# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
EVILE – The Unknown
| 21.07.2023

Belki hayal kırıklığı olarak görülmeyecek ama aynı zamanda tat kaçıracağı da ortada olan bir thrash metal albümü.

Erhan Yiğit

Albüm kapağından başlanılarak içeriğine (büyük çoğunluğu) kadar yalapşap tasarlandığını düşündüğüm yeni EVILE albümü “The Unknown”dan merhabalar, başta söyleyeyim bu yazı önceden yazdığım bazı yazılar gibi bolca serzeniş bulunduruyor ve hiç de uzatmaya niyetim yok.

Arada sırada “Biz ne zaman son model, başyapıt bir thrash metal albümü göreceğiz” derken bunu EVILE’dan beklemiyordum elbette ama açıkçası ‘üzerinden toprak atma, yeniden ısınmaya başlama’ evresi olarak gördüğüm “Hell Unleashed” albümünden sonra da çok daha iyi bir şeyler umuyordum. Ancak Matt Drake ayrılığı sonrası “Hell Unleashed” ile ortamlara dönme hamlesi yapan grup benim gözümde kendilerinden bekleneni asgari düzeyde bile verememişti.

Hell Unleashed” tuttuğunu koparan ama bir şeylerin eksikliğinin albüm boyunca hissedildiği yetersiz bir albümdü. Ben ise EVILE’in daha iyisini yapabilecek vakti ve gücü olduğunu düşünerekten “Hell Unleashed”i bir hayal kırıklığı olarak nitelendirmeyip neticeyi bir sonraki albümde göreceğimizi belirtmiştim. Bahsettiğim bir sonraki albüm de geldiğine göre neticeyi tartışabiliriz;

Her şeyden önce söylenmesi gereken ilk detay METALLICA olmalı zira “The Unknown” yoğun bir şekilde METALLICA etkisiyle ‘gölgelenmiş’ görünüyor. Gölgelenmiş dedim çünkü esinlenmek ile tribute olayına tutunmak arasında çok kalın bir çizgi var. Ben şahsım adına dinlediğim müzikte başka bir grubun/şarkının etkisiyle karşılaşacaksam bu etkinin daima eser miktarda olmasını isterim, öbür türlü işler karışır.

Misal aynı şeyi 3 yıl evvel HAVOK da yapmıştı ama bu esinlenme ve saygı duruşuna geçme olayının raconunu tutturmayı başarmışlardı. HAVOK’un “V” albümü hem METALLICA-MEGADETH ikilisinin izlerini hakkıyla taşıyor hem de grubun kendi öz stilini de yansıtıyordu. “The Unknown” ise fırsat verilse(idi) yerleri oynatabilecek EVILE potansiyelini ve özünü bulundurmakta büyük sıkıntılar çekiyor maalesef.

Burada objektif bir bakış açısıyla tutup da “The Unknown kötü bir albümdür” diyemem çünkü değil. Ancak yukarı paragrafta belirttiğim kişisel görüşüme göre Tribute olayına varan durumlar can sıkıcı olabiliyor ve EVILE da sağ olsun neredeyse 20 yıllık deneyimlerinden maksimum verimle faydalanıp ortaya azman bir şeyler koymak yerine işin kolayına kaçarak başta Hetfield olmak üzere komple METALLICA imzalı şeyleri kendi eksenlerinde döndürerek “İşte bu da bizim 2023 çıkışlı albümümüz” demişler.

Kalas gibi düşünüp elimize bir bardak bira alırsak arkada çalınmasında zinhar bir problem olmayacağını düşüneceğimiz “The Unknown” özde ortalama bir albüm sıfatıyla çok rahat dinlenilebilir ve sevilebilir bir yapıt. Albüm özellikle prodüksiyon namına lezzetli bir iş çıkarıyor ancak (yine ancak) METALLICA etkenini işin içerisinden çıkarsak dahi albüme sinmiş olan o tekdüzelik, banallik, özensizlik ve zoraki bir şekilde basite indirgenmişlik benim gibi thrash canavarlarını mutlaka üzecektir. Zira One dururken gidip de When Mortal Coils Shed dinlemem sanırım.

Buraya kadar sadece albümle alakalı hoşnutsuzluklarımı dile getirmiş olsam da “The Unknown”ı herkesin dinlemesini tavsiye edebilirim. Benim tatsızlığımın nedeni olan etkenler bir başka dinleyici için bir işitsel şölene bile dönüşebilir çünkü. Dinleyin kararınızı verin.

6/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.63/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Napalm Records
Kadro
Ol Drake: Vokal, gitar
Adam Smith: Gitar
Joel Graham: Bas
Ben Carter: Davul
Şarkılar
1. The Unknown
2. The Mask We Wear
3. Monolith
4. When Mortal Coils Shed
5. Sleepless Eyes
6. Out of Sight
7. At Mirror's Speech
8. Reap What You Sow
9. Beginning of the End
10. Balance of Time
  Yorum alanı

“EVILE – The Unknown” yazısına 2 yorum var

  1. nuada says:

    Bu adamların 2013 tarihli ‘Skull” diye bir albümü var; biraz iddialı olacak ama grup burada Metallica nın 80 lerden sonra çıkarmasını beklediğimiz albümü yapmışlar. Değeri bilinmemiş bir thrash metal başyapıtı..

  2. eatthegun says:

    Daha teknik solo gitaristi davulcusu ve daha kötü besteleri olan Metallica

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.