# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BURDEN OF YMIR – Heorot
| 27.04.2023

Kapağını görünce kafanızda ne canlanıyorsa o.

Metal dünyasında “kapağı görür görmez iyi olacağını anladım” şeklinde yorum yapılan albümler var. Misal “At the Heart of Winter”. Misal “Leviathan”. Misal “Rust in Peace”. Misal “Arise”. Misal “Cause of Death“. Albüm size içindeki müziğe dair ışıklar yakar ve “kapağı böyleyse içindeki müzik kim bilir nasıldır” şeklinde pozitif bir beklenti uyandırır.

Bazı albüm kapakları da vardır ki size içindeki müziğin tarzını, karakterini, genel özelliklerini daha tek nota duymadan tahmin etme imkânı sağlar. Zaten başlıca her alt türün kapakları genel bir mizaca sahiptir ve içindeki müziğin death metal mi, black metal mi, progresif rock mı, power metal mi olduğunu bize yansıtır.

Bir de bu türlerin de detayına inmeyi başaran kapaklar vardır. Sadece black veya progresif metali hissettirmekle kalmaz, detaylara da iner. Tıpkı şu anda bahsetmekte olduğum Kanadalı tek kişilik oluşum BURDEN OF YMIR’in yeni albümü “Heorot”ta olduğu gibi. Albüm kapağına baktım ve daha önce hiçbir fikrim olmayan, hiç dinlemediğim bu grubun folk etkili, Nordik unsurlar barındıran sıcakkanlı bir black metal yaptığını tahmin ettim. Tıpkı şu anda kapağa bakan sizlerin de çoktan tahmin etmiş olduğu gibi.

Yazıya bu kapak muhabbetiyle girmek istedim çünkü albümün YouTube paylaşımının altındaki her 10 yorumdan 6-7 tanesi kapaktan bahsediyor, kapağı merak ettikleri için dinlediklerini söylüyor. Gerçekten de kapağa baktığınızda ne görüyorsanız onun müzikal karşılığı var “Heorot”ta.

Adını Norse mitolojisinde devlerin ilki olan Ymir’den alan BURDEN OF YMIR içerisinde SUMMONING, WOODS OF YPRES, FALKENBACH, WINDIR, STORM, BATHORY, MITHOTYN, ENSIFERUM da dâhil olmak üzere bir dolu folk etkili grubun kırıntılarını barındıran son derece tatlış bir oluşum. İçindeki black metal karakteri bütünüyle folk melodilerle, kuzey ezgileriyle yoğrulmuş ve black metale ilişkin kötücül unsurların tek bir zerresini dahi barındırmıyor.

Bu durum doğal olarak albümü sadece ve sadece blackened folk metal sevenlere hitap eden bir şekle sokuyor. MÅNEGARM, ÁSMEGIN, FINNTROLL falan seviyorsanız, BURDEN OF YMIR bunların tamamından daha pamuksu, daha köşesiz, daha aydınlık. Eğer buna tamamsanız, Nordik mitolojinin bu şekilde tasvir edildiği albümlere yakınsanız, “Heorot”tan da bir şeyler bulabilirsiniz. Ama bu tür olayları klişe, tahmin edilebilir, fazlasıyla güvenli ve bilindik buluyorsanız, o zaman BURDEN OF YMIR’e büyük ihtimalle tahammül bile edemezsiniz.

Yazının başında dediğim gibi, bunun kararını vermek için müziği dinlemenize bile gerek olmayabilir. Kapağa baktığınızda gördüğünüz şey size çekici geliyorsa albüme bakın. “Tamam ya bu kesin şeydir” diye bir fikir oluşuyorsa ve o fikir de size yakın değilse, o zaman çok büyük ihtimalle albümü de yavan bulursunuz. Tam anlamıyla “meraklısına” bir albüm.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.17/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Flowing Downward
Kadro
Joe Caswell: Her şey
Şarkılar
1. Hwaet
2. Recounting on the Seas
3. The Great Mead Hall
4. Revenge Found in the Night
5. Monsters of the Lake
6. The Ninth Hour Approaches
7. Threat of Fire
8. Mourning of the Geats
  Yorum alanı

“BURDEN OF YMIR – Heorot” yazısına 1 yorum var

  1. Civilized green vineyard says:

    Bu aralar kritiği yapılan albümlerin kapakları çok iyi

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.