# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HELHEIM – LandawarijaR
| 20.01.2017

2017′yi çok iyi başlatan bir albüm daha.

Oğuz Sel

Mütemadiyen eski albümleri yazan ve yeni albümlere, özel bir durum yoksa süper ötesi mesafeli yaklaşan bir adamım. Tabii takip ettiğim ve bir şekilde kulağıma, ardından zihnime takılan şarkılarla dolu albümleri size tanıtmadan da edemiyorum. Yaz aylarında PA sayfalarını tarayıp Helheim’ın herhangi bir kritiğini göremeyince, başlangıcı “Jormundgand” ile yapayım diye not almıştım. Yeni albümün, yeni yılla birlikte çıkacağını öğrendikten sonra önceliği, bu albüme vereyim dedim.

Yolumuz bu defa Norveç’e düşüyor arkadaşlar. Ancak bu defa tüyleri diken diken eden soğuk hava ve kar değil, Helheim’ın nasıl hayat verdiğini muhtemelen hiçbir zaman anlayamayacağım şarkıları olacak. 1992’den bu yana müzik yapan ve demolarını saymazsak açılışı “Jormundgand” gibi eşine az rastlanır delilikte bir albümle yapan Helheim, black metalle karışık Viking metal işleriyle uğraşan bir grup. Elbette diskografilerini şöyle bir elden geçirecek olursanız, birbiriyle epey alâkasız duran albümlerle karşılaşabilirsiniz.

Zira grup, pek de yerinde duramıyor ve yaptığı müziği sürekli zenginleştirmeyi arzu ediyor. Öte yandan işin içine ufak tefek kadro değişiklikleri de girince, grubun yaptığı hemen her albümle dinleyicisini şaşırttığını söylemem yanlış olmaz. Fakat son birkaç albümdür, hatta biraz daha detaylandırmam gerekirse “Kaoskult”ten sonraki bir EP ve iki albümle rotayı biraz daha dingin ama tumturaklı işlere doğru yönlendiren Helheim, her yeni eseriyle ayrı bir dünya yaratıyor. Atadan dededen Viking metalci biri değilim ama bu adamların özellikle bahsettiğim albümden sonra ortaya koyduğu yapımlarda, en az birkaç parça muhakkak ama muhakkak tüylerimi diken diken edip gözlerimi buğulandırıyor, öyle acayip adamlar işte bunlar.

Önceki albümlerinde genellikle konsept üzerinden giden ve birbiriyle bağlantılı olduğunu düşündüğüm liriklere sahip şarkılarla zihinleri allak bullak eden Helheim, taze albümü “landawarijaR”da “Heiðindómr ok mótgangr” ile temelini atıp “raunijaR” ile taçlandırdığı;zengin atmosferli, bol timpanili, kornolu, nispeten yumuşak ama sert yönü de çok fena olan işlerde ne kadar iyi olduğunu göstermeye devam ediyor. Buldukları melodilerle ve riflerle hipnotize etme yetenekleri olduğunu iyiden iyiye düşünmeye başladığım Helheim, akustik gitardan ölümüne tremolo black metal gitarlarına kadar birçok enstrüman çeşitliliğiyle şarkılarını güçlendirirken, çift vokalin getirdiği nimetlerden de kesinlikle yararlanıyor. Hem sert hem de yumuşak tonlu vokal birlikteliğinin ne denli güzel olduğunun kanıtlarından yalnızca biri olan “landawarijaR” öfkeyle duygusallığı, sevinçle kasveti iç içe sokuyor ve bunu albüm boyunca neredeyse sektirmeden sürdürüyor. Sound’ukısaca değerlendirmek gerekirse, bas gitar yürümeleri rahatlıkla takip edilebilirken, enstrüman çeşitliliği ve katmanları kolaylıkla işitilebiliyor. Kıyaslama yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak bu albüm “Kaoskult”tan beri üretilen en güçlü ve derin enstrümantasyona sahip yapım kanımca.

Birkaç gün önce albümden yayınlanan “Baklengs mot intet”, klip parçası olarak seçilmiş olsa da, sakın “Bu ne ya!?” demeyin; albüme adını veren eser başta olmak üzere rahatlıkla mükemmel diyebileceğim parçalar var. Öte yandan türe bir şekilde aşina olanların büyük keyif alacakları ve saatlerce durmadan dinleyebilecekleri bir albüm olduğunu söyleyebilirim “landawarijaR”ın. Kimi zaman Opeth ve Katatonia gibi nice gruba kızıyorum yaptıkları müziğin türünü çok çekiştirip giderek farklılaştıkları için ancak salim kafayla değerlendirdiğimde, Helheim’ın başı çektiği nice grubun yaptığı albümler, eskilerine oranla daha “Şakası olmayan” ve vurucu olarak nitelendirebileceğim işler. Sözün özü, Helheim’ın bu defa Viking damarı fena tutmuş ve zihinlerine gelen melodileri ve rifleri derleyip toplayıp “landawarijaR”ı oluşturmuşlar. Heriflerin kariyerleri genel olarak iyi gitse de bu albüm, Helheim’ı türün saygın gruplarından biri olduğunu kanıtlarken, kariyerleri adına da aşılması zor bir noktaya dönüşüyor.

Albümü çevirmeye başladığımdan beri konu komşunun kapısını çalıp “Biliyor musunuz? Helheim diye bir grup var ve yeni albümleri ‘landawarijaR’ harikulâde; dinlemek ister misiniz?” diyesim var.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.38/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Dark Essence Records
Kadro
H'grimnir: Vokal, gitar
V'gandr: Vokal, bas
Reichborn: Gitar
Hrymr: Davul, davul programlama
Şarkılar
1. Ymr
2. Baklengs mot intet
3. Rista blodørn
4. landawarijaR
5. Ouroboros
6. Synir af heidindomr
7. Enda-dagr
  Yorum alanı

“HELHEIM – LandawarijaR” yazısına 4 yorum var

  1. Lateralus says:

    ikinciyi döndürüyorum şuan harika bir albüm.

  2. Rashid says:

    Baklengs mot intet’in klibi sayesinde tanışma şansım oldu kendileriyle. Fazla söze gerek yok bence. Bir grup Norveçtense ve Black Metal icra ediyorsa o grup iyidir nokta

  3. Rashid says:

    Yukarıda albümü tam dinlemeden tür yazmak gafletinde bulunmuşum. Albüm baya Viking Metal tabanlı ama black metal öğeleri barındırıyormuş. İlk dinlediğimde biraz “bu ne ya” havalarındaydım ama bir kaç şarkı sonrasında grubun müziğine alışıyor insan. Baya farklı bir tarzları var. Albüm keyifle dinledim ve dinliyorum şuanda da.

  4. Ouz says:

    Uzun zaman sonra “landawarijaR” şarkısını dinliyorum ve tüylerim, bu ağustos sıcağında bile yine diken diken.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.