# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
EMPEROR – IX Equilibrium
| 24.12.2011

İmparator olunmaz, imparator doğulur.

1999 baya sapık bir yıldı. “Still Life“, “Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory“, “At The Heart Of Winter“, “The Fragile Art Of Existence“, “The Gathering“, “Moontower“… 1999′da o kadar çok iyi albüm çıktı ki, benim gibi metal konusundaki yelpazesini en çok o dönemlerde şekillendiren biri için gerçek anlamda hayat değiştiren zamanlardı. Her gün müziğe olan bakışımı değiştiren gruplar buluyor, adeta aşırı dozda kaliteli müziğe maruz kalmaktan bir hal oluyordum.

O yıl çıkan bir diğer büyük albüm de, EMPEROR’ın üçüncü hayvanlığı olan “IX Equilibrium”du. “In the Nightside Eclipse” ve “Anthems to the Welkin at Dusk” gibi iki başyapıtın ardından gelen bu üçüncü delilik, her ne kadar kimi EMPEROR takipçilerinde karışık duygular uyandırsa da, genele bakıldığında büyük övgü alan ve hayranlık uyandıran bir yapıt olarak konumlanmıştı.

Artan klavye ve clean vokal kullanımı ile yer yer black metal dışına taşan ve en kolay şekilde “ekstrem metal” olarak ifade edilen bu yeni tarz, Ihsahn’ın dehasının black metalin dışına taşmak zorunda olduğunun ve Ihsahn’ın müzikal gücünü kalıplar içinde tutamayacak kadar yenilikçi ve yaratıcı olduğunu cümle aleme gösterir nitelikteydi. King Diamond-vari çığlıklardan, kimi zaman senfonik öğelerin gitarların önüne geçtiği kompleks yapılara, sadece EMPEROR’da duyacağınız melodilerden, dur durak bilmeyen ve iç içe geçmiş rif ve melodi katmanlarına, albüm adeta sinematografik bir yansıma barındırıyordu.

O güne kadarki en temiz EMPEROR sound’unu barındıran “IX Equilibrium”da, Ihsahn’ın vokal kullanımı adına daha önce denemediği pek çok şeye tanık oluyoruz. An Elegy of Icaros gibi clean vokalle dolu, etkileyici klavye kullanımlarına sahip şarkılar ile Curse You All Men! gibi daha direkt yapıları olan şarkıların iç içe geçtiği çalışmada, kimi yerlerde müziğin fazlasıyla katmanlı ve kaos yaratma amacı güden bir ses duvarına döndüğünü görüyoruz.

Trym’in davulda hayvanları oynadığı ve zaman zaman dağınık da olsa ortamı atağa boğduğu “IX Equilibrium”da, Samoth’un ritim gitar görevleri haricindeki her şeyden, yani ikinci gitar, bas gitar ve klavyden Ihsahn sorumlu. Ihsahn’ın ne denli sofistike bir müzisyen olduğunu solo kariyeriyle bir kez daha anlamış olsak da, EMPEROR’da yaptığı ve black metal tarihine geçirdiği sayısız şarkı ve fikir zaten yıllardır gözümüzün önündeydi. “IX Equilibrium”da çok sayıda yerde, yine Ihsahn patentli tuhaf melodileri, katman katman rifleri duymak, bu katmanlarla ortaya çıkan mistik ambiyansı tatmak gayet mümkün. Kimilerine soğuk ve mekanik gelen kayıt, bence albümün soğuk ve gizemli havasını pekiştiriyor. Ihsahn, nasıl melodiler kullanarak bu tarz büyülü bir hava yaratacağını çok iyi biliyor. Ama daha güzel olan, EMPEROR’ın, black metal dünyasında sıkça kullanılan akor bileşimleri ve birlikte kullanıldıklarında o “black metal’si” hisleri veren stereotip kalıpların dışına çıkabilmeyi ve bu sayede de sadece EMPEROR’a özgü o havayı yaratabilmesi. Bunun baş müsebbibi de elbette ki Ihsahn. Ihsahn bir blues veya caz kalıbını bile, gerekli düzenlemeleri yaparak karanlık dünyalara aitmiş gibi gösterebilir. Kullandığı melodiler o kadar alışılmadık ve tuhaf ki, bugün EMPEROR dendiğinde bir kesim insan ceketini ilikliyorsa, bu Ihsahn’ın kalıpları sallamayan ve zaten sahip olduğu müzikal dehayı cesurca ortaya koyabilmesinden kaynaklanıyor.

Albüme biraz daha eğilirsek, “IX Equilibrium”un progresif black metal diye tanımlanmaya en yakın albümlerden biri olduğunu görüyoruz. Zaman zaman çok teknikleşen ve black metal dünyasındaki her babayiğidin çalamayacağı komplekslikte çok sayıda gitar bölümü mevcut. Ihsahn’ın bunları çalarken bir yandan da vokal yapıyor olması olayı daha başka boyutlara taşısa da, kesin olan bir şey varsa o da Ihsahn’ın gerçek anlamda, her şeyiyle bir müzisyen olması.

Epik, progresif, zengin, melodik, yer yer senfonik ve değişken bir black metal ve çok daha fazlasını arıyorsanız, “IX Equilibrium”u mutlaka denemelisiniz. Yazıdaki şarkılar zaten yeterince fikir veriyor, önceden dinlemediyseniz onlarla başlayın. Ha bir de bu albüm sonrasında çıkan “Emperial Live Ceremony”yi de mutlaka görmenizi öneririm; izlerken gerçek anlamda hayran kaldığım, çok etkileyici bir performans barındıran nefis bir videodur.

Yalnızca 4 albüm çıkarıp yarım milyondan fazla satmayı başarmış bir black metal grubu olan EMPEROR…

Cümleyi tamamlamaya gerek yok.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.71/10, Toplam oy: 95)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1999
Şirket
Candlelight
Kadro
Ihsahn: Gitar, bas, vokal, klavye
Samoth: Gitar
Trym: Davul
Şarkılar
1. Curse You All Men!
2. Decrystallizing Reason
3. An Elegy Of Icaros
4. The Source Of Icon E
5. Sworn
6. Nonus Aequilibrium
7. The Warriors Of Modern Death
8. Of Blindness And Subsequent Seers
  Yorum alanı

“EMPEROR – IX Equilibrium” yazısına 23 yorum var

  1. Exorsexist says:

    Anthems’den sornaki favori emperor albümüm. “The Source Of Icon E” der noktayı koyarım.

  2. lefthandpath says:

    en sevdiğim emperor albümüdür, sonunda kritiğini de gördük. eline sağlık.

  3. Evil Dead says:

    +1
    Bu albümü diğer EMPEROR albümlerinden daha az dinlememin nedeni kesinlikle Anthems’dir.
    BM Camiasının en progresif neo-klasik albümü E-IX bana göre.
    Ihsahn’ın her şarkıda sololarına her dinleyişte daha da ısınırsınız.
    10 yılda bir zirveye çıktılar, sonra da efendi gibi dağıldılar zaten.
    Warriors of Modern Death diyorum. Tyrm Torson diyorum, scream diyorum.
    10 az bu albüme diyorum.

  4. Evil Dead says:

    Bu arada yeri gelmişken de söyleyeyim Tyrm Torson gelmiş geçmiş en underrated extreme metal davulcusu olabilir ha.

  5. Evil Dead says:

    Albüm versiyonlarındaki intro’larda davul patisyonlarından sonra gelen Ihsahn’ın scream’lerine de hastayız.

  6. nordson says:

    bu yazıdan Ihsahn’ın Black Metal evreninin efendisi olduğu yorumu çıkıyor ve hiçte haksız bir çıkarım sayılmaz. albüme notumsa 8/10.

  7. Berca B. says:

    Budur be. En sevdiğim black metal albümü.

  8. Ugur says:

    Progresif elementlerin ufaktan verilmeye başladığı Prometheus’tan önce son çıkış.Hani bir trilogy düşünün 3 film de birbirinden muazzam olsun.Bu albüm üçüncüsü işte.

    Prometheus da şahane bir albüm elbet ancak o biraz fazla ‘Ihsahnımsı’.

  9. fossegrim says:

    nedendir bilmiyorum ama açık ara en sevdiğim albümleri bu oldu her zaman için

  10. Belus says:

    Ihsahn gerçekten tartışmasız bir müzik adamı..
    Norveç Black Metali olsun yada evrensel black metalde Fenriz,Varg ve Ihsahn tek başlarına daima müziği geliştiren ve önemli öğeler sunan adamlar oldular.

    Albüm gayet iyi anlatılmış..zaten ilk video CURSE YOU ALL MEN……………
    eklenecek tek şey; SAMOTH sen gizli bir güçsün!

    Albüm notum 9/10.

  11. TAAKE says:

    Yalnızca 4 albüm çıkarıp yarım milyondan fazla satmayı başarmış bir black metal grubu olan EMPEROR…

    yazıda bunu görünce aklıma geldi arkdaşlar en çok satan,dünya üzerinde şu ana kadar en çok kopyası satılan best-seller black metal albümü hangisi?hadi onu bıraktım totalde veya tek başına en çok satan black metal grubu hangisi?bir bilgisi olan yazsın lütfen.internette araştırdım ama hiç bir şey bulamadım.sadece dimmu borgir,emperor,cradle of filth(eski) ve mayhemin adları geçiyor ki mayhem olacağını hiç sanmıyorum.tahminimce melodik black metalci bir gruptur.dimmu borgir,emperor olabilir. cof da olabilir.gerçek black metal de dark throne olabilir diye düşünüyorum ama o da zor.nette death,thrash ve heavy metal zirve ve best-seller listeleri var ama black metali bulamadım.lütfen bir bilgisi olan yazsın ve paylaşsın.şimdiden teşekkürler

    Exorsexist

    @TAAKE, Dimmu Borgir.

    TAAKE

    @Exorsexist, bende dimmu okumuştum bir sitede.ayrıca hayran sayısı en çok black metal grubu olarak da birinci sıradaydı.hangi albümü daha çok satmış acaba?Enthrone Darkness Triumphant olabilir büyük olasılıkla.cevap için teşekkürler.evet başka mevzu hakkında bir şeyler bilen?

    Belus

    @TAAKE, nerede okuduğumu;nasıl gözüme çarptığını bilmiyorum ama;şöle bir sıralama görmüştümmm;

    Darkthrone-A Blaze in the NORTHERN SKY
    Dimmu Borgir- Enthrone Darkness Triumphant
    Marduk-Panzer Division

    kaynağın ve hatırladığım görüntünün yalancısıyım..

    TAAKE

    @Belus, teşekkürler cevap için olabilir.until the light takes us belgeselinde fenriz A Blaze in the NORTHERN SKY
    için ‘hala,bu zamanda bile çok satan bir albüm’diyordu.ama genede true black metal herkese hitap eden bir tür olmadığı için darkthrone grubunun en çok satan olması zor bir ihtimal.ben gene emperor,dimmu,cof gibi daha melodik ve senfonik,çiğlikten uzak cafcaflı grupların çok sattığını tahmin ediyorum

    Belus

    @TAAKE, haklısın ama fenriz kendinle övünecek biri değil..bence doğru söylüyor.until the light takes us belgeselinde de belirtmişti evet.

  12. junkman afatsum says:

    ruhla karizmanın, birleştiği nokta.

  13. An Elegy of Icaros ne büyük bir şarkıdır. Baştan sona başyapıt.

  14. Emperor’ın büyüklüğünü ve eşsizliğini görmek için sadece Curse You All Men!’in 1.03-1.10 arasındaki melodiye bakmak bile yeterli aslında. Gitarda yüz bin tane black metal grubundan şarkılar çalıyorum, Emperor’ın melodi yazımındaki deha cidden hiç kimsede yok. Aynı şekilde 2.05-2.16 arasında arkadaki taramanın üstüne çalınan minik melodi de başka pek az grupta duyulabilecek bir şey. Çok iyi yedirildiği için dinleyince çok bir olayı yokmuş gibi gelebilir ama gitarla çalınca daha iyi anlaşılıyor; Ihsahn gerçek anlamda bir müzik dehası.

    deadhouse

    @Ahmet Saraçoğlu, Emperor’ın miadını doldurduğunu düşünüp solo kariyerinde birbirinden iyi albümler çıkarması, Ihsahn’ı büyük yapan bir diğer şey. Emperor’la 20 30 sene daha müzik yapıp sıkıcı, kopya, vasat albümler çıkarmayı tercih edip ekmeğine bakabilirdi.

  15. owlbos says:

    Ihsahn’ın insan olmadığının kanıtı bu albüm. Hayvanlıktan başka bir şey değil.

    owlbos

    @owlbos, Decrystallizing Reason…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.