# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CONVULSING – Perdurance
| 13.03.2024

Ekstrem metalin en yetenekli adamlarından biri olan Brandon Sloan’un hakkı verilsin artık.

Metal dünyasında tek kişilik projeler farklı şekillerde öne çıkıyor. Bazısı “bakın ne kadar yetenekliyim ve her şeyi yapabiliyorum” tarafından ilerlerken bazısı ise mağarada pelerinle fotoğraf çektirip depresyonunu notalara dökme gayreti içerisinde oluyor. Diğer yandan “ben yalnız çalışırım” düsturunu benimsemiş ve bir grup olmaktansa tek kişilik bir yaratımın peşinden giden de pek çok insan var.

Bunlar yeri geliyor Quorthon ve Varg Vikernes gibilerinin öncülük ettiği “içimdeki acıyı/tutkuyu ortaya dökmem lazım” tarafına yöneliyor, yeri geliyor THY CATAFALQUE veya IHSAHN gibi sanatsal açıdan daha kişisel bir anlayışını yansıtıyor.

Bugünkü konuğumuz, bir önceki müthiş albümü “Grievous” sitede hiç ilgi görmeyen Avustralyalı tek kişilik oluşum CONVULSING ve yeni çalışması “Perdurance”.

Brandon Sloan’ın elinden ve zihninden çıkan CONVULSING, son derece derinlikli bir black/death metal yapıyor. Derinlikliden kastım içi renklerle dolu, avangart olaylara bulaşan bir çalışma olması değil. Sloan, içindeki olumsuz duyguları müziğe çok başarılı şekilde yansıtan bir insan ve bu sayede yaptığı müzik şarkı şarkı ayrıştırılabilir olmaktan çıkarak bir bütün hâlinde, nefes alan bir şeye dönüşüyor.

“Perdurance”taki her şeyden tek başına sorumlu olan Sloan, kelimelere döktüğümüzde çok bir anlam ifade etmeyecek, olayı soyut boyutlara taşıyan bir sesler girdabı yaratıyor. Bu girdap bir yandan yakınındaki her şeyi içine çekecek kadar acımasızken, diğer yandan bunların bir bulamaca dönüşmesini engelleyecek kadar da dozunda bir kaos dışa vuruyor.

Albüm her açıdan son derece yoğun, dinleyiciyi nefessiz bırakacak kadar inatçı bir agresifliği var ve death metalin teknik tarafını da dissonant tarafını da müthiş bir lezzetle yansıtıyor. Şarkılar adeta doğuyor, etraflarındaki her şeye zarar verdikleri bir yaşam mücadelesi geçiriyorlar ve öldükleri sırada da bir sonraki parçanın doğumuna vesile oluyorlar. “Perdurance”ın tamamı bu mücadeleyle, kendisi çırpınırken etrafını da yıkan bir yaradılışla bezeli.

Gördüğünüz üzere albümü teknik taraflarından ziyade büyük oranda betimlemeler üzerinden yorumladım. Bunu yapma sebebim “Perdurance”ın fazla kaotik ve karambol olması değil. Bilakis, albüm gayet anlaşılır bir karanlık barındırıyor. Ama tek kişinin elinden çıkmış olması ve ortaya konan şeyin teknik ve atmosfer bağlamındaki görkemi düşünüldüğünde, CONVULSING’in cerrahi incelemeden ziyade bu tarz betimlemeler üzerinden yorumlanmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. “Perdurance” çok iyi bir albüm. Dinleyin.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.83/10, Toplam oy: 6)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Brendan Sloan: Her şey
Şarkılar
1. Pentarch
2. Flayed
3. Inner Oceans
4. -
5. Gossamer Pall
6. Shattered Temples
7. Endurance
8. A Smart Kid (PORCUPINE TREE cover)
  Yorum alanı

“CONVULSING – Perdurance” yazısına 1 yorum var

  1. B for Beytullah says:

    Zaman ortaminda convolution frekans ortaminda carpma islemi yapar kardo.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.