# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STEP IN FLUID – One Step Beyond
| 06.06.2013

Su gibi.

Düşük akortlu gitarlar fusion müzikte nasıl olur hiç merak ettiniz mi? Neden edeceksiniz ki? Deli misiniz? Eğer böyle bir kombinasyon hakkında içinizde ufacık bir kıpırtı olduysa bunun güzel icra edilmiş halini Step in Fluid’in “One Step Beyond” albümünde bulabilirsiniz.

Trepalium gitaristi Harun Demiraslan’ın projesi olarak ortaya çıktığını düşündüğüm grup 2011′in Nisanında 8 şarkılık bir enstrümantal şölen yayınladı. Bu albümü genelde rock camiasında alıştığımız enstrümantal albümlerden ayıran birçok özellik var. Elimden geldiğince bu eğlenceli ve gizli karmaşıklık barındıran müziği sizlere anlatmaya çalışacağım. Biliyorsunuz caz gibi varyasyonların efendisi müzikleri sözlerle anlatmak epey zor.

Intro girdiği an epey heavy bir şeyler gelecek diye bekliyorsunuz, hatta djent, core gibi bir şey gelecek bile sanabiliyorsunuz fakat kısa sürede yanıltıyor dinleyiciyi. Caz gereklerinden olan çılgın zamanlamalarla Harun Demiraslan’ın groove sevdası birleşip buna bir de sert ama derli toplu bir gitar tonu eklenince ortaya ilginç ve tatlı bir deneme çıkıyor. Yukarıda belirttiğim “groove sevdası” lafı müziğin zaten tanımında olan ritmiklik için değil swing gibi tarzlardaki oynaklık, dans ölçülerinin kolay tanınabilen havasına duyulan ilgi için kullandığım bir şey.

Kendilerine “Mutan Jazz-Core” dedikleri, benim ise “Heavy Fusion” demek istediğim bu müzikte “Odd Timing” diye bilinen ölçülere rastlıyoruz. “Odd Timing” kısaca normal bireyin kolayca yakalayamadığı ve takibi (eşliği) de görece zor olan, bazen eksik kalmışlık hissi yaratan zamanlardır diyebiliriz. Çoğu kolayca eşlik ettiğimiz şey 4/4′lük ritim paternleri üstüne yazılmıştır. İçgüdüsel olarak ya da evrimsel olarak bu ölçüleri kolay anlamaya daha meyilli varlıklarız.

Dediğim gibi swing etkilerini gördüğüm albümde bazen aynı yerde tekrar eden riflere verilen yerler arttığında davul dersi dvdsi izliyormuş hissine kapılıp sıkılabiliyorsunuz. Ya da “Smooth” gibi şarkıların tam olarak hangi dinleyice hitap ettiğini kavrayamadığınız anlar olabiliyor. “Vicious Connection” albümdeki favorim. Albümde bunun gibi 3 şarkı daha olsaydı (çok şey istiyorum.) bence albüm uzun yollarda döndüre döndüre dinleyebileceğim bir şey olurdu. Teknik şeyler dinlemekten zevk alanlar için kesinlikle bakılması gereken bir iş. İyi dinlemeler.

6/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.25/10, Toplam oy: 4)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Klonosphère
Kadro
Stéphane Dupe: Bas, krakebs
Florent Marcadet: Davul, vurmalılar
Aldrick Guadagnino: Gitar
Harun Demiraslan: Gitar, talkbox, klavye
Şarkılar
1. One Step Beyond
2. Vicious Connection
3. Color
4. Dead End
5. Beat Hunter
6. The Bridge
7. Smooth
8. As We Dance
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.