# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TAAKE / HELHEIM – Henholdsvis (Split)
| 12.04.2021

Helnorsk Svartmetall!

1995’te kurulan ve yıllar içerisinde Norveç’in önde gelen black metal gruplarından birine dönüşen tek kişilik proje TAAKE ile 1992’da kurulan ve son 25 yıla 10 albüm sığdırmayı başaran viking/black metal grubu HELHEIM… TAAKE, farklı yorumlarla karşılanan son albümü “Kong Vinter”in ardından yerinde duramamış ve 2020 yılında önce WHOREDOM RIFE ile “Pakt” adlı split’e, ardından da DEATHCULT’la “Jaertegn” adlı diğer bir split’e imza atmıştı. HELHEIM ise 2017’deki muazzam “landawarijaR”ın akabinde 2019’da “Rignir”i yayımlamıştı.

İki grup geçtiğimiz ay içinde “Sırasıyla” anlamına gelen “Henholdsvis” split’inde buluştu. Daha kısa anlatacağım için önce HELHEIM tarafından bahsedeyim. HELHEIM bu split’e 2 cover’la katılıyor. Bunlardan biri grubun 2012’de çıkan EMPEROR tribute albümü “In Honour of Icon E” için kaydettiği “Heksesabbat”. Bu şarkı EMPEROR’ın 1994 EP’si “As the Shadows Rise”da yer alan “Witches Sabbath” şarkısının biraz uzatılmış bir yorumundan oluşuyor ve o tribute albümünü dinleyenlerin zaten bildiği bir şarkı. Diğer cover ise split’daşları TAAKE’nin 2011 albümü “Noregs vaapen”de yer alan “Orkan”ın clean vokalli, deneysel bir icrası var.

Esasında iki grubun geçmişinde birtakım ortak yönler var. Misal TAAKE’ye sahnede eşlik eden elemanlardan kurulu ORKAN’ın gitaristi Gjermund Fredheim, HELHEIM’ın 20. yıl konserinde çıkıp grubun “Madr” adlı şarkısını çalmıştı. Benzer şekilde HELHEIM vokalist/basçısı V’gandr da TAAKE’nin “Svartekunst” ve “Kveld” EP’leri ile “Kong Vinter” albümündeki baslardan sorumluydu. TAAKE’nin kendi adını taşıyan 2008 albümünün kapağını ise HELHEIM vokalist/gitaristi H’grimnir yapmıştı. Bu gibi olaylar sayesinde, esasında iki grubun bir split’te buluşması için geç bile kalındığını söyleyebiliriz, hele ki TAAKE’nin daha önce 7 tane split’te yer aldığını düşünürsek.

Olayın TAAKE tarafına baktığımızda Hoest’in “Kong Vinter”ın deneysel tarafının ardından köklerini, gençliğini, 22-23 yaşındaki gürbüz zamanlarını özlediğini ve split’i açan “Brotne Bein og Mannefall”da bildiğin “Over Bjoergvin graater himmerik” günlerine gittiğini görüyoruz. Gayet agresif, 20 yıl öncesinin iştahını yansıtan bir TAAKE buluyoruz bu şarkıda. İkinci yeni TAAKE parçası “Ein Baat i Foss” da aynı şekilde TAAKE’nin “Hordalands doedskvad”dan “Noregs vaapen”e dek pek çok albümünü akıllara getirebilecek fikirler barındıran bir şarkı. Heyecanlı, değişken, lezzetli çipetpet.

TAAKE’nin geçtiğimiz yıl başlayan split trilogy’sinin son ayağı olan “Henholdsvis”, umarım Hoest’in bir sonraki albüme dair planlarının yansımalarını içeriyordur. HELHEIM tarafı cover’lardan oluştuğu için onlara yönelik bir şey diyemiyorum, ama TAAKE dilerim ki bu yoldan ilerler. Çünkü iştahlı ve doksanlar ruhunu yansıtmaya ant içmiş bir TAAKE gerçekten çok tehlikeli ve müthiş bir şey.

Albümün okur notu: 12345678910 (3.50/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Dark Essence Records
Kadro
TAAKE
Hoest: Her şey

HELHEIM
H'grimnir: Vokal, ritim gitar
V'gandr: Vokal, bas
Reichborn: Lead gitar, bas
Hrymr Davul, klavye, piyano, akustik gitar
Şarkılar
1. TAAKE - Brotne Bein og Mannefall
2. TAAKE - Ein Baat i Foss
3. HELHEIM - Orkan (TAAKE cover'ı)
4. HELHEIM - Heksesabbat (EMPEROR cover'ı)
  Yorum alanı

“TAAKE / HELHEIM – Henholdsvis (Split)” yazısına 2 yorum var

  1. Yiğit says:

    Taake diskografisinde renk bulunan tek kapak sanırım. Üstelik hepsi de baya kontrastsız, soluk kapaklar.

  2. şeyh hulud says:

    BİM’den Norveç uskumrusu aldım. Bu akşam yerken dinleyeceğim albümü.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.