# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HARAKIRI FOR THE SKY – Mære
| 12.03.2021

İki albüm süresinde tek albümle üst düzey post-black metal.

Oğuz Sel

PA için hazırladığım ilk HFTS kritiğinin üstünden temiz bir dört sene geçmiş, “olaylı” ikinci HFTS yazısının üstündense üç sene. Bu süre zarfında grubun, “III: Trauma” ile yakaladığı popülerliğinin üstüne “Arson” gibi öncekinin başarısının gölgesinde kalan ama kendi çapında iyice bir albümle yola devam edebilmelerini takdirle karşılamamak elde değil. Beri yandan, heriflerin diskografisine baktığımızda bu başarının şans işi olmadığı açık; adamların bugünlere tırnaklarıyla kazıya kazıya geldikleri gibi bir gerçek var.

Bizim memlekette de benzerine rastladığımız, hayatımızda en az bir defa deneyimlediğimiz, uyku hâlindeyken üstümüze oturup bizi kımıldayamaz hâle getiren, türlü çeşitli dua da etsek küfür de etsek defedemediğimiz karabasanın Slav ve Cermen kültüründeki versiyonu olan “Mære“dan adını alan son HFTS albümü, grubun başarı konusunda ısrarcı olduğunu gösterir cinsten.

Yeni albümden yayımlanan ilk parça “I, Pallbearer”ın ardından yaşadığım hayal kırıklığı nedeniyle “Mære“ konusunda beklentilerimi bayağı bir dibe indirdiğimi, grubun yayımladığı diğer parçalara ise albüm gelene kadar hiç bakmadığımı söyleyeyim. Fakat grubun beni şaşırttığını, albümün toplamına baktığımızda ortada yine iyice bir iş olduğunu da ekleyeyim. Hırçın ve atarlı vokal, bol blast beat’li parça tasarımı üstüne; duygusal, zaman zaman iç parçalayan hatta müzikal atara melodik anlamda eşlik eden parçaların üstümüze, şaka yapmıyorum, boca edildiği “Mære“, grubun kendince benimsediği formüllerin ekmeğini güzelce yediği bir eser. Başka albümlerde de zaman zaman dile getirdiğim hızlı ritim, yavaş-melankolik rif-melodi ve bunun tam tersi gibi zıtlıklardan beslenerek hazırladıkları şarkıları, aslına bakarsanız biraz da sündüre sündüre sıralayan grup, bilmiyorum ama sanki birilerine bir şeyler kanıtlama derdine düşmüş veya anlaşmalı olduğu plak şirketine verdiği muhtemel sözü tutmaya gayret etmiş gibi.

Böyle yazmamın temel nedeni, hem şarkıların hem de albümün genelinin süresinin fazla uzun olması. Kimi zaman parçanın inşası uzun sürüyor kimi zamansa tekrarlara çok giriliyor. Evet, bu herifler çok uzun zamandır zaten uzun şarkı yapıyorlar, 10 dakikalık şarkıdan sonra bir başka 10 dakikalık şarkının başladığı “Arson” gibi bir gerçek var fakat burada müzisyen arkadaşlar kendi rekorlarını kırmak istemişler anlaşılan ve 11, 9 ve 10 dakikalık şarkıları peşi sıra koyuvermişler yapıma ve albümün ortalama şarkı süresi 8,4 dakika.

Hâl böyle olunca gerek şarkıların kendi içindeki dönüşümlerinin getirdiği takip zorluğu gerekse dikkatin bir süre sonra albümden kayıp gitmesi, dinlenebilirliği ciddi anlamda baltalıyor. Ağır aksak giden şarkılar, belirli bir dakikadan sonra hız rekoru kırmaya ant içmiş Krimh kişisinin azman davullarıyla uçup kaçsa da araya “Ulan burası da pek bi süpermiş,” dedirten melodiler girse de o yorgunluk hâli baki kalıyor. Albümü tek seferde baştan sona dinledim diyen kişiye saygı duyarım, zira ben hiç tek oturumda albümü bitiremedim.

Grubun bu zamana kadarki en olgun ve başarılı sound’unun “Mære“da olduğunu rahatça söyleyebilirim. İlk iki albümleri zaten çiğ sayılabilecek yapıdaydı, üçüncü albümlerinde daha albenili bir ton yakaladılar, “Arson” fena sayılmazdı ama burada tüm taşlar yerine oturmuş gibi görünüyor. Vokaller ve tüm enstrümanlar tane tane işitiliyor ve birbirlerini ezmiyor. Matthias’ın enstrüman kullanımına ve besteciliğine; Karg projesiyle de süper işler yapan V. Wahntraum’un vokallerine bir kez daha şapka çıkardım.

Sonuç itibarıyla “Mære“ dinlenmeyi hak eden, başarılı bir eser. Grubun en iyi albümü mü, bence henüz “III: Trauma”yı geçemediler. Ama ona en yakın yapıt, çok ama çok uzun süresine karşın “Mære“.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.85/10, Toplam oy: 40)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
AOP Records
Kadro
M.S.: Davul hariç tüm enstrümanlar
J.J.: Vokal

Konuk:
Kerim "Krimh" Lechner: Davul
Neige: Ek vokal (2)
Gaerea vokalisti: Vokal (8)
Şarkılar
1. I, Pallbearer
2. Sing for the Damage We've Done
3. Us Against December Skies
4. I'm All About the Dusk
5. Three Empty Words
6. Once upon a Winter
7. And Oceans Between Us
8. Silver Needle // Golden Dawn
9. Time Is a Ghost
10. Song to Say Goodbye (PLACEBO cover’ı)
  Yorum alanı

“HARAKIRI FOR THE SKY – Mære” yazısına 4 yorum var

  1. Rashid says:

    Harakiri gayet iyi ilerliyor. Her albümde üstüne koyuyorlar ama sanki biraz, küçücük bir değişiklik lazım gruba. Kendilerine tekrar etme kısırdöngüsüne girmelerine rakam kaldı sanki.

  2. Rzeczom says:

    albümü defalarca kez baştan aşağı dinlemiş birisi olarak söylüyorum: bir yerden sonra aklımda ne bir gitar riffi, ne bir vokal melodisi kalıyor. gereksiz derecede uzatılmış diyemem şarkılar için ama gerçekten ne 2016 ne de 2018′de çıkardıkları albümlere baktığında hem akılda kalıcılık ve tekrar tekrar dinleme isteği barından bir şarkı yok hem de vuruculuğu.

    her zamanki gibi sözler çok güzel ama içime sinemedi bu albüm çıktığından beri. hala ara ara Trauma’dan şarkılar açıp dinliyorum ya da baştan sona Arson ile devam ediyorum.

    umarım Arson grubun zirvesi olarak kalmaz. çünkü hala çok daha iyi albümler yapabilirler.

  3. Emre Görür says:

    85 dakikalık albüm yapmayı bir gövde gösterisi olarak gördüler herhalde. Bir “dış akıl”a bunlardan daha muhtaç olan başka bir metal grubu olmayabilir. “Ne 85 dakikası lan, manyak mısınız siz? Sen de çeşitlendir amk vokalini biraz” diyebilecek bir prodüktör olsa ortaya çok başka bir sonuç çıkardı. Yeteneklerini çarçur ediyorlar resmen.

  4. Rzeczom says:

    sing for the damage we’ve done o kadar güzel bir şarkı ismi ki… şarkı sanki devamında bambaşka bir şey gelecekmiş gibi başlıyor ama ne yazık ki sonrası çok kötü geliyor kulağa.

    günlerdir ismine, müzik videosunun güzelliğine ve başlangıç notalarına kanıp tekrar tekrar dinliyorum ama olmuyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.