# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VAINAJA – Verenvalaja
| 18.07.2016

Yılın doom metal albümü adayı.

Finlandiya’nın kasvetinden beslenen ve bu kasveti görünür şehir ve orman griliğinin ötesine taşıyıp koyu kahverengi ile volkanik gri bir taş ruhsuzluğuna taşıyan doom/death metal grubu VAINAJA ile birlikteyiz bugün.

İlk albümü “Kadotetut”u 2014′te çıkaran grup, son albümü “Verenvalaja” ile yılın doom/death metal albümleri arasında en tepelere tırmanan dehşet bir iş ortaya koydu diyerek başlayalım. “Ölmüş” anlamına gelen VAINAJA; üç kişiden oluşan ve bu üç kişiyle maksimum kahır azabını kulaklarımıza boca etmeye and içmiş bir oluşum.

Grubun doom metalin süründüren tarafı ile death metalin ezen yanını bir araya getirme şekli son derece başarılı. Melodiler türün demirbaşlarını anımsatmıyor ve bu sayede grup kendine has bir hava yaratabiliyor. Vokaller (ah o vokaller) son derece özgün ve müziğin yıkımını mükemmel şekilde destekler nitelikte. Dev bir kükremenin başı çektiği vokal departmanında, bazı şarkılarda clean vokal kullanımı da göze çarpıyor. Bu kontrast, albümün karanlığını ve epikliğini çok daha güçlü şekilde artırıyor.

Gitarın olumlu anlamda çirkin ve kırçıllı tonu, hızlanıp yavaşlayan tempoya göre çok iyi yazılmış davullar ve az önce bahsettiğim yarman vokaller; VAINAJA’nın en büyük kozu durumunda. İlk albümünde 4 dakikalık şarkı ortalaması tutturan grubun, “Verenvalaja” (“Kan Çanağı”) ile bu sayıyı 7,5′a çıkarmış olması, VAINAJA’nın bu albümde amaçladığı epiklik ve görkemlilik hedefini de yansıtır nitelikte. Şarkılar uzun sürelerine rağmen sıkmıyorlar; tekrarların dozunda olması ve vokalin tüm atmosferi ve müziği ele geçiren dominant karakteri sayesinde dinleyiciyi avucuna alması da eklenince, ortaya gayet akıcı, bu yaz günlerine epey zıt, katranlı ve boğucu bir albüm çıkıyor.

Yine de tüm bu kasvet, buhran vurgusu aklınıza funeral doom’vari bir şeyler getirmesin. Ortada AHAB’si, FUNERAL’sı bir ezicilik, daraltıcılık yok. VAINAJA doom metalini çok sağlam dozda ve yaklaşımda death metal unsurlarıyla besliyor, böylece müzik dinamizm kazanıyor ve dinlenirliği artıyor.

Grubun müziğini anlamak için bence en iyi yol, 11 dakikalık Usva’nın ilk 4 dakikasını dinlemek. Bu bölüm hem müzikal olarak hem de olağanüstü güçlü vokal kullanımı açısından VAINAJA’nın zirve noktası diye düşünüyorum. Her anı kusursuz, her anı dehşet.

Tamamı Fince vokallerden oluşan ve sözel olarak konsept yapıdaki “Verenvalaja”, 2016 içinde dinlediğim en iyi doom/death metal albümü olabilir. Türü seviyorsanız kesin dinleyin. Zaten türü seviyorsanız ve Usva’nın ilk 4 dakikasını dinlerseniz, albümün tamamını dinlemek istememe gibi bir olasılığınız zaten pek yok gibi.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.90/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Svart Records
Kadro
The Gravedigger: Davul
The Cantor: Gitar
The Preacherman: Vokal, bas
Şarkılar
1. Risti
2. Sielu
3. Usva
4. Valaja
5. Kultti
6. Kehto
  Yorum alanı

“VAINAJA – Verenvalaja” yazısına 4 yorum var

  1. crowkiller says:

    Vajina diye okudum grubun ismini
    Durum ciddi…

    Ş. Yıldırım

    @crowkiller, yorumu görene dek vajina diye okudum. Hayat kurtardın

  2. Ş. Yıldırım says:

    Bu sene doom metale epey sardım. Ancak sene içinde çıkan albümler beni pek hoşnut kılmadı nedense. Eski albümleri döndürüp durdum. Belki bu bir ilaç olur

  3. şeyh hulud says:

    Güzel albüm ara ara dinliyorum, zaten çok dinlememek lazım kafada ur yapar.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.