# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MORTEM – Ravnsvart
| 16.07.2023

Norveç ortamının önemli simaları kurulmalarından 36 yıl sonra ilk albümleriyle karşımızda.

Bu tarz grupları bilirsiniz. 1000 yıl önce kurulan ve ilk albümünü kurulduktan 925 yıl sonra çıkaran. Bugün böyle bir gruptan bahsedeceğim. Açıkçası MORTEM’i nasıl keşfettiğimden çok emin değilim; sanırım Agresif Musiki podcast’ini yaptığımız Mehmet Emrah Konya önerdi, zira grupta onun çok sevdiği pek çok grupta çalan müzisyenler var.

Bu isimlerin çoğuna aşina olmayabilirsiniz, ancak ARCTURUS, EMPEROR, MAYHEM, SATYRICON, 1349, VED BUENS ENDE, ULVER, THE KOVENANT, THORNS, DIMMU BORGIR dersem herhalde yeterli olacaktır. Grupta bu gruplarda çalmış dört adet müzisyen var. En ünlüleri davul setinin arkasında uzun yıllardır olay çıkaran Hellhammer olmakla beraber diğer arkadaşlar da “Bergtatt”, “The Shadowthrone”, “Aspera Hiems Symfonia”, “Beyond the Apocalypse” gibi Norveç sahnesinin en önemli albümlerinden bazılarında çalmış değerli kişiler.

“Ravnsvart” 2019 yılında çıkan bir albüm. MORTEM’in 1987’de kurulduğu, 1989’da bir demo çıkarıp belirsizliğe karıştığı ve 2018 yılında geri dönüp ilk ve tek albümleri olan bu çalışmayı çıkardığı düşünüldüğünde yazıya başlangıç cümlem de anlaşılacaktır. “Ravnsvart”ta çok genel, çok geniş perspektifli bir black metal var. Metal-Archives’daki benzer gruplara bakarsanız black metalin her alt türünden gruplar görebilirsiniz. Ne var ki bence en yakın durdukları isimler MAYHEM, EMPEROR ve kısmen de ARCTURUS sert tarafları. Ne var ki tekil olarak ele alındığında MAYHEM’e de benzemiyorlar EMPEROR’a da. Genel olarak müziklerindeki çeşitli detaylar bu isimlere yakın durma eğilimi gösteriyor o kadar. Klavyeyi, senfonik unsurları kullanıyorlar lakin DIMMU BORGIR gibi şahlanmalı, görkemli bir senfoniklik söz konusu değil. Melodiler var, ancak melodik black metal olduğu da söylenemez. Raw black metal değiller, damar değiller, o kesin. Onun dışında pek çok kılıfa uydurulabilecek bir kafaları var. Çok yaratıcı bir tarafı var mı, karakteristik bir atmosfer yaratıyorlar mı, bence hayır. Ama işin mutfağında olan adamlar olduklarından herhangi bir falso, akar kokar da yok.

Norveç sahnesinin gediklisi olan ancak Hellhammer hariç pek gün ışığına çıkmamış isimlerden kurulu MORTEM, bence en azından 1987’de kurulan bir grup ilk albümü için tam 32 yıl beklerse nasıl bir albüm çıkarır sorusunun cevabını almak adına dinlenebilecek bir grup. “Ravnsvart”ta duyacağınızı garanti edebileceğim en temel şey doksanlar kafasında yapılan yarı senfonik yarı modern black metal ve eğer yazıda adı geçen grupları, yani DIMMU BORGIR, EMPEROR, MAYHM ve bir miktar da ARCTURUS’u seviyorsanız bakmanızda fayda olacağını düşünüyorum. Sonuçta işi bilen, ortamın içinden çıkan, uzuuun yıllardır black metal piyasasında olan adamlar. E bir de Norveçliler, o yüzden bir göz atın derim.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.00/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Peaceville Records
Kadro
Marius Vold: Vokal
Steinar Sverd Johnsen: Gitar, klavye
Tor Stavenes: Bas
Hellhammer: Davul
Şarkılar
1. Ravnsvart
2. Sjelestjeler
3. Blood Horizon
4. Mørkets monolitter
5. Truly Damned
6. Demon Shadow
7. Port Darkness
8. The Core
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.