# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
A NOVELIST – Folie
| 17.01.2019

“Ben onları ünlü olmadıkları zamanlarda da dinliyordum” köşemizde bugün…

Her gün Pasifagresif’e gelen onlarca promo albümle baş etmek gerçekten zor. Bir şekilde öne çıkmayı başaranlar, kapağıyla veya genel havasıyla çekici gelenler öne çıkıyor, diğerleri ne yazık ki arada kaynayıp gidebiliyor. 10 yıldır metal sitesi idare eden bir insan olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, metal asla ve asla bitmeyecek. Bitecekse de biz, bizim çocuklarımız, torunlarımız, torunlarımızın torunları buna tanık olmayacak. Çünkü gerçekten inanılmaz miktarda grup var ve buna her gün yenileri ekleniyor. Gelen promoların miktarı gerçekten korkutucu boyutta.

Birkaç gün önce gelen promolardan biri de bu çok da çekici olmayan kapaklı gruptu. DEITUS’un “Acta Non Verba” albümünün kapağının düşük bütçeli hâli olan bu kapağı görünce içimde bir heyecan belirmediyse de, A NOVELIST isminin bir şekilde ilginç bir şeyler içerebileceğini sezinledim ve promo yığının arasından çekip çıkararak 8 Şubat’ta çıkacak “Folie” albümünü başlattım.

İnsan durup dururken isabetli seçimler yapınca mutlu oluyor. Birbirinden özelliksiz sayısız albüm arasından sıyrılıp farkında olmadan böylesi bir şeyi tercih ettiğim için sevinçliyim.

A NOVELIST bizleri Luğiziyeena’dan selamlayan bir progresif death metal grubu. Progresif tarafını büyük oranda BETWEEN THE BURIED AND ME ve PROTEST THE HERO karakterine yaslayan A NOVELIST, yeri gelince hayvan gibi blast-beat’lerle, yırtıcı vokallerle death metal tarafını gösteriyor. Tabii burada bahsettiğimiz death metal son derece 2000 sonrası, has death metalden epey uzak bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Yukarıda adını andığım grupları öylesine söylemedim aslında. A NOVELIST’in gerçekten de yoğun bir BTBAM, PROTEST THE HERO ve kısmen de “Autotheism” dönemi THE FACELESS etkisi var. Bu gruplardan ikisinin etkisi daha ağır basıyor ve A NOVELIST kimi zaman BTBAM öykünmesini epey yukarı noktalara çıkarıyor. Yine de grubun sert tarafının BTBAM’la kıyaslanmayacak kadar önde olduğunu söyleyebiliriz.

A NOVELIST, “Folie”yi adeta BTBAM’ın “Colors”ını açan “Foam Born (A) The Backtrack” benzeri sakin bir giriş olan “Folie Noire” ile açıyor. Bu şarkının usul usul ancak patlamaya hazır yapısından, az sonra “(B) The Decade of Statues” benzeri bir patlama geleceğini sezinliyoruz ve ikinci şarkı “Exteriors” da tam olarak bunu yapıyor. Grup değişken rifler, melodiler, yükselip alçalan tansiyonlarla albümü sarıp sarmalıyor, akıcı ve ustalık gerektiren beste yapılarıyla “Folie”yi coşturuyor.

Kimi zaman sertliğin dozunun arttığını ve THE FACELESS’ın kullandığı türde gamlarla, melodi kalıplarıyla bazı tekinsiz havalar oluşturulduğunu, bazense PROTEST THE HERO’dan Rody Walker’ın “Fortress“taki vokallerini anımsatan benzeri vokallerle akılda kalıcı bölümler sunulduğunu görüyoruz. Nihayetinde hepsi bir araya gelerek A NOVELIST’in dinlemesi gayet keyifli, dopdolu müziğini oluşturuyor.

Tüm bunlardan sorumlu kişi ise, bu iki kişilik grubun davul hariç her şeyini yapan esas adam Ben Nugent adlı genco. Davulcu arkadaşla birlikte NETHERMOST MAJESTY adlı bir de black metal grubu ve her iki projede de kimliğini gizleyen Nugent, yer yer bu black metal sivriliklerini tat katacak düzeyde A NOVELIST’e taşımayı da ihmal etmiyor.

Genel olarak durum bu şekilde. “Folie” henüz piyasaya çıkmadığı için şimdilik sadece yukarıdaki şarkıları dinleme şansınız var. Eğer bu şarkıları sevdiyseniz albüm çıktığında hepsini dinlemenizi tavsiye ederim. A NOVELIST kesinlikle ışık veren ve albümden albüme daha özgün bir yaratıcılıkla kalibresini artıracağına inandığım bir grup. Yolları açık olsun.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.70/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nurû Plakçılık
Kadro
Ben Nugent: Vokal, gitar, bas, klavye, efektler
Alex Babineaux: Davul
Şarkılar
1. Folie Noire
2. Exteriors
3. Tombeau
4. Apparitions
5. His Kingdom is Vast
6. Strangers in the House of Auto-da-Fe
7. Acacia Crown
8. Caveat Lector
9. Stockholm Blues
10. Crestfallen
11. Learning Paralysis
12. Interiors
  Yorum alanı

“A NOVELIST – Folie” yazısına 1 yorum var

  1. chuck says:

    albüm çok iyi. bu yıl sadece enstrümantel hali de piyasaya sunuldu.

    onu da dinleyin derim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.