çoğunun esamesi bile okunmuyo :/

    deadhouse

    @Mansoldtheworld, Böyle bir yaklaşım olduğuna katılıyorum. Bence bu siteyle sınırlı değil, Avrupa ve Amerikan siteleri de farksız. 10′lar 9′lar havada uçuşuyor.

    Sitelerin puanlama sistemine göre hareket edersek 94 91 yılı gibi bir yıl olmuş 2022. Gelmiş geçmiş en uç unutulmaz müzik yıllarından.

    ihsanoird

    @deadhouse, yabancı siteler biraz plak şirketlerinin kucağına düşmüş olabilir. Birçoğunda puanlama 7′den başlıyor sanki, ağırlıklı olarak hep 8-9 gibi puanlar veriliyor.

    Bu site özelinde böyle bir şey olduğunu sanmıyorum, çünkü o sitelerin aksine nispeten daha az takip edilen Türkçe dilinde kritikler yazılıyor, google aramasında önlerde çıkması da pek olası değil.

    Yine de genel olarak incelenen albümler, verilen puanların 0,5 ya da 1 puan daha aşağısını hak ediyor gibi düşünüyorum. Kendi puanlama kriterlerim gereği 8-9 civarı puanların nadiren verilmesi taraftarıyım. Tabii kişisel bir kriter, kimseyi bağlamaz.

    deadhouse

    @ihsanoird, Haklısın. Kimseyi bağlamaz tabii. Neticede sanat söz konusu, öznel bir şey. Şu gruba bu kadar puan verilmesi doğru değil minvalinde şeyler söylenmesi söz konusu değil. Bana göre 7′lik albüm kritik yazarına göre 9′sa buna yapabilecek bir şey yok.

    Bu arada google araması meselesinde yanılıyorsun. Onlarca kez grup ve albüm ismi arattığımda karşıma PA çıkmıştır. Hatta bazen bir tek MA ve PA çıkıyor. PA bu piyasadaki en zengin albüm incelemesi yayımlayan sitelerden. En underground albüm bile bulunabiliyor. 365 gün albüm. Bana göre şimdiden tarih yazmıştır bu site. Gerçekten çok zor iş her güne bir albüm sığdırmak.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.