# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CHEMICAL BREATH – Values
| 08.09.2017

Doksanların ilk yarısından bir teknik death/thrash cevheri daha.

Metal konusunda çok fazla öne çıkamamış ve komşusu Hollanda’nın fersah fersah gerisinde kalmış olsa da, Belçika da zamanında kaliteli işlerin yapıldığı, geri planda kalsalar da bir şekilde bilinmesi gereken grup ve albümlerin çıktığı bir ülke. Günümüzde hatırı sayılır miktarda kaliteli gruba sahip olan ülkenin, özellikle doksanların ilk yarısında parlayan ancak çoğu insanın haberdar olmadığı bir thrash metal sahnesi var.

YOSH, EXOTO gibi grupların değerli işler suduğu 1990-1995 arasında çıkan ve şu an bahsettiğin “Values” ve bir önceki “Fatal Exposures” ile sağlam işler sunan bir diğer grup da Limburg bölgesinden çıkan teknik death/thrash metal grubu CHEMICAL BREATH’ti.

CHEMICAL BREATH’i tanımlamak için kullanılabilecel örnekler arasında “Human” dönemi DEATH ve buna eklemlenmiş bir thrash metal anlayışı geliyor. Grup bu thrash metali çatır çatır yardırmak için kullanmaktansa, teknik death metal rifleri arasında enerjiyi artırmak, cıgıcıgı yardırmak ve müziğe dinamizm katmak için kullanıyor. Bu açıdan bakıldığında CHEMICAL BREATH teknik thrash ve teknik death’in ortasında duran ancak teknik death kısmına biraz daha yaslanan bir grup izlenimi çiziyor.

CHEMICAL BREATH’e dair öne çıkan ve gruba çok net karakter katan olaylardan biri, vokalist/gitarist/basçı Alain Chernouh’un vokalleri. Chuck Schuldiner’ın “Human” dönemi çiğliğinin üstüne bir hardcore vokal karaktei katan Chernough, ilginçtir ki, bu sayede ortaya yer yer “Wolverine Blues” dönemi LG Petrov tadında bir vokal çıkmasını sağlıyor. Bağırmalı, haykırmalı, son derece agresif ve çıplak bu vokal, CHEMICAL BREATH’in alametifarikası durumuna geçiyor ve grubu shriek’li doksanlar başı teknik death/thrash gruplarından ayırıyor. Buradaki vokallerle hiç alakası olmasa da, yine farklı bir karakter koyması açısından bu noktada SOLSTICE‘i de aklımıza getirebiliriz.

“Values” baştan sona bütünlüklü, pek çok yaratıcı rifin olduğu bir albüm. Davul ve gitarın itinayla yardırdığı, death metal, teknik death metal, thrash metal ve teknik thrash metal dinleyicilerinin mutlaka bir şeyler bulabileceğini düşündüğüm bir çalışma. Eğer CHEMICAL BREATH’i ilk kez bu yazıyla tanıyorsanız ve adını andığım türlerle yakın ilişkileriniz varsa, bu grup ve albüm sizin için iyi bir keşif olabilir.

Yazıdaki YouTube videosundan albümü başlatın, ilk şarkının DEATH – Spirit Crusher’da kullanılan rife çok benzer rifini (CHEMICAL BREATH’inki 4 yıl önce çıkmış) ve üstüne binen vokali duyun; zaten sevip sevmeyeceğinizi 1-2 dakika içinde anlayacağınızı düşünüyorum. Bence sevin. Sevin ve 23 yıl önce çıkan ve gün yüzüne çok da fazla çıkma şansı bulamayan 32 dakikalık bu taş gibi albümün hakkını en azından bugün verin.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.83/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1994
Şirket
Crypta Records
Kadro
Alain Chernouh: Vokal, gitar, bas
René "Rocco" Rokx: Gitar
Andy Missotten: Davul
Şarkılar
1. Inexplicable Being
2. Reduce Your Value
3. Awaiting the Miracles
4. Message to the Mystic
5. A Core Undesired
6. The Open Field
7. I Persist in My Opinion
8. Admiring the Opponent
  Yorum alanı

“CHEMICAL BREATH – Values” yazısına 2 yorum var

  1. FardaT says:

    Ahmet Saraçoğlu şu müthiş albümü sana önermiştim
    https://open.spotify.com/album/2rcKozaaTqp85SocL37HfL

    kritiğini beklemedeyim ancak bundan 10 kat daha muhteşem bir thrash metal şaheseri şu albüme de bir bakmanı şiddetle tavsiye ediyorum,

    https://open.spotify.com/album/6OcAVsBdYnh6dBii1jvQ1B

    kolay gelsin,iyi günler.

    Ahmet Saraçoğlu

    @FardaT, çok geç cevap veriyorum kusura bakma. Hexen’inki cidden nefis albüm, bir ara kesin yazacağım. Diğerine de bakacağım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.