# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ARKÆON – Parasit
| 30.11.2022

Sadece bir yıllık, gelişime açık bir gruptan gayet yeterli bir ilk albüm.

Her gün eciş bücüş on bin tane black metal grubu albüm yayınladığı için YouTube’daki Black Metal Promotion ve OdiumNostrum gibi black metal kanallarını bir süredir salmış durumdayım. Daha önce de birkaç kritikte bahsettiğim üzere arada kapağı ilginç gelen veya kısa sürede yüksek dinlenme sayısına ulaşan albümlere göz atıyorum. Bazılarının altında övgü dolu 100 tane yorum oluyor ancak ben pek bir şey bulamıyorum, bazılarını ise bir sebepten çekici bulup yazıyorum. Bugün bu ikinci kategoriye giren bir albümden bahsedeceğim.

ARKÆON adlı bu grup 2021 yılında kurulmuş ve birkaç demonun ardından 18 Kasım’da da ilk albümleri olan “Parasit”i çıkarmışlar. Üç kişiden oluşan bu Danimarkalı gruba şans vermeye karar verme sebeplerim ise kapaklarının çekici gelmesi ve I, Voidhanger’dan çıkmış olması. Bildiğimiz gibi I, Voidhanger nerede antin kuntin black metal yapan grup varsa bulup albüm yapan bir şirket. Bu antin kuntinlik zaman zaman gayet vasat örneklere sahne olsa da bazen de ESOCTRILIHUM gibi sıra dışı girişimlerle tanışmamızı sağlayabiliyor.

ARKÆON’a gelirsek, bu arkadaşlar atmosfer tarafı güçlü olan ancak atmosferik olmayan bir black metal icra ediyorlar. Akor değişimleri ve nota seçimleri yer yer EMPEROR’ın “IX Equilibrium” öncesi karakterini anımsatıyor ve bunu DEATHSPELL OMEGA’nın ilk iki albümündeki daha standart yırtıcı black metal anlayışıyla harmanlıyorlar. DsO dedim ama heyecana gerek yok, zira ARKÆON’un o tarz ruhani bir tarafı yahut avangart muhabbetleri yok.

Prodüksiyon tarafında gitarlar olması gerektiği kadar güçlü değil ve bu raw black metaldeki kötü kayıtların kabul edilebilir olması nokrasındaki güçsüzlük gibi değil. “Parasit” bir raw black metal albümü değil ve daha cayır cayır bir gitar sound’unu hak ediyor. Vokallerin derinden gelmesinde bir sıkıntı yok, müziğin kötücüllüğü düşünüldüğünde makul ve mantıklı bir vokal kaydı var ve davullar da bilhassa çok iyiler. Enteresan şekilde albümdeki baslar epey işitilebilir durumdalar ve yazılan bas partisyonlarının gitarları takip etmediği pek çok anda iki gitar ve bas Cerberus gibi üç farklı kafayla ısırabiliyorlar. Bu açıdan prodüksiyona kabul edilebilir seviyenin biraz üstü demek mümkün.

Peki sırf kapağı öne çıktı ve I, Voidhanger etiketi taşıyor diye “Parasit”i dinlememe değdi mi? Evet değdi. Albüm yeterli karanlığı, nefreti, kötülüğü barındırıyor ve besteler sıkıcı olmaktan bayağı uzaklar. Duymadığımız, bilmediğimiz bir şey sunmasalar da sürükleyici tremolo rifler ve azman davullarla 40 dakika boyunca dinleyiciyi zinde tutmayı başarıyorlar. ARKÆON’un şimdilik öyle karakteristik bir black metali yok ve “şu özellikleriyle öne çıkıyorlar” gibi bir yorum da yapamıyorum, ancak ortada kaliteli bir black metal olduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim.

ARKÆON yepyeni bir grup ve ilk albümüyle black metal dinleyicilerinin takdirini kazanabilecek bir işe imza atıyorlar. Genel olarak I, Voidhanger kataloğundaki grup portföyünü kendinize yakın görüyor ve tutkuyla yapıldığını hissettiren black metal albümlerini seviyorsanız bence dinleyin. Hoşunuza gidecek bir şeyler bulma ihtimaliniz epey fazla.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.67/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
I, Voidhanger Records
Kadro
Antonius: Vokal, bas
Zarnak: Gitar
Nohr: Davul, vokal
Şarkılar
1. Skagerrak
2. Smertens vilje
3. Parasit
4. Forbrænde
5. Evig trods
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.