# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FLYING LOTUS – You’re Dead!
| 23.01.2015

Yeni nesil caz.

FLYING LOTUS, özellikle 2008 albümü “Los Angeles” ile tanınan ilginç bir müzik projesi. John Coltrane’in yeğeni olmak gibi bir özelliğe sahip Steven Ellison’ın bu tek kişilik projesi, içinden geldiği ailenin caz kökenlerini unutmadan IDM, ve hip hop gibi türleri bir araya getirerek oldukça yeni ve “kendine özgü” bir müzik ortaya koyuyor. Özellikle, sırasıyla çıkardığı “Los Angeles”, “Cosmogramma” ve “Until the Quiet Comes” isimli albümleriyle iyiden iyiye IDM tabanlı bir serbest caz anlayışı oluşturan FLYING LOTUS, 2014’te çıkardığı 5. albümü “You’re Dead” ile birazcık daha “kolay dinlenebilir” hale geldi. Fakat bu “piyasaya oynamak” anlamında değil, sadece müziği oluşturan farklı materyallerin oranlarındaki oynamalarla alakalı bana kalırsa.

APHEX TWIN, AUTECHRE gibi oluşumların başını çektiği, çoğu zaman tahmin edilebilirlikten uzak, alışılagelmişin dışında ölçüler kullanan, hatta bazen mikrotonal yollara da girebilen, uçsuz bucaksız, zor bir müzik türü olan IDM’de dahi karakteristik bir çizgi çizmek ve bunu deneyselliğin de ötesinde -caz, hip hop gibi- farklı türlerle harmanlayıp “olmuş” şekilde sunmak kolay bir şey değil. FLYING LOTUS’un kaliteli bir müzik hareketi oluşu da buradan kaynaklanıyor. Fakat önceki paragrafta bahsi geçen üç albümden daha farklı bir albüm var karşımızda. “You’re Dead”, önceki FLYING LOTUS albümlerindeki baskın IDM referanslarını azaltmış. Bunun yerine daha da karmaşık bir türlerarası anlayış var. Özellikle başlardaki Herbie Hancock eli değmiş “Tesla”, sonrasında gelen“Cold Dead” gibi parçalarda net bir şekilde free caz, fusion gibi türlerden sesler geliyor. Bu baskın ve “yeni nesil” caz anlayışı albümü kanatları altına almış durumda ve ortaya çıkan şey harika. Önceki albümlere göre daha tanıdık fakat yine de yenilikçi kalmayı başaran bir enstrüman kullanımı var. Albümün her tarafını sarıp sarmalayan “caz davulları” ise özellikle dikkat edilmesi gereken, en öne çıkan öğelerden bir tanesi.

Kendrick Lamar’ın konuk olduğu “Never Catch Me” bile caz rap denebilecek bir güzellik. Snoop Dogg’un konuk olduğu “Dead Man’s Tetris” ve gayet ilginç klibiyle “Ready Err Not” gibi albümün genel yapısından bir bakıma ayrılan parçalar da mevcut fakat “You’re Dead” başından sonuna kadar tüm uç noktalarıyla birlikte bir bütün olarak akıp gidebilen bir albüm olarak dikkat çekiyor. Caz müziğin ilginç akıcılığını ve seksi bassline’larını arkasına alan albüm, içinde bir çok türü barındırsa da, “caz fusion’ın geleceği” şeklinde adlandırılabiliyor ve ben de buna tamamen katılıyorum.

Fakat albümün en sevdiğim özelliği, referansları oldukça fazla olsa da, altına 150 tane etiket yazılabilse de, dinleyiciyi yormuyor. Kendinden o kadar emin ve ne yaptığının o kadar farkında ki, bir an bile amacından sapmadan kendi bildiğinin peşinde koşuyor ve bu karakteristiğe yedirebildiği her şey artık -ne kadar absürd olursa olsun- albümün bir diğer güzel parçası oluveriyor. Yani başka bir deyişle, albüm, referanslarının gölgesinde kalmadan kendi kendine rahatlıkla büyüme potansiyeline sahip. Belki de tüm olay buradadır. Belki de bu yetkin bakış açısı size ne sunarsa sunsun, ortaya çıkacak şey “iyi” olmaya mahkumdur artık.

Çoğunlukla 2 dakikaya dahi ulaşmayan 19 adet parçadan oluşan “You’re Dead” için söylenebilecek en net şey “zevkli” olduğu. Fakat bu zevk, o an yaşayıp parça bittiğinde kaybedeceğiniz bir şey değil pek. Kendi içindeki ilginçlikleriyle klasik bir kısır döngüye yol açıyor ve dinledikçe dinleyesiniz geliyor. Bu yüzden de FLYING LOTUS hâlâ gayet kaliteli bir proje olarak varlığını sürdürüyor ve bence sürdürmeye de devam edecek.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.96/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Warp
Kadro
Çok fazla müzisyen.
(http://bit.ly/1uAL9yL)
Şarkılar
1. Theme 1
2. Tesla
3. Cold Dead
4. Fkn Dead
5. Never Catch Me
6. Dead Man's Tetris
7. Turkey Dog Coma
8. Stirring
9. Coronus, the Terminator
10. Siren Song
11. Turtles
12. Ready err Not
13. Eyes Above
14. Moment of Hesitation
15. Descent Into Madness
16. The Boys Who Died in Their Sleep
17. Obligatory Cadence
18. Your Potential // The Beyond
19. The Protest
  Yorum alanı

“FLYING LOTUS – You’re Dead!” yazısına 5 yorum var

  1. Eline sağlık Onur, yazı çok güzel. Caz-fusion’ın geleceği konusunda pek hemfikir değilim ama o geleceğin büyük parçalarından birinin hiphop altyapılarını kabul etmek durumunda kalacağı da malum.

    IDM çok esnek bir mecra, becerikli eller sayesinde istenilen her şeyin içine yedirilebiliyor. “Exai” ve “Syro” gibi albümlerin yanına bunun gibi nispeten kolay dinlenebilir, hatta akılda kalıcı albümleri eklemek de FlyLo’nun yerini asıl belirleyen etken bence.

    Türün meraklılarının kaçırmaması gereken, akıllıca bestelenmiş sakin ama akarlı kokarlı müziğe arada bir “he” diyenlerin ise bir kulak kabartması gereken bir albüm.

    Batuhan Bekmen

    Bir de Never Catch Me ve Turkey Dog Coma art arda dinlenince garip şeyler oluyor. Çoğharıştırdılarğh.

  2. saw you drown says:

    Biraz fazla dışavurumcu olacak ama idare edin:

    Bu ne boktan, iğrenç bir müziktir ya, özellikle vokaller rezalet, müzikle uyumu sıfır, berbat ötesi, uzun zamandır bu denli kötü bir müziğe denk gelmemiştim, kulak tecavüzü resmen. (kritikteki tek şarkıya istinaden söylenmiştir)

  3. zombikids says:

    bas gitarlar döktürüor! vokalli FlyLo, Gonja Sufi olunca çekiliyor. rap yapma Steve canını sevem!

    6/10

  4. Osman says:

    Güzel albüm ama daha güzel olabilir, yani, bişeylerle beraber dinlersek falan. Arada bolca korkunçlu saykedelik efektler olduğu sürece zevk alamamanın imkanı yok zaten. Hatta albümün olayı direk bu bence. Normalde 7 veririm, diğer türlü bilmiyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.