# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KNOLL – As Spoken
| 12.02.2024

Hayvan gibi şey yapıyorsunuz.

Kelime anlamı olarak matemle çalınan kilise çanı anlamına gelen ABD’li death metal/grindcore/noise grubu KNOLL’un yeni albümü “As Spoken”dan bahsedeceğiz bugün. Ama önce…

Önce geçenlerde siteye yorum olarak da yazdığım bir durumdan bahsetmek istiyorum ve o yorumu aynen buraya yapıştırıyorum.

“Grubun kurucularından olan vokalist, Keith Merrow’un büyük oğluymuş. Merrow 43 yaşında. Bu eleman Knoll’u 2017′de kurmuş, babasından özenip 17 yaşında bile kurmuş olsa 2000 doğumlu olması lazım, onun için de Keith Merrow’un 20 yaşında baba olması gerekiyor, ki tek oğlu bu da değil. Metal müzisyeni adamın 20-21 yaşında baba olması, sonra bir çocuk daha yapması çok acayip geliyor bana.

Manchester United’lı Alejandro Garnacho’nun 19 yaşında baba olmasından bi tık daha az ilginç.”

Bu durumu aştıktan sonra KNOLL’un “As Spoken”da yaptıklarından bahsedebiliriz. KNOLL gerçekten de hayvan gibi şey yapan bir grup. FULL OF HELL, NAILS, kısmen TRAP THEM’in öküzlüğünden tutun da THIS CURSE IS A GIFT’in eziciliğine kadar uzanan bir müzikleri var. Olayın noise kısmı, gitarların her şeyi karambole buladığı ve bu uğurda davul ve vokalden destek aldığı kaos pasajlarından oluşuyor. Yeri geldiğinde tempoyu dramatik şekilde yavaşlatan KNOLL’un bunu da “uçların birbirini öne çıkarması” prensibiyle yaptığını düşünüyorum. Anlık tempo düşüşlerinin ardından gelen delirmeler, parçalanmalar, coşmalar bu sayede daha etkili oluyor.

Albümün 40 dakikanın üzerinde olması bana kalırsa sonlara doğru marjinal faydayı bir miktar düşürse de bunun sorumlusu şarkıların kendileri değil. KNOLL cidden yıpratıcı bir müzik yapıyor ve bu tarz işlerde 25-35 dakika bandı bence daha iyi iş görüyor. Genelde bu kadar hoyrat ve kaotik bir albümde 5 dakikanın üzerinde fazla şarkı beklemezsiniz, ancak “As Spoken”da 5-6 dakika arasında 4 şarkı var. Neyse ki grup böylesi bir müzikle bu sürelerin altından kalkmayı başarıyor. Dahası, “Revile of Light”ta gördüğümüz üzere olaya trompeti de dâhil edip iyice manyaklaşmayı da ihmal etmiyorlar. Özellikle bu anlar ciddi şekilde IMPERIAL TRIUMPHANT’ın sofistike anlar öncesinde başvurduğu kapkaranlık pasajları anımsatıyor. Uyumsuz akorlar, kötü niyetli davullar, kan çanağı vokaller ve kıyamet habercisi gibi ortalara atılan trompet….

KNOLL kesinlikle sadece meraklısına hitap edecek tarzda, rahatsız bir grup ve “As Spoken”da da bu rahatsız kitleyi mutlu edecek yeterli materyali -bir miktar fazlasıyla- ortaya koyuyorlar. Eğer müziğin alışık olmayan kulaklara karşı bir işkence yöntemi olarak kullanılabileceğine inanıyorsanız, işte burada o tarz bir şey var. E sizde de az biraz mazoşizm varsa…

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.00/10, Toplam oy: 5)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
James Eubanks: Vokal, elektronikler
Cameron Giarraputo: Gitar
Ryan Cook: Gitar, trompet
Lukas Quartermaine: Bas
Jack Anderson: Davul
Şarkılar
1. As Spoken
2. Offering
3. Wept Fountain
4. Revile of Light
5. Mereward
6. Guardian Bind
7. Unto Viewing
8. Portrait
9. Utterance
10. Fettered Oath
11. Shall It Be
  Yorum alanı

“KNOLL – As Spoken” yazısına 2 yorum var

  1. A.Karayazı says:

    Kritikte süre konusu geçmişken, bence bu albümün süresi 28 dakika olmalıydı. 25-30 dakika arası olan dayaklı albümlerin farklı bi çekiciliği var bence ama kendimle de bi çelişeyim şimdi; albümün açık ara en iyi parçası da revile of light. Şimdi hem 28 dakika olsun diyorum, hem uzun olan parçayı favori seçiyorum. Tutarlılıkta benim gibi olun arkadaşlar, evet.

    Frostauðn

    @A.Karayazı, Bence tutarsızlık değil doğru yani grindcore falan etiketi taşıyan her albümün ideal süresi 20-30 dakikadır çünkü yorucu bir hayvanlığı var albümün. Genelde uzayan albümler yorucu olmasından dolayı sıkıyor ve dinlenebilirliğini düşürüyor. Hem hayvansı ama yorucu da olmayan sıkmayan albüm var ama onlar istisnalar onlar ayrı yine de ideal süresi 20-30 dakikadır bence de.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.