# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IN FLAMES – Sounds of a Playground Fading [ORTAK İNCELEME]
| 28.06.2011

“IN FLAMES bir grup değil, bir müzik türüdür.”

havitetty

Henüz birkaç gün önce İstanbul’da canlı canlı görme şansı bulduğumuz IN FLAMES’in herhangi bir albümüne kritik yapmak benim için epeyce zor; zira bilen bilir söz konusu bu grup olduğunda ne kadar arsız bir fanboy olduğumu. Tüm bu fanboy’luğuma rağmen, sanıyorum ilk defa, çıkacak bir IN FLAMES albümü beni zerre heyecanlandırmıyordu. “A Sense of Purpose” fiyaskosu ve Jesper’ın ayrılmasından sonra cidden neredeyse hiçbir şey beklemiyordum albümden.

Tüm bunların ışığında, haksız olduğuma bu kadar sevindiğim nadir anları yaşıyorum albümü ilk dinlediğimden beri.

“A Sense of Purpose”‘a doldurulmuş ne idüğü belirsiz bestelerin (aralarında sevdiğim parçalar var ama geneli bu şekilde) ardından, yine çok sevdiğim “Soundtrack to Your Escape” ayarında oturaklı parçalar bulmak, Jesper’sız bir IN FLAMES’ten beklediklerimin üstüne çıktı doğrusu.

“Come Clarity”de bir nebze kaybolan; “A Sense of Purpose”‘ın ise tek elle tutulur yanı olan “Clayman”vari melodik lead’lerin bu albümde, aslında bir önceki albümde olması istenilen seviyeye eriştiğini düşünüyorum. Björn, bazı verse geçişleri (ve bin üç yüz kere dönen Darker Times rifi) dışında kendini tekrar etmeyen; ama şarkılar arası bütünlüğü sağlayan melodiler yazmış. Bunların üstüne bir de neredeyse Jesterday’leri hatırlatan hafif old-school sololar eklenince, şarkıların melodik yapıları gayet tatmin edici hale geliyor. Klavyeler ve yaylılarla bunların desteklenmesi de hiç fena değil, bir yanlışlık hissi yaratmıyor, hatta anlık nostaljilerle beni “Lunar Strain” günlerine bile döndürmeyi başardı albüm girişi.

Fazla uzatmayalım. IN FLAMES’den beklenen şu saatten sonra eskisi gibi müzik yapmaları değildir sanırım; yalnızca iyi müzik yapmalarıdır, en azından benim beklediğim bu ve beklentilerimin “Sounds of a Playground Fading” ile tamamen karşılandığını söyleyebilirim. Albümü şu ana dek bile en azından yetmiş kere dinlemişimdir, hâlen her döndüğünde Fear is the Weakness’in rifi, Where the Dead Ships Dwell’in nakaratı ya da Darker Times’ın solosu için heyecanlanabiliyor, The Attic’te derinden gelen telefon seslerinden ürperebiliyorum.

“Colony”den beri (“Clayman” dâhil yani) içine girmesi en zor IN FLAMES albümünün bu olduğunu düşünüyorum. İlk dinleyişte çok fazla vurmasa bile, sonradan derin bir bağımlılık yaratabilme etkisi var. İyi, çok iyi bir albüm.

9/10

Ahmet Saraçoğlu

Kısa bir süre öncesine kadar zor bir yazı olacağını düşünüyordum bu kritiğin. Kısa bir süreden kastım geçtiğimiz Salı günü aslında.

16 Haziran’da havitetty’ye attığım mail’i aynen yapıştırıyorum:

Selam. IF – SoaPF’i ortak yazalım mı? Ben tek yazarsam hoş şeyler olmayacak çünkü. :) Yine 2 farklı fikir olsun. Soru cevap yapmayız bu sefer, 3-4 paragraf yazarız ikimiz de çok uzatmadan.

havitetty’nin cevabı da şöyleydi:

Bunu da mı beğenmedin, bu da mı gol değil? :)

16 Haziran’daki bu düşüncelerim, 19 Haziran’daki Sonisphere sırasında da geçerliliğini koruyordu. Konser öncesi havitetty’yle muhabbet ederken, onun albümü ne kadar çok beğendiğine şaşırmış olacağım ki, “Sounds of a Playground Fading”i gerçekten tam konsantrasyonla dinlemeye karar verdim. Albümü zaten günlerdir ara ara dinliyordum, ancak ilk 3-4 dinlemede kafamda oluşan “Anca 5 veririm” intibasının haklılığı konusunda içimde birtakım şüpheler uyanmaya başlamıştı.

21 Haziran’dan, yazının konduğu bugüne başka hiçbir şey dinlememiş bir insan olarak artık albüme dair ne düşündüğümü tam olarak biliyorum.

Evet. Bu sefer goldu. Hem de gelişine vurulmuş bir voleydi.

“Sounds of a Playground Fading”, “Clayman” sonrası IN FLAMES’inin bence “Come Clarity” ile birlikte en iyi albümü. Eski IN FLAMES defterine artık kafamızda kapattığımza göre (Herhalde yeni IN FLAMES’İ hâlâ eskiyle kıyaslayan kimseler yoktur), IN FLAMES’in bu yeni yüzünü en iyi yansıttığı iki albümden biri olarak görüyorum “Sounds of a Playground Fading”i.

Şöyle yapalım;

Olumlu yanlar:

Yeni IN FLAMES, her ne kadar benzer kalıptan çıkma şarkılar yapıyorsa da, nerede solo gireceği, nerede nakaratın patlayacağı gayet kolay tahmin edilebiliyorsa da, sonuçta hâlen IN FLAMES gibi bir sound’u olan ikinci bir grup yok. IN FLAMES hâlâ duyulduğu anda kendini belli edecek düzeyde farklı bir sound’a sahip. Burada en önemli konu, vokaller. Anders, röportajlarında da söylediği üzere, bu albümde vokallere daha önce olmadığı kadar özenmiş. Bazı şarkıların vokal melodileri, henüz ortada bir gitar bölümü yokken yazılmaya başlanmış. Bu, özellikle de nakaratlar üzerinden yürüyen yeni IN FLAMES adına önemli bir detay. Mısra riflerinin giderek silikleştiği, coşkun melodilerin yerlerini aralara serpiştirilen armonilere bıraktığı IN FLAMES’te, vokallerin iyi olması tek kelimeyle “zorunlu”. Ve Anders, her ne kadar grubun en çok eleştirilen elemanı olsa da, bu konuda kendini geliştiriyor. Ancak albümün en büyük artısı daha makro bir düzlemde yatıyor. Her ne kadar grup şarkılarını benzer formüller içerisinden çıkarsa da, ortada görülmesi gereken bir şey var ki o da grubun iyi beste yapmayı biliyor oluşu. Şarkılara bakınca, her şarkının su gibi aktığını, albümün hiçbir anında bir alâkasızlık, uyumsuzluk sezilmediğini söylememek haksızlık olur. Jesper’in gidişi elbet bir şey, ancak Björn’ün de şarkı yazma konusunda “Colony”den bu yana kendini çok geliştirdiği ortada. Nihayetinde Björn ve Anders 1995′ten, Peter ve Daniel da 1997′den beri gruptalar.

“Çoğu şarkı birbirine benziyor, son 3-4 albüm arasında şarkı değiştirsek sırıtan olmaz” diyebilirsiniz; ama bir de şöyle bakın diyor, paragrafın ilk cümlesinden alıntı yapıyorum: IN FLAMES’in yarattığı sound’u bulabildiğimiz başka bir grup var mı? Elbet benzer tarz müzik yapanlar var; ancak, prodüksiyondan genel atmosfere kadar her şey, IN FLAMES’e özgü o modern ve benzersiz metal anlayışını her şekilde yansıtıyor. IN FLAMES, tıpkı SOILWORK ve benzerleri gibi, her ne kadar şahsen uzun zamandır kullanmamak için diretsem de, “modern metal” denen teraneyi kabul edilmesi gereken bir tür olarak metal literatürüne soktu. Death metal değil, ama onun vahşiliklerini nispeten içinde barındırıyor. Elektronik, endüstriyel değil, ama bu tür şeyleri hiç gocunmadan, gayet istikrarlı şekilde yapmaya devam ediyor. Melodik, ama tüm şarkıyı tek bir melodi üzerine kurmuyorlar. Bu da ortaya, şu ana dek bildiğimiz türler altına sokulamayacak bir müzik çıkarıyor: IN FLAMES, modern anlayışa sahip bir metal yapıyor. En önemlisi de denemekten çekinmiyor ve bir şekilde akılda kalıcı ve farklı olmayı mutlaka başarıyorlar. Belki de bir YouTube yorumu en güzelini söylüyor: “IN FLAMES bir grup değildir, bir müzik türüdür.”

Olumsuz yanlar:

IN FLAMES için bence en görünür tehlike, bazı şarkıların birbirlerine benzeme durumu. Özellikle giriş kısmından sonra gelen mısra bölümleri, bazen birbirlerine aşırı derecede benziyorlar. Öyle ki, bir stüdyo videosunda Anders’ın bir mısra bölümünü bir türlü kafasında kuramadığını söylemesine, ne yaparsa yapsın başka bir şeylere benzediğini düşündüğüne tanık oluyor, bir nevi bir itiraf duyuyoruz. Bu durum bazen başka yerlerde de kendisini belli ediyor. Kimi sololar, şarkı yapılarının benzerliklerinden ötürü başka şarkıları anımsatabiliyorlar. Hatta basit bir kurgu programıyla, albümdeki 4-5 şarkıyı fark ettirmeden birbirine bağlayıp uzun bir “Sounds of a Playground” medley’i yapmak dahi mümkün diye düşünüyorum. Bunlar dışında albümü dinlerken aklıma takılan, beni rahatsız eden şeyler olmadı.

Son kelamda denmesi gereken, “Sounds of a Playground Fading”in şahsım adına alışması epey zor bir albüm olduğu. Sonundaki yaylı kısımlarla coşan A New Dawn’u bile, ilk 4-5 dinleyişte sıradandan hallice bir çaba olarak gören; The Puzzle gibi hızlı şarkıları, tıpkı grubun son birkaç albümündeki In Search For I türevi hızlı şarkılardan herhangi biri daha olarak özetleyen; Deliver Us’ı The Quiet Place’in kalıbından dökülmüş olarak niteleyen şahsım, eninde sonunda albümü tam olarak sindirmeyi ve durduğu yeri konumlandırmayı başardı.

IN FLAMES çok iyi bir grup. Toplama bakarsak hayatımda en çok dinlediğim grup. Eskiden benzersizlerdi, bugün de benzersizler. Kalite ve yaklaşım farkları olabilir, ki elbette var; ama değişmeyen, belli bir çıtanın altına düşmeyen şeyler de var, hep de var olacaklar. Çünkü IN FLAMES çok iyi bir grup.

Not: Alttaki ilk 86 yorum ve onlara verilen cevaplarla bilrikte 154 yorum, albüme dair haberler içindir.

(9+8)/2=8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.57/10, Toplam oy: 445)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Century Media
Kadro
Anders Fridén: Vokal
Björn Gelotte: Gitar
Peter Iwers: Bas
Daniel Svensson: Davul
Niclas Engelin: Gitar
Şarkılar
1. Sounds of a Playground Fading
2. Deliver Us
3. All For Me
4. The Puzzle
5. Fear Is the Weakness
6. Where the Dead Ships Dwell
7. The Attic
8. Darker Times
9. Ropes
10. Enter Tragedy
11. Jester's Door
12. A New Dawn
13. Liberation
  Yorum alanı

“IN FLAMES – Sounds of a Playground Fading [ORTAK İNCELEME]” yazısına 367 yorum var

  1. oh yeas sayın seyirciler.

  2. o kadar merak ediyorum ki bu kadar olur.

  3. Punisher says:

    Nakaratta vokal değil de başka bi şeyler.. Seyirciler azınnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

  4. Vornskr says:

    Böyle haberleri üst üste vermeyin yahu kalbim var ben-bi dakika Depeche Mode mu?

  5. ben says:

    Ben klasik yorumu yapayım.Albümü dinlemedim ama beğenmedim.Olmamış, 2 veriyorum.In Flames zaten üçüncü albümden sonra hebe hübe lobaloba.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ben, “Albümü dinlemedim ama beğenmedim” gibisi gelmedi, gelmeyecek.

  6. hf says:

    “çok çeşitli denemeler” olacak demiş ya, abi bende bütün beklenti sıfırlandı. az vardı, bitti.

  7. swedish says:

    şimdi bi dakka ben çelişkiden çelişkiye koşuyorum.Kapağa bakıyorum hiç te iç açıcı değil ama bizim delioğlan anders açıklama yapıyor klasik in flames i yansıtan denemeler olacak hadi buyur burdan yak

    Belus

    @swedish, ya lütfen ya gelme gaza hemen ..hep umut ettin hep yenildin bir daha yenilmeee:)

    Blakkheim

    @Belus, +1
    son şakasını yapsa da kurtulsak noktasına geldim nerdeyse.

    swedish

    @Belus, ulen deli gaza gelen kim aynen blackheim e katılıyorum son şakasını yapsada şu grup dağılsa artık

    Ahmet Saraçoğlu

    @swedish, çüş.

    swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, yapma be abi valla acı çekiyoruz böyle daha az önce arabayla eve gelirken jester race albümünü dinledim yeminle ağlıycaktım

  8. saklanan saman says:

    darkest hour un deliver us’ını dinlemekten bi bok anlayamadım haberden. darkest houuuuuuurrrrrr !!!

  9. Ugur says:

    I just ‘Sith’ed in my pants.Akordeon olayını baya merak ettim bak.Yann Tiersen ya da Beirut esintili parçalar tadından yenmez valla.

    lizard

    @Ugur, evet çünkü akordeon sadece yann tiersenle beirutta var di mi. heh şaka gibisin.

    Ugur

    @lizard, Aklıma ilk gelen onlardı da bu sana neden bu kadar battı anlamadım.Alternatif müzik bilginin iyi olduğunu mu söylemeye çalışıyorsun?

    Bugün siteye giren insanlar şaka gibi yorumlar yazıyorlar.Çok tuhafsınız cidden.

  10. blackroseimmortal says:

    böyle bişey hiç beklemiyodum, vokaldeki anders mi lan kim bu??? oha çok değişik… öyle böyle diil… bir akadaşım bana dinletse “bak ne güsel hihih” gibisinden “arkadaş bu in flames gibi bişey” bile diyemem… son albümlerini alıcam galiba…

    Ahmet Saraçoğlu

    @blackroseimmortal, haberlerdeki yazıları okumaya bu kadar mı üşeniyoruz. okuyup da anlayamıyosak kötü çünkü.

    blackroseimmortal

    @Ahmet Saraçoğlu, aha yazıyomuş :D

    Berker İlhan

    @blackroseimmortal, dsfsd

  11. Ugur says:

    Hadi hayırlı olsun: http://www.facebook.com/notes/in-flamesofficial/sounds-of-a-playground-fading-album-artwork-revealed/214530648559077

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ugur, haberi girmiştim sen yorumu atmadan ama yine de sağolasın. :)

    Ugur

    @Ahmet Saraçoğlu, Ben de aslında tahmin ettim ama yine de yazayım dedim :)

  12. Şarkı isimlerinde Jester var diye aşırı hislenip ağlayan 500.000 in flames hayranı bulabilirim.

    [Like] [Comment] [Share]

    Ahmet Saraçoğlu

    aha da bi tane çıktı aşağıda.

    Aeonian_Lich

    @Ahmet Saraçoğlu, Suskun milyonların sesi oldu o. :)

    Ömer Kuş

    @Ahmet Saraçoğlu, ahah, tam yorumu yazıp yolladıktan sonra sayfa yenilenince gördüm yorumu.

    Valla açtım Jester’s Dance dinliyorum. Take me back to jesterday ulaaaaan!

  13. Ömer Kuş says:

    Bir In Flames albümünde Jester görünce heyecanlanmak.

  14. Ugur says:

    Jester’ı Jesper diye okudum ilk gördüğümde dedim adamın arkasından şarkı yazdılar heralde.Jester olduğunu görünce de ayrı bir duygulandım tabi.

  15. bloodshower says:

    ayyy kıyamam jesterli şarkı yapmışlaaar

  16. Deon says:

    Yarışma programı yapasım var; 15 yıldır değişmeyen seyirci kitlesi ve tüm sorulara Jester ve Race cevabından başka cevap vermeyen sabit yarışmacılarımız yerlerini almış. Yıllar sonra gizemli biri yarışmaya başvurur ve olaylar gelişir. Kendisine sorulan ilk soruya Door cevabını veren yarışmacı, sorunun cevabını ve ödülü önemsemeksizin yarışmayı terk eder. Tabii ki ben ve yıllardır yarışmaya tam saatinde şaşmaksızın gelen gedikli ekürimiz seyirciler arasındaki yerlerini yine almıştır. Yarışmanın adı “Son Umut”…

  17. ben says:

    Mercenary – Metamorphosis 1 bu 2 olacak. Tokat geliyor tokat. (Çok mu iddialı oldu? haha)

  18. bloodshower says:

    yalnız kuşun altındaki saat ters.

    demandred

    @bloodshower, başka dikkat eden var mı diyodum? ne anlatmaya çalışıyor bu abiler acaba ters (veya saçma) saatle?

    deyyus

    @demandred, zaman geriye doğru akıyor, köklere dönüş sinyalleri =)

  19. Blakkheim says:

    5 dakikalık videoda yeni bestelerin 5 saniye duyulması.

    Sambalici

    @Blakkheim, albüm piyasaya çıkmadan bu videolarda yeni bestelerden bir şey duymayı beklememek lazım. zaten yasal olarak hakları var mı bilmem de geçen sefer de albüm öncesi minimum şarkı duymuştuk stüdyo videolarında, albümden sonra toptan hepsini yayınladılar.

  20. saklanan saman says:

    apaçi beresi takmadan in flames üyesi olunamıyor mu ? ayrıca bu nasıl stüdyo videosudur yahu ? kimse yok kendi başlarına kaydediyolar albümü. iyice terk edilmiş siklenmeyen in flames görüntüsü oluştu gözümde.

  21. Ugur says:

    Anders Friden’in sakallı hali Chuck’taki Morgan’a (Joshua Gomez) çok benziyor yahu yeni farkettim:
    http://i51.tinypic.com/n1rszq.jpg

    Guinan

    @Ugur, +1

    Deniz

    @Ugur, Ben yoğun şekilde balıkçıya benzetiyorum.

  22. yönetmen anders bjorler. kendini epey geliştirmiş.

  23. “Deliver Us” single ı alemlerde ve fena değil gibi :P

  24. Ugur says:

    Deliver Us -eğer fake değilse- malum yerlerde bulunabiliyor.Şarkı bi acayip valla ne yalan söyliyeyim.The Mirror’s Truth daha bi güzeldi misal.

  25. Şarkıyı 10 kere falan dinledim, gayet iyi bence. Eğer albümün geri kalanı da bu ayardaysa, In Flames çok deli gol olur bu sene… bence tabii

  26. Vornskr says:

    İntro nedense çok Disarmonia Mundi geldi…

  27. özgür says:

    sıkıcı olmuş şarkı.

    pea

    @özgür, Oldukça sıkıcı olmuş

  28. Punisher says:

    En azından bir take this life bekliyordum (ne kadar safım değil mi?) ama hayal kırıklığı…

  29. patogonomic says:

    şarkı introsunu duyunca önce bi “ne oluyoz lan!”dedim ama şarkı ortalarına doğru baktım ki yine bildiğimiz in flames..şarkıyı 8-9 kere dinledim galiba,ilk dinleyişte kötü gibi duruyo ama dinledikçe güzelleşiyo.ben sevdim şarkıyı

  30. havitetty says:

    Arsız (bir zamanların) fanboy olarak ilk dinleyişte beğendim şarkıyı. A Sense of Purpose çıkmadan önce de böyle olmuş, gaza gelip preorder bile etmiştim cd’yi, sonra zaman geçtikçe beh bu ne be dedim, bir kenara atıldı, muhtemelen yine öyle olacak. Dur ben bir amazon’a bakayım preorder açılmış mı.

  31. Blakkheim says:

    Niklas Engelin şarkısı olmuş biraz. Zaten bir şey beklemiyordum ama hiç olmazsa akılda kalır bir şey olmuş.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Blakkheim, tüm albümü bjorn yazmış.

    swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, albüme bjorn damgasını vurmuş demeliyiz bence abi adam gitar yapısını tamamen değiştirmiş

  32. hyshot says:

    @Ahmet Saraçoğlu; şarkının itunes’daki info sunda da anders ve björn yazıyor.

  33. swedish says:

    bizim delioğlan anders come clarity albümünden beri grubu bi tarza sürükledi.Vokallerde neredeyse her kelimeyi yayarak söylüyo.
    Örnek verelim Fly into the distance andersçe bakın ne oluyor flaaay into the distaaaaaaaaaaaaaaaaaaaeeeeeeeeeaaaaaaans
    iş böyle olunca ben tüm şarkıları tüm albümleri birbirine benzetiyorum.Ama parçanın ortasındaki solo güzel geldi.

  34. Ömer Kuş says:

    Anders kabakulak olmuş.

  35. havitetty says:

    Videoyu izleyeyim diye girmişken Deliver Us’ı (In Flames olanını tabii) dinledim yine, üstüne 20 kere falan daha dinledim arsız gibi, gayet güzel şarkı yahu. Şahsen A Sense of Purpose’daki çoğu şarkıdan daha başarılı buluyorum.

  36. sukrukor says:

    O değil de the puzzle sağlam parça gibi duruyor. bekleyelim.

  37. Ugur says:

    Albümle aynı isimli şarkı da dinlenebilir durumda:
    http://www.youtube.com/watch?v=Z2dda6VdOXM

    Deliver Us’tan çok daha güzel bence.

  38. Blakkheim says:

    Deliver Us’tan daha çok beğendim ben de. Hatta uzun zamandır bir In Flames şarkısını bu denli beğendiğimi hatırlamıyorum desem yeridir.

  39. havitetty says:

    Intro’yu duyunca bir an Lunar Strain günlerine gittim ha. Baya güzel şarkı, Anders nakaratta yardırmış.

  40. ben deliver us’ı daha çok beğendim. gerçi bunda şarkıyı bilmem kaç yüz kere üst üste dinlemiş olmamın etkisi de olabilir tabii. gerçi bu da iyinin üstünde

  41. oha çok tatlı parça olmuş lan helal valla !

  42. duraganyolcu says:

    Evet kaliteli ama SEVEMİYORUM nedense ya. Eski In Flames dönemi kafamda öyle bir yer etmiş ki yok ne yapsan yok olmuyor. Şu hayatta bağnazlık derecesinde sevdiğim, bağlandığım tek şey eski In Flames albümleridir heralde.

  43. SeventhSon says:

    link ölmüş

    Ahmet Saraçoğlu

    @SeventhSon, düzelttik. Öldükçe yenileriz artık.

  44. Guinan says:

    iyimiş valla

  45. hiç says:

    bu albüm Flames’in şimdiye kadar en çok ses getiren albümü olacak bence.

  46. bloodshower says:

    solo ve solo sonrası bildiğin in flames. anders kafasındaki şeyi çıkarıp güzel saçlarını gösterseymiş klip de güzel olacakmış.

  47. saklanan saman says:

    in flames in yapabileceği en güzel albüm geliyor gibi. single,klip, diğer şarkı falan çok güzel geldi. (şimdi çıkıp hoop whoracle falan var diyene çok pis küfür ederim. in flames tekrar o döneme dönemez artık yeni bir in flames var) bu arada in flames artık swedish death metal diye anılmasın swedish metal veya melodic metal falan densin pek bir death’liği kalmadı malum.

    Deon

    @saklanan saman, bir ara kendi resmi kanallarında “modern rock” olarak lanse ediyorlardı hala duruyor mu bilmiyordum.

    swedish

    @saklanan saman, aynen katılıyorum

  48. Biberli Kurufasulye says:

    yeni gitarist emiceyi klipte pek göremedim ben yauuwww.sadece elindeki warbeast’i az buçuk görür gibi oldum.nakarat çok hoş olmuş bu arada.

    darth sidious

    @Biberli Kurufasulye, promo fotosunda björn’ün yanındaki eleman kendisi. klipte çok kısa kısa görünüyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.