# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BIZARREKULT – Den Tapte Krigen
| 20.01.2024

Kayıtsız kalmayın, dinleyin. Cidden dinleyin.

Rusya’nın bize epey uzak taraflarından, Sibirya Federal Bölgesi’nde yer alan Altay Krayı’nın başkenti Barnaul’dan çıkan bir grupla daha birlikteyiz bugün. “Daha” diyorum, çünkü yakın zamanda tam olarak aynı yerden çıkan THEOSOPHY’nin yeni albümü “Bleeding Wounds of the First and the Last”i incelemiş ve yazıya bu şekilde başlamıştım. Hatta iki grubun 2008 yılında çıkan bir split’leri de var.

“Den Tapte Krigen” bundan bir sene önce, Ocak 2023’te çıkan ve bu süreçte bir şekilde denk gelemediğim bir albüm olarak “ulan keşke zamanında dinleyip siteye kazandırsaydım” dediğim bir çalışma. Şimdilik 4 kişinin yıl sonu listesinde görünce merak edip dinlediğim albümü geç de olsa tanıtmaya çalışacağım.

BIZARREKULT dört kişiden oluşan bir black metal topluluğu. Türü olabildiğince çok yönlü, sofistike ve en önemlisi zekice işliyorlar ve black metal dediğimiz şeyi oluşturan pek çok farklı kalemi hiç kolaya kaçmadan, maceracı ve yenilikçi bir anlayışla kullanıyorlar. Black metalin köpeği oldukları için Rusya’da kurulduktan sonra işin membaına, Oslo’ya taşınan grup müziğini de bu Norveç eksenine oturtuyor ve Norveççe sözlerle, Norveç karakterine uygun bir müzik yapıyor. Anladığım kadarıyla olayın özü Bizarre adlı arkadaş ve Norveç’e taşınan kişi de sanırım sadece kendisi, zira grupta Rus müzisyenler gözükse de konserlerde gitarları da davulu da bası da Norveçli müzisyenler çalıyor.

“Kaybedilen Savaş” anlamına gelen “Den Tapte Krigen” öncesinde ilk albümü “Vi overlevde” ile dikkatleri üzerine çeken BIZARREKULT, hemen Season of Mist tarafından kapılmış. Albüm için çekilen iki klibe bakarsanız hem Season of Mist’in gruba değer verdiğini hem de BIZARREKULT’ın öyle herhangi bir black metal grubu gibi hareket etmediğini görebilirsiniz. BIZARREKULT’la ilgili en iyi şeylerden biri grubun net şekilde diğer X bir grubun peşinden gitmiyor oluşu. Dinlerken aklınıza gelen isimler olabilir, ancak bariz şekilde ilham alınan tek bir müzikal kimlik veya anlayıştan söz etmek mümkün değil.

Albümü dinlerken aklınıza CARPATHIAN FOREST’tan tutun da son 10-15 yıldır baskın şekilde karşılaştığımız post-black metal gruplarına kadar pek çok isim gelebilir. Ne var ki BIZARREKULT trend odaklı bir müzik yapma peşinde değil. “Hvis jeg bare kunne…” gibi acıklı anlar da sunuyorlar, “Du Lovet Meg” gibi daha yıkıcı işlere de giriyorlar. Sabit olansa her ne yapıyorlarsa klas ve zevk sahibi bir mizaçla yapıyorlar.

BIZARREKULT’la ve “Den Tapte Krigen”le 2023’ün başlarında tanışmış olsaydım yıl sonu listemin tepelerine yakın bir yerlerine koyma ihtimalim yüksek olurdu, ancak yeni keşfettiğim bir şeyi artis gibi bir anda listemin tepesine sokacak değilim. Grup çok iyi, albüm de çok iyi ve yıl sonu listelerinde yer ediyor olmasından da görüldüğü üzere karşılığını bulmuş, takdir görmüş bir çalışma. Ben yakın zamana kadar albümden haberdar olmadığım için kayıtsız kaldım diyemem, siz şimdiye dek olmasa bile şu andan itibaren haberdar olduğunuza göre BIZARREKULT’a kayıtsız kalmayın, dinleyin.

Cidden dinleyin.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.08/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Season of Mist Underground Activists
Kadro
Bizarre: Vokal
D.: Vokal
Ignat Pomazkov: Gitar, bas
Adv: Davul
Şarkılar
1. Du lovet meg
2. Kongen
3. Den tapte krigen
4. Hvis jeg bare kunne...
5. Midt i stormen
6. Kjære barn
7. Løslatt
8. Himmelen er utilgjengelig
  Yorum alanı

“BIZARREKULT – Den Tapte Krigen” yazısına 2 yorum var

  1. hikayeci says:

    Kesinlikle yılın en iyi albümlerindendi. 8.5/10

  2. Seyfettin Dursun says:

    Uzunca bir süredir dinlediğim en kötü albüm maalesef. Bir grup insan, ne yapmak istediğini bu kadar mı bilemez?:(

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.