# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SVARTKONST – Black Waves
| 09.07.2023

Son zamanlarda dinlediğim en iyi tek kişilik projelerden biri.

Podcast ortağım, değerli insan Mehmet Emrah Konya’nın önerisiyle haberdar olduğum SVARTKONST’un 2020 çıkışlı ikinci albümü “Black Waves”den bahsetmek üzere huzurlarınızdayım bugün.

SVARTKONST yeni albümü “May the Night Fall”u 29 Ağustos’ta çıkaracağı için bu albümü yazarak birtakım arkadaşların gruptan haberdar olmasını sağlayabileceğimi umarak yazıya başlıyorum. “Kara Sanat” anlamına gelen SVARTKONST tek kişilik bir black/death metal grubu. Rickard Törnqvist adlı arkadaş tarafından kurulan SVARTKONST en temel ifadeyle WATAIN ve MGŁA çok sert cinsel seks yapsa nasıl bir şey ortaya çıkar sorusunun cevabı gibi bir müzik yapıyor.

Bu da doğal olarak akıllara bir yandan gergin bir yandan da damar bir black metali getiriyor. Zaten SVARTKONST da tam olarak bu minvalde müzik yapıyor. WATAIN’in zahirli tarafları ile MGŁA’nın ızdıraplı tarafı ne çok zehirli ne de çok ızdıraplı şekilde bir araya getiriliyor. Olaya dâhil olan birtakım yan unsurlar da var ki bunlar albümün iki önemli gruba öykünülerek yazılmış sıradan bir black metal albümü olmasının önüne geçiyor. Bunlardan biri “Black Waves”de gayet sıcakkanlı, akıllara BYTHOS ve türevlerini getiren soloların olması. Bu sololar şarkıların nefes almasını ve lezzetlenmesini sağlıyor. Diğer bir konu, tremolo rifler ve bunlara gömülen melodilerle ortaya çıkan çekici atmosferler. SVARTKONST aynı anda hem soğuk hem de ılıman olmayı başarıyor ve “Black Waves”in dinlemesi keyifli bir iş olmasını da temelde bu kimya sağlıyor.

METALLICA’nın “Disposible Heroes” nakaratının yandan yemiş hâliyle açılan albüm, sonrasında pek çok fikri arka arkaya sunuyor. Yeri geliyor daha ilkel kafalara gidip BATHORY’ye uzanıyor, yeri gelince ise ta HORNA seviyelerine kadar vahşileşebiliyor. Gitar tonu, HM-2 tonu kadar olmasa da yer yer doksanlar başı İsveç death metalini anımsatan yerlere gidebiliyor. “World Ablaze” ve “Stray in the Dark” gibi şarkılarda olay black metalden çıkıp neredeyse tamamen ezici ve ağır tempo death metale dönüşüyor; INCANTATION’lara kadar sürünüyor. Bu yavaşlık yer yer melodinin de eklenmesiyle ortaya death/doom’a kadar varan; akıllara eski KATATONIA, DAYLIGHT DIES gibi isimleri getiren bir damara bile bağlanabiliyor.

Peki “Black Waves” bittiğinde elimizde ne bırakıyor? Bir kere farklı türleri çok akıcı şekilde içinde barındıran, tek kişinin elinden çıktığı düşünüldüğünde gayet etkileyici ve doyurucu bir karanlık sunuyor. Black metal tarafı ile death metal tarafını hem iç içe hem de ayrı ayrı yansıtıyor ve bu sayede şekilleniyor, dinamizm kazanıyor. Nihayetinde de ortaya epey başarılı bir solo proje çıkıyor. Yazının başında dediğim gibi SVARTKONST’tan nispeten yeni haberim oldu ancak 2 ay sonra çıkacak yeni albümünü merakla bekliyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.23/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Trust No One Recordings
Kadro
Rickard Törnqvist: Her şey

Konuk:
Marcus Wiklund: Lead gitar (4, 7)
Daniel Brundin: Ek vokal (1, 4, 6 & 7)
Henrik Almgren: Ek davul
Şarkılar
1. Death Magic
2. I Am the Void
3. World Ablaze
4. Stray in the Dark
5. Mountains of Flesh
6. Ruins of Splendour
7. Black Waves
  Yorum alanı

“SVARTKONST – Black Waves” yazısına 1 yorum var

  1. crowkiller says:

    olmuş, biraz swedish metal plastikliği hissedilse de beğendim

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.