# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
TOOL yeni albümünün şarkı listesini açıkladı
15.08.2019

Fear Inoculum.

Nisan ayı başında logosunu Roma rakamıyla 2019 yazılmış şekilde güncelleyen TOOL, yeni albümünün 30 Ağustos’ta çıkarıyor ve albümün adı da “Fear Inoculum“. 7 rakamı üzerine odaklanacağı söylenen albümün detayları da belli oldu.

Fiziksel versiyon:

01. Fear Inoculum
02. Pneuma
03. Invincible
04. Descending
05. Culling Voices
06. Chocolate Chip Trip
07. 7empest

Dijital versiyon:

01. Fear Inoculum
02. Pneuma
03. Litanie Contre La Peur
04. Invincible
05. Legion Inoculant
06. Descending
07. Culling Voices
08. Chocolate Chip Trip
09. 7empest
10. Mockingbeat

İşte albüme adını veren şarkı.

Grup albümde olması beklenen “Descending” ve “Invincible” adlı şarkıları da konserde çalmıştı.

METALLICA gitaristi Kirk Hammett, bir süre önceki bir röportajında, TOOL gitaristi Adam Jones’la konuştuğunu ve Jones’un kendisine şu sıralarda yeni albümün kapağı üzerinde çalıştıklarını söylediğini ifade etti. Tabii ki belli olan bir şey yok, ama görünüşe göre grup yeni albüm çalışmalarının sonlarına yaklaşmış gibi gözüküyor. TOOL’un Mart ayının ilk haftasında da yeni albümünün mastering’iyle uğraştığını haber vermiştik. Bunun sebebi, grubun yayınladığı ve James Keenan dışındaki TOOL üyeleri ile “10.000 Days”in mastering’inden sorumlu Bob Ludwig’i içeren bir stüdyo fotoğrafı paylaşmasıydı.

Bu arada Maynard James Keenan, önümüzdeki 80 yıl içinde çıkması beklenen yeni TOOL albümünün vokal kayıtlarının tamamlandığını bu yılın ilk günlerinde duyurmuştu. Detayları belli olmayan albümde yer alacak “Descending” adlı şarkının bir kısmı, Nisan 2018′de yeni görsellerle birlikte yayınlanmıştı.

Şimdi yıllardır süren açıklama çılgınlığına geçebiliriz.

2015 Mart’ındaki TOOL haberimizde, yılan hikayesine dönen yeni TOOL albümüne dair son gelişmenin bu kez hayranları sevindirebileceğini söylemiş ve BABAYI SEVİNDİRECEK demiştik. O olayın detaylarını az aşağıdan okuyabilirsiniz. Ardından 2015 Kasım’ında TOOL gitaristi Adam Jones, grubun şu anki (meali: son 10 yıldır süren) yeni albüm sürecine dair şu açıklamayı yapmıştı:

Söylemeliyim ki şu an her şey harika. Çok iyi gidiyor. Ortaya çıkan şeyler aklımı başımdan alıyor. Heyecanlıyım ve tamamlanmasını iple çekiyorum. Uzun zamandır bunun sonuçlanmasını bekliyorum haha. Hepimiz farklı insanlarız ve farklı zevklerimiz var, ancak bu farklılıkları bir şekilde buluşturunca, ortaya harika bir şey çıkıyor. Bu yüzden çok mutluyum. Şu an muhtemelen 20 yeni şarkı fikrimiz var. Tabii hepsi albümde yer almayacak. Üzerlerinde çalışıyoruz. Gereğinden fazla iyi şarkıya sahip olmak, yeterince iyi şarkıya sahip olmamaktan çok daha iyidir. Çok güzel bir şey. Böylece favorilerinizi seçebiliyorsunuz.

Kısacası grup yine bir şeyler gevelemeyi ve çok şey söyleyip hiçbir şey dememeyi ve en ufak bir ilerleme ibaresi göstermemeyi sürdürmüştü. Tam bir sene önceki açıklama ise basçı Justin Chancellor’dan gelmişti.

“Şu anda yoğun bir yazım sürecindeyiz ve elimizdekileri büyük fikir gruplarına ayırdık. Son birkaç ayda nispeten yeni şarkılar üzerinde çalışıyor, fazlalıkları atıyor ve verse ve nakarat bölümleri arasındaki iskeletleri oluşturuyoruz. Ardından bu formülü tersine çevirip sonra tekrar geri gelecek formüller arıyor, başka neler eklenebileceğine bakıyoruz. İşleri aceleye getiremediğimizi herkes biliyor. Henüz keşfedilmemiş fikirler keşfetmeye yoğunlaşıyoruz. Yaptığımız bu deneyler adeta bir simyacılık hüviyetinde. Şarkı yazmak bizim için zorlu bir süreç. Bir albümü tamamladığımızda birkaç yıl kadar turluyoruz. Ayrıca kendi işlerimiz de yoğun şekilde devam ediyor, dolayısıyla işler bittiğinde biraz ara vermemiz gerekebiliyor. Kendi başımıza uğraştığımız bazı zorlu davalar oldu ve bu da yaratıcı süreci baltalayan bir şey. En büyük eleştirmenlerimiz yine kendimiziz; hepimizin aklını başından alacak bir şeyler yaratmaya çalışıyoruz ve her birimizin çıkan sonuçtan memnun olmasını istiyoruz. Yeni bir albüm daha çıkaracağımız için heyecanlıyım ve ortaya çıkacak şey de çok ilham verici olacak. Bu yüzden aceleye getirmeye ne gerek var ki? İnsanların yeni albümümüzü duymak istemesi bir iltifat, ancak bunu duyunca bir nebze suçluluk hissetmemek de kolay değil. Tek diyebileceğim, Pazartesi günü tekrar işe koyulup albümü hazır etmemiz olurdu, ancak işler bu şekilde yürümüyor. Tek bildiğimiz albüm çıktığında dinleyicilerin duydukları şeyden memnun olacakları.”

Kısacası TOOL sürekli olarak bir şeyler söylemeye, ancak elle tutulur hiçbir şey sunmamaya devam etmişti. Aşağılarda bu duruma örnek teşkil eden başka yorumlar da var; örneğin grubun davulcusu Danny Carey, Metalsucks’la yaptığı görüşmede şöyle bir cevap vermişti:

Metalsucks:Arkadaşım Brandon bu yılın başında Justin Chancellor’la konuşmuştu. Justin, bize TOOL’un 2018′de yeni bir albüm çıkaracağını hissettirmişti. 1 ile 10 arası bir ölçekte, Justin’in bize yalan söylemiş olma oranı nedir?

Carey:Size yalan söylemedi. Yalan söyleme ölçeğinde durduğu yer sıfır. Çıkacak. 2018′de çıkacak.

İlk paragrafta geçen “babayı sevindirme” kısmına gelirsek, gitarist Adam Jones, grubun Mart 2014′teki Spokane konseri sonrasında bir hayrana yeni albümün tamamlandığını açıklamasına dair haberleri “şaka yaptım” diyerek boşa çıkarmıştı. Ondan önceki son açıklama geçtiğimiz yaz davulcu Danny Carey’den gelmişti. Carey, stüdyoda hâlâ 3 kişi olduklarını ve yakın bir zamanda da grubun tamamen bir araya geleceğini söylemişti. “Kendi bölümlerimiz ve kompozisyonlar üzerinde çalışıyoruz” diyen Carey, “Değişik yollar deniyoruz ama ne yaparsak yapalım yine de TOOL’a benziyor. Her gün üzerinde çalışıyoruz ve gerçekten iyi gidiyor. Yıl sonuna doğru da stüdyoya gireceğimizi umuyorum” diye de eklemişti.

Daha önce de TOOL vokalisti Maynard James Keenan, yeni albümle ilgili olarak “Yeni albüm yok. Bu sene değil. Hiç şarkı yazmadım. Yani ortada hiçbir şey yok.” demişti.

Bu açıklamadan birkaç gün sonra ise grubun davulcusu Danny Carey, verdiği bir röportajda yeni albümle ilgili olarak “Bu sene içinde… Tüm söyleyebileceğim bu kadar. Ne kadar yakın olursa bizim için de o kadar iyi. Her gün çalışıyoruz fakat dürüst olmak gerekirse önceden kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bu konuda çok heyecanlıyız. Umarız hayranlar da öyledir.” demişti.

Ardından Maynard’ın yeni bir açıklaması gelmişti. Şili’deki bir basın organına verdiği röportajda Keenan, hem TOOL, hem de A PERFECT CIRCLE’la ilgili bir şeylere baktığını söylemiş ve şöyle buyurmuştu:

“Şu an elimizde sadece bir sürü fikir var. Onlara bakıyoruz. İki proje için de elde hiçbir şarkı yok. Fikirler var, ama şarkı yok.”

Ondan sonra ise gitaristi Adam Jones şunları söylemişti:

Uzun zamandır bir şey çıkarmamış olmamız üzücü, ancak biz grup olarak değiştik. Bu bir evlilik gibidir, yaşlanırsın ve değişirsin. Buna ayak uydurmak ve ilerlemek zorundasındır. Başlara göre bile daha eklektik ve birbirimizden uzak hale geldik, bu yüzden de bir şeyler yapmak ve bir araya gelmek çok zor oluyor. Artık daha rahat hayatlarımız var, o yüzden sadece istediğimiz zaman bir araya geliyoruz. Bu her şeyin çok yavaş ilerlemesine sebep oluyor, bu üzücü. Hepimiz yeni albümü çok önceden çıkarmış olmayı isterdik. Ama emin olun, albüm bittiğinde, güzel bir albüm olacak.”

Grubun websitesine geçtiğimiz aylarda girilen bir güncelleme, grubun yeni albüm beste aşamasının yarısından fazlasını tamamladığı ve ortaya çıkan şarkıların erken dönem TOOL şarkılarına benzediği yönündeydi.

  Yorum alanı

“TOOL yeni albümünün şarkı listesini açıkladı” yazısına 291 yorum var

  1. kspsml says:

    Adamlar Spotify’da !!!!

    Kesin yeni albüm geliyor. Artık iyiden inanmaya başladım.

    Rust in Peace.

    @kspsml, ironi mi yapıyorsun anlamadım da 30 ağustosta çıkıyor zaten

    Kaan

    @kspsml, Vayyy spotifyda yoklardı. Tane tane youtube tan dinliyordum, çok iyi oldu bu iş.

  2. Raddor says:

    Dün Instagram’da bir anlık heyecanla hikayeme şunu yazıp paylaştım: “Yanlışlıkla dokunup beğeneceğiz korkusuyla rahatça stalk’layamıyoruz, fotoğrafı büyütürken çift tıklama ihtimalinin verdiği o gerginlik… Zalimsin Instagram!” Sonra bir baktım gelecekte sevgilim olacak olan kız aktif. Henüz hikayeyi görmemiş ama her an görebilir. Lan dedim n’aptık! Şimdi bunu okuyacak ve tüm uğraşı milleti stalk’lamak olan işsiz güçsüz ezik biri olduğumu düşünecek! Hemen hikayemi silmeliydim fakat bir hikaye paylaştığımı görmüş olmalıydı. Yerine başka bir şey yazıp, o görmeden değiştirmem gerekiyordu.

    “Lan ne yazsam, ne yazsam?” derken aklıma Tool’un Spotify’a düştüğü geldi. Hemen davrandım telefona. Spotify üzerinden paylaştım hikayeyi ve “Tool nihayet be! Oh be! Yıllardır bunu bekledik şükürler olsun!” gibi şeyler yazdım. Diğerini de sildim tabi.

    Fakat affedersiniz ama Tool zkimde olan bir grup bile değildi. O an durumu kurtarmak için yazmıştım fakat artık tüm arkadaşlarım Tool için ölüp bittiğimi düşünüyor. Olsun, sorarlarsa anlatırım böyle böyle diye. Sırf öyle yazdık diye o on dakikalık progresif şarkılara katlanacak değilim hahah.

    Buradan çıkarılacak sonuç ne bilmiyorum. Delirmiş olabilirim. Ama çok tatlı bir delilik ya hayatıma renk geldi.

    Neyse, teşekkürler Tool. :)

    Retrokafa

    @Raddor, Affınıza sığınarak söylüyorum, çok gereksiz işlere kafayı takıyosunuz gençler.

    Raddor

    @Retrokafa, hahah hak vermemek elde değil. :)

  3. erdalbal says:

    En kötü Tool albüm kapağı.

  4. geblo can says:

    @Raddor, şu ortamda müzik dinleme ediminin kendisi ile ilgili de düsünmek lazım zaten be usta. Yanlış anlama çoğumuz anlattığın şeylere benzer şeyler yaşıyoruz. Sonra orda bir yerde içselleştirmemiz gereken yepyeni ve zorlayıcı içerikler dogasi geregi bu ortamin icinde goz korkutmaya basliyor. Sonra eskilere yoneliyoruz ya da cok ovulen yeni iceriklere abanıyoruz. Biz hani popüler olanı kaldirip atan tiplerdik lan diyosun sonra. Ama günde 2.5 ila 4 saat youtube tüketen geri kalan zamanin cogunu da sosyal medya icerisinde deneyimleyen bir toplum, muzigi hangi araya dereye sıkıştirsin?

    Raddor

    @geblo can, benim anım biraz müzikten bağımsızdı ama sanki. Kendi kendime hallere girip Tool’u kallanarak kendimi kurtardığımı sanmam ile müzikten ziyade psikolojik bir dengesizlik hikayesiydi. :) O yüzden pek bağdaştıramadım iki yorumu. Fakat burada anlatılmak istenen şey çaba gerektiren, progresif müzikleri dinleyememe durumuysa, o bende daha çok tercih meselesi olduğundan. İstediğimde dinleyip sevebiliyorum aslında ama tavır olarak hoşlanmıyorum. Böyle katmanlı, duygu yoğunluklu, inişli çıkışlı müziklerden çok; direkt, minimal ve enerjik tavır sergileyen müzikler çok daha hoşuma gidiyor. O yüzden daha çok punk, speed ve thrash gibi türleri tercih ediyorum.

  5. Tool hayranı değilim, gruba karşı herhangi olumlu ya da olumsuz düşünce beslemiyorum ama yeni albüm kapağı cidden epey tatsız. Hele o logo ve albüm adı yazı fontu baya skandal.

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, yeni photoshop öğrenmiş hevesli gencin bevel and emboss’la imtihanı.

    hen

    @Ahmet Saraçoğlu, abi sen de olumsuz ya da olumlu bi düşünce besle artık kaç sene oldu

    ali

    @Ahmet Saraçoğlu, Tool hayranı olmadığın, Tool ile ilgili herhangi bir şeye yangından mal kaçırır gibi, alelacele yorum yapmandan belli Hocam… Tool’un Ænima sonrası her şeyi, üzerinden ciddi bir zamanın akmasını talep ediyor. Ancak belli süre sonra bazı noktalar – belki – açıklanabiliyor. Göz kanatan o font, bilmem kaçıncı yüzyıldan Masonik bir işaretin yazıldığı ve albümdeki “7 teorisini” çözen bir anahtar barındırıyor olabilir… ki, ilk başta hiçbir şey anlaşılmayan kapaktaki o tuhaf spirallerin Alex Grey tarafından “inoculum” (zerk etmek) kelimesinin içindeki “oculus” (göz) köküne yapılan bir gönderme olduğu açıklandı bile. O nedenle biraz zaman. Zaten fanı değilseniz, acele de etmezsiniz olur biter…

    Ahmet Saraçoğlu

    @ali, acele etme gibi bir derdim yok. Bir şey görüyorum ve yorum yapıyorum sadece. Tool’un her albümündeki şifreli olaylardan da haberdarım, mesleğim gereği görsel konularda da yeterli bilgim ve birikimim var.

    Grup ve albüm adının yazıldığı font hayatın sırrını açıklıyorsa dahi, albümle birlikte bu gizem ortaya çıkınca “oha tamam o zaman, altındaki mesaj şimdi anlaşıldı, sözümü geri alıyorum dünyanın en iyi fontu bu” diyeceğimi sanmıyorum.

    Tool ile tek bağlantısı “10.000 Days”in orijinal CD’sine sahip olmak olan biri olarak, gördüğüm şeyi beğenmediğimi söylüyorum, o kadar.

    Daha ziyade senin cevabının ilk cümlesi bana biraz defansif ve pasif agresif geldi; sanırım burada gruba dair daha uçlarda duygular yaşayan sen olduğundan savunmaya geçmiş ve benim gayet yüzeysel düz adam yorumuma biraz fazla celallenmişsin.

    Görsel bir şey hakkında olumsuz eleştiri yapabilmek için illaki onu üreten şeyin fanı olmak gerekmiyor, kapaktaki binlerce gözden iki tanesine sahip olmak yetiyor.

    ali

    @Ahmet Saraçoğlu, Tool fanı olmayanlarda “Tool fanı olanlar”a karşı bir önyargı var. “Ne şişirdiler şu balonları ya?” argümanından “iyi işte de ne var bu kadar abartılan anlayamadım” yorumuna kadar geniş bir skaladan söz ediyorum. Bunun sebebi, kendine müziksever demesine rağmen, 2000-sonrası çıkan hemen her rock-metal albümünü bir şekilde etkilemiş bir grup ile yeterince bağ kuramamış olmak ve bunu bir şekilde kamufle etmeye çalışmak olabilir, bilemiyorum. Aynı yorum sayfasına iki tane “font” ve “kapak” temalı soruyu doğrudan “Tool fanlarına soruyorum” şartıyla yöneltmiş olmanız bana sizin bu skalada ilk tarafa yakın olmanıza rağmen ikinci tarafa yakınmış gibi görümeyi tercih ettiğiniz hissiyatı verdi. Yanıtımdaki agresiflik bundandır. Hala da sadece 10,000 Days albümüne sahip olan bir insanın, bu kadar uzak olduğu bir gruba dair “kapak-font” ve pazarlama gibi eften püften soruları neden sorduğunu anlayamıyorum. Ha, anlamam da gerekmiyor muhtemelen, o ayrı…

    Aradığınız cevap şuysa vereyim: Evet abi ya, Tool sıçmış; fanlara da yazık, 13 yıl beklediler amk gele gele Stratovarius Infinite fontu geldi:)

    Sorunuza hala yanıt bekliyorsanız, devam da edebiliriz: https://metalinjection.net/metal-merch/physical-version-of-new-tool-album-to-come-with-hd-screen-built-in-speaker sayfasına göre albüm, HD Screen ve built-in speaker ile dağıtılacakmış. Muhtemelen font seçimi ilkine bağlı bir durum.

    ali

    @ali, albüm kapağındaki fontu birleştirdiğinizde ortaya bir şırınga modeli çıkıyormuş, “inoculate etmek” (~ aşılamak) için: https://www.reddit.com/r/ToolBand/comments/cjidy4/folding_the_new_logo_horizontally_creates_a/
    Tüm demek istediğim buydu, “iyinin ve kötünün ötesinde”…

    ben

    @Ahmet Saraçoğlu,

    Abi bence eksik yok, olay çok farklı bir yerde. Albüm hele bir çıksın. CD kapağına ekran ve speaker koyan ilk grup olacak sanırım. :)

    Limited Edition Tri-fold Soft Pack Video Brochure featuring: CD, 4quot; HD rechargeable screen with exclusive video footage, charging cable, 2 watt speaker & 30+ page book + MP3 download card Fear Inoculum (CD) (Limited Edition)

  6. Melkor says:

    Bu yazı fontunu ben nerden hatırlıyorum

  7. kspsml says:

    APC – Eat the Elephant albüm kapağıda çok kötüydü sanırım onun ayarında bir albüm olucak.

    Çok beklentiye girmemek lazım kısacası.

  8. Aaron says:

    Fear Inoculum cok guzel parca nokta net. Yalniz bana yer yer Right In Two’yu hatirlatti.

  9. Tool hayranlarına soruyorum: dünyanın en çok beklenen albümünün yıllar sonra çıkan ilk single’ını dümdüz albüm kapağı görseli eşliğinde sunmak Tool adına normal bir hareket mi? Bu kadar çok beklenen bir albümün bu kadar sönük bir tanıtım/promosyon/görsel destekle sunulduğuna pek tanık olmadım, o yüzden soruyorum. Altında Tool’vari bir fikir mi var yoksa sadece sallamamışlar mı?

    gXnn

    @Ahmet Saraçoğlu, promo dediğin olay o kadar umurlarında değil ki spotifya bile 1 hafta önce girdi adamlar ahmet.herhngi bir fikir olduğunu sanmıyorum arkasında.bu adamlar değişik işte. biz sadece müzik yapıyoruz diyorlar.

    Boba Fett

    @Ahmet Saraçoğlu, Müzik sadece. Tool hayranları cafcaflı kapaklar, video oyunları falan beklemiyor. Haber vermeleri bile büyük olay benim için direkt piyasaya albümü salarlar diye bekliyordum ne yalan söyleyeyim.

    \m/

    @Boba Fett, kesinlikle katılmıyorum. Bu adamların kartonetleri, klipleri bile apayrı bir olay. Her sayfayı kapağa tutma oyunları, bilmeceler vs tool hayranları bunları gayet de bekliyor

    Ahmet Saraçoğlu

    @Boba Fett, 10.000 Days’i çıktığı gün almıştım ve kartonetteki tasarımlar daha iyi görülebilsin diye kartonete eklenmiş büyüteç var. Bir grubun görsele önem vermesi konusunda daha abartı bir örnek olabilir mi bilmiyorum.

    https://images.app.goo.gl/ndv2sXWqbwa8ckDY6

    Üstteki soruyu da bu yüzden sordum; önceki albümünde bunu yapan adamlar 15 yıldır beklenen albüm için neden böyle düz audio yayınladı acaba diye düşündüm.

    \m/

    @Ahmet Saraçoğlu, Bana kalırsa gayet normal bir hareket. Tool’vari bir hareket yok. Zaten (auido) yazmışlar. Yani belki birkaç gün sonra klip gelebilir.

    Artık görsel eşliğinde reklam yapma ihtiyaçları kaldı mı şüpheliyim. Albüm adına en ufak somut bir şey yokken bile konuşuluyordu, bekleniyordu

    Boba Fett

    @m/, Katılıyorum. Albüm çıkınca tekrar değerlendirmek lazım.

    Emre

    @Ahmet Saraçoğlu, bence Tool genel olarak işin görsel kısmında çok başarısız. Sadece bu albüme özgü bir durum değil. O konuda net amatörler. İşin o kısmıyla grup elemanlarından biri ilgileniyor sanki.

    \m/

    @Emre, vay anasını yeni gördüm. Koskoca Alex Grey’e amatör dendiğini de gördü ya bu gözler. Neyse size şu muhteşem klibi bırakıyorum: https://youtu.be/MM62wjLrgmA

    Emre

    @m/, grubun görsel tasarımlarından Adam Jones sorumlu değil mi? Yorumu yazdığımda ne bundan, ne de onun Hollywood kariyerinden haberim vardı. Evet, amatör gayet talihsiz bir tabir olmuş, ama Tool’u ilk duyduğum günden beri -belli bir tasarımcılık geçmişi olan biri olarak- hep albüm kapaklarının gayet kötü olduğunu düşünmüşümdür. Hiçbir albümde de beni şaşırtmadılar. Kliplerini ise bilemiyorum, herhalde hiç izlemedim.

    \m/

    @Emre, gerek albüm gerekse de kartonet tasarımları konusunda itinayla çalışan bir grup. Albümün konusuna, verilmek istenilen mesajlara göre oldukça başarılı. Belki ilk iki albüm zayıf olabilir de son 3 albüm oldukça başarılı, özellikle de Lateralus. Yani bu tabii ki de zevk meselesi ama profesyonelce olduğu ve sanat yönünün yüksek olduğu benim için bir gerçek. Alex Grey’i de hep çok çok beğenmişimdir. Sanat yönü bence çok kuvvetli. Neyse dediğim gibi o sizin zevkiniz, bir şey diyemem

  10. hickdead says:

    çoğunluk kadar ölüp bitmesem de seviyorum tool’u. yalnız bu şarkı nedir arkadaş? bunun için mi bunca yıl beklettiniz insanları gerçekten? die-hard tool hayranı olmadığım şükrettim valla. neyse, albüm çıkmadan çokta şi yapmamak gerek.

  11. Melkor says:

    @Ahmet Saraçoğlu, Tool hayranları da bilmiyordur

  12. Alondate says:

    Hayatimda ilk defa bir tool sarkisi dinledim. Hic bir sey hissetmedim. Redditde biraz baktim da hayranlari cok begenmis. Bana dumduz bir progressive sarkisi gibi geldi.

  13. northern says:

    albüm gelsin, karanlıkta yatarak hepsini dinleyelim ve öyle bakalım. tool’un olayı zaten albümlerine bir bütün olarak bir kez nüfuz ettikten sonra girilen o kapının ardında tekrar tekrar kaybolmak.

    ama şunu da acı şekilde anladım ki tool’un aklımdaki, gönlümdeki “ayrı seviyesi” benim için 2000′lerin ortasında kalmış. yeni şarkı pek birşey hissettirmedi. ama zaten lateralus gibi anomali derecesinde “ermiş” bir albüm yapıp aynı kaliteyi sürdürmeyi çok çok çok az grup başarabiliyor. başaran zaten ilah oluyor. 10000 days de efsane bi albüm değildi bence. countdown to extinction sonrası youthanasia gibi diyelim.

    şunu da ekleyeyim, bir grubun 13 sene aradan sonraki ilk albümünü 13 sene önceki fan hissiyatıyla dinleyebilen adama saygım sonsuz. çünkü gerçek hayran odur bence. benden tool geçmiş ne yazık ki. arkadaşın almanya’dan getirdiği 10000 days cd’sini 22 yaşında bir üniversite bebesi olarak yurtta cd çalara takarken hissetiklerimi 35 yaşında yutub linkini tıklarken hissetmem de zaten beklediğim bir şey değil. (ama meshuggah her albümle kendini sapık bir şekilde yenilemeyi becerip bana kafayı yedirtirken nerdeyse meshuggah ile aynı kefeye koyduğum bir grubun geri dönüş şarkısından daha fazla etkilenmek isterdim yine de. ama dediğim üzere, albümü bekleyelim)

    aslında bir düşündüm de beni şu anda dünyada yeni bir eseri geldiği için kendimden geçirtecek yazar/müzik grubu/yönetmen/oyun-film serisi de yok, o kadar göçmüşüm yani haha. (belki half life)

    neyse çok uzadı. yazmayı özlemişim demek ki. herkese iyi günler.

    riser

    @northern, epey bi’ katılıyorum.

  14. \m/ says:

    Albüm içinde yeri daha güzel olacak bir şarkı. Maynard’ın sesiyle çok oynanmış ve kötü olmuş. Şarkı çok iyi yükseltiyor ama o patlamayı vermediği için buruk bir tat bırakıyor. Belki o patlamayı albüm verir de işte o zaman 10 numara 5 yıldız olur

  15. Rust in Peace. says:

    Şarkıyı sadece ben beğendim herhalde. Tek kötü yanı maynardın sesi garip geldi bana, sözleri ve vokal melodilerini sevdim ama ses garip

  16. Ugur says:

    Ulan son dakikaya kadar bekledim yorum yapmak için ahah.13 yıl nedir be kardeşim.

    Ben şarkıyı beğendim bu arada.Tam beklediğim gibi.

  17. Osman says:

    Çok tool dinlemem ama şarkıyı daha önce yüzlerce kez dinlemiş gibiyim. O kadar sıkıldım ki dakika 8 gibi kapattım.

  18. Salata says:

    SLAAAAYEEEERRRRRR

  19. cotard delusion says:

    İnsanlar 13 yıl bekledi. Hatasız oynayan bir grup için 13 yıl sonunda önceki işlerden aşağı kalır hiçbir yanı olmayan bir albüm beklenirdi, daha azı değil. Keşke beklemeyi öğrenen, bunun üzerinden sosyal medyada eğlenen insanları daha fazla bekletip buna değecek bir şey sunsalardı.

    Son 10 yılın en büyük hayal kırıklığı için ay sonunu bekleyin.

  20. Gürkan says:

    Son yıllarda her ne kadar müzik zevkim köklü bir değişikliğe uğramış olsa da Tool ilk göz ağrılarımdan bir tanesidir. Yıllarca albümleri sayısız kez dinlemişimdir.

    Bunları niye mi söylüyorum? Bu şarkı kötü arkadaşlar.

    İlk bakışta sanki albüm içerisinde daha iyi bir yere oturacakmış gibi hissettiriyor parça, buna inanmak istedim fakat bu tarz bir parça single olarak yayınlanmaz. Reflection veya Right in Two gibi bir parça desem hiç değil. Müzikal açıdan baktığınızda ciddi anlamda elle tutulur bir yanı yok. Mandala introsundan sonra giren gitar riffiyle bir build up’ın içerisine giren parça hiçbir şekilde o build up’ın hakkını verecek şekilde bitmiyor, olduğu gibi bitiyor öyle. Yavan iki gitar riffi, sonsuza kadar kendini tekrar eden bir bas gitar ile yapılmış bir parça bildiğin. Adamlar herhalde demişler ki “Ya Danny kanka biz bu parçayı adam edemedik iki şov yap da bir şeye benzesin.” Parçanın tek elle tutulur yanı Danny Carey’nin davulları. O da parçanın tırtlığı içerisinde bir şey ifade etmiyor malesef.

    Çok büyük hayal kırıklığı. Eğer single diye koydukları şey buysa albümden de bir beklentim kalmadı.

  21. deadpig says:

    Albüm diye bir şey kalmadığını düşünüyor olmalılar o yüzden promo vs abanmamışlar hiç belli. 2.si de şarkı Tool için hiçbir seviyede olmamış. Daha çok apc ve puscifer ayarında kalmış yani çok tekdüze ve heyecansız. Diğerlerini dinleyip 2 veya 3 iyi bir şey yakalamaya çalışacağım.

  22. Melkor says:

    13 sene beklenen bir albümden single yayınlamak pek akıllıca değil. Konserlerde bi kaç şarkı çalmışlardı zaten. Bekleyip 30 ağustosta albümü verselerdi keşke.

    Boba Fett

    @Melkor, Bana göre Toolvari bir iş olurdu. Hiç ses çıkarmadan, konserlerde bile yeni albümden bir şeyler çalmadan çat diye çıkarsalardı albümü daha fazla hype olurdu.

  23. İlker says:

    Tool’u deli gibi severim. Şarkı da gayet iyi, hatta çok iyi olmuş. Chancellor ve Carey parlamışlar bayağı. Albüm çıkana kadar söyleyeceklerim bu kadar.

    İlker

    Ha bir de, şurada 13 senedir bekliyoruz, yazı fontuymuş şuymuş buymuş öyle umrumda değil ki o kadar olur.

  24. Dunedain says:

    Tool efsane len MK eşi benzeri yok len MK harika len MK maynard falan filan. Bu kadar overrated bir grup olamaz. Kendi halinde olsa iyi hoş grup. Fan kitlesi itici. Kült tanımlaması o kadar saçma şeyler için kullanılır oldu ki yoldan geçen herkes kült aq.
    Toolun bütün albümlerini dinledim çok da severim. Ama fanboyların abarttığı kadar bir durumu da yok bence. Bütün tepkim bu abartı övgülere.

  25. Aybala says:

    bunun için mi beklendi… gerçekten çok kötü her şeyiyle.

  26. McLorand says:

    Tool da Slipknot da sırf markalarının arkasına sığınarak ‘biz ne yapsak kitlemiz zaten dinler’ anlayışıyla şarkı yapıyormuş gibi geldi.

    den4x

    @McLorand, ben de şöyle düşünen 1 (bir) tane bile grup olmadığını düşünüyorum. artı olarak fanbase’in gruptan gelen her şeye açık olması müzisyenin de elini rahatlatır, kafasındakini istediği gibi icra edebilir. eğer önemsiyorsa fanların ne düşündüğünü falan.

  27. emredeicide says:

    şarkı sanki tool çakması gruplardan çıkmış gibi.açık ara en iyi müzik grubunun açık ara en kötü şarkısı olmuş :(((

    Rust in Peace.

    @emredeicide, açık ara en iyi müzik grubu mu? Peki…

    tahsin

    @emredeicide, acik ara en iyi muzik grubu ? Fazla degisik bir iddia olmus. 13 yildir album cikarmayan bir grup nasil olur da acik ara en iyi muzik grubu olabilir anlamiyorum.

    emredeicide

    @tahsin, bir şeyi tam eksiksiz yaparsan üzerine daha fazla koyamazsın.bu şekilde albüm yapan bence tek grup tool.en fazla aynı ayarda tekrar yaparsın.yada yapamazsın .bence son albümde bu olmayacak singledan belli.

    tahsin

    @emredeicide, Hayır senin için en iyi grup olabilir ancak açık ara en iyi grup lafı biraz saçma. Biraz düşünsen anlarsın. Bu dünyadan death gibi gruplar geçti. Ben onlar için bile bu lafı kullanmam.

    emredeicide

    @tahsin, ben emin olduğum için kullanıyorum. gerisi beni bağlamaz.

    Dunedain

    @emredeicide, dünyanın en iyi grubu bence neurosis’dir . Ama işte BANA GÖRE MK. Ama sosyal mecrada bir kez olsun bunu yazmam mesela (buradaki istisna hariç). Neden? Çünkü herkesin kendine göre bir en iyisi olabilir. Tutup buraya açık ara en iyi grup yazmak falan aşırı saçma.

    emredeicide

    @Dunedain, ben doğru olduğunu düşündüğüm şeyi yazıyorum.sen ne yazarsan yaz.ayrıca sadece bana göre değil, nesnel olarak en iyi grup.sebebini de biraz anlattım .senin gibi suçlayıcı yada alaycı cevap verenlerin de ne düşündüğü gerçekten umrumda değil.

    Dunedain

    @emredeicide, TOOL NESNEL OLARAK EN İYİ GRUPMUŞ ARKADAŞLAR. ARTIK DİĞER GRUPLARI DİNLEMENİN ANLAMI KALMADI. SANATIN EK YÜCE GAYESİ OLAN EN İYİYE ULAŞTIK HEM DE NESNEL OLARAK. HEPİNİZE DUYURUULUR

    deadhouse

    @Dunedain, Ahahaha

  28. Uglúk says:

    Dumduz klasik Tool sarkisi, 7 dakika ayni gidiyor sonra tansiyon yukseliyor bitiyor. Anladik olup olup bitiyorsunuz da kafa sisirmeyin. Kotu lan iste kapak. Lateralus nerede bu nerede, sikerim altinda yatan anlami, adam anlamini kendine saklasa siz cocuklugu bir kenara birakmayacaginiz icin yine tepemize cokeceksiniz “NÖYÖNÖ BÖĞÖNMÖDÖN, KÖSÖN OLTON ORON VOR, SÖZ ONLOMOZSONOZ”

    Şu fanbase, Tool’dan zerre hoslanmamamin tek sebebidir. 400 IQ ile yazilmis sarkilari dinlediklerinde kendi IQlarinin da artip digerlerine gore ayricalikli oldugunu dusunenlerin yazdiklari cumleler, agizlarindan cikan sesler kulaklarimdan gitmiyor sarki dinlerken. Adam Jones Dance of Eternity calabilseydi zaten eksigini boyle kapatmazdi. Belki de sizin yuzunuzden cok sey kaciriyorum. Gicik oluyorum lan size. Sikerim Fibonacci’sini, oturup hece mi sayacagim her dinleyisimde?

    Uglúk

    @Uglúk, ben elemanlarin yerinde olsam albumun ciktigi gun bir video cekerdim, “Kafamizi siktiniz, simdi siz siktirin gidin bir daha rahatsiz etmeyin, album icin de hic zorlanmadik, sicsak dinliyorsunuz, ustune 13 yil da gecmis sicmasak da olur” diye. Kitap okumaktan acizler sarkiyla kendilerini avutuyorlar felsefe var diye. BTS hayranlarindan farkiniz yok yemin ederim. Zaten gectigimiz konserlerden birinde Maynard saglam tasak gecmis seyirciyle “Question authority” demis seyirci tekrarlamis, bu demis seyirci tekrarlamis, Maynard da demis ki “ya siz ne zikime yariyorsunuz, atin bunlari warglara”

    \m/

    @Uglúk, En anlamadığım tiplerdensin. İsteyen gelir tarihin en iyi grubu sıçsa da dinlerim der, isteyen de bok gibi olmuş der. Tool’u çok severim (yine de en sevdiğim 5 gruba bile giremez) tool fanboylarından çok senin gibi tool fanboylarıyla bir türlü alıp veremediği olanlara kıl oluyorum. Nerede tool lafı geçse her türlü karalama, fanlarına sallama, dalga geçme oluyor. Gerçekten bazı insanların tool ve tool fanları ile alıp veremediği var. Cidden anlam veremiyorum size. Nedense başka gruplarda bu durum yok (nispeten opeth’i sayabiliriz ama onlar sadece tarz değişikliğine sövüyor) tool ne yaptı ne etti size

    den4x

    @m/, başka gruplarda, hatta sadece müzikte değil filmlerde falan da var. benzeri popüler eserlere karşı iki uç reaksiyonum özetini geçmişsin. fanboylar vs eserle alıp veremediği olanlar. rasyonel konuşmadıkça iki tarafı da çok takmamak lazım.

  29. Darkside says:

    Maynard ın sesine laf eden arkadaş aradan 13 yıl geçmiş adam 55 yaşına gelmiş normal değilmi sırf bu sarkıyı 40dan fazla dinleyişim danny carrey in davula vuruşu için bile dinlenir hissetmek önemli müziğe baktınızda parçalara ayırarak bakın bu daha 13 yıldan sonra gelen mükemmel bir başlangıç…

  30. Raddor says:

    Kapak muhabbeti dönmüş, hemen yetişiyorum ve diyorum ki; “Beyler!” (kadın metalci olduğuna inanmıyorum nedense, çok ütopik geliyor) “Albümün ismi ve kapağının güzelliğiyle içerisindeki şarkıların güzelliği doğru orantılıdır!” – Raddor

    Bakın yüzde doksan beş böyle. (Nihat Doğan sesi on) Bizzat hesapladım. İstisnaları çok az. Discogs’tan açıyorum çıkan tüm albümleri. Eskiler gibi yapıp marketten seçer gibi puanlara falan bakmadan, kapağını ve ismini beğendiğimi kaydediyor dinliyorum, güzel çıkıyor. Beğenmediğime bakıyorum, berbat çıkıyor. İyi müzik keşfetmek için güzel bir ölçüt oldu benim için. Çünkü işine özenen ve güvenen grup, kapağına, ismine cismine de aynı biçimde özeniyor. Vizyonunu belli ediyor.

    En sevdiğiniz albümleri düşünün. Aynı şekilde adını, kapak resmini ve isminin üzerine yazılışını da çok seviyorsunuz değil mi? İstisnaları çok nadir. Aklıma ilk Paranoid geldi.

    Yani bu albümün kapağı, ismi, yazı fontu güzel değilse muhtemelen üleş bir albüm geliyor. İki yıl önce de Annihilator için benzerini söylemiştim.

    http://www.pasifagresif.com/2017/11/annihilatordan-yeni-album/comment-page-1/#comment-481526

    Ahmet Saraçoğlu

    @Raddor, “kadın metalci olduğuna inanmıyorum nedense, çok ütopik geliyor” tuhaf olmuş; hele ki bugünkü albüm incelemesi bir kadın tarafından yazılmışken, yazılan albümü çıkaran grup 3 kadından oluşuyorken ve site kadrosunda da bir kadın varken.

    Çevrende fazla yok sanırım ondan böyle diyorsun, ama emin ol hiç de ütopik bir şey değil.

    Kapak konusuna da katılamıyorum; rezalet kapaklı harika albümleri de harika kapaklı rezalet albümleri de istemediğin kadar sayabilirim burada. Özellikle çok iyi kapağı olan vasat ya da vasat altı albümler epey fazla. Çok çekici kapağı olan ama açınca rezil grafikler içeren eski Amiga 500 oyunları geliyor aklıma.

    Raddor

    @Ahmet Saraçoğlu, abi öyle olduğuna inandığımdan değil aslında. Cümleye refleks olarak “Beyler!” şeklinde girince “Ya bu sitede karşı cinsten insanlar yok mu, neden sayıları az diye yoklarmış gibi düşünüyorum?” diye kafamdan geçti. Yine pek çok sefer hiç kadın yokmuş gibi yorumlar yaptığım aklıma geldi ve ben de değiştirmeden parantez içine öyle yazdım. Yani aslında kendime yaptığım bir eleştiriydi o. Ütopik geliyor kısmını ise bilerek abarttım. Hem kadın, hem metalci olması öyle ütopik, öyle güzel bir şey manasında. :) Çeviriyormuşum gibi durdu şu an ama samimi olarak düşüncem buydu. Çünkü ben de bizzat bir kız tarafından başlatıldım bu müziğe. Büyük bir lise aşkı beni metal dinlemeye ve elektro gitar çalmaya kadar götürdü. Fakat paragraftaki asıl beyanım bu konu olmadığı için açıklayıcı olmadı tabi. Havada kaldı, biraz dallamalık gibi oldu.

    Kapak konusunda ise sizinle hiç anlaşamıyoruz abi maalesef. :) En son Possessed’de anlaşamamıştık. Ben o albümü yılın kapak resmi olarak görüyorum mesela. Büyük ihtimalle o rezil kapakları da çok beğeneceğim. :) Mesela Cradle of Filth’in Hammer Of The Witches kapağı çok gömülmüştü çıktığı sene ama benim için yılın albüm kapağıydı. O albümü de severim, çok thrashy. Bir tek bende mi bu kadar doğru orantılı gidiyor bilmiyorum.

    tahsin

    @Raddor, Aklima ilk gelen ornek Iron maiden-dance of death. Iron maiden tarihinin en boktan album kapagi ama tas gibi album. Ben otursam daha iyisi tasarlarim(Belki bu biraz iddiali oldu :D). Hatta album ile ayni ismi tasiyan parca Iron maiden’in en sevdigim parcasidir.

    Raddor

    @tahsin, ben o kapağın o kadar kötü, albümün de o kadar iyi olmadığını düşünerek yine dengeleniyorum.:) Hayatımın yarısı Sims’le geçti ondandır. 3′ten sonra bıraktım. Aynı isimli şarkı müthiş tabi.

    D

    @Raddor, Yalniz toplamak icin baya kasmisin, tamam hadi soran olursa oyle deriz :D

    Rashid

    @Raddor, Bir dakika, Hammer Of The Witches kapağı bence de gayet güzel yani :D Cradle of Filth grubunun temasına filan gayet uyan bir kapak ve zaten son 5-6 yıldır da aynı tarzda kapaklar kullanıyorlar.

    Raddor

    @Rashid, o kapakla ilgili çok fazla kötü yorum var nedense. Kapaktaki şeytan mı kıskanılıyor nedir? Cadılar, madılar.. :)

    den4x

    @Raddor, kısmen ben de böyle düşünüyorum, new album releases’den indirdiğim zamanlar adını kapağını beğendiğim albümleri dinlerdim, güzel de çıkardı çoğunlukla. bu biraz bizdeki pozitif önyargıdan falan da kaynaklı bence. hala bu durum geçerli ama görsele bakmadan dinleyip sevdiğim bi albüm berbat kapaklı çıkabiliyor. önce hangi verinin beyne ulaştığı etkiliyor herhal.

    bu beyler benzeri hitaplarda internet ortamında dikkat edilmesi lazım. biz neyse de çocuklar gördüğünü direkt kapıyor youtube’da, twitch’te falan, acayip seksist yetişiyorlar.

    Raddor

    @den4x, evet bende de seçerken kapaktan ziyade albüm ve grup ismi daha ön planda. Hangisi çekiyorsa o daha güzel çıkıyor genelde. Üçüncü yeniler dedikleri indie grupların isimleri ne feci (bisiklet) mesela. Kralını yapsalar dinleyemem. Ekşi’de grup ismi önerisi olarak Piston Aşağı Indie yazmıştı biri. O bile daha yaratıcı. The Devil Wears Prada, hatta geçenlerde incelenen Çontaraz diye bir grup vardı. Kapağıyla beraber felaket gruptu. Ne kadar sevebilirim ki. Ben etkileniyorum valla.:) Online oyunda karakterimin adını beğenmediğimden yeni ‘çar’ açmışlığım vardır.

  31. Retrokafa says:

    @Raddor, Kardeş Yüzüklerdeki Dwarf hanımlar gibi işte yav,varlar ama pek anlaşılmıyor…(mesele sakal:P)

  32. den4x says:

    @Raddor, isim bulma konusu beni de çok yoruyor. albüm yapsam herhalde mgla falan gibi şarkıları 1 2 3 diye numaralandırırdım.
    ama uzun isimli, özellikle post rock grupları, hoşuma gidiyor. this will destroy you, i am waiting for you last summer, silen whale becomes a dream gibi. son feci bisiklet gibi yerli versiyonlarına da sonradan ısındım. tesadüf şimdi dinliyorum as i lay dying de çok güzel isim, kitap sağolsun, ama içerik dümdüz metalcore :)

    den4x

    @den4x, bu güne kadar şu faili hiç yapmamıştım sanırım sitede, captcha sağolsun yaşattı ahah

  33. necrobutcher says:

    bu adamları 13 yıl falan beklemedim sadece 4 yıldır biliyorum, sarkı klasik tool sarkısı beğendim. albüm kapağı da tıpkı öncekiler gibi berbat.

  34. Salata says:

    13 yıllık bekleyişin ardından gelen şeyin bu kadar fos çıkması :) Maynard zaten sesini sevmediğim bir insan olduğundan vokal bariyerini aşamdığım için iyice kusmuk gibi geliyor çoğu şarkıları. Zaten cider da hiç sevmem hahah.

  35. Melkor says:

    Albüm ortamlara düşmüş. Haberiniz olsun.

  36. Salata says:

    Tool albümün tamamını YouTube kanalından dinlemeye açmış.

  37. şeyh hulud says:

    Şarkı ne zaman girecek diye bekleye bekleye albüm bitti. Gluecifer açtım şimdi, anca kendime geldim.

  38. gXnn says:

    Yılın açık ara en iyi albümü bana göre. Hatta Tool discografisinin en iyi albümü olabilir. Uzun süre dinleyeceğim bundan eminin. Beklediğimize fersah fersah degen bir basyapıt olmuş.

    killyourselfchuck

    @gXnn, ”tool discografisinin en iyi albümü olabilir”

    hani belli başlı gruplar için derler ya -opeth gibi, tool gibi vs- hayran kitleleri sıçsalar bile onu da dinlerler diye. bu yorumdan sonra hayatımda ilk defa buna katılıyorum.

    oha artık.

    Rust in Peace.

    @killyourselfchuck, hayatının sonuna kadar ya bu albümü dinleyeceksin ya da reflection’ı dinleyeceksin deseler tereddütsüz reflectiom derim. Net.

    gXnn

    @killyourselfchuck, insanların zevklerini ve farklılıklarını eleştirmek milli sporumuz yahu. hayır bir fanboy değilim ama evet bu albumun lateralusun sadece bir tık altında, 15 sene aradan sonra çıkarılabilecek en iyi şekilde oldukça kaliteli bir yapım olduğunu düşünüyorum. sen beğenmemişsin belli ki. biraz daha dinle belki seversin.

    \m/

    @gXnn, maalesef durum öyle. Baştan söyleyeyim böyle düşündükçe bu tür tepkiler hep gelecek. Albümde maynard’ın vokalleri haricinde hemen her şey çok iyiyken “sıçsalar dinlerler” tarzı yorumlar gelmesine bile aldanmıyorum zira insanlar kötü bulabilir bunda sıkıntı yok. Kendisi beğenmedi diye beğenenlere laf atmak artık bir gelenek oldu bu tiplerde. Yani ben gelip “7empest gibi kaç tane şarkı dinledin ulan” diyor muyum, hayır :)

    gXnn

    @m/, ilk cıkan singleda vokallere ben de takılmıştım aslında ama albumun tamamında çok rahatsız okduğumu söyleyemem. hatta hiç takılmadım bu duruma.. özellikle invincible ve culling voices gibi şarkılarda maynard şov var.albumde boş şarkı yok resmen su gibi akıyor. bana kalırsa bu albümü begenmeyen biri zaten toolu tam olarak hissedememiş demektir. ne yapmak istediklerini tam olarak anlayan biri olarak benim puanım 10/10. aynı şekilde bi album daha cıkacaksa bir 10 sene daha beklerim yani :)

  39. Rust in Peace. says:

    İlk 5 şarkıyı dinledim, kalan şarkılar uçup kaçmazsa benim için hayal kırıklığı olacak.
    Nasıl toolun en iyi albümü olarak görenler var bilemiyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.