# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
EVILE – Five Serpent’s Teeth
| 19.10.2011

Nani.

Gerçekten de sevmek isteyip de sevemediğiniz, “bir sonraki albümde umarım severim” diye düşünüp de babayı aldığınız gruplar vardır. Grubun adı, bir şarkıları, veya sahip oldukları, hissettirdikleri bir şey sizi o grubu sevmeye itmekte, ancak diğer yandan aynı grup, sanki kasıtlıymışçasına “Beni sevme” dercesine takılmakta, bir türlü kendisini sevmeniz için gerekli yolu hazırlamamaktadır.

EVILE benim için böyle bir grup. “Enter the Grave” çıktığında taze ve heyecan verici yeni bir thrash metal grubun geliyor olabilme ihtimaliyle umutla dolmuş, albümü çok sevmesem de grubun iyi şeyler yapacağına dair umut tohumları ekmiştim. Meşhur şarkıları Thrasher‘ı herkes gibi ben de sevmiş, olacakları beklemeye başlamıştım.

Infected Nations” tüm o beklentilerimi sağlam bir kekremsilikle ovalayınca, yavaştan “Hmm…” demeye, “Lan, bunlardan pek bir şey olmayacak mı ne” diye düşünmeye başlamıştım. HAVOK’undan tutun da, TOXIC HOLOCAUST’una kadar bir çok yeni nesil thrash metal grubu gayet takip edilesi işler yaparken, bu oluşumun adı sık anılan gruplarından olan EVILE, istediğim o sıçrayışı yapamamış, şahsımı hayal kırıklıklarına gark etmişti.

Trajik bir ölümle bas gitaristi Mike Alexander’ı kaybeden ve bu kadar genç yaşlarında hiç tatmamaları gereken bir üzüntüyü tadan grup, yoluna devam etme kararının ardından çıkardığı yeni albümü “Five Serpent’s Tongue” ile karşımızda bu sefer de.

EVILE’daki METALLICA etkisi, hepimizin malûmu. Etkilenmek, îlham almak, sanatın olmazsa olmazlarından biri elbet. 30 yıllık bir grup bile, birkaç yıllık bir grubun iyi bir fikrinden hoşlanıp, onlardan etkilendiklerini söyleyebilir; bu gayet normaldir. Ancak olay etkilenmeden çıkıp da öykünmeye geçtiğinde, durum genelde tatsızlaşıyor. EVILE, tıpkı “Infected Nations”da olduğu gibi, “Five Serpent’s Tongue”da METALLICA’ya öykünüyor. Onları taklit etmiyor evet, ancak onlar gibi duyulmak, adeta kulağa METALLICA gibi gelmek, METALLICA’nın zamanında yarattığı tınıya yakın bir şeyi hatırlatmak istiyor.

Futbola meraklı arkadaşlar, Cristiano Ronaldo Manchester United’dan ayrıldıktan sonra, onun kadar yetenekli olmayan Nani’nin, meydan kendisine kalmışçasına Ronaldo’luğa soyunmasını, Ronaldo’yu anımasatan hareketlere girişmesini ve özellikle ilk zamanlarda çoğu şeyi eline yüzüne bulaştırmasını hatırlayacaklardır. Ronaldo acayip çalımlarla birkaç kişiyi geçip, sadece tek bir noktaya gitse gol olacak o vuruşu yaparak doksandaki örümcek ağlarını temizlerken, Nani’nin çoğu zaman nasıl kendi kendine çalım attığına, topu ayağına dolaştırdığına şahit olmuşsunuzdur. Neyse sonradan açılıp maç almaya başladı, ancak dünyanın en ünlü birkaç futbolcusundan biri olan Ronaldo’nun ardından giriştiği o yeni gelin heyecanı, futbol sever kitle tarafından görüldü. EVILE’da da benzer bir durum söz konusu. Tıpkı Nani gibi, onlar da “takımın yeni Ronaldo’su” olamayacaklarını biliyorlar, ancak sanki, Ronaldo’yu özleyen seyriciye o güzel günleri hatırlatmak adına atılan o çalımlar, Old Trafford çimlerindeki o fuleli koşular gibi, onlar da “Eski METALLICA neydi be” kitlesinin ağzına bir parmak bal çalarcasına METALLICA’cılık oynuyorlar. Bence kötü olan durumsa, Nani zaman içinde adam oldu ve kimliğini buldu, ancak EVILE başta çizdiği yolun dışına çıkmayacakmışçasına, kararlı şekilde aynı sound’u sürdürüyor.

Albüme eğildiğimizde karşımıza çıkan şeyin tatsız olmasının birkaç sebebi var, ve ne ilginçtir ki bu sebepler kabak gibi ortada.

Öncelikle grubun son derece soğuk, içine girmesi zor, suni ve thrash metalin o çiğ, vahşi yönünü hiç yansıtmayan temizlikte bir tınısı var. EVILE’ın en büyük sorunlarından biri olarak gördüğüm bu durum, belki albümün en büyük öykünme kaynağı “…And Justice For All”da da vardı, ancak o albüm barındırdığı olağanüstü bestekârlıkla, îlham vericilikle bunu kapatıyor ve bu soğukluğu kendine has bir havaya dönüştürüyordu. “Five Serpent’s Teeth”te ise thrash metalin eğlenceli ve o cayır cayır yönünü bir kenara bırakın, gayet antipatik bir tekdüzelik mevcut. Alttaki Cult gibi hoş denebilecek çalışmalar olsa da, albüm genel anlamda fazlasıyla uysal ve monoton olmaktan kurtulamıyor.

“Masaya yeni bir şeyler koyma” ve “illa özgün olma” konularını birer zorunluluk, eksikliklerini de birer eleştiri konusu olarak görmeyi bir kenara bıraksak bile, albümdeki riflerin akılda kalıcılıktan çok uzak olmaları ve orijinal hiçbir çabaya girişmemeleri, yıllar sonra “EVILE’ın yazdığı o rif” olarak hatırlanacak şeylerin çok ama çok kısıtlı kalmasından başka pek bir işe yaramıyor ne yazık ki.

Müzisyenlik gerçekten de iyi; başta gitarlar ve bilhassa Ol Drake’in soloları, gayet yarman şeyler yapıyor ve albümü bir üst kademeye taşıyorlar. Lâkin albümdeki iyi, hatta açıkçası “bir özelliği olan” şarkı sayısı, en azından benim için son derece az. Vokal melodilerindeki kalıplaşmışlığın da bu sorunu çözmede yardımcı olduğu söylenemez.

Ekşisözlük’te yapılan şu yorum, şahsım adına da her şeyi özetliyor aslında. EVILE’ın iyi olmasını hâlâ çok istiyorum. Ama görüyorum ki 5 yılda çıkardıkları 3 albümdeki gelişme hızı ve vizyon artışı, bunun hoş bir hayal olarak kalmasına neden olacak ve EVILE, beste gücü yeterince gelişmediğinde müzisyenliğin pek de bir anlam ifade etmediğini gösteren gruplar ordusundaki yerini almaktan kaçınamayacak.

Not: Alttaki ilk 17 yorum ve onlara verilen cevaplarla birlikte toplam 20 yorum, albüm haberleri içindir.

5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.50/10, Toplam oy: 40)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Earache
Kadro
Ben Carter: Davul
Ol Drake: Solo gitar
Matt Drake: Ritim gitar, vokal
Joel Graham: Bas
Şarkılar
01. Five Serpent's Teeth
02. In Dreams of Terror
03. Cult
04. Eternal Empire
05. Xaraya
06. Origin of Oblivion
07. Centurion
08. In Memoriam
09. Descent Into Madness
10. Long Live New Flesh
  Yorum alanı

“EVILE – Five Serpent’s Teeth” yazısına 24 yorum var

  1. Nakruf says:

    Ustalık eseri bekliyorum.

  2. ismail vilehand says:

    az önce Earache Records’tan mail geldi, yeni Evile şarkısını dinlemek için aşağıdaki linke tıklayıp mail adresinizi yazmanız yeterli:

    http://www.earache.com/misc/downloads/eternalempire/

  3. ozgur says:

    yeni sarki yayinlamislar.

    http://www.earache.com/fst

  4. zafer says:

    Bi sevemedim şunları arkadaş. Yine kötü vokal melodileri yazmışlar. Yine sıkıcı riffler. olmamış.

  5. ozgur says:

    son albumdeki sarkilardan iyi ama gene de pek basarili bulmadim. standart. duragan.surprizlere kapali. kremasi eksik.

  6. Biberli Kurufasulye says:

    hiç vokal olmasa belki daha güzel olurmuş.ne biçim vokal melodisidir o

  7. Mephisto says:

    bu sitede matt drake’nin sesini beğenen tek kişi ben miyim?

    Burak Canik

    @Mephisto, galiba :D çok düz bi sesi var abi adamın.

    Mephisto

    @Burak Canik, müzik zevkimden kuşkulandım resmen.

    ismail vilehand

    @Mephisto, ben de beğeniyorum.

  8. özgür says:

    ya bu klibi geçenlerde gördüm. izlicektim vazgeçtim.

  9. comfortinBRUTALiTY says:

    vokal melodileri ile ilgili yukarıdaki genel kanıya katılmamak mümkün değil, güzel müziğin içine ediverilmiş

  10. Biberli Kurufasulye says:

    şarkı güzel olmuş ama klip bi thrash metal grubunun değil de ne bileyim tekno esintili bi gruba aitmiş gibi.klip kötü şarkı güzel

  11. necati says:

    şarkı çok iyi.

  12. John Sykes says:

    Albüm genel olarak böyle olacaksa beğeneceğim gibime geliyor. Klibe gelecek olursak ne iyi ne kötü.

  13. Mephisto says:

    klip gelmiş madem yine söyliyim güzel lan ciddiyim nesi kötü :D
    - evile iyi grup lan – ağbi?

  14. ismail vilehand says:

    klip şahane olmuş. ve şarkıyı dinleyince neden Evile’ı bu kadar sevdiğimi hatırladım. en olmıycak zamanda bile insanda kafa sallama isteği uyandırıyorlar.

  15. İyi müzisyenler, vasat şarkılar.

  16. ismail vilehand says:

    Cult delirtti yalnız. sabah öğle akşam aklıma geldikçe dinliyorum. müzik zevkimi göz önüne aldığım zaman, o kadarda süratli ve sert bir müzik yapmadıkları halde nasıl bu kadar kendilerine aşık ettiklerini anlayamadığım bir gruptur Evile ayrıca.

  17. Nakruf says:

    Ajfa dönemi Metallica benzeri albümler için fazla gençler diyecem belki de değiller ama yaptıkları iş zorlama oluyor. İlk albüm gayet canlı bir albüm olmuştu ikinci albümden sonra yaptıkları hatayı gördüler 3. çok iyi olur dedim ama olmadı. Hala umudum var gerçi. Son iki albüm daha iyi bir grup olmak için atılan küçük adımlar gibi. Büyük bir sıçrama yapacaklarına inanıyorum o kadar güzel riffler, sololar hazırlayan bir grup potansiyelini boşa harcamamalı.

  18. özgür says:

    sözlükte yazdığım “yorum”un linki verilmiş zaten, daha da bi şey diyemiyorum :((((

    albümü bilgisayarımdan sildim bile.

  19. ihsan says:

    “Nani zaman içinde adam oldu” heheh

  20. Erol Güler says:

    Bu herifleri seviyorum..

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.