# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SPIRITWORLD – Deathwestern
| 08.12.2022

İyi, Kötü, Çirkin ve Daha Çirkin.

Bir albümün kapağında Western klasiği “İyi, Kötü ve Çirkin”de “kötü”yü canlandıran Lee Van Cleef’i andıran bir figür varsa, o albümün adı “Deathwestern”se ve içindeki müzik de thrash metal, death metal ve hardcore unsurlarını bir araya getiriyorsa o albüm enteresandır arkadaş. Bu kanıya nasıl mı varıyorum? Çünkü bu kıstasları yerine getiren benim bildiğim sadece bir albüm var, şu anda o albüm hakkında konuşuyoruz ve gerekli enteresanlık dozunu da alıyoruz.

Evet, bugün SPIRITWORLD’ün yeni albümünden bahsediyoruz. İlk albümü “Pagan Rhythms”le 2020’de adından çok söz ettiren grup, şimdi de bu Western temasını arşa çıkardıkları yeni albümleriyle karşımızda. Albüm kapağına baktığınızda “Deathwestern”ın içinde kovboy müziklerinden alıntılar da içeren ve “bak bu fikir daha önce düşünülmedi, hadi biz yapalım” tarzı bir maceraya atıldığını düşünebilirsiniz. Ne var ki grubun niyeti hiç de öyle değil. SPIRITWORLD çatır çatır hardcore/thrash metal yapıyor ve bunu yer yer daha da sertleştirerek yılın adrenalini en bol albümlerinden biriyle taçlandırıyor.

Grubun müziğinin temelini INTEGRITY ve SLAYER’ın çeşitli komboları ve özel hareketleri oluşturuyor. SPIRITWORLD müziğinde hiç utanıp sıkılmadan, hiç gizleme gereği duymadan bodoslama SLAYER’izmler kullanıyor. Göstere göstere, göze soka soka kullanıyor ve çok da iyi ediyor. Her şarkıda bir dolu SLAYER worship rif var ve bunları askerden yeni dönmüş bir HATEBREED/INTEGRITY kırmasıyla harmanlayarak ciddi anlamda agresif bir sonuç elde ediyorlar. Bu sonuç belki kimileri için bilindik, tahmin edilebilir, hatta fazlasıyla öykünmeli oluyor ancak ortaya çıkan şeyin salgıladığı adrenalin miktarı konusunda da kimsenin şikâyeti olacağını sanmıyorum.

SPIRITWORLD’ün tek bir amacı var, o da yıkıp dökmek. Bunu tamamen riflere dayalı bir üslupla yapıyorlar ve hem basit hem de etkili riflerle bu fazlasıyla Amerikanvari müziği 35 dakika boyunca ağzımıza yüzümüze çarpıyorlar. Evet, çok fazla SLAYER. Evet, yeni bir fikir barındırmıyor, ama amaç dayak atmaksa, amaç çeteler arasındaki acımasız bir kavgaya fon müziği hazırlamaksa bunu osurta osurta yapıyorlar.

Albümün iyiliği de buradan geliyor. “Deathwestern” sizi “bilindik şeyler”, “SLAYER’dan çakmışlar” gibi derin ve kompleks analizler yapmak zorunda bırakmıyor. Adamlar her şeyi ayan beyan yapıyorlar ve “aynen karşim bak dalgana” dercesine sesinizi kesip rifleri sağlı sollu yapıştırıyorlar. Albüm o kadar gaz, o kadar ıslak odun kıvamındaki cidden tahlilmiş şuymuş buymuş uğraşacak mecaliniz kalmıyor. Sürekli bir taarruzla karşı karşıya olduğunuzu hissediyor, “bu şarkıların çalındığı bir konsere gitsem sikseler sağlam çıkamam” düşüncesi eşliğinde kafa göz yardırıyorsunuz.

Biraz olsun eleştirel gözden bakacak olursam, kliplerindeki yaklaşımlarından ve genel duruşlarından tutun da müziklerindeki hırpaniliğe kadar her anlamda dalgalarına bakan bu adamların bir üst kademeye çıkmak için yapmaları gereken tek bir şey olduğunu düşünüyorum, o da biraz olsun daha akılda kalıcı ve hit olabilecek şarkılar yazmaları. Bu zamana kadar dediğim her şeye ters düşse de SPIRITWORLD eğer büyümek istiyorsa bence albümlerine en azından 2-3 tane hit, hemen akla kazınan özelliklere sahip şarkı koyması gerekiyor. Şu hâli dayağa aç bir metalci için son derece yeterli, ancak bu tema ve bu duruş daha fazlasını da getirebilir.

Kendi imkânlarıyla çıkardıkları ilk albümlerinin ardından Century Media’ya geçmiş olmaları epey bir adım, ancak bundan daha fazlasının da olabileceğini düşünüyorum. Nedendir bilmem, SPIRITWORLD’ün ilk iki albümünü dinlediğimde aklıma “Remission” öncesi MASTODON geliyor. Müzikal olarak çok çok az benzerlikleri var ancak bir sebepten bu adamlarda daha sofistike bir tarafa kayma potansiyeli görüyorum. Ben şimdiden söyleyeyim de yarın öbür gün bu tarz bir durum olursa “zamanında nası okumuşum grubu, nası okumuşum ha?” diye yavşakça artislik yaparım.

SLAYER, POWER TRIP, INTEGRITY, HATEBREED seviyorsanız, yakın zamanda girmeyi planladığınız mahalle kavgasına eşlik edecek ve size bonus XP verecek bir şeyler arıyorsanız işte o eşlikçiyi, o fon müziğini buldunuz. Güvenle kafa göz dalabilirsiniz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.26/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Century Media Records
Kadro
Stu Folsom: Vokal, gitar, bas, programlama, synth
Randy Moore: Gitar
Matt Schrum: Gitar, geri vokal, perküsyon
Justin Fornof: Bas, geri vokal

Davul:
Thomas Pridgen: Davul
Şarkılar
1. Mojave Bloodlust
2. Deathwestern
3. Relic of Damnation
4. Purafied in Violence
5. Ulcer
6. Committee of Buzzards
7. The Heretic Butcher
8. Moonlit Torture
9. Crucified Heathen Scum
10. Lujuria Satanica
11. 1000 Deaths
  Yorum alanı

“SPIRITWORLD – Deathwestern” yazısına 5 yorum var

  1. Drochshaol says:

    Oldukça güzel bir albüm olmuş açık açık Slayer izleri de beni rahatsız etmiyor müzikte teknik olarak bir özgünlük söz konusu değil ama albüm konusu da bir o kadar özgün olmuş o yüzden bir sakınca görmüyorum.

  2. Yenal says:

    Vokal ve müzik tarzları biraz da Biohazard ı andırıyor bence.Özgün bir tarz yok ama gaza getirici ve aksiyon sahnelerinde arkada fon olabilecek güçte bir müzik icra ediyorlar.Eğlenceli,keyifli ve ilerisi için daha da güzel işler yapabilecekleri umudunu veren bir albüm.

  3. Slayer + Pantera + Integrity formülü, bu kadar muazzam bir konsept üzerinden anca bu kadar iyi uygulanabilir. Kaymak gibi albüm.

  4. İmaj ve sahne şovu olarak da son yılların en “badass” ve “cool” ekstrem metal grubu bence.

  5. Avcı says:

    Keyifli , yer yer çok eğlenceli ama aşırı fazla Slayer kopyalamaları bir yerden sonra sıkabiliyor. Yine de Spiritworld’un daha fazla büyümesini isterim.

    Yazıda “Albümün hit şarkısı yok” denmiş ama Moonlit Torture açık ara albümün parlayan yıldızı. Deathwestern, Heretic Buthcer ve Committee of Buzzards albümün diğer çekici şarkıları. Albümün en bayık şarkısı açık ara Ulcer. O olmasa daha iyi olurdu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.