# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DALIT – Moksha
| 20.01.2021

Doksanların melodik doom/death metalini özleyenler için, enteresan tercihlerle dolu bir seçenek.

Metal dinlemeye 1991 yılında başlamış olsam da ne dinlediğimin farkına varmam esasında 1996’yı, 1997’yi buluyor. Kısıtlı sayıda bilindik grupla ilerleyen dinleyicilik evrimim, 1998’le birlikte bir eşik atlamış ve bu andan itibaren tüm benliğimi, kişiliğimi metale teslim etmiş; “aga sen al beni, nereye çekmek istiyorsan oraya çek” diyerek bu müziği hayatımın orta yerine koymuştum. O sıralarda benim için hayatın anlamı, kaçış yolu, rahatlama aracı, özgürlüğü metal olduğundan, ergenlik ve beraberinde gelen varsayılan saçmalıklarla birlikte kendimi epey bir soyutlamış ve 1999-2001 arasını diğer tüm insanlardan uzak durma ilkesiyle, yakın çevrem dışında büyük oranda izole şekilde geçirmiştim.

İnsanlardan uzak durmama neden olan saçma fikirler, hayattan zevk aldıkça ortadan kalkmış; zamanında hor gördüğüm birtakım şeylerin aslında gayet normal olduğunu anlamış ve çok daha mutlu bir insana dönüşmüştüm. Dinlediğim müziğe baktığımda ve bana zevk veren şeyin neredeyse diğer herkes için son derece anlamsız ve değersiz olduğunu fark edince, herkesin her türlü zevke sahip olabileceği fikrini benimsemiş ve amiyane tabiriyle herkesi kucaklamıştım.

Durduk yere kendini bu kadar ortaya dökmüş biri olarak, bugün bile Norveçli bir black/doom/death metal grubunun neden Hristiyanlık övdüğünü anlayabilmiş değilim. Demiyorum ki illa cehennem ibişlerinden, karanlık güçlerden bahsedilsin; ancak black metale death metale gönül verip de İsa övücülüğü bu bağlamda ele almayı gerçekten enteresan bir tercih olarak görüyorum. Kariyerine STRONGHOLD olarak başlayan ve dağıldıktan sonra aşağı yukarı aynı kadroyla DALIT olarak devam eden Hristiyan bir doom/death metal grubundan bahsedeceğiz bugün.

Şarkı sözlerinde Hristiyanlığı, İsa’nın çektiklerini, İncil’den referansları ele alan DALIT, yaptığı müzik açısından zaten aykırı duran bu tavrına rağmen nedense adını Hindistan’ın kast sisteminde üstlerde yer alan “Dalit” adlı sınıftan alıyor. Daha da enteresanı, yeni albümleri “Moksha” da yine Hint felsefesinde yer alan ve Sanskritçede “özgürlük” anlamına gelen bir kelime. Bu noktada grup ne yapmak, nereye varmak istemektedir gerçekten soru işareti. Death metal, doom metal yapıyorsun; Hristiyanlığını öne çıkarıyorsun ve grup adını da albüm adını da Hindistan menşeli olarak seçiyorsun. Gerçekten enteresan.

Grubun müziğine baktığımızda doksanları hatırlatan bir doom/death havasının baskın olduğunu görüyoruz. Melodik yapılar akıllara yoğun şekilde PARADISE LOST’u getiriyor. Buna eklenen konuk kadın vokaller ve bunlarla eklemlenen sert vokaller de gelince, DALIT yer yer kulağa “Gothic” ile “Draconian Times”ın 2021 doğumlu kardeşi gibi gelebiliyor. İşlenen temalardan mütevellit, DALIT death metal ile doom metal arasında gidip gelen müziğini öyle çok da ölüm karanlığına götürmüyor. Etkileyici olması amaçlanarak yazılmış ağırbaşlı girişler, dramatik tarafını vokal çeşitliliğiyle besleyen ve lead gitarın pek çok şarkıda ön plana çıktığı bir müzikal kimlik var.

Albümdeki doksanlar havası, son şarkı “Fra Jord Til Støv”da olduğu gibi yer yer öne çıkan yaylılar, operatik olmayan doksanlar tarzı kadın vokaller ve benzeri birtakım hareketler düşünüldüğünde, DALIT ve “Moksha” özellikle PARADISE LOST, MY DYING BRIDE, DRACONIAN gibi grupları sevenleri memnun edebilir. Çok uzun ömürlü, unutulmaz bir iş olduğunu düşünmüyorum ama seveni de gayet sevebilir.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.31/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Endtime Productions
Kadro
Eirik Hellem Bø: Vokal, bas
Erlend Trengereid: Gitar, bas
Jon Ivar Larsen: Gitar, bas
Cato Gulaker: Davul, vokal
Şarkılar
1. Sons of Adam, Daughters of Eve
2. The Best of All Possible Worlds
3. Starlight
4. Anthem
5. Hallways of Sadness
6. Red (Pt. I)
7. Red (Pt II)
8. Fra Jord Til Støv
  Yorum alanı

“DALIT – Moksha” yazısına 4 yorum var

  1. çaksu says:

    Dalitler kast sisteminin altında ve dışında konumlandırılıyormuş. Bu yüzden insan yerine konulmuyorlar, bazen “insan” ların arasına karışmasınlar diye yaşadıkları alanlara hapsediliyorlarmış. Bunun dışında tapınaklarına giremiyorlar, insanı hizmetlere erişemiyorlar, ayrımcılık kaynaklı şiddete uğruyorlar…

    Moksha’nın özgürleşme, kurtuluş anlamına geldiğini biliyordum. Kelimeyi görünce merakla tıkladım. Hristiyanlık övgüsü çıkınca şaşırdım.

    Moksha tabirinin bahsettiği şey de aslında hem dünya dertleri, hem din gibi insanın tepesine binip elini kolunu bağlayan, uçmasını akmasını engelleyen şeylerin boyunduruğundan kurtulmak. (Akalım hadi)

    Dalitlerin yaşadığı rezillikler de yine sembolik bi düzenin, kaba bir varoluş krokisinin mutlak gerçek olarak algılanırsa nasıl yıkımlara yol açacabileceğine dair bir başka örnek.

    Diyerek çelişki bahsine naçizane katkımı sunuyorum. :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @çaksu, cevap vermeyi unutmuşum, bilgiler için teşekkürler.

  2. Twat says:

    Sound olarak beğensem de “The Best of All Possible Worlds”ün ortalarında giren spoken words müdür sample mıdır neyse orası o kadar eğreti durmuş ki albümün devamında çok keyifle dinleyemedim. Keza kadın vokaller de epey alakasız/tatsız ve uyumsuz durmuş bence. Bazen böyle ufak gibi duran kıymıklar tüm yapının tadını bozabiliyor. Ne yapacaklarına çok karar verememişler sanırım. Draconian’ın son albümüne bakıp feyz alsınlar.

  3. In White says:

    Okur puanını görünce bastım 10′u

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.