# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
OBLIVEON – From This Day Forward
| 02.06.2017

Bugüne dek duymadığınıza hayret edeceğiniz bir 1990 cevheri.

Metal dünyasının geneline baktığımızda, çok iyi olmalarına rağmen kısıtlı bir kitleye ulaşma, adını duyuramama, kalabalıklar arasında kaybolup gitme gibi durumlardan en çok mağdur olan grup ve albümlerin, seksenlerin sonu, doksanların başında çıkanlar olduğunu düşünüyorum. Bu dönemde bazı türlerin yeni yeni şekillendiği, irili ufaklı devrimler yapıldığı sırada, bazı gruplar tam yapılması gerekeni yaparak metal tarihine adlarını yazdırdılar, kimileriyse ya fazla cesur olmaktan, ya deneyselliğin zamanını iyi ayarlayamamalarından, ya da belki sadece şanssızlıktan çok az tanındılar, sadece o türe odaklanan kitleler tarafından bilindiler.

Teknik death metal ve thrash metale derinlemesine eğilen kitlenin belli oranda haberdar olduğu, ortalama teknik death metal/thrash metal kitlesinin ise büyük oranda bihaber olduğu OBLIVEON da bu gruplardan biri. 1987 yılında Montréal’de kurulan Kanadalı grup, günümüzde VEKTOR’ün yaptığı VOIVOD, WATCHTOWER etkili teknik thrash metalin bir benzerini, bundan yaklaşık 30 önce icra ediyordu. Hem de ne icra etmek…

Şu an bu satırları okuyanlar arasından grubu tanıyan kaç kişi var bilmiyorum, ancak şu ana kadar okuduğunuz “teknik death metal”, “thrash metal”, “VEKTOR“, “1990″ gibi ifadeler ilginizi çektiyse, ayrıca da MEKONG DELTA ve CORONER gibi müthişlikleri seviyorsanız, “From This Day Forward”a MUTLAKA bakmanız gerektiğini hiç düşünmeden söyleyebilirim. Bir kere OBLIVEON son derece zamanının ötesinde, vizyoner ve inovatif insanlardan oluşuyor. Şarkı yapıları o dönemin standart metal şarkısı yapısının çok dışında. Rifler çok özgün ve standarttan uzak. Uzaysal, diskordant, atonal rifler; gayet duyulur ve etkin bir bas kullanımı; yine aynı etkinlikte nefis davullar;bu tarz bir müziğe harika uyan hırçın vokaller.

“From This Day Forward”ı bunca yıldır dinliyor olmama rağmen bugüne dek incelemeyi neden akıl etmediğime şaşırıyorum açıkçası. Tıpkı albümü dinleyecek birçoğunuzun “Bu albüm nasıl bunca zaman böylesi gizli saklı kalmış?” diye düşünecek olması gibi.

Gerçekten de, OBLIVEON’un bu albümle sadece türün dehlizlerine giren dar bir kitleye ulaşmış olması hayret verici bir durum. Burada yıllardır dinlediğimiz pek çok bilinen “baba” gruptan hiç de aşağı kalmayan bir müzik var. Hele bir de 1990 olduğunu düşününce, insan daha bir etkileniyor. Tıpkı MEKONG DELTA’ların, CORONER’ların o dönemin ötesindeki müzikal bakış açılarından etkilendiğimiz gibi. Bu çerçevede, özellikle de günümüz dinleyicisini düşünerek OBLIVEON’u tarif etmek adına en kolay yol, yukarıda da bahsettiğim gibi VEKTOR referansını kullanmak. Albümün kapağından şarkı sözlerine, beste yapılarından rif mantığına dek, VEKTOR’ün şu an yaptığı şeyi çeyrek asır önce yapan bir gruptan söz ediyoruz.

Daha fazla övgü sıfatı sıralamaya gerek yok. OBLIVEON ciddi anlamda arada kaynamış ve çok yazık olmuş bir grup ve “From This Day Forward” da suç unsuru oluşturacak düzeyde gereken değeri bulamamış bir albüm.

Dinleyin, hak vereceksiniz.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.05/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1990
Şirket
Active Records
Kadro
Stéphane Picard: Vokal, bas
Martin Gagné: Gitar
Pierre Rémillard: Gitar
Alain Demers: Davul
Şarkılar
A Yüzü 1. From This Day Forward
2. Fiction of Veracity
3. Droïdomized

B Yüzü
4. Imminent Regenerator
5. It Should Have Stayed Unreal
6. Access to the Acropolis
7. Chronocraze
  Yorum alanı

“OBLIVEON – From This Day Forward” yazısına 3 yorum var

  1. 90′lar 80′ler thrash’ini ıskalamam mümkün değil ama grubu hiç anımsayamadım dinlediğimi.

  2. chuck says:

    hala dinlemelere doyamıyorum…

  3. Canoir says:

    Gelmiş spotify’a

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.