# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
WORMED – Krighsu
| 23.03.2016

Yılın en iyilerinden.

Metal adına dünyanın en üretken ülkelerinden biri olmadığı aşikar olan İspanya, yine de belli türlerde kaliteli gruplar çıkarmayı başaran bir ülke. Bunlar arasından dünyada adını en çok duyuran gruplar, kültürel anlamda metal adına çok da içselleştirilmiş anlayışları olmayan ve daha ziyade sıcak ülkelerden çıkan, genelde ekstrem türleri icra eden isimler oluyor. Endonezya’dan, Filipinler’den, Tayvan’dan çıkan sayısız brutal death metal grubu buna bir örnek. Konu İspanya ve metal olunca da, akla ilk gelen gruplardan birkaçı; AVULSED ve WORMED oluyor.

“Bu evren bizim, yok etmeyelim” düsturuna tüm varlığıyla karşı çıkan Madridli grup WORMED, 1998′de kurulan ve ilk albümü “Planisphærum”u 2003′te çıkaran bir brutal/teknik death metal grubu. Bu epey yardırmalı ancak kısmen dağınık ve bir miktar prodüksiyon sorunu çeken albümün ardından geri plana çekilen ve 10 yıl boyunca pek bir faaliyette bulunmayan grup, 2013′te “Exodromos” ile öküz gibi bir geri dönüş yapmış ve bilim kurgulu şiddetini bir kez daha kulaklarımıza sokmuştu. Başından beri bir konsepti benimseyen ve bu kurgu üzerinden ilerleyen bir müzik yapan WORMED; yepyeni albümü “Krighsu”da da bu tavrını sürdürüyor.

Hikâyesini detaylı şekilde yarattıkları ve 8000 yılında geçen konseptin üçüncü ayağı olan “Krighsu”da, her şey yok olduktan sonra hayatta kalan tek insan olan Krighsu’nun maceralarını dinliyoruz. Anlıyoruz demek isterdim, ancak sözler elimizde olmadan bunu yapmak imkânsız. Elbette bunun sebebi de Phlegeton’un vokallerinin anlaşılamaz oluşu. Bu konuya bilahare geliriz; önce albümden bahsedelim.

“Krighsu”, 2016 içerisinde şimdiye dek çıkan ve muhtemelen yıl sonu geldiğinde de bu yıl çıkmış en iyi albümlerden biri olarak görülecek, enfes bir brutal/teknik death metal albümü. Her bir elemanın üstün bir performans sergilediği, bu tarz grupların ve albümlerin en büyük eksiklerinden biri olan atmosfer yaratma olayını dahi kotaran, bu sayede konsept anlayışı güçlendiren, gerçek anlamda gövde gösterisi niteliğinde bir çalışma.

“Krighsu”yu çok fazla iyi yapan şeylerin başında, grubun sahip olduğu dinamikleri çok iyi kullanıyor olması geliyor. Böylesi kompleks bir müziği olumsuz anlamda kaosa bulamadan, yeri geldiğinde groove’unu veren, yeri geldiğinde teknik kabiliyetiyle şok edip sonra sertliğiyle ezen ve tüm bunları aşırı doğal bir tavırla sunan WORMED; yaptıkları müzik konusunda net şekilde usta isimlerden oluşuyor.

Vokallerin %95 oranında anlaşılmaz olduğu “Krighsu”da, vokalist Phlegeton başta pig squeal olmak üzere türün çeşitli tekniklerini kullanıyor. Arkadaki beyin mıncıklayan teknik gövde gösterisi üstüne bu tarz vokaller; konsepti daha bir ürkütücü ve esrarengiz kılıyor. Gitarlar konusunda gözüme çarpan ilk ayrıntı, gitaristlerin ION DISSONANCE’vari atonal, aksak anlayışı çok iyi özümsemiş olmaları. Tüm albüm bu tarz acayiplikler üzerine kurulu olmasa da, aralarda kullanılan bu tür tatlar müziğe baya bir zenginlik katıyor. Konseptin soğukluğu ve grubun müzikal anlayışı neticesinde ortaya aşırı mekanik, duygusuz bir albüm çıkması beklenebilirdi, ancak WORMED’ün ve “Krighsu”nun en en en önemli ve değerli tarafı da buna izin verilmemiş olması. Albüm hayvanlar gibi sert, zor, atarlı ve amansız, ancak yine de belli bir duygunun yakalandığı net şekilde görülüyor. A-Life Omega Point’in tamamı ve özellikle sonu, bu konu adına en iyi örneklerden biri. Bu minvalde, müziğini robotik bir mekaniklikte bulduğum, örneğin BENEATH THE MASSACRE gibi gruplardan fersah fersah daha ileride bir vizyonları olduğunu düşünüyorum.

Albümü kendine tekrar tekrar hayran bıraktıran diğer bir unsur da davullar. G-Calero, “Krighsu”yu gerçek bir ölüm makinesine çeviren, kırılmadık kemik bırakmayan bir performans ortaya koymuş. Tüm bunlar çok iyi ve tadında soğuklukta bir prodüksiyonla birleşince, ortaya da böylesi iyi bir iş çıkmış.

“Krighsu”yu “Exodromos”la karşılaştırmak konusunda, bir önceki albümün bu albüme göre daha akılda kalıcı anları olduğunu, ancak “Krighsu”nun da bütünlük ve oturmuşluk anlamında daha ön planda olduğunu düşünüyorum. Enstrümanında üstün becerileri olan müzisyenlerin, yaratıcılık ve etkileyici beste yapma açıklarını teknik kabiliyetleriyle kapatmaya çalıştığı müzik dünyasında, WORMED gibi bir grubun içi tamamen dolu albümler yapabiliyor olması ve göz boyamaya çalışmadan beyin kortekslerine kancalar takıp dinleyiciyi tavandan sarkıtması, gerçekten de takdire şayan bir olay.

Yazıda anlattıklarım size çekici geldiyse, “Krighsu”yu beğenmemeniz için hiçbir sebep yok. Yıl sonu listemde yer bulmaması için önümüzdeki 9 ayda baya bir başyapıt çıkması lazım diyerek kritiği sonlandırıyorum.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.67/10, Toplam oy: 27)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Season of Mist
Kadro
Guillemoth: Bas
J.Oliver: Gitar
Phlegeton: Vokal
Migueloud: Gitar
G-Calero: Davul
Şarkılar
1. Pseudo-Horizon
2. Neomorph Mindkind
3. Agliptian Codex Cyborgization
4. The Singularitarianism
5. Eukaryotic Hex Swarm
6. Computronium Pulsar Nanarchy
7. A-Life Omega Point
8. 57889330816.1
9. Zeroth-Energy Graviton
10. Molecular Winds
  Yorum alanı

“WORMED – Krighsu” yazısına 11 yorum var

  1. Bunu da dinleyin ahali.

    https://www.youtube.com/watch?v=_cJSlctZT1k

    Osman Gümüş

    @Osman Gümüş, Albüm ile aynı isimli parça bunu tokatlar atar ancakonline stream’i yok. Slamli brutal tech death metal.

    Ouz

    @Osman Gümüş, Bu grubu daha önce duymamıştım ama harbiden sağlammış parça. Wormed’dan sonra bunlara da el atmak lazım şimdi.

    P L A G U E

    @Osman Gümüş, buda benden gelsin

    http://youtu.be/ho92IMIzBjw

    inherit disease… Akillara zarar. Gelio yeni album \m/

  2. P L A G U E says:

    Dün akşam merhaba dedim albüme. Tek kelime ile inanılmaz. Sene sonu listemde kesinlikle yer alacaktır. İnsan böyle albümlere cidden hayret ediyor…

  3. deadhouse says:

    Sanırım metal müziğe aç olan ülkeler, metalin geleceği bakımından büyük önem taşıyor. Albümü dinlerken bunu hissediyorsunuz. Bu arada grup üyelerinin tipleri (sondan 2. eleman hariç) pek ispanyollara benzemiyor.

    zombikids

    @deadhouse, Uruguay’lılar zaten :))

  4. ismail vilehand says:

    çok uzun zamandır dinlediğim en iyi teknik/brutal death metal albümü. Exodromos ile “amınıza koyacağız” sinyalini vermişlerdi ama ben cidden bu kadarını beklemiyordum. bu sıralar baya bokunu çıkardım, günde en az 5-6 defa dinlemeden rahat edemiyorum.

    Wormed’ı türdeşlerinden ayıran en büyük özellik, benimsedikleri bilim-kurgu konseptini dinleyiciye dibine kadar hissettirmeleri. kritikte çok iyi yakalanmış bir tespit olan Ion Dissonance’vari gitarlar olsun, çılgın atan yaratıcı davullar olsun, dinleyiciye “uzayda şaka olmaz. indir o UFO’yu bi önce.” raconunu kesiyor.

    Glorior Belli bir sakatlık çıkartmazsa muhtemelen sene sonu listemin birincisi bu albüm olacak. cidden inanılmaz bir albüm.

  5. Horrendous says:

    Alien izlerken istemsiz bu albümden birkaç riff mırıldanmaya “çalışmış” olabilirim. Eve gelip hemen kulaklığımla beraber sineye çekildim. Harbiden muhteşemler ötesi, delimanyak bir albüm.

  6. SA says:

    Cidden ne albümmüş be. Vokallerden dolayı albüme yeni yeni adam akıllı girebildim. Domuz çığlığı tarzı vokallere ısınamıyorum.

  7. ismail vilehand says:

    Sen ne kadar mükemmel bir albümsün böyle ya…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.