# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DYSMAL – Gates to Apperception
| 13.05.2023

Tek kişi elinden çıkan, ancak pek çok grubun yaptığından daha iyi bir melodik death metale sahne olan gayet iyi bir ilk albüm.

Tek kişilik proje dendiğinde kimi türlerde bir yoğunlaşma olduğu açık. Bunların başında black metal, progresif metal, doom metal gibi türler geliyor. Sahnede icra etmeye daha açık olan, hatta sahnede icra edilmediğinde çok da bir anlam taşımayan thrash metal, melodik death metal gibi türlerde ise tek kişilik projelere daha nadir rastlıyoruz.

Anlamış olacağınız üzere bugün bu tarz bir oluşumla karşı karşıyayız. Alman müzisyen Tobias Schaub tarafından kurulan DYSMAL, melodik death metalin sert tarafını icra eden ve “Gates of Apperception” adlı ilk albümünü yakın zamanda dinleyiciyle buluşturan yeni bir oluşum. Bizleri Almanya’dan selamlayan DYSMAL’da bestelerden, sözlerden ve tüm enstrümanlardan Tobias sorumlu. Vokallerde ise başta NAILED TO OBSCURITY vokalisti Raimund Ennenga olmak üzere 5 farklı vokalist var. İkisi kadın olan bu vokalistler albümdeki şarkılarda karışık olarak yer alıyorlar.

“Gates to Apperception”ı dinlemeye başladığınız andan itibaren Tobias’ın bu işe DYSMAL ile başlamadığını anlıyorsunuz. Kendisi son 15 yıldır başka gruplarla da müzik yapan, albümler yayınlayan bir insan.

DYSMAL’ın müziğine baktığımızda melodik death metal dendiğinde akla gelebilecek modern tandanslı, komple melodi odaklı İsveç sound’undan ziyade daha yırtıcı bir karakterle karşılaşıyoruz. Aklıma yine Almanya’dan çıkan FRAGMENTS OF UNBECOMING, FEAR MY THOUGHTS gibi isimlerin yanı sıra ABLAZE MY SORROW, GATES OF ISHTAR gibi yıllanmış İsveçli topluluklar geliyor. Müzikte hissedilen lanetli, uğursuz bir hava olmadığından olay DISSECTION, UNANIMATED taraflarına pek kaymıyor ve yine İsveç’ten EUCHARIST’i, A CANOROUS QUINTET’ı anımsatabilecek olaylarla şekilleniyor.

Doksanlar melodik death metal karakterinin çok iyi özümsendiği ve yansıtıldığı “Gates to Apperception”da bu tarz için biçilmiş kaftan bir prodüksiyon eşliğinde sunulan şarkılar görüyoruz. Tobias gitar katmanlarını yer yer klavyeyle derinleştirerek ve farklı vokaller kullanarak öne çıkarıyor. Bu zaman zaman bir arpej üzerine gelen kadın vokallerle birlikte oluyor (“Hidden Layers”), bazen de groovy riflerden atlanan blast beat’lerin keşmekeşiyle gerçekleşiyor (“Exnovation”). Vurgulanması gereken konu Tobias’ın kolaya kaçmamış, tüm şarkıyı iyi bir melodi üzerinden kurmamış ve başından sonuna farklı yollara sapan şarkı kurgularıyla gayet sürükleyici eserler yazmış olması. Bu sayede “Gates to Apperception” kesinlikle övülesi pek çok detay barındırıyor ve puanlarını birer birer yükseltiyor.

Tek kişi elinden çıkmış olmasına rağmen gayet bütünlüklü düşünülüp kurgulandığı için tam bir grup müziği havası barındıran “Gates to Apperception”, melodik death metalin yırtıcı tarafını sevenlerin, her bir şarkının farklı karakterler barındırmasını değerli bulanların beğeneceği son derece iyi bir ilk albüm.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.25/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Tobias Schaub: Tüm enstrümanlar, besteler, sözler

Konuk:
Raimund Ennenga: Vokal (2-4, 6, 8-10)
Lisa Ulferts: Vokal (4, 5, 9, 10)
Tomasz Wisniewski: Vokal (2, 3, 5, 10)
Marcus "Osher" Friedrich: Vokal (6, 8, 10)
Gitte Silze-Andersen: Vokal (4, 5, 9, 10)
Şarkılar
1. Memory Leak
2. Emergent Perceptrons
3. Hypotheism
4. Evolution Remnants
5. Hidden Layers
6. Exnovation
7. Deadlock
8. Brute Force
9. Content Contaminated
10. Immersion
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.