# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SATURNIAN MIST – Shamatanic
| 28.09.2021

Coşku dolu, capcanlı bir black metal deneyimi.

Erhan Yiğit

Black metalde hayat bulan satanik ve ritüelistik hareketlenmeleri çok ilgi çekici buluyorum (yıl 2021 ve hâlâ çok ilgi çekici buluyorum). Metalcinin “Satanist bunlar, kedi falan da kesiyorlar” yakıştırmasını almasına sebep olan bu bir takım ürkünç ama özünde oldukça heyecan verici olan, metalin adeta kalıtsal bir özelliği haline gelen bu uğursuzluk ve şeytani tavırlar herhangi bir black metal grubu tarafından hakkı verilerek yapıldığın da gerçekten tadına doyum olmuyor.

Hele ki bu şamanizm ve satanizm olayına kenardan kenardan değil de direkt bodoslama giriliyorsa ve işin cılkı çıkarılmadan, ciddi bir biçimde işleniyorsa orada mutlaka şahit olunması gereken sağlam habislikler olabiliyor. Şu an inceleyeceğim Finlandiyalı SATURNIAN MIST ise bu tanıma sonuna kadar uyan, olaya oldukça farklı bir gözle bakan bir black metal grubu

Söz gelimi satanizmin en babasının 90′larda yapıldığını ve ondan sonra gelenlerin ise çoğu zaman sadece bu işin “devamı” olarak nitelendirildiğini kabul edecek olursak günümüzde bunu yapan kişileri ve grupları da “kolpa” olarak suçlayabiliriz. Lakin bu o kadar kolay olmamalı. İcraat (yaşam tarzı ve samimiyet) yönüne değil de yapılan işin direkt atmosfer tarafına yöneldiğimiz zaman bin bir türlü metal müzik icra eden, işinin hakkını sonuna kadar veren Allah’ın nimeti gibi gruplar da mevcut.

Bu nimetlerden birisi olduğunu düşündüğüm SATURNIAN MIST, bu üçüncü stüdyo albümünde öylesine güzel bir işe imza atıyor ki dinlendiği zaman tekrar tekrar bakma istediğini uyandırıyor, leşçillikten ziyade daha çok önem verdiğini düşündüğüm sofistike ve çekici olma faktörleriyle dinleyiciye adeta yapışarak kanını emmeyi arzuluyor.

“Shamatanic”in en çok dinleyiciyi olayın merkezine yerleştirmeyi gaye edinen, dikkatin bir an için bile olsa dağılmaması adına çabalayan canlı black metal anlayışını sevdim. Albüm black metalin özünde bulunan kendinden uzaklaştırıcılık ve dominant olma özelliklerinin önüne koyduğu sıcakkanlılık ve kolay ayrıştırılabilme faktörlerinden güç alan müzikal anlayışını bu yıl yeni albüm salan WODE tarzına yakın bir üslupla ve şaşırtıcı bir şekilde eser miktarda ama süreklilik arz eden bir SOULFLY ilhamıyla sunuyor. Davulların yanında son derece şamanik tınlayabilmek adına kullanılan çeşitli perküsyon denemeleri ise albümün tamamında görülürken grup tüm bu saydığım şeyleri BEHEXEN’i akıllara getiren cazır cuzur tok bir prodüksiyon ile harmanlıyor.

Bütünsellik açısından oldukça tatmin edici bir başarıyı yakalayan albümde dikkat çekilmesi gereken bir diğer ikinci meseleye gelecek olursak SATURNIAN MIST’in kendi çizgisini “Shamatanic” ile daha da belirgin bir hale getirmesi ve bu sefer önceki işlere kıyasla dişlerini daha derine saplayan, yine coşkusundan esirgemeyen bu tavrını bir üst noktaya taşıyor olması diyebilirim.

Bu yolla sound’larını ve ne yapmak istediklerini daha net ifade eden SATURNIAN MIST bu albümle yüksek oranda bir ilerleme kaydetmeyi başarırken “Primordial Arcana” ile birlikte şamanik temada bu yıl öne çıkan albümlerden biri olmayı da ihmal etmiyor.

Finlandiya’nın şeytana övgüler yağdıran black metal coğrafyasını düşündüğüm de SATURNIAN MIST’in bunu başarmasında bir şaşırtıcılık görmüyorum. Zira AZAZEL, SARGEIST ve WITCHHUNTER gibi oldukça başarılı gruplarda çalan grup üyelerini de bünyesinde tutan SATURNIAN MIST adeta bu iş için biçilmiş bir kaftan görevini üstlenebiliyor. Black metalin ayinsel havasını SOULFLY coşkusunda yaşamak isteyen müzikseverlere gözüm kapalı tavsiye edeceğim bu albümü eğer sevecek gibi olursanız tamamen sindirmeden asla bırakmayın. Zira SATURNIAN MIST kendisini tam anlamıyla benimseyenler için ileride daha güzel şeyler yapacaktır.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.93/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Petrichor
Kadro
Fra. Zetekh: Vokal
Fra. Ferreus: Gitar
Fra. Macabrum: Bas
Fra. Vile: Davul
Fra. Kult: Perküsyon
Şarkılar
1. Ill-Mystic
2. Blood Magick
3. Chaos is the Law
4. The Manifestation
5. Altar of Flesh and Blood
6. The End Times
7. Arbatel of Black Magick
8. Shamatanic
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.