# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MITHRIDATUM – Harrowing
| 20.03.2023

THE FACELESS’ın “Planetary Duality”de harikalar yaratan davulcusu, DEATHSPELL OMEGA’nın “Paracletus”taki müzikal karakteriyle bir araya geliyor ve ortaya müthiş bir teknik death/black metal albümü çıkıyor.

Bilenler için son derece güçlü bir kadroya sahip yepyeni bir gruptan ve o grubun enfes ilk albümünden bahsedeceğim bugün. Gitarda ABHORRENCE, ABSVRDIST, VOIDSPAWN gibi gruplardan tanıdığımız Marlon Friday, davulda THE FACELESS’ın “Planetary Duality” ve “Autotheism” albümlerinde çalan davulcu Lyle Cooper, vokalde yine THE FACELESS’ın “Autotheism”inde vokal yapan Geoffrey Ficco’nun yer aldığı teknik death/black metal grubu MITHIDATUM geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başladı ve ilk albümünü de Şubat başında ortamlara saldı.

MITHRIDATUM, DEATHSPEL OMEGA’nın özellikle “Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum”la birlikte büründüğü ve “Paracletus”ta göklere çıkardığı black metal karakterine yakın duran, o karakterden özellikler taşıyan ancak bunu son derece karanlık bir teknik death metal kimliğiyle de yoğuran bir oluşum. Akıllara DODECAHEDRON’u getirdikleri anlar da var ULCERATE’e kaydıkları noktalar da. Çok da alışıldık tarzda rif ve arpejler de sunuyorlar ACAUSAL INTRUSION gibi underground gruplarda gördüğümüz bulanıklıklara da başvuruyorlar.

Burada önemli olan konu, zaten THE FACELESS albümlerinden deneyimlediğimiz üzere özellikle davulların son derece etkileyici bir performans sunması. Ne yaptığını çok iyi bilen bir gitarist sayesinde vücut bulan müzik, bu davul katkısıyla adeta seviye atlıyor ve çok daha güçlü bir şekle bürünüyor. Uzun uzadıya devam ettirilen, tekrarlanan kimi kapkaranlık arpejler davulun çok yönlü ve ustaca kullanımı sayesinde sanki şekil değiştiriyorlar. Bunu vurguluyorum, çünkü albümdeki tüm şarkıların yazımından davulcu Lyle Cooper sorumlu, gitarist Friday ise iki şarkıda kendisine destek vermiş. Vokaller özellikle öne çıkmasa da albümün vokalist Ficco’nın bir yakınına -belki kardeşi belki babası- adandığı düşünüldüğünde onun da içten bir performansı söz konusu.

Albümdeki DEATHSPEL OMEGA karakterini yadsımak gerçekten de mümkün değil. Pek çok şarkıda alıp direkt “Paracletus”a konabilecek tıynette rif ve arpejler var. Grup bunun dışında da başka işler yaptığından MITHIDATUM’u bir DEATHSPELL OMEGA klonu olarak nitelendirmek de mümkün değil ancak etki çok net. Kendi gruplarından ve önceden çaldıkları topluluklardan aldıkları da ekleyince ortaya epey enteresan bir kimya çıkmış. Misal “Mournful Glow”da çok bariz DEATHSPELL OMEGA fikirlerinin yanı sıra THE FACELESS’ın “Planetary Duality” albümü akıllara getiren türde dokunuşlar da hissediliyor.

İç içe geçmiş gitar örgüleriyle bezeli şarkılarla dolu albümün esas şov kısmıysa yukarıda dediğim gibi davul departmanında görülüyor. Lyle Cooper cidden muazzam bir davulcu ve büyük kısmını kendi yazdığı bu şarkıları davulla yukarılara taşımayı tartışmasız şekilde başarmış. Albümü dinlerken hayran olmamak elde değil.

Akılda kalıcı bir kapak ve bu tarza gayet uygun bir prodüksiyonla sunulan “Harrowing” yılın ilk 1,5 aylık döneminde çıkan başarılı albümlerden. Özgün olduğunu söylemek zor olsa da yapmak istediği şeyi kusursuza yakın yapan, dinleyiciyi sarıp sarmalayarak içine çeken ve oluşturduğu girdaplarla çıkmasına müsaade etmeyen bir albüm.

DEATHSPELL OMEGA’nın “Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum” ve “Paracletus” albümlerini seviyor; bu albümlerdeki müzikal karakterin 2000’lerin en önemli teknik death metal albümlerinden biri olan “Planetary Duality”de yer alan davulcu tarafından eğilip bükülmesine tanık olmak istiyorsanız MITHRIDATUM’u mutlaka dinleyin. Çok büyük ihtimalle yılın en iyi teknik death/black metal albümlerinden biriyle karşı karşıyasınız.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.50/10, Toplam oy: 20)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Willowtip Records
Kadro
Lyle Cooper: Gitar, bas, davul
Geoffrey Ficco: Vokal
Marlon Friday: Gitar
Şarkılar
1. Sojourn
2. Silhouette
3. Mournful Glow
4. Lower Power
5. The Passageway
  Yorum alanı

“MITHRIDATUM – Harrowing” yazısına 4 yorum var

  1. Yazıda yeterince vurguladım ama PA takipçileri arasında bu albümü çok sevecek bir sürü insan var, başlıkta yazan ilginizi çektiyse mutlaka bakın.

  2. Michael Keene says:

    fişşşşşeq bir album. eski faceless elemanlarinin bir tekel bayii kurmadiklari kaldi o da olur yakinda.

  3. ismail vilehand says:

    İnanılmaz güzel. Bu sene içerisinde dinlediğim en iyi şeylerden biri.

  4. Derin says:

    Baya iyiymiş bu

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.