# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SOVEREIGN – Altered Realities
| 18.03.2024

Dar paça kot, beyaz spor ayakkabı ve doksanların başındaki thrash/death metal birlikteliğinin en güncel hâli.

Bugün müzikal anlayış olarak doksanların başına dönüş yapan yeni bir grubun ilk albümüyle beraberiz. SOVEREIGN 2018’de kurulan ve bir demo ve bir de EP’nin ardından ilk albümünü yayınlayan Norveçli bir thrash/death metal grubu.

Çok başarılı albüm kapağından içinde barındırdığı müziğin genel havasını alabildiğiniz “Altered Realities”le ilgili olarak benim açımdan en enteresan durum, albümü daha ilk kez dinlerken kafamda beliren referans grupların tamamının, grubun Metal-Archives profilindeki benzer gruplar bölümünde bulunuyor oluşu. İstistanız, tamamının.

Bu gruplara bakacak olursak, eskilerden NOCTURNUS, PESTILENCE, DEATH, OBLIVEON ve SADUS’u, yeni nesil diyebileceklerimiz arasından da OBLITERATION, SEPULCHER, NEKROMANTHEON, CRYPTIC SHIFT ve DISSIMULATOR’ı görüyoruz. İlk kez geçtiğimiz hafta yürüyüş yaptığım sırada dinlediğim albümle ilgili olarak telefonumun notlar kısmına yazdığım gruplar bunlardan oluşuyor ve tamamını grubun Metal-Archives sayfasında görmek mümkün.

Hâl böyle olunca da daha önce belki de yapmadığım bir şey yapacak ve albümü tamamen referanslar üzerinden değerlendireceğim. Bunu SOVEREIGN’in başkalarına yaslanan, sürekli birilerne öykünen tarzda bir “olmasalardı olmazdık” müziği yapmasından dolayı yapmayacağım. Bilakis, adamlar çatır çatır, hakkını vererek, teknik tarafı da olan bir thrash/death metal icra ediyorlar ve başka herhangi bir grubun adını anmadan da anlatılabilecek durumdalar. Ama üst paragrafta bahsettiğim gibi bir tesadüf olunca ve Metal-Archives’dan da bu omuz desteğini alınca, değişiklik yapıp bu yazıyı da bu şablon üzerine kurayım dedim.

Esasında SOVEREIGN kendi içerisinde gayet başarılı, özgün olmasa da sürükleyici bir müzik yapsa da referanslar üzerinden değerlendirmekte de herhangi bir sorun olmayacaktır. Albümü başlattığımız anda giren altyapı klavyesiyle zaten direkt olarak NOCTURNUS’un “The Key”ine gitmeden edemiyoruz. Bu tatlı lezzetin ardından grup PESTILENCE’ın ilk döneminin sofistike olmayan tarafı, yani “Spheres”ına yakın duran ve bilhassa “Consvming Impvlse” ile “Testimony of the Ancients” tarafında yakın duran bir karakter ortaya koyuyor. Yine aynı şekilde DEATH’in old-school’luk ile teknik death metal arasındaki döneminin biraz daha primitif hâli olan “Spiritual Healing” kafasına yakın seyrederlerken, aşırı underrated Kanadalı teknik thrash metal grubu OBLIVEON’un “From This Day Forward”daki teknik işlerine göz kırpıyor (mesela “Counter Tech”te) ve son olarak da SADUS’un “Illusions”, ve “A Vision of Misery”deki teknik death/thrash kıvamına yakın sulardan yüzerek referanslar örgümüzün ilk halkasını tamamlıyor..

Güncel taraftan devam edersek, SOVEREIGN’in yırtıcı tarafında hemşerileri OBLITERATION, SEPULCHER ve NEKROMANTHEON’un azgınlığını da net şekilde görüyoruz. Adamların en sofistike, gizemli ve alengirli tarafları içinse 2020’de çıkardığı “Visitations from Enceladus” ile modern bir başyapıt denebilecek seviyeye yaklaşan İngiliz CRYPTIC SHIFT’i referans olarak kullanabiliriz. “Visitations from Enceladus” net şekilde daha maceracı ve cüretkâr bir çalışma olsa da İki albüm arasında benzer özellikler var.

Normalde bu tür incelemeler yazmaktan özenle kaçınırım, ancak bu sefer tam bir karşılık bulduğu için bu yoldan gitmek istedim. SOVEREIGN “Altered Realities” ile harika bir ilk adım atmış ve bundan sonra yapacaklarını merak ettiren, heyecan verici bu başlangıçla türün sevenlerini gayet memnun edecek bir iş sunmuş. Yazıda adını andığım gruplardan en az iki tanesini seviyorsanız SOVEREIGN’le mutlaka tanışın.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.17/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Dark Descent Records
Kadro
Gravskjender: Vokal, bas
Tommy Jacobsen: Lead gitar
V. Fineideath: Ritim gitar
Cato Syversrud: Davul
Şarkılar
1. Altered Reality
2. Futile Dreams
3. Nebular Waves
4. Counter Tech
5. The Enigma of Intelligence
6. Synthetic Life
7. Absence of Unity
  Yorum alanı

“SOVEREIGN – Altered Realities” yazısına 3 yorum var

  1. A.Karayazı says:

    Piyasaya merhaba demek için gayet yeterli bir ilk albüm. Dinleme sıklığım gitgide azaldı ve listelerde yer alacağını düşünmüyorum ama yine de açınca kapatası gelmiyor insanın.

  2. ismail vilehand says:

    Bu sene içerisinde çıkan albümler arasında Vitriol ve Job for a Cowboy mükemmelliklerinden sonra en sevdiğim üçüncü albüm.

    Martin van Drunen dönemi Pestilence, Nocturnus ve sci-fi thrash metal manyaklarını sevenler kaçırmasın. Harika albüm.

  3. Seyfettin Dursun says:

    Albümü sevdim diyebilirim ama davul tonu (özellikle de zillerin miksi) beni aşırı rahatsız ettiğinden baştan sona kaç defa daha dinleyebileceğimi kestiremiyorum. Benzerliklerle ben de ufaktan bir Voivod ekleyeyim bu arada…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.