# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
OBSIDIAN TONGUE – Volume III
| 11.08.2020

Uzun zamandır dinlediğim en akılda kalıcı ve akıcı atmosferik black metal albümlerinden biri.

Metal çok enteresan bir kavram. Black metalin bir alt kolu olan atmosferik black metalin bile kendi içinde farklı farklı anlayışları var. Bazısı AKHLYS gibi sizi gerçek bir kâbus havasına sokma amacı taşır ve dinlerken başka bir şeyle uğraşmanızı zorlaştırırken, bazıları da gerek fon müziği olarak gerekse bir işin yanında dinlenebiliyor.

“Volume III” bu ikinci sınıfa dâhil olan bir albüm. Tam anlamıyla atmosferik black metal içermesine rağmen albümü bisiklete binerken dahi dinliyor ve keyfine varabiliyorum. Albümü gün batımında, çayır çimenin yanında dolaşırken dinleme testine tabi tuttum ve testi başarıyla geçtiğini gördüm. Bunun başlıca sebebi OBSIDIAN TONGUE’ın ne yaptığını bilen tavrı ve albümü atmosfere boğmadan dinamik bir yaklaşım benimsemesi.

Bu yılın başında çıkan ancak anca sıra gelen “Volume III”yle ilgili söylenmesi gereken şeylerin başında, grubun son derece havadar bir müzik yapması geliyor. Yeri gelince daha kuzeye çıkıp pastoral dokunuşlarla süslenen, yeri gelince çok daha astral tatlara bürünen müzik; en önemli sıçrayışını bu denge sayesinde yapıyor. Başlarında HORSEBACK’vari nostaljik bir kederle açılışı yapan albüm, sonrasında BORKNAGAR’ından tutun da AGALLOCH’una, WOLVES IN THE THRONE ROOM’una kadar geniş bir perspektifteki referanslarla büyüyor, kök salıyor.

15 dakikalık süresiyle albüme görkemli bir başlangıç yapan “Anatkh” ile açılan “Volume III”, gruba sonradan katılan FALLS OF RAUROS davulcusu Raymond Capizzo’nun ustalık kokan davul yazımı sayesinde çok renkli ve dinamik bir şeye dönüşüyor. Gitar icrası bakımından son derece derinlikli ve çok yönlü bir profil çizen albüm, OBSIDIAN TONGUE’ın türün meraklıları tarafından bilinmesi gereken bir grup olmasını kısa sürede sağlıyor.

Enteresan bir yan not olarak, grup yeri geldiğinde majör gamlardan çok tadımlık şekilde faydalanarak müziğin nefes alma kapasitesini artırıyor. “Poison Green Dream”in girişindeki umut dolu hava, OBSIDIAN TONGUE’ın atmosferik black metale zevk sahibi bir perspektiften baktığını net şekilde gösteriyor. Benzer havadarlıkları IMPERIUM DEKADENZ’den hatırlayabiliriz, ama ben OBSIDIAN TONGUE’ın uygulayışlarını daha yerinde buldum. Adını andığım BORKNAGAR etkisi şarkılara gerçekten çok şey katan korovari vokallerde karşımıza çıkıyor ve özellikle ilk 3 BORKNAGAR albümü ile bir miktar SOLEFALD materyalini akıllara getiriyor.

Burada önemli olan konu OBSIDIAN TONGUE’ın sıkıcı yapıldı mı dayanılmaz olduğunu düşündüğüm bir anlayışı son derece sürükleyici ve akılda kalıcı bir üslupla ele alması. Albümü 10+ kez dinledikten sonra söyleyebilirim ki, “Volume III”teki atmosferik black metal kesinlikle akılda kalıcı ve uzuuun yıllar sonra duyulduğunda bile hatırlanmaya son derece müsait. Misal üstteki “Anatkh”ın 2.37’de başlayan kısmını bundan 30 yıl sonra da duysam “aaa evet neydi bu ya” diye mutlaka anımsarım. O zaman akli melekelerimin ne kadarı yerinde olur bilinmez ama sırf o melodinin bile tanıdık gelme olasılığı epey yüksek.

Aynı şekilde üstteki “Poison Green Dream”in başındaki çarpıcı fikir de gayet karakteristik bir olay ve masaya “atmosferik black metal 101”in çok ötesinde bir şeyler koyuyor. Bu gibi nokta atışları ve zekâ parıltıları albümün geneline yayılmış durumda ve bu sayede bu 43 dakikanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Bu açıdan baktığımda “Volume III”nin uzun (epey uzun) zamandır dinlediğim en akılda kalıcı ve akıp giden atmosferik black metal albümlerinden biri olduğunu hiç düşünmeden söyleyebilirim. Bunların yanı sıra, dikkat edildiğinde görüleceği üzere albümde destansı bir vokal performansı var. Brandon Hayter albüm boyunca çok yürekten, eti kemikten sıyıran bir vokal sunuyor ve bu sayede albümün adrenali düzeyi artıyor. Misal “Return to the Fields of Violet”ın 2.30’undaki parçalanmalar veya ilk iki OPETH albümünün ham mükemmelliğini hatırlatan 14 dakikalık “Empath”ın 8.40’ında girip giderek yükselen şahane bağırışlar cidden doyumsuz anlar olarak “Volume III”ye değer katıyor.

Uzun lafın kısası ben albümü çok ama çok beğendim. Çeşit çeşit vokaller, hayvan gibi derin black metal, piyano ve clean gitar bölümleri ve bir dolu fikir… OBSIDIAN TONGUE’ın kafasının çalıştığı çok belli ve bu tür içerisine bu kadar acıyı, öfkeyi, kederi, karanlığı ve aynı zamanda umudu, aydınlığı sokabilmiş olmaları büyük başarı. 2020’de muazzam black metal albümleri dinledik ve ben “Volume III”yi de bu gruba dâhil etmekte bir sakınca görmüyorum. Atmosferik black metal seviyorsanız mutlaka ama mutlaka dinlemenizi öneririm.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.00/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Bindrune Recordings
Kadro
Brendan Hayter: Vokal, gitar, bas
Raymond Capizzo: Davul
Şarkılar
1. Anatkh
2. Poison Green Dream
3. Return to the Fields of Violet
4. Empath
5. Coda – Child in Ice
  Yorum alanı

“OBSIDIAN TONGUE – Volume III” yazısına 3 yorum var

  1. Arkadaşlar bu yazı gözümdeki sorun ortaya çıkmadan önce, cumartesi günü yazıldığı için yayınlayabildim. Yarın ve perşembe günküleri duruma göre yazabilirsem yayınlarız.

    chuck

    @Ahmet Saraçoğlu, önce sen iyileş de, sonrası gelir zaten.

    ama eğer birkaç gün sürecekse ve sen devam etmek istersen; bu tarz http://www.pasifagresif.com/2014/03/carnifex-die-without-hope-soundcloud-yncelemesi/ soundcloud incelemeleri hem işini kolaylaştırır, hem de değişiklik olur.

    birkaç gün öncede konuşulmuştu.

    Ahmet Saraçoğlu

    @chuck, yazabileceğim gibi duruyor, ses kaydını son çare düşünürüz ama ona kalmayacağını umuyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.