# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEFACEMENT – Defacement
| 12.01.2022

Çıktığı dönem keşfetseydim yıl sonu listeme almayı düşüneceğim bir albüm.

DEFACEMENT… Bu isim birkaç hafta öncesine kadar haberdar olduğum, dinlediğim bir grup değildi. Her sene başında, geride bıraktığımız yıldan kalan ve bir şekilde denk gelemediğimiz iyi ve çok iyi birkaç albümle karşılaşıyor ve “keşke zamanında yazsaydık, belki birilerinin yıl sonu listesine girerdi” pişmanlığını yaşıyoruz. Dün incelediğim UNGFELL albümü bana kısmen bunu hissettiren işlerden biriydi. Orta Çağ karakterli melodik black metal gibi niş bir türü seven insanları tam can evinden vurabilecek türde bir çalışma ve keşke zamanında yazsaydık diye düşündüğüm işlerden biri.

Şu anda yazmakta olduğum ve yazının girişinde adını 4 kez tekrarlayarak olabildiğince fazla kişinin ezberlemesini sağlamaya çalıştığım DEFACEMENT da bu klasmanda gördüğüm gruplardan biri. I, Voidhanger Records’la sıkı fıkı ilişkilerimiz olmasına, bize her tür promoyu yollamalarına rağmen muhtemelen firmanın kurucusu Luciano’nun çok uzun süren ve çok ağır bir Covid-19 geçirmesinden dolayı bize promoyu gönderemediler ve biz de bu albümden haberdar olamadık. Az önce baktım ki Luciano neyse ki haftalar sonra hastaneden ayrılıyormuş, tedavisine evde devam edilecekmiş. Tam bir I, Voidhanger albümü yazmaya oturduğum anda bunu görmek beni epey mutlu etti, bu kritiği de Luciano’nun ve yıllardır verdiği emeklerin şerefine yazayım, bir an önce sağlığına kavuşmasına adayayım öyleyse.

DEFACEMENT iki Libyalı bir de İtalyan tarafından 2019’da kurulmuş Hollanda menşeli bir black/death meta grubu. Bu black/death metal karakteri kendisini en yoğun şekilde ULCERATE, ADVERSARIAL, ABYSSAL, ZHRINE gibi grupların kontrollü kaosu çerçevesinde gösteriyor ve DEFACEMENT’a dair en önemli nokta da işte bu kontrolde yatıyor.

Black/death metali işitsel bir cezalandırma olarak kullanan ALTARAGE, TEITANBLOOD, INFERNAL COIL, DSKNT gibi nur cemali gruplardan ziyade, yine ekstrem olmakla birlikte daha net anlaşılır ve daha tane tane bir mizacı var DEFACEMENT’ın. Albümde dört farklı yerde karşımıza çıkan intro niteliğindeki “Limbo”ların yarattığı keder, acı, nostalji karışımı havanın ardından gelen şarkıların ortalığı kana bulayan taarruz ateşi, bahsettiğim bu tane tane yaklaşım sayesinde gayet vurucu ve can yakıcı şekilde karşılık buluyor dinleyici tarafında. Geçen yılın en haşin, en soluksuz bırakan işlerinden olan QRIXKUOR gibi grupların sahip olduğu boğuculuğu daha kontrollü dozlarda veren DEFACEMENT, buna rağmen hiç de hafife alınamayacak kudrette bir nefret, karanlık ve mahvoluş ortaya koymayı başarıyor.

Kontrol kısmına dönersek, DEFACEMENT’ın amacı olabilecek en şiddetli ve boğucu atmosferi yaratmak değil. “Disenchanted”ın beşinci dakikası dolaylarında görülebileceği türde gizemli, esrarengiz karanlıkları; meraklı korkuları da ara ara zerk etmeyi iyi biliyor ve doğru yerlere kullanarak şarkılara ve albüme nefes aldırıyorlar. Bu yaklaşımı sevmek sevmemek elbette ki dinleyicide biten bir şey. Kimisi death/black metali PORTAL gibi, adını andığım QRIXKUOR gibi sıfır tolerans, katıksız kaos şeklinde seviyor ve o tarz bir işkenceye maruz kalmak isteyenler için DEFACEMENT bir nebze uysal gelebilir, ama ben duyduğum şeyin dengesinden de kıvamından da epey memnunum.

Yer yer aklıma 2020’de çıkardığı “Conduit”le destan yazan hayvanoğlu hayvan Fin blackened death metal grubu PROSCRIPTION’ı getiren kâbus gibi tremolo rifler döşeyen DEFACEMENT; “Disavowed”da DEATHSPELL OMEGA’yı çağrıştıran bir lanet ortaya koyarken, “Shattered”ın muhtelif yerlerinde ise ULCERATE’e kayan bir tat sunma yoluna gidiyor. Tüm bunlar bir araya gelince de tam olarak albüm kapağında gördüğünüz türde bir hissiyat ortaya çıkıyor. Hem müziğin kendisinde hem de dinleyici tarafında.

“Defacement” 2021’nin ıskalanan albümlerinden biri olsa da elbet hiçbir şey için geç değil. Türün sevenlerinin, albümü dinlediklerinde, “zamanında dinleseymişim yıl sonu listeme koyardım” şeklinde düşünme ihtimallerini gayet yüksek görüyorum. Ben türün sevenlerinden biriyim ve bu şekilde düşünmeye epey yakınım.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.93/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
I, Voidhanger Records
Kadro
Forsaken Ahmed: Vokal, bas
Khalil Azagoth: Gitar
Mark Bestia: Davul

Konuk:
Brandan Sloan: Vokal (8)
Şarkılar
1. Limbo I
2. Shattered
3. Limbo II 0
4. Disavowed
5. Limbo III
6. Disenchanted
7. Limbo IV
8. Wounded
  Yorum alanı

“DEFACEMENT – Defacement” yazısına 7 yorum var

  1. Rashid says:

    Albümü çıktığı zamanlarda dinlediğimde ayılıp bayılmıştım. Bir kaç haftaya siteye kritiği gelir diye düşünüyordum o anda ama kısmet bugüneymiş :D Açıkcası ilk dinlediğimde nedense pek sarmamıştı ama bir kaç kez daha çevirdikten sonra iyice içime sinmeye başlamıştı. I, Voidhanger ve Dark Descent olmasaydı bir sürü kaosu, kasveti, nefreti bol olan grup öksüz kalacakmış.

  2. Necrobutcher says:

    bu heriflerin bi şarkısını dinleyip bandcamp listesine atmıştım kaç aydır pre order etiketiyle yatıyordu unutmuşum

  3. İlker says:

    O kadar iyi bir albüm ki, çok fazla dinlemememe rağmen yıl sonu listemde ilk 10′a almakta hiçbir sorun görmedim.

    2 senedir black/death metalde çok çok çok iyi albümler geliyor undergrounddan, geçen sene Proscription, Black Curse ve Dearth olsun, bu sene bu albüm, Suffering Hour, Our Place of Worship Is Silence ve Qrixkuor olsun. Hepsinin delisiyim <3

    İlker

    @İlker, Bu arada yanlış bakmadıysam saydığım albümlerin hepsi de farklı şirketlerden çıkma. Bu da böyle bir bilgi olsun.

  4. Noumena says:

    Albümde her ne kadar heyecan verici bir dolu fikirler riffler olsa da benim için albüme odaklanmamı zorlaştıran çok önemli bir eksiklik var: Albümün prodüksiyonu. Vokaller inanılmaz boğuk ve gitarlar çok arkadan geliyor sanki. Bilinçli mi yapıldı bilmiyorum benim albüme yoğunlaşmamı zorlaştırdı açıkçası.. Gerçi bir death metal albümünde temiz prodüksiyon gerekli mi orası da tartışılır ( bunu yazarken (Our Place of Worship is Silence’ın cillop prodüksiyonu aklıma geldi ahah)

  5. Banana says:

    Francis Bacon’u mezarindan kaldirip album kapagi mi cizdirmisler.

  6. Erutururu says:

    Yarım saattir vokalistin isminin FORSAKEN AHMED olmasına gülüyorum ama albüm fenaymış

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.