# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
URFAUST – Empty Space Meditation
| 23.11.2016

Karanlığı daha az, atmosferi daha çok.

Oğuz Sel

2004’ten bu yana ürettikleri müzikle bana kalırsa black metalin en ilginç noktalarından birinde bulunan Hollandalı Urfaust, araya sıkıştırdıkları split ve EP’leri saymazsak, altı sene sonra hayranlarına “Empty Space Meditation” ile kocaman bir “merhaba” demek yerine devasa bir kasvet getirdi, iyi de yaptı aslında.

Urfaust’un kadim ikilisi Jim Dokter ve Willem, ilk albümleri olan “Geist ist Teufel”den bu yana duruşlarını ve şarkı yazım türlerini çok fazla değiştirmediklerini “Empty Space Meditation” ile gösteriyorlar. Ağır ilerleyen tempoya eşlik eden gitar ve yer yer Burzum/Helheim tarzı vokaller (ya da güncel akranlarından Aaskereia da diyebiliriz) yer yer clean vokallerle desteklenen şarkılar, Urfaust’un pek de değiştirmediği kimliği haline geliyor. Özellikle ambiyans yaratma konusunda usta olan grup, bunu geçmişten beri klavye aracılığıyla yapsa da gelişen teknoloji, muhtemelen hayal güçlerini tetiklemiş olacak ki, ambiyans işine bu defa biraz fazla yüklenmişler gibi.

Albümün “meditasyon” havasını birazcık bozmak istiyorum izninizle. Grup, artık Dream Theater’’ın “Bridges in the Sky”ından Dimmu Borgir’in “Xibir”ine kadar birçok yerde denk geldiğimiz ve artık yeter dediğimiz meşhur Omnisphere patch’i olan “gırtlak sanatçısı abi” ile açılışı yapıyor ve birkaç pad kullanarak atmosfer oluşturmaya başlıyor. Başlıyor başlamasına da, maalesef kimse çıkıp da “Abi, ilk track’le ikincisi arasında bariz desibel farkı var, meditasyon havasına giren dinleyici, ikinci parçanın ZIBAMM! diye başlamasıyla sıçramaz mı?” demiyor.

Çok eski albümlerinde benimsedikleri fakat EP ya da split’lerinde çok fazla yer vermedikleri çiğ kayıt meselesini bir kenara bırakan Urfaust, arka planda synth sesler olmasa bile iki enstrümanın pek de kolay sağlayamayacağı bir doluluk sunuyor dinleyicisine. İkinci ve sonraki parçalarda parçadan itibaren eskilere selam çakan Helheim türü vokal ve ardından bol vokal melodili durgun kısımla akıl fikir bırakmayan grup, başta yaşattığı olumsuzluğu kolayca affettiriyor. Sessiz sedasız kendi haline ilerleyen albüm, gothic vokalli ve “atmosferden” arınmış kimi parçalarıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Kimi şarkılarda az da olsa yer verilen sitar ise ritüelistik bölümlerin kotarılmasında iş görüyor ancak ben kişisel olarak bu tür enstrümanların kullanılmasına çok sıcak yaklaşamıyorum.

Günün sonunda toptan bir değerlendirme yapacak olursak, grubun takipçilerinin beğenebileceği, grupla yeni tanışacak olanların pek sevemeyecekleri, gaddar black metal dinleyicilerinin bazı bölümlerinde tebessüm edebilecekleri bir albüm “Empty Space Meditation”.

Urfaust’un eskiden beri temsil ettiği o hayaletli, şeytanlı, kötücül hava bu yapımda pek yok. Tür kapsamında daha karanlık bir şeyler yapabileceklerini umuyordum ancak elimizde; iki farklı parçada “gırtlak sanatçısı abi” olan, bol synth pad kullanılmış, minimal melodili, bol atmosferli bir albüm var. Yetmez ama evet diyerek yazıyı sonlandırıyorum.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.08/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Ván Records
Kadro
Willem: Vokal, gitar
Jim Dokter: Davul
Şarkılar
1. Meditatum I
2. Meditatum II
3. Meditatum III
4. Meditatum IV
5. Meditatum V
6. Meditatum VI
  Yorum alanı

“URFAUST – Empty Space Meditation” yazısına 7 yorum var

  1. deadhouse says:

    Başlık tam yerinde. Dinleyiciyi karanlığa boğmuyor ama atmosfer konusunda çok iyiler. 2. parça muaazzam. 8/10

  2. şeyh hulud says:

    Önceki daha arıza albümlerine göre biraz daha eli yüzü düzgün, belki biraz daha sıradan, yine de tek başına iyi bir albüm.

    Benzer kafada diğer bir grup Mare Cognitum’un da albümü çıktı bu sene, o da baya iyi.

    https://marecognitum.bandcamp.com/album/luminiferous-aether

    Ouz

    @şeyh hulud, Onu da kısa sürede yazıp göndereceğim bir sorun olmazsa.

    şeyh flue

    @şeyh hulud, şeyhim bu album yedi bitirdi beni…başka bişey dinlemez oldum

  3. Nox says:

    Bu site sayesinde Black Metal kültürüm şahlanıyor. +rep

  4. 77QX says:

    Ah Urfaust ah… Goethe’nin o müthiş eserinden aldığı isim ile (Ur-faust, daha çok Proto-Faust gibi Faust öncesi yani) beni dinlerken bir kez daha saygı da durduran kendi kültürünün eserleri üzerinden giden ve eşsiz Operatik vokalleri ile progresif bir tad katan Urfaust ne yazık ki bir süredir sıçmış durumda idi. Bu albüm çıkmadan önce o son EP götleri ile güler gibi 2 parça kalan herşeyin sikindirik samplelardan oluşan sözde atmosferik / ambient boktanlığı yüzündne silip attığım bir gruptu. Adamların diskografilerine bakın ulan bu ne istikrarsızlık biraz kafa yor hadi o kadar bekliyorsun bari adam akıllı birşey ile gel yok aq. Neyse bu albümü görünce sırf yad etmek için dinledim en azından birşey yapmışsınız aq dedim o sik gibi splitler, ep’ler sonrası en azından hani. Yeni tadlar ve etnik donuşlar vesaire. Bu grup eskiden ne güzeldi ama eski işlerde bile tamamını beğenemiyordum o ayrı dava. Gel gelelim bu grubu benim için biteren bir şey varsa o da müzik yapma da ki o istikrarsızlıkları. Aq içmeye gelince varlar ama yo horoz adak etmeler tavırlar…

    Hakan Hakanssono

    Urfaustu yeni dinlemeye başladım. Grupların bazen farklı arayışlar içine girmelerini yadırgamıyorum bende olsam aynısını yapardım heralde. Orijinal olan daima daha iyidir. Başka grupları taklit edenler yok olmaya mahkümdür zamanla. Yolun açık olsun Urfaust…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.