# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LAMP OF MURMUUR – Saturnian Bloodstorm
| 05.04.2023

“At the Heart of Winter”ın 2023 doğumlu kardeşi.

Pasifagresif’te inceleme yazma ve yayınlama sürecinin sevdiğim adımlarından biri de her yazıya başlık atmak. Şu ana dek 2500’e yakın albüm incelemesine başlık atmışım. Konuk yazıların bir kısmını ve haberleri saymıyorum bile.

Bugün bahsetmekte olduğum albüm için atacağım başlığın kafamda oluşması için albümün başlamasından sonra geçen ilk 5 saniye yetti de arttı bile. Karşımda IMMORTAL’ın “At the Heart of Winter”ından fırlamışçasına duran bir müzik vardı ve daha tek kelime etmeden direkt başlığı laps diye tepeye yazıverdim.

LAMP OF MURMUUR ABD’li tek kişilik bir black metal oluşumu. M. takma isimli arkadaşın başının altından çıkan grup, dediğim gibi IMMORTAL’a çok ama ÇOK yakın duran bir müzikal karaktere sahip. Nedir bu karakter? Rif odaklı, soğuk atmosferli, kötücül olmaktan ziyade Blashyrkh kafalarından ilerleyen bir black metalden söz ediyorum. Zaten bu bahsettiğim anlayış son derece karakteristik olduğundan ve neredeyse sadece ve tamamen IMMORTAL özelinde karşımıza çıktığından LAMP OF MURMUUR’un da bu benzeşmeden, bu IMMORTAL referansından kurtulması mümkün değil gibi gözüküyor.

Bu dediklerimden “Saturnian Bloodstorm”un doksanların ikinci yarısına yakın duran bir karaktere sahip olduğu sonucu zaten çıkarılacaktır. LAMP OF MURMUUR’un günümüz sound’una yakınlaşmak gibi bir derdi kesinlikle yok, gitar sound’u bile %90-95 oranında “At the Heart of Winter” ayarında ve vokallerin Abbath’a benzememesi ve ilginç şekilde CARCASS’tan Jeff Walker’a yanlaması dışında iki albümün kardeşliği konusunda herhangi bir şüphe olduğunu sanmıyorum.

Diğer yandan bu IMMORTAL benzerliği muhabbeti albümün değersiz olduğu, bir klon olmaktan ileri gidemediği anlamına gelmiyor. Hatta LAMP OF MURMUUR’un “Saturnian Bloodstorm”da bir worship yaptığı konusu bile şüpheli. M. adlı arkadaş ne yaptığının gayet farkında ve bu sayede gayet dinlenebilir, sağlam karakterli bir albüm ortaya çıkarmayı başarmış. Bu özgünlük mevzusu sanatın her alanında karşımıza çıkan ve sunulan şeyin değerini, etikliğini tartıştıran bir mefhum olsa da ben dinlediğim şeye bakıyorum ve LAMB OF MURMUUR’un güzel bir şey sunduğunu görüyorum.

IMMORTAL’ı ve özellikle de “At the Heart of Winter” karakterini seviyorsanız LAMP OF MURMUUR’u ve “Saturnian Bloodstorm”u da seversiniz. “IMMORTAL’dan çakmış” diye düşünüp potansiyel keyfinizi baltalamayın yeter. Evet, çok etkilenmiş, köpek gibi beslenmiş ama çakmamış. Çaksa bu kadar iyi olmazdı.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.64/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Argento Records
Kadro
M.: Her şey
Şarkılar
1. Conqueror Beyond the Frenzied Fog
2. Hymns of Death, Rays of Might
3. Seal of the Dominator
4. Descending from the Aurora
5. In Communion with the Wintermoon
6. Saturnian Bloodstorm
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.